MBO mi ima samo 2 sata utora, sada su spojeni hdd i dvd.
Može li se i na koji način na mbo dodati još koji utor za sata da mogu spojiti još jedan hdd?
MBO mi ima samo 2 sata utora, sada su spojeni hdd i dvd.
Može li se i na koji način na mbo dodati još koji utor za sata da mogu spojiti još jedan hdd?
Treba ti PCI-E na SATA adapter tj vanjski SATA kontroler.
...ili ako MBO ima ISA konektore za stare PATA diskove nađi DVD sa ISA konektorom pa ga spoji da ti tako ostane jedan SATA utor slobodan.
Ako ima ISA kontroler na ploci, onda sigurno nema SATA kontroler na njoj.
Ili PCI ili PCI-e kontroler.
OPREZ - postoje povoljniji i skuplji kontroleri. Ako ces samo dodavati dodatni storage, to ti je dovoljno,
ali ako zelis da budu Bootabilni, moraju imati u sebi neku vrstu BIOS-a da ga ploca skuzi kao dodatni port,
bilo da je to SAS ili RAID kotroler, moze raditi sa jednim ili vise diskova. Naravno,
kod instalaicije sistema je potrebno na USB-u ukazati na driver, da bi kontroler bio vidljiv.
... svi vide po mom tekstu očito da je "ISA" slučajna greška ....lapsus
..odnosi se na PATA priključak od 40 pin. a takvih MBO ima ko u priči sa obe vrste (PATA i SATA) priključaka za diskove..kao i ova moja MBO.
Na njuškalu ima DVD za 20kn sa PATA priključkom.
-ovisi, koliko mjesta ima na MBO, pci-pciex utori za proširenja (kartica, ide(sata/pata) kontroler, neki ne podržavaju cd-dvd.., bez rom biosa ne može bootati samo kao storage itd. pa cijena, jeftikaner 70-150kn)
-praktičniji ti je možda usb kontroler (sata).. kao externi disk, za 3.5" disk treba napajanje, 2,5" dobijaju dovoljno struje kroz usb port, ovisno o tome (ladica) 50-200kn.
-najjednostavnije, danas se dvd malo koristi, iskoristiš taj konektor za disk..
-ako mbo ima samo dva sata konektora, ili je stara desetak+ godina ili novija-mini/micro.. ugl ima više konektora (možda su samo pokriveni npr VGA..). Ovisno o slobodnim portovima, koji tip kartice se može dodati ili uopće nema slobodan utor.. tad možda ne možeš dodati interni pci/pciex kontroler ili pripazi koji tražiš-kupiš, slično, nije isto. U odnosu na cijenu diska, logičnije/jeftinije je tad kupiti ext usb disk jer su slične cijene ugradbenih, ali interni je 'pravi', brži.. ovisi što misliš na njemu raiditi, za storage može vanjski, za rad-igre i sl. ipak unutarnji.