Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.713.091
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
fanatikos kaže...

ovako sam nesto radio al ne ide nikako

A sad?

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    float a1=0, a2=1;
    int n=1;

while (n<10000)
    {
        n++;
        a1=a1+a2;
        a2=a2+a1;
        cout<<a1<<endl;
        cout<<a2<<endl;
    }

system("pause");
    return 0;
}

Ali ne kužim što bi to trebalo raditi...

EDIT: sad vidim, evo ti na što je floki mislio:

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    int prvi=0, drugi=1, suma=0, n=1;

while (n<10000)
    {
        n++;
        suma=prvi+drugi;
        prvi=drugi;
        drugi=suma;
        cout<<drugi<<endl;
    }

system("pause");
    return 0;
}

Btw. ne razumijem toliku fascinaciju floating point tipom, kada sam ja počinjao s programiranjem integer mi je bio puno prirodniji jer nije bio sklon "mušicama" kojima je float sklon, a koje ja tada nisam razumio. :S

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.12.2012 18:02 (rustweaver).
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Btw. ne razumijem toliku fascinaciju floating point tipom, kada sam ja počinjao s programiranjem integer mi je bio puno prirodniji jer nije bio sklon "mušicama" kojima je float sklon, a koje ja tada nisam razumio. :S

I ne samo to, nego ovo:

float a1=0, a2=1, n=1;
while (n>10000)

mu nikako ne bi radilo.

Ne sad zbog ovog uvjeta u while petlji, mozda je i krivo prepisao ovdje, nego zbog floata u while petlji. Cuvajte se floatova u petljama, riskirate beskonacnu petlju.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
17 godina
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Traži se izračun dok fib broj bude manji od 10000, a ne dok se izvrti 10000 koraka

sve možeš strpati u int, po zadatku najveći broj koji se javi u programu jest prvi veći fib broj od 10000, tada se prekida petlja.

prvi=0, drugi=1, fib=1;

while(fib<10000)

{

fib = prvi + drugi;

prvi = drugi;

drugi = fib;

}

Evo kako radi ova petlja:

1. iteracija

- provjera da li je fib manji od 10000 - jest jer je 1

- fib dobija vrijednost zbroja prvog i drugog - 1

- prvi dobija vrijednost drugog - 1

- drugi dobija vrijednost tekućeg fib broja -  u ovomv slučaju 1

2. iteracija

- provjera da li je fib manji od 10000 - jest jer je 1

- fib dobija vrijednost zbroja prvog i drugog - 2

- prvi dobija vrijednost drugog - 1

- drugi dobija vrijednost tekućeg fib broja -  u ovomv slučaju 2

-----------------------------------------------------

n. iteracija

- provjera da li je fib manji od 10000 - nije jer je 10946

- u varijabli prvi se nalazi broj 6765, odnosno prvi fib broj manji od 10000

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2012 13:11 (Floki).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Floki hvala ti, pravi si.. ovo će mi pomoći da barem znam odakle krenuti.. ispit je prošao, ako "padnem" definitivno se bacam na učenje klasa..

17 godina

Tvoj kod u stvari radi, jedino ne možeš s njim opaliti 10000 iteracija fib broja, nema float za to kapacitet, zato ti ne radi.

Samo si u jednom pogriješio, nisi pažljivo čitao zadatak, drugi put pazi, da si pažljivo pročitao bi dobio 4 za ono rješnje, jedini nedostatak, jednom ispisuje 1, a ne dva puta.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2012 13:44 (Floki).
17 godina
Freddye kaže...

Floki hvala ti, pravi si.. ovo će mi pomoći da barem znam odakle krenuti.. ispit je prošao, ako "padnem" definitivno se bacam na učenje klasa..

Ma nema na čemu, prođi te klase, šteta je da se padne na takvim jednostavnim zadacima koje daju, inače zamisli situaciju da se profe uzlobe, pa kao ispitni zadatak daju klasu kontrole leta, pa traže metod koji spriječava da avioni priđu blizu jedan drugom, dakle da traže cijelu trigonometriju. Na ovim jednostavnim zadacima je stvarno šteta pasti

Slobodno ti dođi na forum ako ti bude što nejasno u učenju, svi će rado pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2012 14:09 (Floki).
13 godina
neaktivan

U mainu unijeti 3 broja (INT)

Stavi ih variable br1 br2, br3 (3,7,2)

Pozvati funkicju sortiraj void sort (...)

Po povratku ispisati br1>br2>br3 (7,3,2) */

za sk plz

Suba
Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
fanatikos kaže...

ovako sam nesto radio al ne ide nikako

A sad?

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    float a1=0, a2=1;
    int n=1;

while (n<10000)
    {
        n++;
        a1=a1+a2;
        a2=a2+a1;
        cout<<a1<<endl;
        cout<<a2<<endl;
    }

system("pause");
    return 0;
}

Ali ne kužim što bi to trebalo raditi...

EDIT: sad vidim, evo ti na što je floki mislio:

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
    int prvi=0, drugi=1, suma=0, n=1;

while (n<10000)
    {
        n++;
        suma=prvi+drugi;
        prvi=drugi;
        drugi=suma;
        cout<<drugi<<endl;
    }

system("pause");
    return 0;
}

shvatio sam sve ,,,,al zanima me mozel se u C-u napisati a ne u c++ mislim ako moze il nemoze{ovo je zadatak znaci 1,1,2,3,5,8,.....an=an-1, an-2.....},,,,,,,,,,,,kada ga compaile-ujem  dobijem mnogo brojeva i mnoge vece od 10000,,,,,mozda ima problem gdje 

17 godina
neaktivan
fanatikos kaže...

shvatio sam sve ,,,,al zanima me mozel se u C-u napisati a ne u c++ mislim ako moze il nemoze{ovo je zadatak znaci 1,1,2,3,5,8,.....an=an-1, an-2.....},,,,,,,,,,,,kada ga compaile-ujem  dobijem mnogo brojeva i mnoge vece od 10000,,,,,mozda ima problem gdje 

U principu to i je C, samo zamijeni header-e na one C-ove i zamijeni cout s printf-om.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
17 godina
fanatikos kaže...

Imaš samo jedan problem, dao sam ti gotov kod, kojeg se očito nisi udostojio niti pogledati.

A lijepo sam ti napisao da ne trebaš 10000 iteracija, nego fib broj u slijedu koji je manji od 10000.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.12.2012 19:11 (Floki).
15 godina
neaktivan
fanatikos kaže...

kada ga compaile-ujem  dobijem mnogo brojeva i mnoge vece od 10000,,,,,mozda ima problem gdje 

Misliš zato što "n" ide do 10000 da bi trebao dobiti brojeve manje od 10000? Pogledaj malo što "n" radi: ništa, on je samo brojač koji se uvećava za 1 svakim ponavljanjem petlje.

Ti zapravo 9999 puta ponavljaš:

suma=prvi+drugi;
prvi=drugi;
drugi=suma;

Što znači:

prvi=0, drugi=1, suma=1

prvi=1, drugi=1, suma=2

prvi=1, drugi=2, suma=3

prvi=2, drugi=3, suma=5

prvi=3, drugi=5, suma=8

prvi=5, drugi=8, suma=13

prvi=8, drugi=13, suma=21

prvi=13, drugi=21, suma=34

prvi=21, drugi=34, suma=55

prvi=34, drugi=55, suma=89

prvi=55, drugi=89, suma=144

i tako dalje...

Jel ti sada jasno iz ovog primjera? Došao si do broja 144 nakon samo 11 ponavljanja petlje, što misliš što se događa nakon 9999 ponavljanja? Broj vrtoglavo raste, te debelo premaši kapacitet procesorovog registra.

Petlja ti se može izvršiti 46 puta prije overflowa ako koristiš unsigned int tip, odnosno 92 puta ako koristiš unsigned long long int, jer na 92-oj iteraciji petlje varijabla suma dostiže broj: 12,200,160,415,121,876,738

riječima: dvanaest trilijuna dvjesto bilijardi sto šezdeset bilijuna četiristo petnaest milijardi sto dvadeset jedan milijun osamsto sedamdeset šest tisuća sedamsto trideset osam

Što je i dalje ispod kapaciteta 64 bitnog integera koji može ići do 18,446,744,073,709,551,615, ali slijedeća iteracija petlje bi trebala dati rezultat od 19,740,274,219,868,223,167 što bi uzrokovalo overflow, pa bi ti se umjesto toga ispisalo 1,293,530,146,158,671,552.

Štivo:

http://www.hazu.hr/~duda/veliki.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Integer_overflow

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.12.2012 20:02 (rustweaver).
17 godina
Save kaže...

U mainu unijeti 3 broja (INT)

Stavi ih variable br1 br2, br3 (3,7,2)

Pozvati funkicju sortiraj void sort (...)

Po povratku ispisati br1>br2>br3 (7,3,2) */

za sk plz

U čem ti je problem, jel nisi učio, ili si se zapetljao u uvjetima, daj nešto od koda.

Za početak, prenesi brojeve po referenci u funkciju, tako ih mjenjaš i izvan funkcije.

void Sortiraj(int& a, int& b, int& c)

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.12.2012 19:53 (Floki).
12 godina
neaktivan
Floki kaže...
fanatikos kaže...

Imaš samo jedan problem, dao sam ti gotov kod, kojeg se očito nisi udostojio niti pogledati.

A lijepo sam ti napisao da ne trebaš 10000 iteracija, nego fib broj u slijedu koji je manji od 10000.

jesam pogledao sam ja to ,,,al evo zanima me i to dali recimo mogu staviti umjesto cout<<drugi>>endl ,,, da stavim cout<<prvi>>endl,,,,pa ce mi zadnji broj biti 6756 da recimo ne bude veci od 10000 posto s drugi ide preko ......

17 godina
fanatikos kaže...
Floki kaže...
fanatikos kaže...

jesam pogledao sam ja to ,,,al evo zanima me i to dali recimo mogu staviti umjesto cout<<drugi>>endl ,,, da stavim cout<<prvi>>endl,,,,pa ce mi zadnji broj biti 6756 da recimo ne bude veci od 10000 posto s drugi ide preko ......

ako želiš ispis, stavi na prvo mjesto cout<< fib, i ispisat će one manje od 10000.

12 godina
neaktivan
Floki kaže...
fanatikos kaže...
Floki kaže...
fanatikos kaže...

ako želiš ispis, stavi na prvo mjesto cout<< fib, i ispisat će one manje od 10000.

izvini ako sam dosadan al samo me i ovo zanima ako sad sam znaci imao an=an-1,an-2,,,,,pa ako imam i an-3, an.4, an-5........... znaci nema veze jel tako to ide isto jel bi morao uvrstavati jos intigera  a3 a4 a5 ....itd

17 godina

Sa ovim kodom radiš upravo to:

Fn = Fn-1 + Fn-2

Nama u zadatku ne traže da računamo slijed do n, nego slijed dok je vrijednost Fn manja od 10000.

using namespace std;

int main()
{
   int fib=1, prvi=0., drugi=1;
   while (fib<10000)
   {
      cout<< fib << " ";
      fib=prvi+drugi;
      prvi=drugi;
      drugi= fib;
   }
}

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.12.2012 21:08 (Floki).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Sa ovim kodom radiš upravo to:

Fn = Fn-1 + Fn-2

Nama u zadatku ne traže da računamo slijed do n, nego slijed dok je vrijednost Fn manja od 10000.

using namespace std;

int main()
{
   int fib=1, prvi=0., drugi=1;
   while (fib<10000)
   {
      cout<< fib << " ";
      fib=prvi+drugi;
      prvi=drugi;
      drugi= fib;
   }
}

eejjjj eto opet ja ,,,,imam jos jedno pitanje znaci ovako sam ja to uradio 

int a1=1,a2=1,n=2;

while(n<10000)

{cout<<n>>endl;

n++;

n=a1+a2;

a1=a2;

a2=n;

}...........

eh sad sam ovako uradio diagram toka samo da provjerim jeli ok ako mozeee(dole slika)

diagram toka diagram toka
17 godina

To jest to, osim što a1 trebaš inicijalizirati na 0, a a2 i n na 1, i izbaciti inkrement, ne služi ničemu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.12.2012 21:49 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Radim program koji generira ždrijeb za utakmice. Dio koda čiji mi je rad nejasan je ovaj:

- polja prvi i drugi označavaju domaću i gostujuću momčad

- varijabla broj je broj momčadi za ždrijeb

- polje tab, veličine broj*broj je prije petlje ispunjeno nulama i kako se neki par izvuče, tako se na pripadajuće mjesto u tablici mjenja u 1

- varijabla check služi za slučaj da u nekom kolu ostane još jedan par, ali su se oni već susreli u prošlom kolu. Zbog toga što su ostale samo dvije momčadi, nemoguće je dovršiti to kolo pa se cijeli ždrijeb briše i kreće isponova.

Problem je u tome što program ponekad ne prihvaća boldani uvjet (to pretpostavljam pošto treba otprilike 3x više vremena da se izvrši i s tim uvjetom nego bez), tj. redovito se događa da dobijem istu utakmicu u različitim kolima iz nekog nepoznatog razloga (???). Provjereno je da je polje tab ispunjeno nulama prije petlje, provjereno je da se polje tab mjenja u nule samo kad se ždrijeb briše, provjereno je da se polje tab pravilno ispunjava jedinicama. Kad se drugi put upiše ista utakmica, polje tab se ne mjenja (vjerojatno zato što je već upisana jedinica na tom mjestu).

EDIT: sve varijable su pravilno deklarirane i checku je pridružena nula na početku. Pseudoslučajni odabir je izveden pomoću timea, izvan ovog dijela koda.

Editor na forumu me opako zahebava s formatiranjem koda {#}

Može pomoć u vezi ovoga? Evo cijeli kod:

http://pastebin.com/QdkmsjGV

Get pissed and slapped my bitch right in her dirty pudding.
15 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Ja sam malo gledao, ali nemam pojma kako bi trebao izgledati točan output tak da...

0xBADC0DE
13 godina
neaktivan

Može li mi netko na primjeru pojednostavniti što su metode a što atributi kod klasa, mislim teorijski shvaćam al primjer bi puno pomogao ( ili bar link na nešto što može pomoći) ?

I mogu li se metode definirat bez tipa ? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 12:27 (CovjekToplomjer).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
i_rambo_plache kaže...

Ja sam malo gledao, ali nemam pojma kako bi trebao izgledati točan output tak da...

U fajlu "momcadi.txt" je zasad bitan samo cijeli broj na početku fajla koji označava broj momčadi koje se nalazi u fajlu. Brojevi u polju "polje" označavaju momčadi (lakše mi je raditi s integerima nego sa stringovima). U konzolu se zapisuju upareni brojevi. Ovo su uvjeti da ždrijeb bude ispravan:

- Jedna "momčad" ne smije igrati protiv sebe (recimo 0-0, 1-1, ...). To je osigurano s do/while petljom.

- Momčad ne smije igrati dvaput u istom kolu. To je osigurano s if-om u 29. retku.

- Ako je par već igrao, ne smije opet igrati. To bi trebalo biti osigurano s *(tab+prvi[j]*broj+drugi[j]) == 1 iz 30-og retka. Program kao da nekad prihvaća taj uvjet a nekad ne, pošto mu treba više vremena za izvršavanje s tim uvjetom nego bez njega, ali svejedno dobivam iste parove u različitim kolima.

Algoritam baš i nije efikasan ako ima puno momčadi (više od 8) pošto je mala šansa da ih sve uspije upariti u svim kolima. Iako namjeravam promijeniti algoritam, nije mi jasno zašto ovaj ne radi onako kako bi trebao.

16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

U fajlu "momcadi.txt" je zasad bitan samo cijeli broj na početku fajla koji označava broj momčadi koje se nalazi u fajlu. Brojevi u polju "polje" označavaju momčadi (lakše mi je raditi s integerima nego sa stringovima). U konzolu se zapisuju upareni brojevi. Ovo su uvjeti da ždrijeb bude ispravan:

- Jedna "momčad" ne smije igrati protiv sebe (recimo 0-0, 1-1, ...). To je osigurano s do/while petljom.

- Momčad ne smije igrati dvaput u istom kolu. To je osigurano s if-om u 29. retku.

- Ako je par već igrao, ne smije opet igrati. To bi trebalo biti osigurano s *(tab+prvi[j]*broj+drugi[j]) == 1 iz 30-og retka. Program kao da nekad prihvaća taj uvjet a nekad ne, pošto mu treba više vremena za izvršavanje s tim uvjetom nego bez njega, ali svejedno dobivam iste parove u različitim kolima.

Algoritam baš i nije efikasan ako ima puno momčadi (više od 8) pošto je mala šansa da ih sve uspije upariti u svim kolima. Iako namjeravam promijeniti algoritam, nije mi jasno zašto ovaj ne radi onako kako bi trebao.

Pokrenuo sam program, i kada je u momcadi.txt broj veci od 10 ode mi u nesto sto lici na beskonacnu petlju (ponavlja kola u krug, i cini mi se da reze zadnje kolo). Nemam vremena za gledati dublje sada doduse.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 14:03 (Dr. Zoidberg).
17 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...

Pokrenuo sam program, i kada je u momcadi.txt broj veci od 10 ode mi u nesto sto lici na beskonacnu petlju (ponavlja kola u krug, i cini mi se da reze zadnje kolo). Nemam vremena za gledati dublje sada doduse.

Kao što rekoh, algoritam nije baš efikasan za više od 8 momčadi. Čini se da se petlja vrti u krug, ali je stvar ovakva:

Recimo, imaš 6 momčadi, označene s 0,1,2,3,4,5. Ideš ih uparivati:

1. kolo:

0-1

2-3

4-5

2. kolo:

0-2

1-3

5-4

3. kolo:

2-0

3-1

Ostaje ti izbor ili 4-5 ili 5-4. To je nemoguće jer su ti parovi već iskorišteni. Zato je tu varijabla check koja broji pokušaje da se dovrši kolo. Nakon određenog broja pokušaja (kad otprilike postaje jasno da je nemoguće dovršiti kolo), program briše ždrijeb i kreće ispočetka (od 1. kola).

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

To jest to, osim što a1 trebaš inicijalizirati na 0, a a2 i n na 1, i izbaciti inkrement, ne služi ničemu.

ja shvatio sam sve ,,, al recimo dam a1=0, a2=1, n=1,,,,,pa dam dole u programu n=a1+a2 sto bude po nekoj logici tacno , a2=n isto , a a1=a2,,,, recimo po logici nije 0 nije jednako 1 ,,, mislim ako ima sad veze to s ovim zadatkom ,,,,,,,,,,,,,,,,,ako me razumijes

17 godina
neaktivan

Proradilo mi je. Iz nekog nepoznatog razloga, kad se iz onog koda na pastebinu zamijeni redak 28.-34. s ovime:

for(k=0; k<j; k++) {
    if(prvi[k] == prvi[j] || drugi[k] == drugi[j] || prvi[k] == drugi[j] || drugi[k] == prvi[j]) {
        j--;
        break;
    }
}
if(j==a) {
    if(*(tab+prvi[j]*broj+drugi[j]) == 1)
        j--;
}

onda program ispravno radi, čak je i osjetno brži (od 10ak sekundi do minute izvršavanja za 12 momčadi) i može poslužiti svrsi. Iako i dalje ne kužim zašto radi s ovako odvojenim uvjetima, a ne radi kad je sve u jednom uvjetu...

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 18:35 (i_rambo_plache).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CovjekToplomjer kaže...

Može li mi netko na primjeru pojednostavniti što su metode a što atributi kod klasa, mislim teorijski shvaćam al primjer bi puno pomogao ( ili bar link na nešto što može pomoći) ?

I mogu li se metode definirat bez tipa ? 

Imas puno primjera po internetu, cak i ovdje u temi.

Ukratko, klasa je "nacrt" za objekt. Objekti su strukture koje objedinjuju podatke i funkcije koje vrse neke radnje nad tim podacima. To je ujedno jedno od 4 svojstva OOP-a, enkapsulacija.

Ovisi sto mislis pod tim "definirati bez tipa"? Ako mislis na void tip, onda da, mozes definirati metodu (pa tako i funkciju) bez povratnog tipa, tj. metodu tipa void. Ako mislis na to da ne navedes apsolutno nikakav tip (pa niti void), onda naravno da ne, to uopce nece proci ni syntax check.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 22:04 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

Možete li mi objasniti kako se dinamički alocira objekt klase koristeći operator new? Neki primjer ako ima.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Broken kaže...

Možete li mi objasniti kako se dinamički alocira objekt klase koristeći operator new? Neki primjer ako ima.

Isto kao i sve ostalo.

http://www.cs.fsu.edu/~jestes/cop3014/notes/dma.html

http://www.cs.fsu.edu/~jestes/cop3330/notes/dma.html

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan

Kako da incijaliziram niz preko konstruktora...

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice