Goto je zaostatak iz vremena nestrukturiranih jezika; mislim da je u C-u on vise easter egg ;-)
Ja bih pocetnicima takodjer preporucio skoro bilo koju inkarnaciju basica... jednostavno se uci, ima podrsku za skoro bilo koji OS servis (video, sound, networking, concurrency...), rezultati stizu brzo, error reporti su vrlo deskriptivni a i vise manji svaki moderni IDE za basic je iole vise upucen u kod koji se trenutno izvrsava nego bilo koji IDE za C.
Pseudo code za mene ima slicnu namjenu kao i UML - sluzi za brzu komunikaciju medju kolegama.
Uopce ga ne mogu vidjeti kao alat za ucenje medju ljudima koji ne razumiju programiranje, pogotovu zato jer nedostaje feedback. U pseudocodeu ne mozes vidjeti da si napravio gresku jer ga ne mozes compilirati.
Vucem komparaciju s cinjenicom da ne mozes dizajnirati program pisuci UML; dobar/los data model se vidi tek nakon sto ga izradis i vidis koliko je fleksibilan, modularan i na koncu dovoljno citljiv da bude jednostavan za maintenance.
Nemojte zaboraviti naposljetku da kodiranje ne znaci nuzno type/compile/test cycle.
Ovdje u uredu ima mladih ljudi koji kompletno programiraju u debuggeru. Vecinom pristiglih s faxa, bez stvarnog iskustva. Kod koji proizvode stvarno nije bog zna sto, ali radi. Ne mogu vidjeti nista sto bi bio jednak moral boost za pocetnika. Niti mogu vidjeti nesto kao bolji tool za ucenje, nego kad mozes ici step by step kroz kod i pratiti sto se dogadja sa nekom varijablom, kako tece poziv funkcije, i slicno...
Slijedece recenice je poruka za sve ljude koji se pronadju dirnuti njome:
programski jezici su alati, i kao takvi svi odreda imaju svoju namjenu. Bash scripting je nesto sto koristim svakodnevno, a na razini je daleko ispod prosjecne implementacije BASIC-a. Drugi primjer, bilo koja standardna SQL implementacija nije BASICU ni do koljena.
Prestanite vrtiti flameove oko toga kako su C/C++ cool i uber jezici, jer to samo odaje vase (ne)znanje; covjek ide u ucenju onako daleko koliko zeli, ali gubitak motivacije uceci jednog takvog giganta kakav je C je neizbjezan.
Tome nije kriv direktno C i njegova sintaksa, nego potreba za razumijevanjem oko toga kako funkcionira OS i hardware.
Vec uceci o tome kako se razlikuju stack i heap, zasto se jedan mora rucno alocirati a drugi ne, kakve veze ima stack frame sa stack overflowom, sto je to memory leak i kako ga sprijeciti smart pointerima odbit ce 99% ljudi koji su pokazali neku volju da nauce.
Kad uspiju compilirati, pa shvate da ono sto debugiraju ne izgleda isto kao ono sto gledaju (zbog preprocesora), ili moraju dekriptirati bilo koji exception is STL-a - to nije iskustvo koje bi preporucio ikome.
A naveo sam stvari koje ce prosjecan pocetnik susresti u prvih tjedan dana programiranja.