E ovako, uzeo sam nov laptop u prodavnici, i prijatelj mi je digao sistem jerbnisam imao usb da sam sebi instaliram, i donio mi je laptop ali usb stik ne zeli da ocita, stika sam 2 nova kupio dakle do usb nije, ulaz ili port u laptop je nov nikad koristen dakle nema sanse da bude i do njega, skidao sam razne drajvere sa neta ali nista ne pomaze, jel neko ima slican problem ?
Neki detalj, koji laptop, koji sistem ???
Drajveri sa oficjelne stranice ???
Sistem sinoc friško update na najnoviju verziju, Win 10 u pitanju.
HP Laptop, model 85F5.
I da drajvere sam skidao sa HP Official stranice
Da li u device manageru ima kakvih žutih trokuta sa uskličnikom ...
jesi provjerio u biosu da nisu slučajno ugašeni USB portovi ...
Probao sa starijim driverima ???
U Device Manageru nema nista sve je cisto, bilo bi extra da bar trokut ima, ali u Device Manager uopce ne ocitaje usb da je spojen, takodjer ni u Disk Managment.
To u BIOS nisam provjerio, idem sad probat
Evo update, provjerio sam bio USB i USB Port je Enabled u BIOS.
Zanimljivo je to sto uopste laptop ne pokazuje nikakve znakove da je USB ubacen, dakle 2 nova usb su u pitanju..

Ne ne, kazem ti da bi ja sam sebi instalirao sistem da sam imai USB, dao sam prijatelju laptop i on mi je podigao sistem, e sad kako je on podigao ne bi ti znao reci, a kad sam uzeo laptop bukv ni jednog drivera nije bilo, kursora nije bilo, Touchpad nije radio morao sam nekako jedva skinut ioBIT da skinem bar osnovne drajvere za miš i ostalo..
Windows 10 mi je dosla neka najstarija verzija cak kad sam par programa pokusao install pise kao ova aplikacija se ne mooze install na ovaj OS, ali sinoc sam update na najnoviju verziju Win 10 sa oficijalne stranice.
A u Win nigdje ne prepoznaje usb stik, ni u This PC, Device Manager, Disk Managment itd itd, dakle stika nigdje nema kao da nije ubacen..
Po redu s hp stranice skidaj i instaliraj drivere

Windows update bi trebao naći bar generic usb2\3 driver... ako već nije u samim Windowsima...
a pitanje je i kakve ti je Windowse frend stavio gore... možda neku crackanu lite verziju bez hrpe osnovnih drivera
Upravo to sam i napisao gore, kad sam preuzeo laptop na Win nisu bili cak ni osovni drajveri, mis nisam mogao korsitit tj Toucpad jer je Laptop u pitanju, dakle morao sam nekako jedba preko tastature doci do neta pa skinuti drajver za mis, zvuka nije bilo, bukv nista skoro nije bilo, nasao sam svoj stari USB gdje imam Win 10 instalaciju na njemu, ali problem je sada sto meni Laptop ne prepoznaje taj USB i ne mogu install taj svoj sistem...
pa instalaciju ne pokrećeš iz Windowsa već direktno bootaš usb - pod pretpostavkom da si u biosu odabrao usb kao boot drive kod pokretanja laptopa...
ja sam skužio da tebi usb ne radi samo u Windowsima...
ps: imam neki 10 godina stari HP laptop i nisam morao nikakve extra HP drivere instalirati na Win 10 da bi mi sve radilo (sve je povukao Win update nakon inicijalne instalacije) - za taj moj laptop ni ne postoje službeni Win10 driveri na HP stranici...
Kaže se učitava, prepoznaje ili sl. Tebi pravopis nije jača strana.
Sta glumis tu, dosao si na forum da prosipas neko mudo ovdje ti gramaticar neki, totalno me boli briga jel to tkz. skolski i po knjigama napisano, sve dok me razumiju a kao sto vidim i ti me razumijes to je ispravno, ne radim ja pismenu ovdje da pazim na gramatiku, i kao sto vidim nismo iz istih drzava, pravopis nije isti kod tebe i mene, ako nemas sta da napises vezano za temu ne znam zasto imate potrebu da dodjete i lupate bezveze, ako oces da si provjeravate gramatiku odi na neki sajt, forum za to i rokajte do jutra, a ne u temi za problem sa usb ti spominjes jebenu gramatiku, kakvih mentola po forumima ima pa to je za nepovjerovat..
E bas to buraz, upravo prije 5 min novi svjez Windows 10 je instaliran na laptop, kada sam usao u Device Mngr, imao sam 7 do 8 zutih trokuta ispod Other Devices, skinuo sam ioBIT Driver Update i sve je pogasilo osim jednog, ovog https://prnt.sc/HUjK8jQhIx7V
Isao sam desni klk na Unknown Device / Properties / Details i dosao sam do ovog koda, ACPI\VEN_HPIC&DEV_0003
USB i dalje ne radi da napomenem

Racunar je spojen na punjac i to sam probao ali ne ide, ugasio sam takodjer tu stednju.
Ali dosao sam na ideju da stavim punjac od telefona u ulaz i da vidim hocel davat signale da se telefon puni ili sta, i nikakvih signala nema dakle da je do utora za usb, ali ne ide mi u glavu nov laptop kupljen u radnji da mu portovi ne rade, e ne znam jel postoji mogucnost da se ti portovi ugase nisam upucen,u biosu je usb enabled.
trebao si prvo otići na Win update pa vidjeti da li ti on daje kakve drivere, a ne koristiti ove 3rd party "driver update" programčiće koji će ti instalirati koješta i moguće napraviti još veću štetu...
Tvoj problem se desi u windowsima, znaci driveri/nesto...
Nema veze s portom.

To me i muci jer ne kontam, kada sam laptop kupio u prodavnici dosao je bez sistema na njemu, bio je freedos, i onda sam prijatelju dao da mi podigne sistem i vratio mi je laptop sa win 10 neka stara verzija, dakle morao je preko usb podici sistem jer laptop nema utor za CD, drugacije ne znam kako ga je mogao podici.
Sinoc kazem probao sam punjac spojit i prikljucit na telefon, nema signala a i ne puni telefon.
Ne znam sta bi moglo biti, gledao sam 500 tutoriala po netu, gasi neke postavke u Power Options, skidao raznja sranja bla bla i nista ne uspijeva.
To me i muci jer ne kontam, kada sam laptop kupio u prodavnici dosao je bez sistema na njemu, bio je freedos, i onda sam prijatelju dao da mi podigne sistem i vratio mi je laptop sa win 10 neka stara verzija, dakle morao je preko usb podici sistem jer laptop nema utor za CD, drugacije ne znam kako ga je mogao podici.
Sinoc kazem probao sam punjac spojit i prikljucit na telefon, nema signala a i ne puni telefon.
Ne znam sta bi moglo biti, gledao sam 500 tutoriala po netu, gasi neke postavke u Power Options, skidao raznja sranja bla bla i nista ne uspijeva.
Možeš ponovno dati laptop frendu, ili imaš dovoljno znanja da sam pokušaš ponovno instalirati Win?
Instaliraj Win 11 - možda se bolje snalazi s driverima, i drugo, svježa instalcija Windowsa... možda pomogne.
EDIT: obavezno budi online za vrijeme instalacije, najbolje kabel do routera.
fino sve ispočetka...
odi kod frenda, skinite zadnji Win10 sa službene Microsoftove stranice - napravite bootabilni instalacijski USB s tim ISO fajlom (originalnim)
spoji laptop na net (kako je kolega gore savjetovao) - pokreni frišku instalaciju s tog USB sticka...
kasnije kad sve prođe (instalacija i naknadni Win update kojeg pokreneš nakon instalacije da vidiš da li ima još nešto) - lako si registriraš Win10 s nekim jeftinim key-em ili ga nastaviš koristiti neregistriranog (ionako većina toga radi za prvu priliku)
- nemoj koristiti nikakve programe za pronalazak drivera
- nemoj instalirati ništa na Win10 od programa dok ne riješiš usb problem
ako ti ni to ne pomogne - probaj neki usb bootabilni Linux, čisto da vidiš da li je stvarno problem u portovima
ak se ne varam, neka me netko ispravi ako griješim - USB3 portovi uopće ne rade bez odgovarajućih drivera i često ih se mora naknadno instalirati (pretpostavljam da imaš USB3 portove) u čemu često pomaže upravo Win update koji nađe driver...
Pozdrav. Windows 10 i 11 zadnje verzije dolaze sa usb 3.0 driverima već u instalaciji. Prema tvojoj priči izgleda da je tvoj prijatelj ili instalirao staru verziju windowsa koja ne sadrzi nikakvu podrsku za tvoj laptop ili laptop je toliko nov da windows medij nema drivere za njega, prije da je ovo prvo.
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO od tu mozete skinuti i presnimiti win10
Nakon instalacije najbolje ga je spojiti na mrežu preko wifi ili mrežnog kabela i otići direktno na win update, poslije win updatea otici u device manager i pogledati dali je sve uredno, ako nesto nije uredu, ocitati hardware id i saznati o kojem se uredaju radi te preko hp driver stranice skinuti odgovrajuci. https://support.hp.com/hr-en/drivers/laptops
Ako te zanima dali su ti USB portovi uredu i ispravni najbolje vam je dignuti ubuntu live i ubost stick i vidjet dali se sto javlja, ako ni tamo se ne javlja onda najvjerovatnije se radi o hardware problemu.
-novi laptop.. ok, 99% da je ispravan, ali to što je nešto novo ne znači da je ispravno (samo je vjerojatnije..). Tako da jedan od odgovora može biti kvar-neispravno, reklamirati. (ali, prvo treba provjeriti..).
-prvi korak, ući u BIOS, vidjeti postavke, možda učitati default.. tj nitko ne zna što je 'prijatelj' radio, čak ni kako.. tj svi predpostavljaju da je instalirao s usb-a, ne mora, može na 'tisuću načina', tj nekoliko, npr kopiranje-kloniranje što često lameri rade pogotovo s piratedišnom.. i smećem, problemima, bez updatea itd... tad je usb nevažan i možda je stvarno pokvaren ili isključen-disejblan u biosu.. pa i zaključan dodatnim soft-utilsima koje proizvođači dijele juzerima koji klikaju.. (u neznanju.. i zaključaju, kao 'sigurno'..).
-ako predpostavimo da je u biosu omogućen usb, da radi, tad nam treba boot-tipka, cms-meni.. znati koja tipka je za izbor boot medija + možda isključiti fastboot u biosu da bi to uopće mogli. Tek tad možemo pokušati boot s nekog usb ili bilo kojeg medija. .. tj sve se to vidi u biosu i tamo se to riješava, a ako osoba baš ništa ne zna, tad ne može dalje.. kao ni napraviti stikić-usb, sporedno win-lin ili nešto treće.
-ok, recimo da je taj dio sad ok, tad nam treba neki bootmedij, 'stikić', može win-install, može neki minipe-win kao hirens, može linux npr ubuntu-kubuntu.. bilo što, bootabilno-kompatibilno.
-što je kompatibilno? ovisi o biosu, postakama, npr uefi ili klasični-stari-legacy mod, mod bootanja + ostalo, uefi-gpt ili mbr, a o tome ovisi i može li medij bootati na tom računalu, tj mora biti podešeno-kompatibilno, laptopi često nemaju opcije, tj igre wintela i u opciji je sad samo jedna stvaka, samo uefi.. da bi se bootalo medij mora biti u istom modu, pošto je već disk formatiran-inicijaliziran tad i za disk treba brisanje ako je u pogršnom modu (diskpart-clean).. i tek tad može dalje, kad je sve troje sukladno-kompatibilno (ili kad podržava oboje + neinicijaliziran disk).
-ovisi kojim načinom se napravi bootmedij, može biti legacy-mbr, može biti uefi-gpt a može biti oboje, tzv 'superfloppy', tj medij kao fat32 nema mod tj mora se u bootu f-tipkom izabrati boot medij i mod, tj takav medij vidimo kao dva medija-diska, dva puta, dvije stavke u meniju, jedna za mbr, druga za eufi.. naravno ako bios to podržava-nudi, kad ne nudi (kao noviji laptopi) tad nema menija-izbora i tad se boota u neki od tih modova pa ovisimo o sreći da je 'pravi' (ne onaj drugi).
-ne miješati bios bootorder s bootmeni tipkom-izborom, cms ili quick menu ili kako god ga nazvali, boot-meni biosa je izbor boota s mogućih-dostupnih medija-diskova.. order je samo redosljed, ovo je konkretan izbor a važan je zbog dva moguća moda što prije nije bilo problem dok je postojao samo stari mbr.. + brzina paljenja računala i fastboot su dodatni problem pa juzer često zakasni stisnuti tipku + ne držati pritisnuto nego tipkati.. osim kad je to ESC tipka i kad tako piše u uputama.. za većinu je to f-8-12. ili esc-meni + laptop ima multimedijalne tipke tj Fn (između ctrl-alt lijevo..) koja mijenja funkciju funkcijskih tipki, multimedija ili fukncijske.. itd itd. pa ni samo pritiskanje tipke nije nešto što se može reći 'stisni-klikni'.. svaki juzer za svoje računalo to može (mora?) znati, kao što zna koje gorivo troši auto i gdje je kluč-prometna itd.. :)
-onaj tko to ne zna.. ne može to sve napraviti ili može probati i uz malo sreće.. možda..
-kad to sve prođe, dalje je lako, nextati.. i nakon nešto minuta je u win, radi.
-tad kreće drugi dio posla, automatika-update, driveri.. treba podesiti update, pokrenuti ga (ručno ako treba..) nekoliko puta, restart.. tek tad će biti gotovo s instalacijom i driverima.. tj uz pretpostavku da su svi driveri dostupni online.
-nove stvari.. možda nisu dostupni driveri, kao za stare koje izbace, tad se mora tražiti googlati itd.. no to treba riješavati tek kad se pojavi problem, ne prije (zec u šumi)..
-nakon koji sat bi sve moralo raditi, svi uređaji-driveri, svi portovi.. tad i usb mora raditi ako je hw-ispravan.
-ne može raditi ako je hw neispravan, isključen-onemogućen-zaključan, ako nema driver, .. + stikić ili bilo koji medij ne mora biti formatiran a juzer ako ne vidi 'slovo' misli da disk ne radi.. u tom slučaju radi ali nema particiju-volumen, nema FS i tek tad dobije i slovo, ono što juzer vidi u win.. disk. No ako je instalirao sa usb-a tad je 100% ispravan.. :)
-drugi problem, stara-nova računala i usb 2.0-3.0 port kao i verzija stariji-noviji win, isti win10.. ili pirat.
-važan je nativni support koji daje bios, starija računala na 2.0 usbu generaciji s dodatnim 3.0 nemaju support u biosu i tad neće bootati s tog porta ali hoće s drugog (crno-bijeli ili plavi, žuto-zeleno je power..) ili gledati oznake kao SS i ostalo..
-novo računalo mora imati nativni support za 3.0.. ali ako win-install nema uključen dirver.. treba driver za chipset koji se pojavio od posljednjeg izlaska win, trenutno 21h2 (od prošle jeseni, sad će uskoro noviji..) + češće je problem driver za hdd-ssd-nvme kontroler (sata-intel-rst...) tj treba imati driver za chipset-kontroler i dati ga osu, tek tad će moći pristupiti disku-uređaju, bez tog je disk nedostupan. To je problem za nove chipsetove koji nisu uključeni u install-driver bazu izašlo nakon winver.. recimo nešto što je izašlo u proljeće-ljeto to tad fali..
-tu su mogući svakavi problemi, npr možda je usb radio ok, ali bez pravog drivera tj u 'dosu' dok nema kontrole napona-potrošnje.. često usb3.0 daje previše struje, toplina.. stikić postane vruć da ga se ne može prstima primiti-izvaditi.. pa i da se otopi plastika ili pregori port-kontroler. Ako je kvar na novom to može biti uzrok, 'jaka struja' ili powermanagment kojeg nema dok se win i driveri ne instaliraju.. ako to preživi dalje nije problem dalje nema takvih pregrijavanja, to se događa samo u 'dos-u' za vrijeme installa..
-kako napraviti win-stikić ili .. ubuntu? zna google ili razne teme na forumu.
-najbrži način provjeriti što radi? pa ako se ima stikić-boot-nešto, ako se zna koja f-tipka za meni-boot.. tad za minutu juzer zna da je kvar-hw ili da je ispravan a tad jedino preostaje problem drivera (i pirat-smeće os..).
-dovoljno je imati boot medij, može i stari win ali ovisi o modu biosa tj stari win na bilo kojem mediju, usb, ako je u starom modu na uefiju neće biti omogućen itd.. a novi uefi sigurno nema juzer s xp-w7.. tj ako ima može lako napraviti i win10-11, linux ili bilo koji drugi jednako kao što je već napravio to što ima.. ne mora bootati live os, dovoljno je da vidi meni-stikić-izbor i to je dovoljan dokaz da usb radi i da nije kvar.. ostalo je sve soft, opcija u biosu, driver ili nešto deseto npr zaključan-kriptiran.
-jednostavno? zapravo da, jednom kad se to zna, kao voziti bicikl.. a dok se ne zna sve je teško, tad imamo 'prijatelje' ili majstore..
E ovako, sto se tice ponovnog instaliranja sistema, to sam vec 2 puta radio, dakle skinuo sam Media Creation Tool sa oficijalne stranice i instalirao sistem na isti laptop, dakle nisam isao da se sejva na USB nego na Update This PC, naravno da sam uradio format cijelog diska da nikakvi fajovi ne ostanu na njemu tako da bude sve svjeze i default, ali nakon instalacije USB ponovo ne daje znakove zivota.
Na Laptopu su USB 3.0 portovi dakle.
E sto se tice stare verzije Win koja je bila, dakle kada mi je prijatelj donio laptop, upalio sam ga ulazim i vidim da to nije isti sistem kao sto sam imao prije na racunaru, dakle jeste Win 10 ali slika zaslona, loading screen razne opcije nisu iste dakle, prijatelj kada mi donosi laptop govori mi kako mis ili ti TouchPad na laptopu ne radi, pitam kako ne radi laptop je jucer iz radnje uzet, okej palim laptop sistem se pokrece kad gledaj cuda TouchPad ne radi stvarno, razni pokusaji da ga osposim ali nista, nakon toga kupujem bezicni mis, dakle moras mini stik ustekat u laptop i povezati mis, tu mi se javlja problem dakle tu saznajem da mi USB ne zeli ocitat, mislio sam da stik nije sjeban, uzimam obican stik ubacujem ali nista...
Gledao sam tutorijale po YT i nekako sam preko tastature bez misa uspio skinut program ioBit preko kojeg sam update drajvere i od jednom se mis pojavljuje, dakle touchpad je radio ali nije imao drajver, kursora uopce na ekranu nije bilo, i od jednom se samo stvara na sred ekrana i sve perfektno radi, ali USB i dalje ne daje znakove zivota, razne drajver sam skidao, sa Oficijalne HP stranice, razne programe, tutoriale kako fix usb na racunaru, razme stavle u Power Mangmentu sam dirao, kao Fast Boot i jos neke stvarcice..
Jedino sto cu pokusati jeste da instaliram Win 11 na Laptop ukoliko se bude moglo.
Najgori problem je sto sad USB kad ga ubacim u Port, restartujem racunar odem F9, kad izbaci listu za bootanje tu uopste ne prikazuje USB, samo ima 1 opcija a to je Boot Device Manager i to je to..
Ajd ti napiši koji je laptop ...
najidealnije slikati odozdola naljepnice gdje se vidi model laptopa ...
Možda uopće nema drivera za win 10, ako veliš da je prije bio drugačiji sistem i slika ...
E ovako, sto se tice ponovnog instaliranja sistema, to sam vec 2 puta radio, dakle skinuo sam Media Creation Tool sa oficijalne stranice i instalirao sistem na isti laptop, dakle nisam isao da se sejva na USB nego na Update This PC, naravno da sam uradio format cijelog diska da nikakvi fajovi ne ostanu na njemu tako da bude sve svjeze i default, ali nakon instalacije USB ponovo ne daje znakove zivota.
Na Laptopu su USB 3.0 portovi dakle.
E sto se tice stare verzije Win koja je bila, dakle kada mi je prijatelj donio laptop, upalio sam ga ulazim i vidim da to nije isti sistem kao sto sam imao prije na racunaru, dakle jeste Win 10 ali slika zaslona, loading screen razne opcije nisu iste dakle, prijatelj kada mi donosi laptop govori mi kako mis ili ti TouchPad na laptopu ne radi, pitam kako ne radi laptop je jucer iz radnje uzet, okej palim laptop sistem se pokrece kad gledaj cuda TouchPad ne radi stvarno, razni pokusaji da ga osposim ali nista, nakon toga kupujem bezicni mis, dakle moras mini stik ustekat u laptop i povezati mis, tu mi se javlja problem dakle tu saznajem da mi USB ne zeli ocitat, mislio sam da stik nije sjeban, uzimam obican stik ubacujem ali nista...
Gledao sam tutorijale po YT i nekako sam preko tastature bez misa uspio skinut program ioBit preko kojeg sam update drajvere i od jednom se mis pojavljuje, dakle touchpad je radio ali nije imao drajver, kursora uopce na ekranu nije bilo, i od jednom se samo stvara na sred ekrana i sve perfektno radi, ali USB i dalje ne daje znakove zivota, razne drajver sam skidao, sa Oficijalne HP stranice, razne programe, tutoriale kako fix usb na racunaru, razme stavle u Power Mangmentu sam dirao, kao Fast Boot i jos neke stvarcice..
Jedino sto cu pokusati jeste da instaliram Win 11 na Laptop ukoliko se bude moglo.
Najgori problem je sto sad USB kad ga ubacim u Port, restartujem racunar odem F9, kad izbaci listu za bootanje tu uopste ne prikazuje USB, samo ima 1 opcija a to je Boot Device Manager i to je to..
opet.. mogu napisati x-stranica, beskorisno jer se traži kratko-jasno :) .. a neke stvari jednostavno nisu takve.
-nisi instalirao s usba, ostaje mogućnost da je kvar-neispravno ili onemogućeno u biosu ili zaključano soft-alatom (kao zaštita zapravo smeće..).
-install iz win ne napravi ništa s diskom, nisi ga brisao, jer ne može sam sebe sys obrisati, tj tad ne bi mogao instalirati jer nema od kud čitati install-iso-file.. formatiranje nije brisanje čitavog diska, nije brisanje particije (koja je prije-ispod) i nije inicijalizacija.. nije promjena moda rada gpt-mbr.. a vjerojatno ni ne treba tj 99% da si u gpt i da je to ok, ne treba mijenjati (osim ako imaš konkretan razlog..).
-takav install je zapravo upgrade na postojeće.. bez 'pravih' promjena tj najgore što 50-50% šanse da nasljedi postojeći problem tj ovisi zašto usb ne radi...
-iobit i ostala smeća.. kao i pirat-win.. smeće treba izbaciti, ne koristiti, ne trebaš nikakve čarobnjake za drivere, moguć uzrok problema su upravo takvi alati-soft, često malware, smeće.
-gledanje yt klipića.. prvo moraš otkriti uzrok-problem.. ako je kvar tad nema yt-klipića koji će ga popraviti, ako je onemogućeno u biosu, uđeš-uključiš, .. ako je neki treći soft tad clean, od nule, prvo napraviti install-usb stikić ali za to ti treba funkcionalno računalo na kojem usb radi.. (kvaka-22..) i jednak je problem za bilo koji winver-os ili linux.. ne možeš napraviti usb-install stikić dok usb port ne radi, tj možeš na drugom računalu ako imaš..
-ako imaš bilo koji bootabilan stikić, ako je u odgovarajućem (pretpostavka uefi-gpt mod 99%) modu, tad ako je bios podešen moraš moći f-tipkom bootati s tog medija ili ući u bios i vidjeti ga u biosu npr za fleshanje (možda čita samo fat32.. stariji biosi, noviji čitaju i ntfs..). Može biti bilo koji os, ali da bi bootmeni radio mora biti omogućen boot-meni + isključen fastboot (opcija u biosu). itd itd. + mora biti isti mod ili superfloppy.
-uđi u bios, učitaj defaultne postavke, f10+save&reboot.. i opet uđi u bios... provjeri što je podešeno, npr uefi, isključi npr fastboot ili pročitaj manual za svoje računalo kako se koristi za boot.. sigurno ima online nešto ili yt klipić.. tek tad će ako je sve ostalo ispravno bootati s tog stikića. Tad znaš da nije kvar.. ako tad neće tad je kvar, jer i novo može biti neispravno.
-lakše, ako imaš drugo računalo, napraviti stikić, testirati bootabilnost.. tj ako na laptopu neće, hoće li na drugom računalu, jer ne mora čak biti kvar ponekad moraš 'loviti' boot, pravi trenutak, malo sreće.. to prođe brzo i za svako računalo posotji mala razlika, ne držati pritisnutu tipku jer tad ne radi (prepuni buffer..) osim tipka koja to dozvoljava i to je tad tako napisano u manualu npr ESC..
-u kranjem slučaju, kad baš nikako ne možeš uloviti bootmeni-tipkom, ukloniš disk (ssd-nvme..) i tad nema od kud bootati pa krene na idući uređaj-usb.. tako provjeriš-potvrdiš da usb radi ili ne radi.
-drugi način je bootorder u biosu, ali problem s uefijem, secboot itd.. pa ovisi kako je to napravljeno-zbrljavljeno.. npr ako obrišeš uefi boot key i ako se koristi sec.boot .. tad dok to ne popraviš-vratiš nećeš bootati ni s diska.. tad imaš 'ciglu'. Sigurnosni fičer koji stvara više problema nego što ih riješava.. koji juzeru nije potreban osim jamesbondu i sl. .. ali to je tako, zaštita+licenca itd.
-ponekad serija (laptopa) može imati dvije power tipke, jednu za normalno paljenje, drugu za bios i sl.. (lenovo serija i sl.) .. upravo zato jer je problem u pravom trenutku ući u bios.
-a zato postoji i uefi fičer iz win, .. upališ win, držiš tipku SHIFT (ne puštaš..) i ideš u restart.. i dalje držiš shift dok se ne pojavi meni-.. izabereš restart u bios.. itd itd.
-kratko? razumljivo? previše kombinacija i uvjek je moguće da je stvarno kvar, da usb ne radi.
-za nove serije računala tj chipseta, kontroler, usb.. treba i novi driver koji u vrijeme izlaska winver nije postojao.. posljednji win je 21-h2.. skoro godinu star install-driveri. Tad treba imati i driver za disk kontroler (sata-ahci-irst..) da bi install mogao nastaviti ali bi bootao i znali bi da usb radi. Sve ostalo može nakon instalacije osa, jedino disk kontroler mora biti prepoznat jer je to uvjet za pristup disku.
-kad se nakon installa prvi put upali win, nije ni blizu kraja.. tad treba sve ostalo, prvo internet-mreža i ostalo će automatika ali je treba 'pogurati' jer trigger može čekati recimo +17h kao radno vrijeme.. i ne radi ništa nego čeka.. tek nakon nekoliko restartova i updateova je posao gotov i tek tad provjeravaš što od drivera još fali.. tek tad to tražiš a iobit i sl. izbjegavaš osim kad baš ništa drugo ne možeš pronaći.
edit.. i ako je F9 tipka za bootmeni, očekivano za hp, ako se pojavi meni.. barem za to znamo da je omogućeno u biosu, tad taj dio za podešavanje biosa možeš preskočiti ali ipak provjeri.
-ne držati pritisnuto nego tipkati.. par sekundi od paljenja, ako je stikić ispravno napravljen moraš jednom uloviti, ako nikako neće, tad je neispravan.. + probaš drugi port, bilo što.. ali tad je ipak kvar.
U pitanju je HP 250 G8 Notebook.
Dakle prijatelju vidim da si strucan i da se razumijes oko ovoga, iskreno 70 posto od ovog sto si napisao jer se ne razumijem..
Poslusao sam te i pokusao ga preko F tipke boot, stiscem si F tipku i otvori mi Boot Option Menu, i imam si samo 1 opciju koja se zove OS Boot Manager, dakle sad cu ti prilozit slike kompletnog BIOSa i postavki, i slike boot option menu pa pregledaj jel ima neka kvaka koja ne stima tu.
BIOS CONFIGURATION: https://imgur.com/a/PZ7MzwA
BIOS SECURITY: https://imgur.com/a/PyQkvKr
BIOS BOOT OPTIONS: https://imgur.com/a/JHO63zY
BOOT OPTION MENU: https://imgur.com/a/xag2NWO
Daj pliz samo digni ubuntu i stisni try now i odma ces vidjet na cemu si. Ako ti radi u linuxu sve znaci drivere trebas prave. Ako ti neradi pola stvari u linuxu znaci da vjv je hardverski kvar i to vracas natrag na garanciju i zamjenit ce ti ploču matičnu najvj. Netreba ici u dublju dijagnostiku prije nego li si eleminirao osnove. Sam ubuntu ce ti reci sve.
Odi pod boot options i vidi dali ti je f12 ili koja vec tipka za omogućen boot sa USB uređaja.
Tocnije evo da ti potvrdim. Danas sam radio na tom laptopu i neradi touchpad, tako da sam kroz instalaciju koristio miš i još poslije unutar windowsa sve dok windows update nije odradio svoje tek onda ti ih on sam sve instalira. Ako pričamo oistom modelu, sa desne strane imaš dva usb porta te bi oba trebala raditi i detektirati, a sa ljeve strane usb c port i mrezu imaš. Znači kad se stick sa instalacijskim medijem ubode i pritisce se f9 trebao bi iskočiti prozor(ako ne iskače mozes proabti pogledati dali ti je omoguceno u biosu)
Mislim da ti je okej test ubost obični optički miš i vidjet dali svjetli, ako ne svjetli to znači da nemaš 5v na konektoru, mislim da bi ti to okej test bio. Ali kažem linux je majka jer dolazi već sa svim driverima.
-postavke u biosu su OK (dodaj 5sec timer dok trebaš usb.. lakše je, kasnije vratiš na nulu-0) i tad lupaš po F9...
-sad ti treba ispravan-bootabilan usb-stik-medij.. bilo koji, win-lin.. ali dok ti ne radi usb ne možeš ga napraviti, jedino ako već imaš neki od prije, nije važno koji os, važno da je bootabilan i tad ga boot meni može vidjeti, tad znaš da usb radi ili ne.. ako tad ne radi tad je kvar, rekamiraš. Ako radi, pribaviš win10, napraviš stikić, instaliraš.. i 99% da će sve raditi dok automatika odradi svoje.
-post prije te 'nagovara' da probaš boot nekog linuxa.. problem je što ako nemaš pripremljen usb-install.. nemaš što probati ako nemaš stikić, ako ga ne možeš napraviti, vrtimo se u krug i za sad nije sigurno kvar ili samo soft u win (više šanse, 99%)..