Boot nemoguc

poruka: 24
|
čitano: 2.930
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Boot nemoguc. Hitno molim pomoc

Jučer sam napisao problem a danas ga ne vidim..nakon zamjene mbo,proc,ram. svjetli lampica boot na msi...imam dig.licencu windows sa koju je pisalo da će automatski povući...molim pomoć...

Znači ne može naći win. Vidim samo msi bios ekran...

Sad upalio i crni ekran piše...checking medija presence

start pxe ove ipv6

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.2.2022 8:36 (tomCAd).

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Boot nemoguc. Hitno molim pomoc

Da li se vidi disk (nisi napisao, HDD, SDD, NVME?) u BIOSu? Da li je boot order ispravan?

PXE je vjerojatno zadnji u boot orderu, to znači da nije našao nijedan bootabilan medij.

17 godina
neaktivan

provjeri da li si sve dobro pospojio, jer ti očito ne vidi disk na kojem su ti instalirani windowsi

12 godina
neaktivan
Nuclear_Phoenix kaže...

Da li se vidi disk (nisi napisao, HDD, SDD, NVME?) u BIOSu? Da li je boot order ispravan?

PXE je vjerojatno zadnji u boot orderu, to znači da nije našao nijedan bootabilan medij.

U biosu vidi sve....nije došao medij kad su w digitalni pa nemam cd...

12 godina
neaktivan
Wolverine kaže...

provjeri da li si sve dobro pospojio, jer ti očito ne vidi disk na kojem su ti instalirani windowsi

Ne vidi disk kad ga nemam...digitalna licenca...

10 godina
tomCAd kaže...

U biosu vidi sve....nije došao medij kad su w digitalni pa nemam cd...

tomCAd kaže...

Ne vidi disk kad ga nemam...digitalna licenca...

Ne mislimo na medij za instalaciju, nema to veze.

Kakav disk imaš (HDD, SDD ili NVME)?

Da li se taj disk vidi u BIOSu na popisu negdje?

Da li je boot order podešen na način da je taj disk (na kojem su windowsi) stavljen uopće u boot order i da li je na prvom mjestu? Vidi ovu sliku, što ti je boot option #1?

12 godina
neaktivan

Imam sva3 diska...vide se svi...

Sad sam te razumio..idem stavit da je prioritet taj sa windowsima

10 godina

Možda to neće biti dovoljno... Kažeš nova MBO, koja je bila stara? Ako je bila starija, vjerojatno je imala MBR boot a ova nova po defaultu vjerojatno ima UEFI. Moguće da ćeš morati podesiti negdje i upaliti "compatibility mode" ili tako nešto (i ugasiti secure boot) kako bi uopće mogao bootati disk koji je MBR a ne GPT.

Zašto jednostavno ne odradiš čistu instalaciju windowsa? Iskopčaj sve diskove osim sistemskog, upali u biosu UEFI mod i secure boot, ubaci USB sa windowsima i napravi čistu instalaciju. Velike su šanse da ti ovo ionako neće raditi kako treba, čak i ako se boota.

12 godina
neaktivan

Pod storage u bios vidim ssd di su windowsi i disabled su svi ali pod boot priority ga nema

12 godina
neaktivan
Nuclear_Phoenix kaže...

Možda to neće biti dovoljno... Kažeš nova MBO, koja je bila stara? Ako je bila starija, vjerojatno je imala MBR boot a ova nova po defaultu vjerojatno ima UEFI. Moguće da ćeš morati podesiti negdje i upaliti "compatibility mode" ili tako nešto (i ugasiti secure boot) kako bi uopće mogao bootati disk koji je MBR a ne GPT.

Zašto jednostavno ne odradiš čistu instalaciju windowsa? Iskopčaj sve diskove osim sistemskog, upali u biosu UEFI mod i secure boot, ubaci USB sa windowsima i napravi čistu instalaciju. Velike su šanse da ti ovo ionako neće raditi kako treba, čak i ako se boota.

Stara je bila z87 ...1150 mislim...

Mogu sve iskopcat pa probati tako....

10 godina

Onda je vjerojatno problem ovo gore što sam pisao - taj SSD je MBR disk, BIOS ima upaljen UEFI mod + secure boot i "ne vidi" diskove krivog tipa. Upali CSM/compatibility mod, ugasi secure boot i vidi hoće li ti onda dati da izabereš taj SSD kao boot disk.

12 godina
neaktivan
Nuclear_Phoenix kaže...

Onda je vjerojatno problem ovo gore što sam pisao - taj SSD je MBR disk, BIOS ima upaljen UEFI mod + secure boot i "ne vidi" diskove krivog tipa. Upali CSM/compatibility mod, ugasi secure boot i vidi hoće li ti onda dati da izabereš taj SSD kao boot disk.

Sad nema lampice na matičnoj ali ni ničega..samo crni ekran bez biosa

Da ništa ne mogu sad...samo crni ekran.....kako sad natrag?

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.2.2022 9:24 (tomCAd).
10 godina

Ne znam kako si to uspio.

Iskopčaj sve diskove, ostavi samo MBO + RAM + GPU. Da li boota?

12 godina
neaktivan

Ista priča...sve radi ali crnilo

9 godina
neaktivan
tomCAd kaže...

izvadi bateriju (plosnata) sa matične i vratit će sa na početne postavke

12 godina
neaktivan

Sad smo opet u biosu...vidi mi ssd ali je disabled...na prvoj stranici...

U bootu ga nema kao prioritet...

Msi fast boot disable

Fast boot enable

kkakoga naci

16 godina
tomCAd kaže...

-to je normalno.. tj boot-post ili tzv-dos ekran koji sad vidiš nakon što je bios odradio boot (nema odgovarajućeg boot medija) i post ispisao svoje.. sad stoji 'nigdje' tj računalo bez osa je samo kutija kao i tv bez programa/sadržaja ...

-ako ne znaš u kojem modu je prije bio os-disk-sys vjerojatno u legacy-mbr-starom modu, jer je prije bio default, tj prije nije postojao uefi (+ostalo povezano s uefijem).

-sad je novi default upravo uefi (+sec.foot, gpt, tpm20 itd..) dok je unazad nešto godina u biosu prosječne mbo postojao izbor između tih dvaju modova.. na novom možda imaš izbor, možda nemaš.. a tad može samo uefi.

-ne možeš dalje dok ne promjeniš opcije u biosu ako je ponuđeno-moguće na kompatibilno (sukladno starom računalu-postavkama) ili dok ne pribaviš boot medij, install, novi os..

-kad računalo ne radi njime ne možeš npr napraviti novi stikić, downloadati.. ako to niji već prije pripremio, možeš na drugom funkcionalnom računalu ako imaš..

-clean install.. u pravilu brišeš sve, ne samo 'diskove' (particije-format) nego level-ispod, particijka shema mbr-gpt.. diskpart-clean i tad se disk inicijalizira u željenom modu, gpt ili mbr, kao dizel-benzin gorivo za auto, to moraš znati, razlikovati, ne miješati tj radi samo kad je sve sukladno-jednako, postavka biosa, mod diska i install-boot-medij.. bilo što od tog različito ne radi.

-na ms-win stranicu, napraviš usb-stikić-install, može i drugi bootmediji kao hirens.. a mogu se napraviti u konkretnom modu gpt-ili-mbr, može u oba tj nijednom (tzv supperfloppy, fat32 nema bootmod i bira se u bootu, ovisno o opcijama u biosu tad takav medij vidiš kao dva medija tj u oba moda za boot.. bootaš u onom koji ti je potreban, pogrešan i ne radi kad dođe do diska..).

-naravno, brisanjem (kao formatiranjem) gubiš sve s diska, podatke.. licenca nije problem, preskočiš unos i kad se win digne auotmatika će aktivirati.. tj u ovom slučaju neće, jer je to drugo računalo, tj to bi radilo da nisi promijenio mbo tj njen id je povezan s licencom.. tj ovisi o tipu licence koji imaš, izvor, oem-retail, povezano s id računala ili se može prenositi.. ako se može prenositi tad ponovo upišeš key i on se aktivira, ako te odbije tad ne može.. :) tj tad je onaj fixni-potrošen vezan uz računalo.. .. to se može ako koristiš ms-acc-online.. tad je login povezan s licencom i win se aktivira ali da bi bio povezan morao si ga prije povezati-koristiti za login u starom win. Tj nije isto da si na starom računalu krenuo od nule s clean installom, tad bi automatika aktivirala key-licencu po id-mbo-računala, ovako je to drugo računalo, novo, koje još nije u ms-bazi licence i tad se nema s čime povezati-aktivirati tj trebaš novi key i aktivaciju.

-no za sad zaboravi na licencu.. jer trenutno nemaš ništa, 'mrak'-kutija...

-instaliraj win, o licenci brini kasnije, tj možeš normalno korisiti bez aktivacije osim što će ti to pisati na dnu ekrana i ne dozvoljava customizaciju izgleda..

-tj prvi korak je pribaviti bilo koji boot medij.. ili drugo frunkcionalno računalo, bez tog nemaš što napraviti ili ako bios nudi stare opcije-izbor podesiš sukladno starom sysu i tad će možda bootati, možda aktivirati licencu.. a tad možda napraviš sve poterbno od cleana.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

Hvala na prijedlozima i uputama..

Sad više nemam crnilom tj.mogu u bios....

Šta i gdje da podesim da probam prije vraćanja na staro?

Sad imam sata port1 di je ssd na enable ali ga opet ne vidi....

12 godina
neaktivan

Našao sam stari w xp....iako sam prije imao w10....dali to pomaže ili moram na staro?

Naravno ako gore nema solucije

9 godina
neaktivan
Re: Boot nemoguc
windows xp i ssd ne idu zajedno. ne podržava trim funkciju što je katastrofa za ssd.
12 godina
neaktivan
Re: Boot nemoguc
Nadimak_forumaša kaže...
windows xp i ssd ne idu zajedno. ne podržava trim funkciju što je katastrofa za ssd.

Ma ne...mislio sam ubacit cd sa w xp.....da mi podigne ak može....ssd maknem

16 godina
tomCAd kaže...

Našao sam stari w xp....iako sam prije imao w10....dali to pomaže ili moram na staro?

Naravno ako gore nema solucije

-xp nema podršku za uefi+ostalo.. ne može ni bootati, ne vidi disk itd.. os star par desetljeća na novo raučunalo.. mada je umjetna razlika jer tako želi ms i teoretski može sve raditi, ne može jer ti bios ne nudi opcije-kompatibilnost.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

Ok idem bootati onda na usb pa probati tako ili natrag sve staro pa ispočetka...javim čim prebacim

12 godina
neaktivan

Uspio sam boot sa usb ....zasada je sve ok...hvala svima

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice