Kako dodati SATA konektor?

poruka: 6
|
čitano: 1.383
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Kako dodati SATA utor?

MBO mi ima samo 2 sata utora, sada su spojeni hdd i dvd.

Može li se i na koji način na mbo dodati još koji utor za sata da mogu spojiti još jedan hdd?

Pomalo, šegavo i vajka!

0 0 hvala 0
17 godina

Treba ti PCI-E na SATA adapter tj vanjski SATA kontroler.

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
Re: Kako dodati SATA konektor?

...ili ako MBO ima ISA konektore za stare PATA diskove  nađi DVD sa ISA konektorom  pa ga spoji da ti tako ostane jedan SATA utor slobodan.

8 godina
protjeran

Ako ima ISA kontroler na ploci, onda sigurno nema SATA kontroler na njoj.

Ili PCI ili PCI-e kontroler.

OPREZ - postoje povoljniji i skuplji kontroleri. Ako ces samo dodavati dodatni storage, to ti je dovoljno,

ali ako zelis da budu Bootabilni, moraju imati u sebi neku vrstu BIOS-a da ga ploca skuzi kao dodatni port,

bilo da je to SAS ili RAID kotroler, moze raditi sa jednim ili vise diskova. Naravno,

kod instalaicije sistema je potrebno na USB-u ukazati na driver, da bi kontroler bio vidljiv.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Re: Kako dodati SATA konektor?

... svi vide po mom tekstu očito da je "ISA" slučajna greška ....lapsus

..odnosi se na PATA priključak od 40 pin. a takvih MBO ima ko u priči sa obe vrste (PATA i SATA) priključaka za diskove..kao i ova moja MBO.

Na njuškalu ima DVD za 20kn sa PATA priključkom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.3.2018 14:31 (AF139).
16 godina
Re: Kako dodati SATA utor?

-ovisi, koliko mjesta ima na MBO, pci-pciex utori za proširenja (kartica, ide(sata/pata) kontroler, neki ne podržavaju cd-dvd.., bez rom biosa ne može bootati samo kao storage itd. pa cijena, jeftikaner 70-150kn)

-praktičniji ti je možda usb kontroler (sata).. kao externi disk, za 3.5" disk treba napajanje, 2,5" dobijaju dovoljno struje kroz usb port, ovisno o tome (ladica) 50-200kn.

-najjednostavnije, danas se dvd malo koristi, iskoristiš taj konektor za disk..

-ako mbo ima samo dva sata konektora, ili je stara desetak+ godina ili novija-mini/micro.. ugl ima više konektora (možda su samo pokriveni npr VGA..). Ovisno o slobodnim portovima, koji tip kartice se može dodati ili uopće nema slobodan utor.. tad možda ne možeš dodati interni pci/pciex kontroler ili pripazi koji tražiš-kupiš, slično, nije isto. U odnosu na cijenu diska, logičnije/jeftinije je tad kupiti ext usb disk jer su slične cijene ugradbenih, ali interni je 'pravi', brži.. ovisi što misliš na njemu raiditi, za storage može vanjski, za rad-igre i sl. ipak unutarnji.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice