pozz, zanima me dal mogu sata II hard spojiti na maticnu koja podrzava sata I..mislim hoce li to raditi..imam maticnu asrock p4i65g, a hdd bi kupio ovaj HDD HITACHI HDP725050GLA360 500GB SATA-300 7200rpm 16MB..ako moze idem po njega..heh..hvala svima na odgovorima
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
SATA II je novija verzija SATA standarda koja je donijela veće teoretske brzine od one koju ima SATA I. SATA I ima teoretsku brzinu od 150MB/s a SATA II 300MB/s. Međutim SATA II je kompatibilna sa SATA I konektorima i raditi će dobro.
A ove te brzine ne trebaju zabrinjavati jer su diskovi i tako sporiji i ne koriste svu potencijalnu brzinu.
Ukratko, da, možeš kupiti disk i sve će ti raditi.
Danny ne pričaj gluposti... Ne, nemožeš spojiti SATA II hard disk na matičnu koja podržava samo SATA I. Vjeruj mi isprobano više puta, matična uopće neće prepoznat SATA II. Možeš uzet SATA II hard, al gledaj da na sebi ima jumpere, i da postoji opcija u kojoj možeš prebaciti rad hard diska na SATA I naćin rada...
Po meni je ovo loš disk za SATA1 1.5 Gb jer nema jumper koji bi ga natjerao da radi u tom SATA 1 modu. Trebao bi skinuti neki Ftool program sa Hitachijevih stranica da ga uspiješ reprogramirati u SATA 1. Rađe si uzmi neki SATA 2 disk koji ima jumper da si skratiš muke ili ako ti se da mučiti uzmi ovaj. Znači mogao bi raditi uz malo truda.
Danny ne pričaj gluposti... Ne, nemožeš spojiti SATA II hard disk na matičnu koja podržava samo SATA I. Vjeruj mi isprobano više puta, matična uopće neće prepoznat SATA II. Možeš uzet SATA II hard, al gledaj da na sebi ima jumpere, i da postoji opcija u kojoj možeš prebaciti rad hard diska na SATA I naćin rada...
Problem je u tome što u večini slučajeva nije tako... svakodnevno radim na računalima i tjekom tjedna reinstaliram i složim par kompova, i iz iskustva ti mogu reći da nije tako. Uvijek je bolje uzet hard koji ima jumpere... Novije matične sve imaju podršku za SATA II i u većini slučajeva će starije matične raditi sa SATA II ako ima updataš bios, al vjeruj mi da 99 posto end usera to nije niti će ikad napraviti...
Ockej, valjda sam ja onda sretnik, jer mi do sada niti jednom nije trebao jumper. A sigurno sam prijateljima stavljao nove diskove na više od 5 starih računala.
hvala na odg, i da kupio sam sata II koji ima jumpere seagate 320gb 16mb i maticna ga ne ucita uopce..upalim komp hdd zazuji svakih par sekundi i nista kad idem instalirat windows kaze da nema hdd...lud sam, nakraju cu sve kroz prozor bacit i koristit bratov pc..ako netko ima ikakvu ideju hvala
to sto sa hardom imas problema neznači odmah da je do matične,ja sam imao sličan problem sa 250gb diskom iako je bio nov i iz trgovine ipak je bio jedan od onih rijetkih sa greškom pa prije nego otpišeš matičnu probaj hard kod nekog prijatelja i ako g ni tamo ne prepoznaje nosi na servis da ga mjenjaju predpostavka je da garanciju imaš!!!
...jel si instalirao sata drajvere prilikom istalacije..( vjerujem da je u pitanju XP)
kad ubaciš windowse onda trebaš stisnut F6 da ti se instaliraju sata drajveri, koje skineš sa stranice proizvođaća, SATA drivere specifične za matičnu ploču u računalu, i nasnimiš na floppy... koji ubaciš kad te se pita prilikom instalacije...
...U BIOS-u način rada tvrdog diska obvezno postaviti na ATA (ne AHCI ili SATA ili štoveć) i spremi