Core2Duo E4400

poruka: 6
|
čitano: 2.456
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Core2Duo E4400

Ekipa bok! Na novo sam instaliral Windowse 10 s licencom na ovo staro računalo. Osim Windowsa, chrome pretraživača i spotifya nema nečeg drugog gore. Vidim da je nekad ovaj jak procesor danas bijeda za novi chrome. Da li imate kakvih dobrih savjeta koje procese mogu pogasiti da bi računalo brže radilo, ili eventualnu instalaciju nekog drugog sistema gore. Ili neku lite windows verziju ili linux-a? Računalo trebam isključivo za light task, internet i download. Hvala unaprijed. 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Core2Duo E4400

danas, internet = multimedija.. slično kao npr gaming i svi traže recimo gpu-vga (naravno i cpu-ram) a starije računalo vjeorjatno nema jaču gpu pa cpu uz sve mora i to soft-mod-emulacija..

-servisi su bahati, chrome.. imaš edge, chrome je bahatiji, ostalo je identično.

-svježi os, tisuću postavki, ažuriranja-automatika .. i jednako toliko stvari koje ne trebaš ali rade.. npr radi defrag, radi ažuriranje, radi vremenska prognoza, radi cortana.. itd. Isključiti-podesiti, tek tad je računalo upotrebljivo tj umjesto da troši 100% resursa ostat će ti cca 50% za rad.. jer je to jednostavno generacijski prestaro za današnje potrebe kao c2d sa samo 2-jezgre i samo 4gb rama.. ram možeš dodati do 8gb.. to može dosta pomoći, sys disk je ssd ali što je dodatni (izmjenjivi? možda samo loš driver..) tj možda baš na njemu radi defrag koji će trajati beskonačno ako se disk koristi itd.

-uvjek isti redosljed-pravila, podesiti-isključiti nepotrebno, obaviti ažuriranja, počistiti smeće (temp-down u win i juzerskom folderu, stotine tisuća fileova u nekoliko gigabajta.. i nakon tog defrag, tek kad to sve obavi sys može normalno raditi ali ne treba očekivati čuda, realno je to za internet generacijski prestaro dok danas mobač ima gpu za takve taskove i lako vrti yt klipiće.. ponovo, traže se isti resursi kao za gaming, gpu-ram a cpu da bi to sve paralelno hendlao treba barem 4 jezgre + nije ni tako preslab ali uz sve mora i emulirati neodstatak gpu-a.

-kao killer-test probaj otvoriti neku 'normalnu' stranicu kao npr bug.. i nakon tog 24sata.. usporedi razliku u opterećenju.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
Goran kaže...

Ekipa bok! Na novo sam instaliral Windowse 10 s licencom na ovo staro računalo. Osim Windowsa, chrome pretraživača i spotifya nema nečeg drugog gore. Vidim da je nekad ovaj jak procesor danas bijeda za novi chrome. Da li imate kakvih dobrih savjeta koje procese mogu pogasiti da bi računalo brže radilo, ili eventualnu instalaciju nekog drugog sistema gore. Ili neku lite windows verziju ili linux-a? Računalo trebam isključivo za light task, internet i download. Hvala unaprijed. 

https://github.com/Fahim732/Windows-10-optimize-script

Probaj si s ovim, 99% s popisa sta disablea/removea ni netrebas niti koristis..

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
16 godina
Hazzard From da Hood kaže...
Goran kaže...

https://github.com/Fahim732/Windows-10-optimize-script

Probaj si s ovim, 99% s popisa sta disablea/removea ni netrebas niti koristis..

-'optimizacije'.. klasično bezvezarije, tj ima i normalnih stvari, ima korisnih ali daleko više smeća-bezvezarija..

npr

What does it optimizes?

The thing it does is listed here.

• Disable metro boot menu (For BIOS/Legacy MBR dual boot users)
  • -besmislica, za 99% juzera, nisu dualboot korisnici, tad je bootmeni nešto što nema utjecaja, ima samo kad se želi ne-win10 os, tad je stari-meni brži, nema dupli reboot u drugi os.. dok tu piše glupost koja s bootmenijem nema veze pa ni s osom tj layer ispod koji se osa ne tiče, tj to nema veze s MBR-legacy modom (vs uefi-gpt..)..
  • ... već porva stavka je zato besmislena, pa i poneka ok tad nije dovoljno dobar razlog da bi se takve stvari u neznanju neiskusnog korisnika trebale koristiti, tj vjerovati nečijoj skripti i nadati se da neće stvoriti pravi problem juzeru..
  • -druga deinstal onedirvea je ok ako juzer ne koristi onedrive..
  • -treća opet besmislena .. 'Hide PerfLogs folder' tj skrivanje foldera nije nikakava optimizacija osa, ne radi brže-lakše.. nije optimizacija nego besmislena stavka koja masom treba uvjeriti u to da nešto radi.. no samo besmislena masa..

.. cortana, na par mjesta, prvo diseblijranje-besmisleno, jer ako se ne korisit tad može uklanjanje.. čemu da zauzima mjesto na disku pogotovo ssd-kapacitet i sl.

-ili se koristi (ako netko korisit) ili je višak-smeće, ukloniti, ms-skripta u PS-cmd i to je to..

izvor * https://www.windowscentral.com/how-uninstall-cortana-windows-10-may-2020-update

sadržaj u ps -- copypasteati + enter..

Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

-čisto kao primjer i nešto što sam juzer ako želi može pronaći i to iz provjerenog izvora tj ms-a tj neće napraviti štetu dok za ostale izvore to nije sigurno..

-juzer može sam to izgooglati.. a ako ne može, tad je bolje da uopće ne korisit takve alate-skripte-upute, to treba netko tko zna što-čemu služi i kako se može ili što nije preporučljivo, npr anitivirus-firewall-sys-update.. u win su povezani, kad se nešto od tog čačka-mijenja može imati utjecaj na ostatak tj stvoriti problem.

.. dok su ostalo više opcije koje juzer može na normalan način podesiti, ovisi kako želi ili što treba, što radi, što želi.. tj opcije koje nudi odgovarajući kontext meni za bilo što što se nudi za podešavanje od screensavera, powerpostavki, shortcuta, izgleda i prikaza foldera ili menija-favorita kao i uac.. sve normalne opcije + ovisno o jeziku juzer ne mora ništa iz engleske skripte-izvora razumjeti pa postoji šansa da sam klikanjem izabere-napravi ono što on treba-želi, ne neka generička osoba-skripta za njega koja nema veze s njegovim željama-potrebama + nabacana masa-smeća umjesto kvalitete.

-nasuprot tog, npr računala s nedovojno resursa, cpu-ram-gpu.. treba 'nježnije' koristiti, kao slabiji auto (ne može se stisnuti gas..) .. pa je tad preporučljivo koristiti npr defaultne apps kao antivirus i browser, mada je edge-chrome nije isto, ne razbacuje resurse na google dodatne servise, chrome je bahat, egde manje tj nema razlog jer ms ima os i ne treba mu servis u browseru da bi imao neku informaciju.. na slabijem računalu tad bolje radi soft koji manje rasipa resurse.. na dovoljno jakom s viškom resursa je to nevažno, neprimjetno, stvar izbora.

-na slabijem računalu ne treba natrpati stotine appsa, prvo jer ih u pravilu ne treba, ne koriste se, drugo zato jer svaka app uzme dio resursa za 'nešto'.. tj ako se stavi samo nužno to je ekšli optimalno i korisnije nego uopće čitati recimo bootmeni savjete ili ostatak većinom smeća-besmislica .. najvažnije je na kraju znanje juzera dok u neznanju na ćoravo ima daleko više šanse napraviti nešto suprotno, loše, usporiti ili pokvariti... daleko veće šanse nego da je to nešto dobro, tj tko ima sreće treba igrati loto, računalo prepusiti onom tko zna ili ms-u koji nije baš takav tudum ako zna napraviti os.. ili ako vam je neki drugi os bolji, koriste ga.. :) .. narvno i ms uvaljuje višak-smeće, no kao cortana za sve ima kako se što radi, upute, pa tko želi znati može i to iz provjerenog izvora, ne nekog koji nabaca masu čime ekšli želi zamaskirati besmislice kao mbr-meni... što recimo i ja koristim kad koristim multiboot i znam prednosti kao što znam da za 99% to nema baš nikakve veze-koristi jer je preduvijet multiboot, ne single... i nije samo npr lin-mac nego i drugi win, kao w7-xp.. ista stvar, meni je od w8 (sad 10) takav.. tamagućasti no nije optimizacija i nije nešto za većinu juzera.

-kao btw, jednako teba izbjegavati smeće-soft kao cc i sl optimizatore.. tj to je često omiljen target malwarea i tad umjesto brzine (celeron s pola gigherca i 256kb ram-roma vrti cryzu na max..) dobiju problem, suprotno.. jer to je tako, mamac kao sir u mišolovci, smeće ili ono što juzer ako želi s malo truda-razumijevanja može sam na sigurniji način tj ako i pogriješi i to je način učenja dok s trećim apps ili skriptama ne nauči ništa jednako ako s calculatorom vadi korjen i dobije rezultat.. nije naučio.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
Ako si blizu ST imam viska xenon x5450, a i na poslu imam gomilu e8500 i e8600 u rashodovanim konfama.
10 godina
Core2Duo E4400

Imam mozda negdje jos q9650, ako ti je kompaktibilan s plocom, i ako ga nadjem, poklonim

Ako ga bolja polovica nije bacila 

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.9.2022 10:59 (Hazzard From da Hood).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice