Obavezno friški reinstall windowsa. Ako ne pomaže onda ssd ne valja.
Komp je užasno spor - teaser / click bait
- poruka: 40
- |
- čitano: 6.796
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
koristim NOD32 preko 20 godina, nekako imam povjerenja u njega, plaćena full verzija. isti koristimo u firmim na 20+ računala i sva računala rade ok.
cccleaner sam davno prestao koristiti nakon što su imali onu aferu.
Brisi to. Problem je sto se na novim windowsima defender tesko slaze sa ostalim av jer je M$ zamislio da sam preuzme odgovornost zastite. Kad instaliras alternativni AV, on do nekle usutka defender ali u pozadini defender i dalje kompromira i radi nesta
Pa imas opciju, kompletno izbaciti antiviruse i oslonit se na defender ili kompletno istrijebiti defender na windowsu sto nije jednostavno i trazi puno posla po registru.
Antivirusi su stvar proslosti, danas na windowsu ne treba nista osim defendera koji je vec tamo
google chrome sa par tabova ode i do 1.5GB + spotify 500-600MB. ostalo su sistemski procesi, sve sitno, ali ih ima puno.
nemam nikakve alate za čišćenje, sad su trenutno gotovo goli windowsi + 3-4 aplikacije i antivirusni.
na 64GB 10% = 6.4GB, na 16GB je to oko 40%, meni na IDLE kad je sve zatvoreno zauzima oko 30% RAMa. sve ostalo je na 0-1%.
o tome govorim, scheduler trosi u odnosu na koliko imas.
tebi na 16gb rama, windows u idle stanju nema sto trositi vise od 10%, ajde 15% jer necu usporedjivati sa svojim windowsom gdje sam istrijebio sve moguce ms aplikacije i servise
Nemoj racunati chrome i tabove. Najbolje ti je otici u startup folder i maknuti sve zivo zatim restartati i u cistom idle radu windowsa pogledati koliko memorije trosi ako je i dalje 30% - to je problem
ali ako kazes da ti je sve ostalo na 0-1% onda ocito imas krdo nepotrebnih procesa. svakako provijeri startup
ako koristis adobe aplikacije naprimjer, adobe procesi ti ne trebaju. Sve sto ti treba su osnovni windows procesi a sve ostalo ce se samo pokrenuti kad pokrenes aplikaciju. Adobe je odlican primjer jer vecina aplikacija imaju svoje pozdinske procese koji stalno rade i salju neke online statistike a uopce ti ne trebaju za rad same aplikacije, nazalost takve spyware ne ciste niti defender niti malwarbytes, to moras sam
btw nemoj gasiti search servis, to se gasilo na windows 7, moderni windowsi su integrirali nove funkcije u stare servise.
npr kad otvoris my computer, s lijeve strane u rubrici ispod desktop, documents, ... imas foldere kojima najcesce pristupas. ako ugasis search servis velike su sanse da ce ti explorer biti usporen jer ce pokusavati indexirati zadnje koristene foldere u quick access kad otvoris my computer a bez tog servisa nece moci
U svakom slucaju, izgleda da ti se nakotilo mnogo nepotrebnih procesa i umjesto da sad to rijesavas bez iskustva, bolje bi ti bilo svijezi format windowsa, nikakvi antivirusi ni nista i pomalo instaliras aplikaciju po aplikaciju te nakon svake instalacije provjeris ima li novih procesa i startup fajlova te ih obrises i zadrzavas windows procese minimalnima, na tvornickim postavkama bi se reklo. Tako ces i vise nauciti a i odrzati windows zdravim
nisam ljubitelj windows defendera. vjerujem da je danas skroz ok, ali imao sam jako loših iskustava s njim gdje je propuštao trojane i tek kasnije upozoravao nakon što je računalo već bilo zaraženo. vidim sad po testovima da mu je i dalje vrijeme reakcije daleko ispod ozbiljnog AV softwarea.
uz to NOD32 mi nudi puno drugih bitnih i korisnih alata, npr. dobijem upozorenje za svaki uređaj koji se zakači na mrežu (LAN ili WiFi), dobijem upozorenje ako neka aplikacija pokuša pristupiti kameri. Defenderu je ransomware zaštita bila užasna, nadam se da su to popravili. NOD32 mi pazi i na periferiju, Defender ne koliko vidim.
ovo drugo, nisam ljubitelj ekstrema niti se više imam vremena igrati sa takvim sitnicama. računalo je dovoljno jako da sve radi bez problema, radilo je kad je kupljeno i vremenom su počeli problemi. mene je prvenstveno zanimalo gdje je problem.
Nije do samih windowsa jer mu DISM nije pomogao. DISM uspoređuje "hash" sa svježom instalacijom, tako da su mu sami Windowsi zdravi..
Neki app ili njegova ostavština ti radi probleme ili nešto nije konfigurirano kako treba. Takve situacije se dešavaju kada neki uređaj ima isti IRQ ili port sa drugim uređajem..
Reinstalom ćeš sigurno dobiti da ti bude sve ok, ali zato jer ćeš počisititi i taj app ostatak (bilo registry ili nedajbože da si ga ručno obrisao, tj. obrisao samo folder gdje je instaliran)
Možda da probaš sa CCCleanerom očisititi registry, a sa MSConfig alatom pogledati što ti diže u startup-u. Probaj selektivno isključivati ..
Takodjer, neki driveri mogu biti problem, pogotovo oni Intel Managment, Rapid technology i slične nebulozice, probaj sve chipset drivere vratiti na stock ili skini default sa proizvođača ploče.
BIOS si valjda nadogradio, ako nisi probaj i to, te probaj sa DEFAULT postavkama BIOS-a pokrenuti PC.
Nema veze što ti je potrošnja resursa 0, to zna ponekad biti isto što i 100 ako driveri ne rade kako treba..iako bi se to moralo vidjeti u Event Vieweru..
Da napomenem, samo selekcijom programa koji se pokreću kod starta ćeš pronaći uzrok, ako on nije hardverske prirode. Ja sam navedeno sličan problem imao sa driverom od Logitecha za miša.
Pogledaj i u DEVICE MANAGER da li ti je sav hardver instaliran kako treba, da nemaš kakve upitnike ili uskličnike ili X
DISM, sfc ili indeksiranje je pomoglo, sada se može normalno raditi. nije to i dalje na 100%, ali je zadovoljavajuće. na 100% će biti kada reinstaliram windowse.
i kako si napisao, apsurdno je da je upotreba resursa u task manageru na minimumu, a računalo je imalo lag na svaku radnju. to bi se trebalo tamo vidjeti. ovako djeluje da je sve tip top, a radi kao 386-ica.
bios nadograđen, device manager sve ok... to sam prvo odradio.
uglavnom sada je sve ok.
Intel Managment je najbolje ne instalirati, ako se slucajno instalirau u paketu drivera, najbolje uninstalirati u device manager
Rapid technology ovisi o hardware i postavkama biosa
Kod instalacije maticnih drivera ne valja instalirati cijeli paket vec driver po driver samo one koje trebamo. Ako koristimo usb ili pcie zvucnu, audio driver maticne se ne instalira i u biosu se onemoguci onboard sound
Uvik treba sve detalje paziti od drivera, windows procesa i servisa do konfiguracije biosa i u tom slucaju windowsi rade savrseno ko urica
Bios je isto vrlo bitan, njega treba uvijek dobro podesiti, sve sto ne koristimo iskljuciti
to se slažem, ne instaliram ništa što nije neophodno. kao razne aplikacije koje se dobiju uz MB, SSD, grafu, printer... samo ono što treba. BIOS podesim prije prve instalacije windowsa.
Obavezno friški reinstall windowsa. Ako ne pomaže onda ssd ne valja.
ok je sada, a friški reinstall ide kad uhvatim vremena.
Čitajući tvoje objave, primijetio sam da nisi isprobao moju "old school" metodu, iako si se odlučio okušati u svim preporučenim, ali znatno složenijim pristupima.
Već dugo pratim rasprave na ovom forumu i često primjećujem da forumaši zanemaruju jednostavna rješenja, vjerojatno zato što ostavljaju dojam da su namijenjena manje iskusnim korisnicima.
Ipak, iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da su upravo najjednostavnija rješenja često i najučinkovitija – i ne libim ih se primijeniti kad god je to moguće.
Također mi se čini da među forumašima vlada svojevrsni otpor prema reinstalaciji ili popravku sustava Windows, kao da se time priznaje nemoć u rješavanju softverskih problema.
No, ako reinstalacija sa zadržavanjem korisničkih podataka traje svega nekoliko minuta i pritom pouzdano uklanja problem – zašto se onda nepotrebno zamarati složenim zahvatima u naredbenom retku, kad postoji brže i učinkovitije rješenje?
A zato jer mi se X puta desilo da reinstalacija nije prošla kako treba i onda sam morao formatirati, pa sam izgubio sve.
Dok si god mogu pomoći sa CMD, zanemarujem reinstalaciju.
Na papiru sve to izgleda OK, ili kako si ti rekao, par minuta posla, no ponekad to baš i nije tako..Windowsi su čudna biljka i ako im nešto zasmeta odoše oni svojim putem.
Čitajući tvoje objave, primijetio sam da nisi isprobao moju "old school" metodu, iako si se odlučio okušati u svim preporučenim, ali znatno složenijim pristupima.
Već dugo pratim rasprave na ovom forumu i često primjećujem da forumaši zanemaruju jednostavna rješenja, vjerojatno zato što ostavljaju dojam da su namijenjena manje iskusnim korisnicima.
Ipak, iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da su upravo najjednostavnija rješenja često i najučinkovitija – i ne libim ih se primijeniti kad god je to moguće.
Također mi se čini da među forumašima vlada svojevrsni otpor prema reinstalaciji ili popravku sustava Windows, kao da se time priznaje nemoć u rješavanju softverskih problema.
No, ako reinstalacija sa zadržavanjem korisničkih podataka traje svega nekoliko minuta i pritom pouzdano uklanja problem – zašto se onda nepotrebno zamarati složenim zahvatima u naredbenom retku, kad postoji brže i učinkovitije rješenje?
izgleda da nisi pažljivo čitao.
isprobao sam samo metode koje će mi pomoći u otkrivanju izvora problema jer me zanimalo što je u pitanju (hardware, software, malware, trojan...). reinstall ili popravak windowsa bi vjerojatno odmah popravio problem, ali ja nakon toga ne bi imao pojma što je bio uzrok. sad kad znam što je bilo u pitanju, mogu bez problema napraviti reinstall.
isprobao sam samo metode koje će mi pomoći u otkrivanju izvora problema jer me zanimalo što je u pitanju (hardware, software, malware, trojan...). reinstall ili popravak windowsa bi vjerojatno odmah popravio problem, ali ja nakon toga ne bi imao pojma što je bio uzrok. sad kad znam što je bilo u pitanju, mogu bez problema napraviti reinstall.
Dobro i sto je bilo nisam shvatio?
Dobro i sto je bilo nisam shvatio?
izgleda da je u pitanju bio s*eban nekakav driver, bluetooth. nakon sfc-a i dism popravaka sve je proradilo kako treba. u logovima se spominje corrupted taj bluetooth driver. googlanjem sam vidio da jako puno ljudi ima isti taj driver corrupted, čak i neki na friškoj instalaciji windowsa. možda se kod mene poklopila nekakva kombinacija pa je to uzrokovalo ogromnu usporenost u radu.
ono što je "fascinantno" je da se iz event viewera i task managera ne može išćitati nikakav problem ili greška. vidiš da ti se komp vuče kao krepana mačka, a po task manageru i event vieweru je sve u najboljem redu.
Hvala svima na pomoći i savjetima.
izgleda da je u pitanju bio s*eban nekakav driver, bluetooth. nakon sfc-a i dism popravaka sve je proradilo kako treba. u logovima se spominje corrupted taj bluetooth driver. googlanjem sam vidio da jako puno ljudi ima isti taj driver corrupted, čak i neki na friškoj instalaciji windowsa. možda se kod mene poklopila nekakva kombinacija pa je to uzrokovalo ogromnu usporenost u radu.
ono što je "fascinantno" je da se iz event viewera i task managera ne može išćitati nikakav problem ili greška. vidiš da ti se komp vuče kao krepana mačka, a po task manageru i event vieweru je sve u najboljem redu.
Pa nisam li ti odmah rekao da Driver boosterom skeniraš?
Nema veze, bitno je da si riješio posao.
Mali hint: Ako ikada se odlučiš za Driver Booster, hrpetine legit ključeva za otključavanje pro verzije možeš naći na YT.