Nvme m.2 ssd poblem

poruka: 9
|
čitano: 3.219
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
offline
Nvme m.2 ssd poblem

Pozdrav,
Moj nvme m.2 ssd na kojem mi je win10 mi se ne zeli prikazati pod boot device u biosima. Maticna ploca msi b550tomahawk. Probao sam promijeniti s uefi na uefi+legacy no ne radi za li netko kako to rijesiti? Kada odemu ez mode pod storage mi pise da odcitava ssd inace radi se o kingstonu a2000.
Srdacan pozdrav!

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Nvme m.2 ssd poblem

Bok, to si ti klonirao OS na novi NVMe SSD?

 

Da li ti pod Boot menu nudi: Windows boot manager  (to bi bio OS na NVMe)

Ju je je? Je ju je!
2 godine
offline
Re: Nvme m.2 ssd poblem

Ovako vratio sam biose na pocetne postavke i od tada ne mogu naci ssd pod boot devices. Znaci ja na tom ssdu imam sve aplikacije i sve sto mi je na kompu. napomena: imam jedino ssd u kompu znaci nemam hdd niti sata ssd. Da ne nudi mi to sto ate napisali.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.9.2022 20:26 (stobomninamisu).
14 godina
offline
Nvme m.2 ssd poblem

hmm probaj u BIOSu:

 

iskopčati Secure Boot

 

iskopčati Fast boot

 

ukopčati CSM (enable)

 

snimiti postavke (izlaz - Save ili F10 ili F4)

 

restartati, te ponovno uči u BIOS (te postavke gore moraju biti tako postavljene) te pogledati pod Boot settings da li nudi  Windows Boot Manager kao boot device (to je UEFI instalacija Windows)

 

 

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.9.2022 20:33 (Stric_Jura).
Moj PC  
1 0 hvala 1
2 godine
offline
Re: Nvme m.2 ssd poblem

Hvala, probelm riješen.

9 godina
neaktivan
offline
Nvme m.2 ssd poblem

Pozdrav svima,

 

ja imam slijedeći problem:

 

1. Imao Win11 instaliran

2. Krenuo s reinstallom

3. Formatirao M.2 NVME drive

4. Prilikom instalacije mi javlja error  0x8007.... nešto, nije moguća instalacija na odabrani medij

5. Ponekad mi niti ne prepoznaje taj drive ponekad da

 

Što dalje?

Da izvadim NVME drive i odnesem kod nekoga na formatiranje?

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Nvme m.2 ssd poblem
Bgang kaže...

Pozdrav svima,

 

ja imam slijedeći problem:

 

1. Imao Win11 instaliran

2. Krenuo s reinstallom

3. Formatirao M.2 NVME drive

4. Prilikom instalacije mi javlja error  0x8007.... nešto, nije moguća instalacija na odabrani medij

5. Ponekad mi niti ne prepoznaje taj drive ponekad da

 

Što dalje?

Da izvadim NVME drive i odnesem kod nekoga na formatiranje?

 

 

 Bios settings pregledaj, isti koraci kao i primjer iznad..Skini novi Windows ISO file, jer moguce da je ovaj koji imas koruptan, i s rufusom napravi bootabilan disk...Kad ti install ponudi format, napravi format(ne quick format).Nakon toga nebi trebalo javljat gresku.....Krajnja opcija je da skines Ubuntu, i preko Live Diska, formatiras ssd, i cekiras ga da vidis ima li gresaka

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
15 godina
offline
Re: Nvme m.2 ssd poblem

-reinstall je kad na postojeći os re-instaliraš isti, ovo nije reinstal.

-bootmod i installmedij, bios, moraju biti u istom modu, disk na koji instaliraš os, prvim spajanjem dok još nije formatiran nudi se inicijalizacija tj razlika iz postojećeg win možeš izabrati mbr ili gpt mod, dok u installu to radi automatika, formatiranje kao i kreiranje particija su korak poslje..

 

-install, ovisno što bios nudi-podržava, kako je podešen, što se želi iz nekog razloga, npr novi uefi-gpt-mod ili iz nekog razloga stari legacy-mbr + cms (quickbootmeni) kojim se može izabrati boot medij ali i važnije bootmod jer od boota s install medija to kreće.

-win11.. službeno ms traži gpt-uefi, secboot, tpm20.. ali može i bez svega toga (jer osu je to nevažno, to traži ms).

-ako želiš 'službeni', tad mbo-bios mora podržavati traženo, ne samo to nego mora biti tako i podešeno.. npr reset na default-factory postavke ali to ovisi o starosti, starije računalo će imati default za legacymod, dok će novije imati za uefi.. teoretski imaš 50% šanse jedno ili drugo i zato se to ne radi resetom nego uđeš u bios i podesiš, vidiš, pročitaš.. kreneš od reseta biosa no prođeš sve menije-opcije koje se nude jer su važne kao kriterij-uvjet i kompatibilnost.

-tad f10 save&exit..

 

-idući dio je install boot medij.. koji si pripremio, može biti u starom ili novom modu, mbr-gpt .. može u oba, zato se koristi bootmeni-cms jer tad vidiš isti medij u oba moda kao stavke izbora i izabereš boot u odgovarajućem-kompatibilnom modu tj ako to nije jednako postavkama biosa tad nećeš moći pristupiti disku.. + ako je disk u pogrešnom modu, prvo obrisati diskpart-clean i tad će se reinicijalizirati u odgovarajućem modu.. + ovisno o starosti računala, postoje ili ne postoje driveri u instlleru (interna baza nužnih drivera, ne može postojati nešto što je recimo iz ove godine novo, posljednji winver su w11-22h2 nedavno izašli, za w10-21h2 .. nove mbo-chipsetovi a time i potrebni dirveri nisu ukjučeni u stariji install i tad moraš imati odgovarajući driver za sata-nvme-disk-kontroler tj chipset.. npr na intel chipsetu je to npr IRST.. ili kako ga u kojoj generaciji nazovu-renejmaju.. bez drivera soft ne može pristupiti disku,.. jednako ako je pogrešan mod ili ako sec.boot ne dozvoljava pristup tj u svim slučajevima je rezultat isti-sličan, installer-soft-os ne može do diska a razlika je samo koji dio lanca nije odgovarajući-kompatibilan.

 

-install medij, bios-mbo, chipset, driver, boot mod .. sve mora biti ispravno-jednako-sukladno podešeno, bilo što različito ne radi.

-pošto si već imao w11 to znači i neki disk... zbog mogućih petljanja, ukloni taj stari disk, hdd-ssd-nvme.. uključiš samo novi m2, samo jedan kod installa, kasnije ćeš dodati ostale diskove.. jer automatika ne nudi opcije.. kad jednom instaliraš os na željeni novi m2-nvme disk (zapravo drive) tad dodaš ostale diskove, tako si siguran da je na tom disku i boot, da je bootabilan itd..

 

-ovisno kad si napravio install medij, kojim alatom, rufus ili mctool.. ili modificiran bez uvjeta ms-a.. ponovo napravi install medij u modu u kojem želiš instalirati, npr uefi-gpt..

-ako koristiš ms-tool, klik-nextanje.. tad ne znaš ništa, tj to je automatika i ms, .. tad medij može biti tzv superfflopy, u fat32 tj nema moda boota i to se bira u bootu upravo cms-boot menijem u kojem tad isti stikić vidiš dva puta i izabereš uefi-gpt ili legacy-mbr boot mod. Ako isti install napraviš rufusom tad znaš što si napravio u kojem modu, sukladno s postavkama biosa ali rufus je alat koji nudi više opcija, nešto što radiš s nekim razlogom, drugačije itd.. i možeš napraviti nekoliko različitih usb stikića za razne potrebe, računala, postavke-modove.. stara-nova računala itd.

 

-najvažnije ili moraš imati sreće ovisno o postavkama-automatika.. sve mbo imaju neke f-tipke za ulaz u bios kao i za ostale boot opcije, važno, nootmeni ili cms ili quickbootmeni.. razni nazivi za istu stvar, npr f12, f9.. ili esc pa se pojavi meni za bios i ostalo kao boot.. a to moraš znati jer vrlo brzo prođe taj dio kad je boot-post funkcionalan za izbor + isključiti fastboot u biosu jer on može preskočiti taj dio.. 

-kad nema drugog diska tj bootabilnog diska-drivea s osom bios ide po redu (bootorder biosa) npr cd, mreža, usb.. i tad ti automatika boota sa usb stikića ali to može biti pogrešan mod tj ovisi o biosu i sreći 50% gpt ili mbr.. zato se 'mora' koristiti cms-bootmeni i tad izabereš-vidiš kao i to da je tad 'bolje' imati usb u jednom potrebnom modu tj eliminira se pogrešan boot..

 

-noviji hw-mbo tj bios ne mora nuditi starije opcjie, pogotovo laptop jednostavno nema legacy-mbr.. do prije koje godine je postojalo kao opcija, desktop ugl ima..

-ovisno o tome što trebaš, što želiš i što imaš moraš sve podesiti, sukladno-kompatibilno.. nešto što se prije uefi-gpt-a nije moralo jer je bio jedan mod, sad su dva kao dizel-super goriva i mora biti jedno ili drugo, mora biti točno tad radi + mora imati driver jer baš ništa ne radi bez drivera a razlika je ima li os-installer potreban driver ili ga se mora dodati ako je nešto novo ili nešto prastaro što je ms izbacio iz supporta tj installera.

 

-ta pravila vrijede za sve oseve, win-lin-mac, kao i verzije.. tj svi bios-boot mediji su ekšli kompatibilni po zajedničkom standardu i zato se može bootati i instalirati neki os, dok je pitanje što neki os traži ili podržava više modova.. npr w11 traži uefi-gpt-tpm20 tj to traži ms.

-fat32 se koristi kao univerzalan (besplatan) boot-kompatibilan medij, kao što može biti u nativnom FSu nekog osa, npr za win u ntfs-u.. ili za svaki drugi os u njegovom nativnom modu tj filesysu kojeg podržava.. ili imati driver što zapravo mora imati za sve samo je razlika dali je driver već uključen u install ili treba dodati. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
offline
Nvme m.2 ssd poblem

Pitanje je da li si obrisao sve particije sa tog SSD jer ih ima i bez dodjeljenog slova (letter) , možda si samo formatirao C: particiju.

Moraš obrisati sve particije i startati install koji na početku ima opcije da izbrišeš/izabereš/napraviš nanovo particiju na koju instaliraš OS.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice