Problem sa visokom temperaturom procesora

poruka: 28
|
čitano: 6.236
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

Treba mi sto hitnija pomoc. Danas sa promjenio svoj cpu intel E6750 za intel e8500. Defaultna temp na e6750 mi je bila 32 stepena-idle, a pri overkloku od 3.5Ghz 37-38 stepeni.
Cim sam postavio e8500 bez dodatne termalne paste temperatura je bila 57-58 stepeni u Bios-u. Nakon toga sam pokusao sve, sa skidanjem procesora i ciscenja stare paste, nakon toga sam stavio novu pastu, ramazao je po cijelom CPU i vratio sve to. Temperatura se u prvom momentu smanjila, bila je 37 stepeni, ali ubrzo nakon toga je opet dostigla 50 stepeni, a sve ovo na default kloku (3.17Ghz). Pri kloku na 3.6Ghz temp. mi je 55-57 stepeni u idle. Pokusao sam i sa vadjenjem baterije na ploci-bez rezultata. Molim pomoc u resavanju ovog problema.

P.S.

Pasta koju sam koristio-ne znam koliko je stara i koji joj je kvalitet, proizvodjac "Faner".
Ako moze pomoci imam plocu Asus P5KC.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Problem sa visokom temperaturom procesora

možda ti hladnjak dobro ne sjeda

15 godina
neaktivan

Ciji hladnjak imas..........

Probaj nabaviti novu pastu..............

The quieter you become, the more you are able to hear...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dakle,

U pitanju je box cooler od e8500. Nekoliko puta sam sa prijateljima provjeravao nalijeganje fana na cpu, sve cetiri zabice sam maksimalno pritisnou i "skljocnule" su. Jedino da probam sa drugom pastom, mada ne mogu da vjerujem da pasta moze prouzrokovari toliku temperatulnu razliku, ali imam problem, jer je kod nas sjutra dan drzavnosti, pa vikend. Koliko sam mogao da se informisem na intelovom sajtu normalna temp za e85o0 je 35-37 stepeni. 

Imate li jos neki predlog?

0 0 hvala 0
17 godina

Možda je problem u biosu ploče, ne očitava dobro ? Jel zadnji bios gore i koja je mbo u pitanju ?

edit: aha, nisam vidio da si napisao koja je ploča... jel zadnji bios gore ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2010 2:42 (spaljeni).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zadnji koji se ima skinuti, 12.05. Ali tesko da to moze biti uzrok jer je do danas na starom CPU E6750 ocitavana normalna temperatura,sa istim BIOS-om,u IDLU 35-38 c u przenju do 52C uz overklok na 3.5 Ghz ! Na difaultu jos nize! A sada kao sto rekoh u idlu na difaultnom kloku 43 C a na blagom kloku od 3.6 Ghz(difault 3,17) vec bije 53-54 C u IDLU ! TO ne moze biti normalno. Temperature svih ostalih komponenti su OK i sada i ranije.

0 0 hvala 0
17 godina
Ne razumiješ, senzor od matične ne radi dobro ako bios nije koji podržava taj procesor. Koja ti je uopće verzija biosa ?

Ako si imao za E6750 Version 0701 onda je normalno da ti za E8500 ne očitava dobro kad je potrebna verzija biosa 1203.

Pogotovo što postoje dvije revizije tog proca E0 i C0 i svaki traži noviji bios od 0701, fleshaj bios zadnji pa da vidimo.

U svakom slučaju moraš fleshati bios ako ti je revizija proca E0 a bios ti nije zadnji 1203. Nemaš šta izgubit...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam posljednji BIOS 1203. Nema efekta isti opet flesovat...?

0 0 hvala 0
17 godina

Ne, ne.. nema potrebe za flesh biosa ako je već gore zadnji i ako sve ostalo dobro radi.
Uzrok problema treba tražit dalje, dali cooler možeš u bilo kojem smjeru mrdati rukom ?

Dali ga možeš odignuti od socketa ako malo jače povučeš bilo koji od 4 kraja ?
Dali se vide bijeli pinovi ispod socketa, pinovi od mehanizma za pričvrčivanje coolera ?
Okreneš ploču naopačke i mora se vidjeti da malo viri bijela "štifna" iz svake rupe.

Dali je u pitanju isti cooler kao što si prije imao ? Identičan ?

Jesi prije imao 3 ili 4 žice za ventilator od coolera a koliko sada imaš ?

Jesi dirao šta u biosu po pitanju regulacije vrtnje ventilatora, dali je postavljeno na auto, voltage ili pwm ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2010 10:07 (spaljeni).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemoj razmazivati pastu po CPU-u. Samo stavi malo na sredinu i pritisni cooler na CPU.

Razmazivanjem ti ostaju mjehurići zraka.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
spaljeni kaže...

Ne, ne.. nema potrebe za flesh biosa ako je već gore zadnji i ako sve ostalo dobro radi.
Uzrok problema treba tražit dalje, dali cooler možeš u bilo kojem smjeru mrdati rukom ?

Dali ga možeš odignuti od socketa ako malo jače povučeš bilo koji od 4 kraja ?
Dali se vide bijeli pinovi ispod socketa, pinovi od mehanizma za pričvrčivanje coolera ?
Okreneš ploču naopačke i mora se vidjeti da malo viri bijela "štifna" iz svake rupe.

Dali je u pitanju isti cooler kao što si prije imao ? Identičan ?

Jesi prije imao 3 ili 4 žice za ventilator od coolera a koliko sada imaš ?

Jesi dirao šta u biosu po pitanju regulacije vrtnje ventilatora, dali je postavljeno na auto, voltage ili pwm ?

Cooler je fiksiran kako treba, dakle vide se sve 4 "stifne" ispod maticne i to je po meni ok. Cooler je onaj fabricki koji je dosao zajedno sa ovim procesorom, s tim sto je ovaj novi siri ali i kraci-po visini. 4 zice za ventilator su bile ranije a isto tako i sad. U biosu nisam dirao nista specijalno za opcije ventilatora imam samo "Ignored" i "1635RPM", takodje voltaze su na auto. 

17 godina
neaktivan

Pravu situaciju možeš vidjeti s "prst" metodom, odnosno optereti malo procesor i probaj koliko je vruće tamo "dolje".

Ako je preko 60 stupnjeva, nećeš moći držati prst dulje od 3-4 sekunde (činjenica povezana s koeficijentom prolaza topline našeg tijela).

Onda opet, ako hladnjak ne sjeda dobro, toplina s procesora ne prelazi na njega, tak da i ta metoda ima svoje "ako", ali definitivno ćeš osjetiti bijesnu količinu topline kod socketa procesora.

Druga stvar koju bi trebao probati -  optereti procesor maksimalno i pusti ga da radi. Ima on svoju temperaturu gašenja, i ako je stvarno tolika temperatura, ugasit će se PC (neće mu ništa biti jer se to događa daleko prije temperature taljenja i neke štete).

0 0 hvala 0
16 godina

Mislim da sam negdje čitao na ovom forumu, da pasti treba dan-dva da postigne maximalan učinak.

Možda je to razlog što ti je temperatura sad veća nakon nove paste.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
motom2772 kaže...

Pravu situaciju možeš vidjeti s "prst" metodom, odnosno optereti malo procesor i probaj koliko je vruće tamo "dolje".

Ako je preko 60 stupnjeva, nećeš moći držati prst dulje od 3-4 sekunde (činjenica povezana s koeficijentom prolaza topline našeg tijela).

Onda opet, ako hladnjak ne sjeda dobro, toplina s procesora ne prelazi na njega, tak da i ta metoda ima svoje "ako", ali definitivno ćeš osjetiti bijesnu količinu topline kod socketa procesora.

Druga stvar koju bi trebao probati -  optereti procesor maksimalno i pusti ga da radi. Ima on svoju temperaturu gašenja, i ako je stvarno tolika temperatura, ugasit će se PC (neće mu ništa biti jer se to događa daleko prije temperature taljenja i neke štete).

Gdje tacno mislis da se drzi prst posto se od kulera ne moze prici CPU?

Sto se tice da ce pasta spustit tek nako dan-dva, u servisu sam pitao za to i kaze da nema sanse da je to tako i on mi je postavio novu pastu i montirao kuler. I dalje je sve isto.

17 godina

Box hladnjaci su i inače slabići.

Ili ne drži clockano ili kupi neki pristojni hladnjak.

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Ajd instaliraj everst pa da vidimo na koliko se RPM-a vrti ventilator, također u biosu imaš CPU Q-Fan control pa vidi kako je to poštimano.
Imaš 3 mogućnosti: optimal, silent i perfomance pa vidi koji je uključen. Jest da je stock cooler slab ali iznad 40-45 u idle NEBI smjelo biti.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

nalijeganje hladnjaka,pasta itd NIJE PROBLEM,jer bi to bilo znatno osciliranje. kvalitetan hladnjak rješava sve. pitanje je da li je kućište otvoreno ,zatvoreno,gdje poše i koliko ventova itd. ne bi vjerovao kolika je razlika u slijedećem :

u maloj jako grijanoj prostoriji(kćerkin komp) temp proca je na 55 stupnjeva,a kad taj isti komp odnesem u veliku prozračnu prostoriju temp je 42 stupnja.

Z
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Box hladnjaci su i inače slabići.

Ili ne drži clockano ili kupi neki pristojni hladnjak.

Kolega, niko ne sumnja u to da su za overklok potrebni jaci kuleri. Ovdje je problem sto mi je temp  na mom klokovanom e6750  bila maksimum 40C a sada na e8500 je u default kloku 42-43C. A u blagom kloku skoci na 56-57C. E to nije normalno ni za box kuler.

spaljeni kaže...
Ajd instaliraj everst pa da vidimo na koliko se RPM-a vrti ventilator, također u biosu imaš CPU Q-Fan control pa vidi kako je to poštimano.
Imaš 3 mogućnosti: optimal, silent i perfomance pa vidi koji je uključen. Jest da je stock cooler slab ali iznad 40-45 u idle NEBI smjelo biti.

U Biosu sam probao sve 3 varijante, na silent i u performance modu je temp jos visocija a na optimal i kad je disabled ova koju sam prijavio. Everest koristim odavno i temp su iste kao u Biosu. Sto se tice RPM one su od 1600-2300RPM.

opcom kaže...

nalijeganje hladnjaka,pasta itd NIJE PROBLEM,jer bi to bilo znatno osciliranje. kvalitetan hladnjak rješava sve. pitanje je da li je kućište otvoreno ,zatvoreno,gdje poše i koliko ventova itd. ne bi vjerovao kolika je razlika u slijedećem :

u maloj jako grijanoj prostoriji(kćerkin komp) temp proca je na 55 stupnjeva,a kad taj isti komp odnesem u veliku prozračnu prostoriju temp je 42 stupnja.

Ljudi, ovdje govorimo o normalnom radu i fabrickom kloku i fabrickom kuleru predvidjenom za svakodnevni rad pri temp kako sam Intel kaze od 35 do maksimalno 40C u IDLE za ovaj procesor.

17 godina
neaktivan
Cegevara kaže...

Gdje tacno mislis da se drzi prst posto se od kulera ne moze prici CPU?

Sto se tice da ce pasta spustit tek nako dan-dva, u servisu sam pitao za to i kaze da nema sanse da je to tako i on mi je postavio novu pastu i montirao kuler. I dalje je sve isto.

Naravno da nećeš direktno CPU ići dodirivati, nego hladnjak. Hladnjak bi morao biti zaista vruć pri opterećenju ako su temperature takve kako kažeš samo pri idleu.

Pogledaj još na kojem taktu i na kojem naponu taj procesor radi kod tebe u idleu (everest, CPU-Z).

17 godina

Ploča dobro očitava, hladnjak je ispravan, pasta je dobro nanešena, procesor ne dobija prevelik napon i slično.

Dakle, zaključak je da je sve u redu. A nije. Dakle traži se dodatna ili bolja provjera.

Poznato je da se starije ploče i s novim biosom ponekad teže snalaze s novijim procesorima. Neki od simptoma

su prisutno overvoltanje (ploča daje viši napon procesoru nego što treba), undervoltanje ili čak i underclocking.

Provjeri napon koji ti ploča daje i usporedi s referentnim pa po potrebi smanji ručno ako dolazi do overvoltinga.

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kada rucno podesim recimo 1.37 v u BIOS-u pokazuje da je trenutna voltaza 1.30-1.32v dakle manja,e sad to bi trebalo povoljno da djeluje na temperaturu a ne ovako negativno.

16 godina
neaktivan

Zdravo svima, imam problem malo mi se komp pocinje pregrijavat imam 4 coolera u kucistu i sad mi je temp 49 celzijusa na procesoru...zna li tko sto bi to moglo bit? nista nije overclockano a brzo postigao toliku temperaturu, komp mi je full cist iznutra pogotovo hladnjak CPU-a. Evo pogledajte:

LINK

to je iz everesta, jeli ovo uopce normalno za ovakvo vrijeme?..hvala.

[url=http://"http://www.mybannermaker.com/link.php?nurl=http%3A%2F%2Fbelisce-gaming.ucoz.com%2F"][img width=400 height=49]http://img3.imageshack.us/img3/8711/mybanner4a32b4bfe5e10.pn
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2010 23:05 (FrightMare).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo kako je kod mene na 4.0 i voltazom od 1.312 v (u BIOS-u moram rucno setovati na 1.37v da bi je u realnom taktu biosa(hardware monitoru) imao 1.312 i u programima koji vrse monitoring.Za temperature isto vazi, u BIOSU je u IDLU za 10C vise nego ova koju vidite u programima tipa Real temp,core temp,everest....Sto mi je jako cudno i sto me jako plasi jer trebalo bi da sa istih dioda ocitavaju i BIOS i oni !?

Pogledajte temperature u IDLU(za 10c kako rekoh su sad vece u citanju BIOS-a) a ove maximalne (70c) koje vidite su pri przenju Orthosa.

Komentar i kolika je bezbjednost i smije li ovo ici 24/7 s obzirom da se ovaj CPU i uzima zbog dobrih klok mogucnosti a na 4Ghz ga drze svi koji su ga zbog kloka uzeli o vecim da ne pricamo sa box kulerom.

Pogledajte sliku u privesku.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2010 23:21 (Cegevara).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
FrightMare kaže...

Zdravo svima, imam problem malo mi se komp pocinje pregrijavat imam 4 coolera u kucistu i sad mi je temp 49 celzijusa na procesoru...zna li tko sto bi to moglo bit? nista nije overclockano a brzo postigao toliku temperaturu, komp mi je full cist iznutra pogotovo hladnjak CPU-a. Evo pogledajte:

LINK

to je iz everesta, jeli ovo uopce normalno za ovakvo vrijeme?..hvala.

¸imaš još do 70 stupnjeva dosta,ili si kupi bolji cooler

17 godina
neaktivan
Cegevara kaže...

Evo kako je kod mene na 4.0 i voltazom od 1.312 v (u BIOS-u moram rucno setovati na 1.37v da bi je u realnom taktu biosa(hardware monitoru) imao 1.312 i u programima koji vrse monitoring.Za temperature isto vazi, u BIOSU je u IDLU za 10C vise nego ova koju vidite u programima tipa Real temp,core temp,everest....Sto mi je jako cudno i sto me jako plasi jer trebalo bi da sa istih dioda ocitavaju i BIOS i oni !?

Pogledajte temperature u IDLU(za 10c kako rekoh su sad vece u citanju BIOS-a) a ove maximalne (70c) koje vidite su pri przenju Orthosa.

Komentar i kolika je bezbjednost i smije li ovo ici 24/7 s obzirom da se ovaj CPU i uzima zbog dobrih klok mogucnosti a na 4Ghz ga drze svi koji su ga zbog kloka uzeli o vecim da ne pricamo sa box kulerom.

Pogledajte sliku u privesku.

Ako je takvo stanje u idleu onda  ti procesor konstantno radi na najvišem taktu i najvišem naponu, tj. Intelov power saving ne radi (EIST?).

U BIOSu bi morala biti ta opcija upaljena, a u Windowsima samo odabereš power shemu koja to podržava ili si prilagodiš postojeću. "Balanced" bi morala raditi odmah.

Evo recimo primjera radi, kod mene procesor radi pod opterećenjem na 3,25GHz i 1,35V; a u idleu je to 1GHz i 0,8V (27 stupnjeva celzijevih uz 23 stupnja temperaturu ambijenta).

16 godina
neaktivan

Imas li kakvih preporuki..?

[url=http://"http://www.mybannermaker.com/link.php?nurl=http%3A%2F%2Fbelisce-gaming.ucoz.com%2F"][img width=400 height=49]http://img3.imageshack.us/img3/8711/mybanner4a32b4bfe5e10.pn
15 godina
neaktivan
FrightMare kaže...

Imas li kakvih preporuki..?

veliš da ne ocaš proc,i sa obzirom na temp od 49 stupnjeva mislim da ne trebaš kupovati cooler,ali ako si zahtjevan i imaš love pukni ovo http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_224&products_id=7081 ili http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=05090306&id_artikl=050.903.183

16 godina
neaktivan

hvala..najvjerojatnije cu uzet jednog od ta dva :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice