Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.713.171
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Dev-C++ nedostatak datoteka
Dodo89 kaže...

Ekipa šta nitko nezna ništa od toga što mitreba gdje nači? Molim Vas pomoć!

Tek si poceo programirati, a odmah bi grafiku? Ne bi bas islo, a to se i vidi jer niti ne znas sto ti treba. Kreni polako, kad ovladas (koliko toliko) svim segmentima jezika, onda kreni na ovakve kompliciranije stvari. U suprotnom ces imati "wtf" izraz lica.

Ali ako bas inzistiras:

http://www.opengl.org/

http://www.libsdl.org/

Uz to, evo ti i jedna knjiga o OpenGL-u (radna verzija knjige), na hrvatskom, koristi se na kolegiju Interaktivna računalna grafika na FER-u, autori su Marko Čupić i Željka Mihajlović (oboje s FER-a).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.11.2013 18:54 (1domagoj1).
11 godina
neaktivan
Dodo89 kaže...

Nemorate se trudit, ako je netko pokušao. Našao sam! :)

Svejedno hvala!

11 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Zna li neko nesto osnovno gde se moze poceti, ovo me zanima duze vreme, ali me zanima de mogu poceti sa radom ( mozemo reci da sam pocetnik ) neko pomoc pls :)

Draka

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
Draka kaže...

Zna li neko nesto osnovno gde se moze poceti, ovo me zanima duze vreme, ali me zanima de mogu poceti sa radom ( mozemo reci da sam pocetnik ) neko pomoc pls :)

Možeš li malo objasniti, nisam dobro shvatio. Sa kakvim točno radom želiš početi? Učenjem programiranja?

What Andy giveth, Bill taketh away.
12 godina
neaktivan

Može li se mijenjati u konzoli boja slova preko naredbe znam da ima u C# naredba, ima li kada radimu u c++-u.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Dodo89 kaže...

Tek si poceo programirati, a odmah bi grafiku? Ne bi bas islo, a to se i vidi jer niti ne znas sto ti treba. Kreni polako, kad ovladas (koliko toliko) svim segmentima jezika, onda kreni na ovakve kompliciranije stvari. U suprotnom ces imati "wtf" izraz lica.

Ali ako bas inzistiras:

http://www.opengl.org/

http://www.libsdl.org/

Uz to, evo ti i jedna knjiga o OpenGL-u (radna verzija knjige), na hrvatskom, koristi se na kolegiju Interaktivna računalna grafika na FER-u, autori su Marko Čupić i Željka Mihajlović (oboje s FER-a).

Tnx na pomoći! Počeo sam i prolazim knjiga C++ za apsolutne početnike pa sam došao do tog grafičgod dijela zato sam tražio, ali sam na kraju i našao datoteke koje su mi falile!

13 godina
neaktivan
Xyloto kaže...

Može li se mijenjati u konzoli boja slova preko naredbe znam da ima u C# naredba, ima li kada radimu u c++-u.

U C# radi  na drugom principu, u C++ koliko znam može preko system naredbe. U ovom postu je objašnjeno kako.

Crk'o Marshall!
13 godina
neaktivan

Forumaši, nov sam u programiranju i zanima me kako da napravim grananje u grananju, ako me razumijete.
Pokušat ću opisati što želim.

Postavljaju se određena pitanja i odgovara se sa "da, ne, možda", s tim da je "možda" uvijek uz "da" ili "ne", tako da uvijek ima dvije mogućnosti.
Kada npr. na prvo pitanje se odgovori sa "da" on bi trebao dati jedan print iza kojeg bi išao drugi s pitanjem za ponavljanje programa, koji bi naravno vračao program na prvo pitanje ili završio s zadnjim printom.
Ako bi se npr. na prvo pitanje odgovorilo s "ne", onda bi se nastavljala dalje pitanja.

Nadam se da sam dobro objasnio.
Programiram u Code blocksu.

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dombak1608 kaže...

Forumaši, nov sam u programiranju i zanima me kako da napravim grananje u grananju, ako me razumijete.
Pokušat ću opisati što želim.

Postavljaju se određena pitanja i odgovara se sa "da, ne, možda", s tim da je "možda" uvijek uz "da" ili "ne", tako da uvijek ima dvije mogućnosti.
Kada npr. na prvo pitanje se odgovori sa "da" on bi trebao dati jedan print iza kojeg bi išao drugi s pitanjem za ponavljanje programa, koji bi naravno vračao program na prvo pitanje ili završio s zadnjim printom.
Ako bi se npr. na prvo pitanje odgovorilo s "ne", onda bi se nastavljala dalje pitanja.

Nadam se da sam dobro objasnio.
Programiram u Code blocksu.

Pa napravi ugnjezdene if-elseove. Nisam najbolje skuzio iz opisa, ali ako ti treba "grananje u grananju" to mozes izvesti ovako:

if (neki uvjet)
{
    // napravi nesto
    if (neki drugi uvjet)
    {
        // napravi nesto drugo
    }
    else if (neki treci uvjet)
    {
        // napravi nesto trece
    }
    else
    {
        // napravi ako niti jedan uvjet nije ispunjen
    }
}
else
{
    // nesto
}

Tako mozes dodavati if-elseova jedan pod drugi (gnijezditi ih) koliko god ti treba.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

Pozdrav svima,zamolio bi za pomoć bilo koga tko mi je voljan pomoći nov sam u programiranju početnik,a dobio sam zadaću iz kojeg bi trebao pripremiti je seminarski rad te je  neophodno da uradim i ta tri zadatka pored teorije da bi mogao objasniti,radi se o jednostavnim zadatcima ali meni kao početniku i to je puno ,te bi neizmjerno bio zahvalan ako bi mi mogao tko preko PM pomoći.Hvala unaprijed ako ima itko da bi mi pomogao neka se javi spreman sam i platiti nemam puno ali bolje išta nego ništa.

13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Evo što mi se desilo.
Hvala na pomoći. 

13 godina
neaktivan

Pogledaj kôd koji ti je Domagoj napisao, nema tačka-zarez (;) iza if, else if i else.

Crk'o Marshall!
12 godina
neaktivan

Ima li itko da pomogne ? stvarno bi bio zahvalan.

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Pogledaj kôd koji ti je Domagoj napisao, nema tačka-zarez (;) iza if, else if i else.

Uh, to nisam skužio.
Ali sad imam jedan drugi problem, maknio sam sve ";", i dobivam za bilokakav odgovor, znači bilo to y,n ili s, on daje ovu naredbu za else, znači zadnji print.

16 godina
neaktivan

provjeri si scanf (ako sam dobro vidio imas 3)
kupis samo string sa jednim %s a hoces puniti 3 varijable x, y, s 

CARPE DIEM
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 22:25 (simeparanoja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

provjeri si scanf (ako sam dobro vidio imas 3)
kupis samo string sa jednim %s a hoces puniti 3 varijable x, y, s 

Ali ja trebam jedan odgovor, ne njih 3, tri da postoje moguća.
Dali to može tako? 

16 godina
neaktivan

onda sa scanf spremaj korisnikov odgovor u jednu temp varijablu i uspoređuj sa svoja 3 moguća predefinirana slučaja

CARPE DIEM
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

onda sa scanf spremaj korisnikov odgovor u jednu temp varijablu i uspoređuj sa svoja 3 moguća predefinirana slučaja

Kužim što hoćeš reći, ali ne znam kako to napraviti.

16 godina
neaktivan

sa fgets dohvati string koji korisnik upise a sa strcmp uspoređuj upisani string sa svojim definiranim stringom.

CARPE DIEM
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.11.2013 23:08 (simeparanoja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

edit: rijesen problem

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2013 13:01 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Kako čitati stanje scrolla na mišu?

Ne pitam kako handlati te poruke, već provjeriti ako se kotačić okreće dok moj program nije u foregroundu (poput GetKeyState, GetCursorPos, ...)

U jednoj igici crtam overlayed menu i sad najjednostavniji način bi bio da skrollam kroz njega, no kako da to detektiram?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C je programski jezik kaže...

Kako čitati stanje scrolla na mišu?

Ne pitam kako handlati te poruke, već provjeriti ako se kotačić okreće dok moj program nije u foregroundu (poput GetKeyState, GetCursorPos, ...)

Pomoću WM_MOUSEWHEEL poruke. Moraš dohvatiti handle prozora u kojem ćeš iscrtati taj menu, i onda se nakačiti na njegov message pump i "krasti" poruke namijenjene tom prozoru.

Stvar je u tome što kotačić na mišu nema neko globalno stanje, nego se očitava relativni pomak u odnosu na prethodno stanje.

Alternativno je uporabom DirectInputa, ali koliko vidim na MSDN-u navedeno je da se ne preporuča koristiti DirectInput za čitanje miša i tipkovnice.

11 godina
neaktivan

a kako se nakačiti na drugi window?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probaj sa FindWindow kada imaš handle lako ga možeš koristiti u kombinaciji sa GetMessage/PeekMessage.

Vidim da i dalje ne odustaješ sa švrljanjem po drugim procesima. Nije ti to baš jednostavna tematika, a i ja o tome ne znam mnogo. Pomoći ću koliko budem u mogućnosti.

11 godina
neaktivan

probao sam GetMessage, no cijelo vrijeme stoji (ostaje u funkciji) kao da window ne prima nikakve poruke. Provjerio sam s Spy++ i naravno da prima. Isto tako sam ga nakačio na jednostavnije programe tipa Notepad, i dalje isto.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemam pojma onda. Hook?

Možeš probati i napraviti skriveni prozor i dodijeliti mu fokus sa SetFocus, tada bi trebao dobiti WM_MOUSEWHEEL poruku, naravno fokus treba vratiti sa originalnu aplikaciju nakon što završiš sa menijem.

EDIT: jep skriveni prozor uredno prima WM_MOUSEWHEEL poruku:

#include <windows.h>

LRESULT CALLBACK WindowProcedure(HWND hwnd, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam);

int WINAPI WinMain(HINSTANCE hThisInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpszArgument, int nCmdShow)
{
    HWND hwnd;
    MSG message;
    WNDCLASS wc = {0};

wc.hInstance      = hThisInstance;
    wc.lpszClassName  = "TestAppClass";
    wc.lpfnWndProc    = WindowProcedure;

if (!RegisterClass(&wc))
        return 0;

hwnd = CreateWindow("TestAppClass", "Test application",
                        WS_OVERLAPPEDWINDOW,
                        CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, 1, 1,
                        NULL, NULL, hThisInstance, NULL);

while (GetMessage(&message, NULL, 0, 0))
        DispatchMessage(&message);

return message.wParam;
}

LRESULT CALLBACK WindowProcedure(HWND hwnd, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
    switch (message)
    {
        case WM_CREATE:
            SetFocus(hwnd);
            break;

case WM_MOUSEWHEEL:
            MessageBeep(0xFFFFFFFF);
            break;

default:
            return DefWindowProc(hwnd, message, wParam, lParam);
            break;
    }

return 0;
}

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2013 22:07 (rustweaver).
11 godina
neaktivan

mislim da znam u ćemu bi mogao biti problem.

mislim da parent window ne prima poruke, nego neki child. no kako ga sad programski naći?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C je programski jezik kaže...

mislim da znam u ćemu bi mogao biti problem.

mislim da parent window ne prima poruke, nego neki child. no kako ga sad programski naći?

Za ovo gore što sam ti stavio to je posve nebitno. Jer imaš vlastiti program koji ima input fokus tako da te uopće nije briga kako onaj drugi program procesira poruke.

Inače ja sam isprobao ovo što sam ti prvo savjetovao, i ne bude radilo. Ne možeš se samo tako nakačiti na nečiji message queue, treba ti baš hook za to.

11 godina
neaktivan

došao sam do HWNDa child windowa pomoću enumchildwindows. i dobivam poruke s njega pomoću getmessage :D

jedini problem mi je što se message u MSG strukturi je cijelo vrijeme nula, dok se lparam, wparam, time, point mjenjaju kako pomičem miša.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zanimljivo... Inače GetAsyncKeyState hvata sve pritiske tipki na mišu i tipkovnici ali ne mogu pronaći virtual key code za scrollanje.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
4 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice