Program za početnike dobar za programiranje

poruka: 82
|
čitano: 25.861
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Goto je zaostatak iz vremena nestrukturiranih jezika; mislim da je u C-u on vise easter egg ;-)

Ja bih pocetnicima takodjer preporucio skoro bilo koju inkarnaciju basica... jednostavno se uci, ima podrsku za skoro bilo koji OS servis (video, sound, networking, concurrency...), rezultati stizu brzo, error reporti su vrlo deskriptivni a i vise manji svaki moderni IDE za basic je iole vise upucen u kod koji se trenutno izvrsava nego bilo koji IDE za C.

Pseudo code za mene ima slicnu namjenu kao i UML - sluzi za brzu komunikaciju medju kolegama.

Uopce ga ne mogu vidjeti kao alat za ucenje medju ljudima koji ne razumiju programiranje, pogotovu zato jer nedostaje feedback. U pseudocodeu ne mozes vidjeti da si napravio gresku jer ga ne mozes compilirati.

Vucem komparaciju s cinjenicom da ne mozes dizajnirati program pisuci UML; dobar/los data model se vidi tek nakon sto ga izradis i vidis koliko je fleksibilan, modularan i na koncu dovoljno citljiv da bude jednostavan za maintenance.

Nemojte zaboraviti naposljetku da kodiranje ne znaci nuzno type/compile/test cycle.

Ovdje u uredu ima mladih ljudi koji kompletno programiraju u debuggeru. Vecinom pristiglih s faxa, bez stvarnog iskustva. Kod koji proizvode stvarno nije bog zna sto, ali radi. Ne mogu vidjeti nista sto bi bio jednak moral boost za pocetnika. Niti mogu vidjeti nesto kao bolji tool za ucenje, nego kad mozes ici step by step kroz kod i pratiti sto se dogadja sa nekom varijablom, kako tece poziv funkcije, i slicno...

Slijedece recenice je poruka za sve ljude koji se pronadju dirnuti njome:

programski jezici su alati, i kao takvi svi odreda imaju svoju namjenu. Bash scripting je nesto sto koristim svakodnevno, a na razini je daleko ispod prosjecne implementacije BASIC-a. Drugi primjer, bilo koja standardna SQL implementacija nije BASICU ni do koljena.

Prestanite vrtiti flameove oko toga kako su C/C++ cool i uber jezici, jer to samo odaje vase (ne)znanje; covjek ide u ucenju onako daleko koliko zeli, ali gubitak motivacije uceci jednog takvog giganta kakav je C je neizbjezan.

Tome nije kriv direktno C i njegova sintaksa, nego potreba za razumijevanjem oko toga kako funkcionira OS i hardware.

Vec uceci o tome kako se razlikuju stack i heap, zasto se jedan mora rucno alocirati a drugi ne, kakve veze ima stack frame sa stack overflowom, sto je to memory leak i kako ga sprijeciti smart pointerima odbit ce 99% ljudi koji su pokazali neku volju da nauce.

Kad uspiju compilirati, pa shvate da ono sto debugiraju ne izgleda isto kao ono sto gledaju (zbog preprocesora), ili moraju dekriptirati bilo koji exception is STL-a - to nije iskustvo koje bi preporucio ikome.

A naveo sam stvari koje ce prosjecan pocetnik susresti u prvih tjedan dana programiranja.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.7.2009 14:22 (Deus ex machina).

6 0 hvala 2
17 godina

Heh... kazes da je GOTO zastarjela naredba... a ja gledo kod jednog senior developera... i gledam svako malo goto :)))) Pitam ga sto je ovo... kaze on meni, ma nisam mogo drugacije napisat :D

Strasno nesto...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Program za početnike dobar za programiranje
mbaksa kaže...
Tracer kaže...

Pseudo code i dijagram toka je ono što se prvo treba prvo naučiti. I upravo to: To nije samo teorija već praktična realizacija programa i algoritma na način kako ga je najlakše shvatiti.

(...)

Kao pocetnik on uopce nema pojma sto bi zapravo trebala predstavljati ta ponavljanja, sto znaci to "dok je istina", sto to znaci "unesi_broj" itd. Te stvari ce zaista shvatiti tek kad ukuca kod u editor, kompajlira i pokrene program.

Takodjer, otisao si u ekstrem. Mogao si taj kod napisati u Basicu ili Pascalu i tu ne bi bilo velike razlike izmedju pseudokoda i koda. Kod Basica varijable ni ne moras deklarirati. A i sintaksa Pascala se povremeno zna koristiti kao osnova za pseudokod. Ne kuzim koja je onda fora dvaput pisati isti program/algoritam, kad ga u Basicu/Pascalu odmah mozes provjeriti u praksi. A ako ga ne znas napisati u Basicu/Pascalu (tih par osnovnih sintaktickih pravila zbilja nije tesko za nauciti), onda ga bome neces znati napisati ni u pseudokodu.

U pseudokodu si takodjer "zaboravio" objasniti kako se provjerava parnost/neparnost broja. Jos jedan razlog zbog kojeg je tvoj kod naizgled strasno kompliciran u odnosu na pseudokod.

Odlomak 1: Uopće se ne slažem s time. Ako se nekome objasni način na koji funkcionira računalo - da se podaci moraju od nekuda unjeti - tada će taj lagano shvatiti što znači unesibroj, bez obzira što se nije nikada susreo s nečim sličnim. 

Odlomak 2: S ovime se nikako ne mogu složiti. Recimo da trebamo napisati najjednostavniju funkciju koja će ispisati niz koji joj se proslijedi. Ili, još bolje, funkciju koja će promijeniti sadžaj niza, recimo svaki element pomnožiti s 2. Funkcije je, naime mnogo jednostavnije poučavati u pseudokodu nego kodu, baš zato što pseudokod ima naglasak na bitnim stvarima, a ne na specifičnostima jezika (recimo kako se šalje niz). 

Odlomak 3: To se u pseudokodu i ne radi izričito. Cilj pseudokoda jest da se shvati osnovna ideja. Provjer je li broj paran ili nije može se vršiti na tri milijuna načina. Na programeru je, kad piše kod, da izabere svoj omiljeni. (recimo, meni omiljen nacin je if( a & 1 )...)

EDIT: Quotanje me ubija... Budem ovo nekako rijesio. 

Sa štovanjem, brahle!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2009 13:46 (brahle).
17 godina
moderator
brahle kaže...
Odlomak 1: Uopće se ne slažem s time. Ako se nekome objasni način na koji funkcionira računalo - da se podaci moraju od nekuda unjeti - tada će taj lagano shvatiti što znači unesibroj, bez obzira što se nije nikada susreo s nečim sličnim.

Sto te sprecava da u kodu napravis (inicijalno praznu) funkciju unesibroj? Gdje je tu onda razlika izmedju pseudokoda i koda? Takodjer, zar je zaista tako tesko za shvatiti input Broj, ReadLn(Broj), cin >> Broj...?

brahle kaže...
Odlomak 2: S ovime se nikako ne mogu složiti. Recimo da trebamo napisati najjednostavniju funkciju koja će ispisati niz koji joj se proslijedi. Ili, još bolje, funkciju koja će promijeniti sadžaj niza, recimo svaki element pomnožiti s 2. Funkcije je, naime mnogo jednostavnije poučavati u pseudokodu nego kodu, baš zato što pseudokod ima naglasak na bitnim stvarima, a ne na specifičnostima jezika (recimo kako se šalje niz).

Kao prvo, ja sam komentirao konkretni primjer, ti se udaljavas od toga. Kao drugo, primjer koji sam komentirao nije se ticao nizova. Kao trece, funkcija kojoj se prosljedjuje niz  nije "najjednostavnija funkcija" - bar sto se tice ucenja programiranja. Ali dobro, nema veze.

Pseudokod je proizasao iz principa koda - kazes, ne bavi se specificnostima, ali ti ipak moras na neki nacin oznaciti s kojim tocno elementima niza radis. Kako ces to oznaciti u pseudokodu, slicno tom ces oznaciti i u kodu. Glede samog prosljedjivanja - pa to su osnovne stvari. Jednom pogledas i onda znas. Nije da se svaki niz prosljedjuje na drugaciji nacin.

brahle kaže...
mbaksa: U pseudokodu si takodjer "zaboravio" objasniti kako se provjerava parnost/neparnost broja. Jos jedan razlog zbog kojeg je tvoj kod naizgled strasno kompliciran u odnosu na pseudokod.
Odlomak 3: To se u pseudokodu i ne radi izričito. Cilj pseudokoda jest da se shvati osnovna ideja. Provjer je li broj paran ili nije može se vršiti na tri milijuna načina. Na programeru je, kad piše kod, da izabere svoj omiljeni. (recimo, meni omiljen nacin je if( a & 1 )...)

Gledaj ovako - ako to ne radis izricito u pseudokodu, zasto bi to morao raditi izricito i u kodu? Jednostavno si napravis praznu funkciju - mozes prvo napisati ostatak koda pa se time baviti kad za to dodje vrijeme. Ali prije ili poslije ces se time trebati baviti - zasto bi onda to izostavio iz pseudokoda? To onda nije potpun pseudokod.

Takodjer - zasto pretjerujes? Tri milijuna nacina? Ja bih bio sretan da mi navedes samo pet nacina. Belji se Ja znam samo za dva "normalna" nacina - jedan je vise vezan uz matematiku, drugi uz informatiku.

17 godina
moderator
tnakir kaže...

Heh... kazes da je GOTO zastarjela naredba... a ja gledo kod jednog senior developera... i gledam svako malo goto :)))) Pitam ga sto je ovo... kaze on meni, ma nisam mogo drugacije napisat :D

Strasno nesto...

Grozno! Mada, razumijem ga. Dok sam jos bio klinac, zapocinjao sam u QBasicu, u kojem je GOTO naredba nesto najnormalnije. A onda kad sam poceo petljati po Pascalu, imao sam problema jer nisam imao nikakvu literaturu, a u demo-programima koji su dolazili uz Turbo Pascal nije se uopce upotrebljavala naredba GOTO. Pa sam bio prisiljen snalaziti se na druge nacine. I s vremenom skuzio da mi naredba GOTO uopce ne treba.

Taj "senior developer" o kojem pricas ocito nikad nije bio prisiljen programirati bez naredbe GOTO. Da jest, vec bi je odavno prestao upotrebljavati. Namigiva

17 godina

Ma cuj... i u basicu mozes sve napisat bez GOTO... imas subove, imas for/while/do/if petlje, exit do/for/while.... imas sve da nemoras pisat GOTO... a da ne spominjem dalje...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
brahle kaže...

Sto te sprecava da u kodu napravis (inicijalno praznu) funkciju unesibroj? Gdje je tu onda razlika izmedju pseudokoda i koda? Takodjer, zar je zaista tako tesko za shvatiti input Broj, ReadLn(Broj), cin >> Broj...?

brahle kaže...

Kao prvo, ja sam komentirao konkretni primjer, ti se udaljavas od toga. Kao drugo, primjer koji sam komentirao nije se ticao nizova. Kao trece, funkcija kojoj se prosljedjuje niz  nije "najjednostavnija funkcija" - bar sto se tice ucenja programiranja. Ali dobro, nema veze.

Pseudokod je proizasao iz principa koda - kazes, ne bavi se specificnostima, ali ti ipak moras na neki nacin oznaciti s kojim tocno elementima niza radis. Kako ces to oznaciti u pseudokodu, slicno tom ces oznaciti i u kodu. Glede samog prosljedjivanja - pa to su osnovne stvari. Jednom pogledas i onda znas. Nije da se svaki niz prosljedjuje na drugaciji nacin.

brahle kaže...
mbaksa: U pseudokodu si takodjer "zaboravio" objasniti kako se provjerava parnost/neparnost broja. Jos jedan razlog zbog kojeg je tvoj kod naizgled strasno kompliciran u odnosu na pseudokod.

Gledaj ovako - ako to ne radis izricito u pseudokodu, zasto bi to morao raditi izricito i u kodu? Jednostavno si napravis praznu funkciju - mozes prvo napisati ostatak koda pa se time baviti kad za to dodje vrijeme. Ali prije ili poslije ces se time trebati baviti - zasto bi onda to izostavio iz pseudokoda? To onda nije potpun pseudokod.

Takodjer - zasto pretjerujes? Tri milijuna nacina? Ja bih bio sretan da mi navedes samo pet nacina. Belji se Ja znam samo za dva "normalna" nacina - jedan je vise vezan uz matematiku, drugi uz informatiku.

Prvo. Naravno da me nista ne sprjecava da napravim dodatnu funkciju. Ali to je onda dupli posao, ne? :) Nije to tesko shvatiti, stvar je u principu. Readln( niz ) i slicno ne funkcionira, dok recimo u pseudokodu radi. 

Drugo. Sto se tice primjera kojeg si spominjao, istina je da je to sto si rekao tocno. I istina je da funkcije koje salju i primaju niz nesto sto bas i nije toliko jednostavno u vecini programskih jezika. Ali meni je, cim sam poceo uciti programirati, bilo nelogicno zasto je to tako. Zasto ja ne bih mogao ispisati bilo koju varijablu? I upravo je tu pseudoko mocan jer u njemu se takve stvare mogu lagano progutati. Dok netko uci vrijeme kako se prosljedjuje niz u nekom lijevom jeziku koji nikad kasnije nece koristiti (i na to potrosi x vremena) mogao je to vrijeme potrositi da nauci nesto drugo, neki koristan algoritam. 

Trece. Pseudokod je (barem meni) idejni nacrt algoritma u kojem svaki dio koji mi je nerazuman razradim. Ono sto znam napraviti da ne stanem dok pisem ne opisujem u detalje nego sam okvirno sto trebam napraviti (recimo kad trebam neku jednostavnu strukturu podataka [kao neki queue/stack recimo] nakodirati napisem samo imena funkcija jer mi je to dovoljno detaljno). To radim zato da mi bude pseudokod citljiviji. Ne znam kako je vama, ali cim je vise koda u igri, ja se uvijek tesko snadjem.

Jesam, pretjreao sam sa tri milijna nacina. Ali ih zato sad donosim 7, u C++-u, sa 2 neupotrebljiva u praksi ali takodjer tocna nacina razmisljanja. 

1. broj je neparan ako i samo ako mu je ostatak pri djeljenju s 2 jednak 1 - if( a % 2 ) ...

2. broj je neparan ako i samo ako mu je zadnji bit jednak 1   - if( a & 1 ) ...

3. broj je neparan ako i samo ako mu je zadnji bit jednak 1   - if( a << 31 ) ...

4. broj je neparan ako mu je najveci zajednicki djeljitelj s 2 jednak 1 - if( __gcd( a, 2 ) == 1 ) ...

5. broj je neparan ako su mu zadnje znamenke 1, 3, 5, 7 ili 9 - if( a%10 == 1 || a%10==3 || a%10==5 || a%10==7 || a%10 ==9 ) ...

neupotrebljivi nacini na vecim primjerima

6. napraviti lookup tablicu za sve brojeve iz interval [minValue, hiValue]

7. hrpa ifova -> totalno neupotrebljivo ali sta je tu je, isto jedan od nacina koji sam vidio da je jedan genijalac koristio. 

PS. totalno sam oftopic. dakle, moja je preporuka ovakva: ako imas dobrog ucitelja (mentora) pseudokod za pocetak. inace neki basic ili pascal, to se da sam nauciti. 

Sa štovanjem, brahle!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2009 21:54 (brahle).
16 godina

Ajd da ja vama preko "pseudokoda" objasnim velsanje. Znate ono veslanje - braća Skelin, Oxford - Cambridge, četverac, osmerac i to...

Znači, držite lijevu šaku iznad desne, ispružite ruke, nagnete leđa naprijed, krenete u čučanj, kada prođete šakama koljena lagano počente okretati vesla, ubacite vesla, ispucate noge, prebacite leđa, ramenima prema iza, privučete ruke, potisak prema dolje, okrenete vesla i opet isponova.

Koliko od vas može napraviti zaveslaj nakon ovoga? Nitko (pretpostavka da niste prije veslali). Zašto? Zato jer niste u čamcu, nemate tu sitvaciju, nemate "feedback".

Prvo se treba sjesti u čamac i probati, a onda se može pričati o samoj tehnici veslanja. Nakon nekih godinu dana veslanja trener je počeo s drilanjem teorije i to po par sati. Jel bilo efekta? Da, naravno! Da je netko sa strane slušao jel bi skužio išta? Ne, jer nema pojma o čemu se radi.

Ista stvar je i s programiranjem i pseudokodom...

Every hole is a goal!
17 godina
odjavljen
brahle kaže...

To radim zato da mi bude pseudokod citljiviji. Ne znam kako je vama, ali cim je vise koda u igri, ja se uvijek tesko snadjem.

Pa ono... možda si malo promašio zvanje (ako se ovime uopće baviš).

Da si ja prevodim sve ono što smo se dogovorili na sastancima (TODO) u pseudokod, vjerojatno bih dobio otkaz još davnih dana. Ja i dalje ne mislim da je pseudokod nešto korisno. Istina, pseudokod se razvija u našim glavama - ali ako ti je potreban "na papiru" da bi ti shvatio ponašanje nečeg (ili razvio ponašanje nečega) onda stvarno nisi za ovaj posao! A posebno se početnici ne trebaju koristiti tom "štakom" jer će postati debili i kroz skorije vrijeme će si morati crtati dijagrame ako budu trebali skočiti do trgovine. Pseudokod - NE!

Ako nekome treba pseudokod da nauči programirati taj je debil i nek ide zidati! A tko misli suprotno nek se slika...

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
Friday kaže...
brahle kaže...

To radim zato da mi bude pseudokod citljiviji. Ne znam kako je vama, ali cim je vise koda u igri, ja se uvijek tesko snadjem.

Da si ja prevodim sve ono što smo se dogovorili na sastancima (TODO) u pseudokod, vjerojatno bih dobio otkaz još davnih dana. Ja i dalje ne mislim da je pseudokod nešto korisno. Istina, pseudokod se razvija u našim glavama - ali ako ti je potreban "na papiru" da bi ti shvatio ponašanje nečeg (ili razvio ponašanje nečega) onda stvarno nisi za ovaj posao! A posebno se početnici ne trebaju koristiti tom "štakom" jer će postati debili i kroz skorije vrijeme će si morati crtati dijagrame ako budu trebali skočiti do trgovine. Pseudokod - NE!

Ako nekome treba pseudokod da nauči programirati taj je debil i nek ide zidati! A tko misli suprotno nek se slika...

Zato ti nikad neces uspjeti nakodirati bilo sto u rangu turnirskog stabla s propagiranjem. Ili crveno-crnog stabla. :) Ali dobro, to i ne trebaju svi znati nakodirati. 

Za one stvari koje ljudima trebaju u nasim firmama, za to ne treba glava nego prsti. Znaci da za to ne treba pseudokod. A to je ono cime se nemam namjeru baviti u zivotu. 

Bas suprotno, tko misli da zna programirati bez papira, upravo taj nece uspjeti rijesiti nista za sto treba bilo kakvo razmisljanje. Ako mislis da mozes rjesiti recimo ovo bez pomoci papira, svaka ti cast. To je inace jedan od jednostavnijih zadataka. 

Mozda sam dobio krivi dojam, ali citajuci tvoj post doveo sam se do zakljucka da pojma nemas sto je to slozenost algoritma i tomu slicne stvari - a to je ono cime se (nakon tocnosti, naravno) u biti mjeri uspjesnot programa. 

PS. You asked for it...

Sa štovanjem, brahle!
17 godina
protjeran
Friday kaže...
brahle kaže...

Ček, i tko bi tebe trebao shvatiti ozbiljno?? Ponašaš se kao zadnji primitivac koji vrijeđanjem a ne argumentima pokušava nametnuti svoj stav. Pa eto, ja koristim pseudo code. Naravno, ne koristim ga za banalne stvari, ali pogotovo sam ga koristio na natjecanjima na poprilično kompleksnim zadacima gdje moram stvoriti od što generalnije slike rješenja onu što detaljniju, a ne da napišem stotinjak linija code-a pa onda da zaključim da to zapravo i neće biti dobro jer nisam neke druge stvari uzeo u obzir. Također, na sastanku nikoga ne zanimaju naredbe i funkcije koje ću koristiti već generalni plan (pseudo code). Nikad nisam bio na sastanku koji je zvučao ovako:

"...i onda ćemo upotrijebiti naredbu for gdje brojač i počinje od nula, uvijet ponavljanja je sve dok je i<n, s time da se i svaki put povećava za 1, ispod koje ćemo napisati if(polje[i]...)"

jer bi mi tek tada dali otkaz. Na sastanku to nikoga ne zanima.

I štoviše, baš me boli briga što će netko takav poput tebe misliti o tome jer ja sam iza sebe poprilično puno toga napravio da bi me netko poput tebe mogao nazvati debilom jer koristim pseduo code. Tako da, jedino ti sam sebe možeš slikati. S obzirom na ponašanje budi i sretan što imaš posao, jer da radiš kod mene u firmi i da pokažeš takav nivo ponašanja odmah bi isti dan dobio cipelu.

17 godina
odjavljen
brahle kaže...

Ako mislis da mozes rjesiti recimo ovo bez pomoci papira, svaka ti cast.

Pazi, programiram uglavnom za banke. Bavimo se kreditnim rizicima, BI, forecasting nekih financijskih pokazatelja i sl. Do sada još nisam naišao nešto što bih si morao nacrtati na papir. Zacrtam si u glavi, počnem kucati, kompajliram, promjenim što ne valja itd. Radi se o ne osobito velikim aplikacijama (mislim da smo na cca 700.000 linija koda trenutno u aplikaciji koju upravo razvijamo).

Ovo što si ti naveo je razbibriga, ništa više od toga (intelektualno poticajna, ali ipak samo razbibriga). A ja se umjesto toga radije šetam sa djecom. Ili skupljam fragove negdje (ako mi se ipak bude uz računalo)

Tracer kaže...
Friday kaže...
brahle kaže...

Ček, i tko bi tebe trebao shvatiti ozbiljno?? Ponašaš se kao zadnji primitivac koji vrijeđanjem a ne argumentima pokušava nametnuti svoj stav. Pa eto, ja koristim pseudo code. Naravno, ne koristim ga za banalne stvari, ali pogotovo sam ga koristio na natjecanjima na poprilično kompleksnim zadacima gdje moram stvoriti od što generalnije slike rješenja onu što detaljniju, a ne da napišem stotinjak linija code-a pa onda da zaključim da to zapravo i neće biti dobro jer nisam neke druge stvari uzeo u obzir. Također, na sastanku nikoga ne zanimaju naredbe i funkcije koje ću koristiti već generalni plan (pseudo code). Nikad nisam bio na sastanku koji je zvučao ovako:

"...i onda ćemo upotrijebiti naredbu for gdje brojač i počinje od nula, uvijet ponavljanja je sve dok je i<n, s time da se i svaki put povećava za 1, ispod koje ćemo napisati if(polje[i]...)"

jer bi mi tek tada dali otkaz. Na sastanku to nikoga ne zanima.

I štoviše, baš me boli briga što će netko takav poput tebe misliti o tome jer ja sam iza sebe poprilično puno toga napravio da bi me netko poput tebe mogao nazvati debilom jer koristim pseduo code. Tako da, jedino ti sam sebe možeš slikati. S obzirom na ponašanje budi i sretan što imaš posao, jer da radiš kod mene u firmi i da pokažeš takav nivo ponašanja odmah bi isti dan dobio cipelu.

Jesam tražio od tebe (ili koga drugoga) da me shvati ozbiljno? Dio sam struje u ovom topicu koja zagovara NE korištenje pseudo koda.

Stotinjak linija koda? Strašno! Jel pišeš nalivperom? Zapravo, jel ti toliko promašiš da svih 100 bude krivih, ili???

Ja ne pogodim sve iz prvog pokušaja, ali sigurno mi treba manje vremena (znatno manje!) za ispravak uočene greške nego što tebi treba da si nacrtaš što i kako ćeš raditi.

Stvar je u tome da uzmeš sve stvari u obzir odjednom, ne? Ako ih možeš uzeti u obzir dok pišeš pseudo kod onda ih uzmi u obzir i dok pišeš pravi kod.

Da, sretan sam što imam posao i što ga obavljam bez pseudokoda.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

Što se same teme tiče, ja sam imao prilike koristiti crtanje i pseudo kod: trebao sam isprogramirati algoritam koji radi rekurzivnu intersekciju nekoliko matrica podataka. Radilo se o prilično kompleksnom sistemu gdje je trebalo vrlo oprezno naciljati što i gdje želiš obrađivati, a rekurzije i su imale (na kraju) 4 nivoa uz 20-tak uvjeta i po dvije petlje. Nema teorije da to smisliš u glavi bez da nacrtaš na papir i skiciraš petlje koda.

Za primjer se mkože uzeti i dizajniranje dinamičnog klasnog modela za baze, gdje je uvijek zgodno na papir nacrtati okvirno model i relacije u određenim scenarijima; nije to pseudo kod, ali odnosi se na dijagrame.

Postoje granice do koje se čovjek može koncentrirati i držati sve u glavi i ne slažem se s Fridayem da je to uvijek moguće, ali se slažem u segmentu u kojem on i ostali sličnog mišljenja, tvrde da pseudo kod nije dobar za učenje. Kao što je Bukva (očito kolega po sportu kojeg ausleger nije udario u glavu :D) opisao veslanje, tako izgleda i pseudo kod - nema velike veze sa stvarnim programiranjem, pogotovo u učenju.

Svakako je nama koji znamo, lako iz pseudo koda isprogramirati što želimo, ali kako sam vidio kod studenata-novaka, pseudo kod je smrt za početnike jer je šok kada dođu do pravog jezika, često ogroman i nepremostiv.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Neću se uopće sad upuštati u neke rasprave "što je pjesnik htio reći" kad je spomenuo slikanje, jer vjerujem da je to svima jasno s obzirom na kontekst i ton cijelog tog njegovog posta.

Ono što želim reći jest da pseudo code svakako ima svoju primjenu, i da to vrlo dobro znaju oni koji su ikada radili na optimizaciji software-a, algoritmima i sl.. Primjerice, znam objasniti svaki algoritam za sortiranje riječima i tako napisati pseudo code, pa kasnije i code, ali direktno nemam pojma kako bi napisao code bez da si ovo prije sve ne stavim na papir. Neke stvari su jednostavno pre kompleksne da ih možeš sa sigurnošću sve obraditi u glavi. Čak i profesionalni programeri koji vrlo dobro znaju programirati preko pseudo code-a moraju si te stvari VIZUALNO PREDOČITI. Sad sam tražio jedan primjer kako se programira igra monopoly. Ne bi vjerovali koliko je to kompleksno i koliko se toga može izostaviti i zaboraviti ako si vizualno na papiru ne predočiš situaciju, a kamoli ako govorimo o nekim ozbiljnijim i složenijim sustavima.

Tako isto, ako veslanje možemo uspoređivati s programiranjem onda ću uzeti još jednu paralelu - šah. Također u jednu ruku vrlo slično programiranju. Osobno igram šah negdje oko razine majstorskog kandidata pa ponekad mogu jako duboko vidjeti u glavi korak po korak kako bi se pozicija razvijala, no tek kada to isprobam tj. vizualno na tabli posložim onda se tek uvjerim da to zaista je u redu, ili sam previdio neki potez.

Po mom iskustvu, pseudo code je na početničkoj razini potreban da bi se shvatili oni osnovni postupci rada programa (ulaz, izlaz, uvjetne naredbe, petlje..), dok i kod učenja kompleksnijih stvari (algoritmi, optimizacije) ga  je također poželjno upotrijebiti radi lakšeg shvaćanja code-a. Također, dođite malo na bilo kakvo natjecanje iz programiranja gdje se rješavaju kompleksni problemi i vidjeti ćete da svaki natjecatelj dobije olovku i cijeli blok papira, a to sigurno nije da bi unutra pisao source (jer ga možeš pisati i u editoru), već da si možeš napraviti neke predbilješke u obliku pseudo code-a, dijagrama ili sl..

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Friday, ako mislis da mozes rijesiti to - tj. da je to razbibriga - onda dokazi pa rijesi. To je, inace, jedan vrlo jednostavan zadatak koji klinci u srednjoj skoli, pazi sad, cratajuci/pisuci ideje - pseudokod - rjesavaju u najvise sat vremena. Kladim se da ti ne bi mogao to rijesiti niti u tri sata tim svojim pristupom. 

Naravno da za ispravak neke pogreske u formuli gledas kod, ali ispravak neke logicke pogreske u algoritmu lakse ces je ispraviti u pseudokodu nego u kodu. 

Sto mislis, kako se slozenim algoritmima provjerava tocnost? Empirijski ili matematicki? Matematicki, naravno. A sto je ljudim lakse citati, pseudokod ili kod? Pseudokod, naravno. Mnogi najveci srucnjaci (Dijkstra, na primjer, nikada nije niti posjedovao racunalo) nisu pisali kodove a osmislili su fenomenalne algoritme. To sto ti programiranje GUI-a smatras vrhuncem, tvoj problem. 

Sa štovanjem, brahle!
17 godina
neaktivan

Ne znam što vi dvojica radite, ali pretpostavljam da ste profesori ili nešto sl. To bi objasnilo činjenicu da ne znate zapravo kako real-world programiranje funkcionira.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
moderator
brahle kaže...

Friday, ako mislis da mozes rijesiti to - tj. da je to razbibriga - onda dokazi pa rijesi. To je, inace, jedan vrlo jednostavan zadatak koji klinci u srednjoj skoli, pazi sad, cratajuci/pisuci ideje - pseudokod - rjesavaju u najvise sat vremena. Kladim se da ti ne bi mogao to rijesiti niti u tri sata tim svojim pristupom.

Sto te sprjecava da zadatak razvijas na papiru i da umjesto pisanja pseudokoda na kraju odmah pises kod? Meni se cini da tebi pseudokod predstavlja sve ono sto nabacis na papir, u bilo kojem obliku - a to nije pseudokod. To je samo nesto preko cega dolazis do pseudokoda ili koda. Ako netko drugi iz tvog pseudokoda ne moze napisati program u nekom programskom jeziku - to onda nije pseudokod.

16 godina
neaktivan

E majke mi, po onome sto neki od vas pisu, ne vjerujem da imaju veze s programiranjem.

Po meni, pseudokod je vrhunski koristan, ali ne kao alat za samostalno ucenje nego kao komunikativno sredstvo. Doduse, vecina ljudi dobro razumije UML i razne dijagrame koje on obuhvaca, ali netko ne, pa je pseudokod super. Koristan je kad profesor treba objasniti studentima sto je rekurzija, kako radi loop, kakva je razlika izmedju raznih kolekcija, etc...

Meni je trenutno super koristan kad nekom objasnjavam kako funkcionira protokol i game cycle na nasem game serveru; nema boljeg alata.

Brahle - molim te tko danas, pored standardnih librarya, ide progrmirati svoje kolekcije??? Stack implementaciju imas u STL-u, u Java collections i prilicno sam siguran da Net framework sadrzi istu, CISTO SUMNJAM da ce itko iz hobija napisati bolju. Ako kao argument mislis izvuci "moj stack push/pop pozive radi brze za 2ms" - srednjeskolski turniri ne donose kruh. A nekog buduceg shefa ce totalno boliti ona stvar koliko si tople vode sposoban izmisliti - interesirat ce ga koliko tudjeg koda mozes iskoristiti i koliko brzo mozes sastaviti nesto sto radi.

Friday - ako si uopce programer a ne 16godisnjak, sramotis struku. Tvoj iskljucivi stav nije dostojan nekoga tko radi u struci, gdje je konstantno ucenje requirementi. Dopusti malo da za razlicite ljude vrijede razlicite stvari i da se bolje snalaze razlicitim alatima; poznajem ljude koji rade programiraju u EMACS-u nego u VIM-u!! Ludjaci totalni, zar ne??? Svaka BUDALA na svijetu zna da je VIM najbolji editor IKAD! Takodjer imam kolege koji me ne kuze tri posto ako im ne izrazim problem kroz matematiku. A ima i obrnutih koji me ne kuze ako im ne objasnim real-world example kako to treba funkcionirati.

Tolerancije, kolege, tolerancije.

Mislilo se da je zemlja ravna ploca.

E pa nije.

&quot;Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 16:35 (Deus ex machina).

6 0 hvala 0
17 godina

Ne znam zašto bi se početnik trebao zamarati učenjem pseudo koda. Početniku je važnije naučiti kako napisati sintaksu jezika. Za bilo koji program dovoljno je npr. razložiti taj program na djelove, ali za to ti ne treba znanje pseudo coda.

Npr. program za zbrajanje:

start

definiraj varijable

zbroji varijable

ispiši rezultat

kraj

- i to bez ikakvog znanja pseudo koda. Kasnije osoba nauči pseudo kod, ali inače za početak je dovljno i apstraktno opisati što bi se trebalo dešavati u kojem dijelu koda.

Sometime the best defense is to attack!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Meni je trenutno super koristan kad nekom objasnjavam kako funkcionira protokol i game cycle na nasem game serveru; nema boljeg alata.

Tako nekako je suma cijelog "pseudo pitanja".

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 16:43 (naxeem).
16 godina
neaktivan

@Deus ex machina: znam itekako dobro sto je pseudokod. To sto sam crtanje po papiru naveo, to je zato sto je (pre)pametni Friday rekao da nikada ne koristi papir i olovku. I ajde mi molim te navedi strukturu iz STL-a i/ili JAVE koja podrzava recimo pronalazak K-tog clana u logaritmskom vremenu. Kad to bude postojalo moci cemo pricati o tome postoji li potreba za kodiranjem svojih struktura. Do tad, neki ljude ce imati potrebu kodirati svoje verzije tih istih struktura. A samo da upozorim, tesko da ce u dogledno vrijeme to biti podrzano kroz STL. 

Sa štovanjem, brahle!
17 godina
odjavljen
naxeem kaže...

Ne znam što vi dvojica radite, ali pretpostavljam da ste profesori ili nešto sl. To bi objasnilo činjenicu da ne znate zapravo kako real-world programiranje funkcionira.

Sad će ti brale skicirati...

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Friday - ako si uopce programer a ne 16godisnjak, sramotis struku. Tvoj iskljucivi stav nije dostojan nekoga tko radi u struci, gdje je konstantno ucenje requirementi. Dopusti malo da za razlicite ljude vrijede razlicite stvari i da se bolje snalaze razlicitim alatima;

A iz mojih postova si uspio zaključiti kako ja ne učim? To što jedan pristup smatram lošim (da ne kažem koju težu riječ poradi kartona koji mi se smješi) - time sramotim struku? Mislim da je veća sramota za struku to što postoje ljudi koji si sve moraju crtati i smatraju da je to normalno i da je normalno na taj način učiti programirati.

Uostalom, nije svijet programiranja borg kocka pa da svi moramo jednako razmišljati, ne?

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
brahle kaže...

@Deus ex machina: znam itekako dobro sto je pseudokod. To sto sam crtanje po papiru naveo, to je zato sto je (pre)pametni Friday rekao da nikada ne koristi papir i olovku. I ajde mi molim te navedi strukturu iz STL-a i/ili JAVE koja podrzava recimo pronalazak K-tog clana u logaritmskom vremenu. Kad to bude postojalo moci cemo pricati o tome postoji li potreba za kodiranjem svojih struktura. Do tad, neki ljude ce imati potrebu kodirati svoje verzije tih istih struktura. A samo da upozorim, tesko da ce u dogledno vrijeme to biti podrzano kroz STL. 

Binary search je implementiran i u Javi i u STL-u: u Javi postoji u statickoj utility klasi Collections kao staticka metoda i zove se 'binarySearch(List)' - normalno trazi da sortiras listu prvo (takodjer ponudjeno kroz istu klasu). STL to implementira putem normalne funkcije koja koristi iteratore na vektoru.

Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi isao pisati svoju strukturu, osim ako eksperimentiras i pokusavas shvatiti kako nesto radi. Dakle proizlazi da ljude koje ti zoves 'neki ljudi' vecina ostalih ljudi naziva 'studentima'. Naravno da nema nista lose o tome, ali u stvarnom svijetu, zaboravi na zabavljanje sa mikrooptimiziranjem svoje strukturice podataka.

@Friday,

iz tvojih postova zakljucio sam da si vrlo iskljuciv u vezi onoga sto si 'naucio' i metoda koje su te tamo dovele; takva iskljucivost neumitno blokira daljnje ucenje. I svaki dan je mozes vidjeti kad se mladci, obuceni u novim tehnologijama, nadju u razgovoru sa starcima koji su odrasli na Fortranu ili Cobolu. Ne omalovazam ja trud koji su ti ljudi prosli, ali u IT-u trud je konstanta.

Uostalom, da se nadjemo ja i ti i da pocnemo pricati o nekom algoritmu, i recimo da si ti okorjeli asm-as, a ja drobim po C#-u... kako bi nas dvoje pricali bez pseudokoda?

Ja se bas apsolutno slazem s tobom, svijet programiranja nije borg kocka, ne moramo svi prakticirati isto; zasto onda mislis da su ljudi koji si sve vizuelno predocavaju sramota za struku?

Cisto primjera radi, kad mi neki kolega objasnjava kako je implementirao neku komponentu (recimo Quest system), necu ni ici na sastanak bez UML class dijagrama.

&quot;Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 17:37 (Deus ex machina).
17 godina
odjavljen
brahle kaže...

...

. To sto ti programiranje GUI-a smatras vrhuncem, tvoj problem. 

Netko je spominjao vrijeđanje?

Ti znaš što je moj vrhunac? I što ja uopće radim? I koliko bi mi vremena trebalo da riješim to što zabavlja kojekakve geekove kojima je to evidentno vrhunac zabave pa čak i svoje radove šalju i osmišljaju probleme...

Pa ti bi onda mogao imati svoju emisiju kao vidoviti Milan. Ostavi se crtanja (pardon, pseudokoda), uzmi karte u ruke i gataj.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

Meni je malo smiješno ovo... Tracer spominje zadatke s natjecanja, ovaj k-te elemente. Imam neki dojam da se niste ni makli u industriji nigdje, već da se zapravo vaše poznavanje programiranja svodi na teoriju.

Kao što je Deus rekao, crna-kutija FTW. Svaka čast, čak mislim da je Tracer i neku knjigu napisao, ali učenje, trik i ispitni zadaci najčešće nikakve veze nemaju sa stvarnošću, a često su teoretski uvriježena pravila i prakse posve neupotrebljivi u stvarnosti.

Svijet stvarnog programiranja nisu hanojski tornjevi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2009 17:39 (naxeem).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Uostalom, da se nadjemo ja i ti i da pocnemo pricati o nekom algoritmu, i recimo da si ti okorjeli asm-as, a ja drobim po C#-u... kako bi nas dvoje pricali bez pseudokoda?

Upravo to - PRIČALI! Jel si ti moraš crtati sve što trebaš napraviti? Vjerojatno ne. Ja se od početka topica zalažem da se ljude ne uči programiranju kroz pseudokod. I definitivno se slažem sa onom usporedbom sa veslanjem.

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
brahle kaže...

Binary search je implementiran i u Javi i u STL-u: u Javi postoji u statickoj utility klasi Collections kao staticka metoda i zove se 'binarySearch(List)' - normalno trazi da sortiras listu prvo (takodjer ponudjeno kroz istu klasu). STL to implementira putem normalne funkcije koja koristi iteratore na vektoru.

Ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi isao pisati svoju strukturu, osim ako eksperimentiras i pokusavas shvatiti kako nesto radi. Dakle proizlazi da ljude koje ti zoves 'neki ljudi' vecina ostalih ljudi naziva 'studentima'. Naravno da nema nista lose o tome, ali u stvarnom svijetu, zaboravi na zabavljanje sa mikrooptimiziranjem svoje strukturice podataka.

@Friday,

iz tvojih postova zakljucio sam da si vrlo iskljuciv u vezi onoga sto si 'naucio' i metoda koje su te tamo dovele; takva iskljucivost neumitno blokira daljnje ucenje. I svaki dan je mozes vidjeti kad se mladci, obuceni u novim tehnologijama, nadju u razgovoru sa starcima koji su odrasli na Fortranu ili Cobolu. Ne omalovazam ja trud koji su ti ljudi prosli, ali u IT-u trud je konstanta.

Auc. Binary search u STL vrati boolean vrijednost postoji li ili ne postoji element u nizu koji mora biti sortiran. Slicnu stvar rade i lower bound, upper bound i equal range, samo sto oni vrate iteratore redom na prvu vecu ili jednaku vrijednost, prvu vecu vrijednost i par prva veca ili jednaka i prva veca vrijednost.

Happens to be, kako ces podrzati recimo ubacivanje u niz da niz ostane sortiran? :) A izbacivanje? :) STL set? Hm... na njemu je doista moguce naci neki element u logaritamskoj slozenosti, ali... Iz njega se ne mozes saznati koji je 'indeks' tog elementa. 

Javu ne poznajem toliko u detalje, ali kako sam shvatio, binary search vrati indeks u nizu, a da bi slozenost bila logaritamska, niz mora podrzavati random access. Sto je tesko podrzati sa gotovim strukturama :)

Sa štovanjem, brahle!
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Meni je malo smiješno ovo... Tracer spominje zadatke s natjecanja, ovaj k-te elemente. Imam neki dojam da se niste ni makli u industriji nigdje, već da se zapravo vaše poznavanje programiranja svodi na teoriju.

Kao što je Deus rekao, crna-kutija FTW. Svaka čast, čak mislim da je Tracer i neku knjigu napisao, ali učenje, trik i ispitni zadaci najčešće nikakve veze nemaju sa stvarnošću, a često su teoretski uvriježena pravila i prakse posve neupotrebljivi u stvarnosti.

Svijet stvarnog programiranja nisu hanojski tornjevi.

Ja osobno imam stav da se ja bavim programiranjem, a da se u industriji (kod nas) trazi kodiranje. Dvije totalno razlicite stvari. Programiranje je proces smisljanja rijesenja za neki problem, za koji rjesenje ne mora biti ocito (kreativno razmisljanje, na papiru) i potom procesa kodiranja - tipkanja racunalnog koda kao prijevod racunalu sto treba napraviti. 

Sa štovanjem, brahle!
17 godina
odjavljen
brahle kaže...
Ja osobno imam stav da se ja bavim programiranjem, a da se u industriji (kod nas) trazi kodiranje. Dvije totalno razlicite stvari. Programiranje je proces smisljanja rijesenja za neki problem, za koji rjesenje ne mora biti ocito (kreativno razmisljanje, na papiru) i potom procesa kodiranja - tipkanja racunalnog koda kao prijevod racunalu sto treba napraviti. 

Zar ti se ne čini pomalo bezobrazna ta marginalizacija? Dakle, ti si pametan i naći ćeš rješenje problema a neki glupan će to samo prekucati u kod?

Zapravo, po tebi je onaj koji kuca kod samo daktilograf (ili varijacija na temu)? Ako je programiranje samo smišljanje rješenja za neki problem onda su i matematičari programeri, isto kao i liječnici, vodoinstalateri..., ne? Ili postoji neko vrlo usko područje za koje si ti osobito nadaren i to smatraš bitnim i dostojnim da se smatra programiranjem? I naravno, onaj koji kuca kod uopće ne mora biti kreativan, jel? Pa to može svaki tenkre na ulici napraviti ako zna što je int i=1;

Freak Show Inc.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice