Pregrijavanje Athlona 4200 x2

poruka: 23
|
čitano: 3.523
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Prije par dana mi se pojavio problem.

Nakon 2 min u loadu procesor se počne naglo grijat sve dok ne dosegne 100 C nakon čega matična počne pištat.

Na procu je arctic freezer 64 kojeg sam stavio prije otprilike 2 mj. i dosad sam bio super zadovoljan s njim. U loadu proc nije prelazio 55-60 čak i clockan.

Termalnu pastu sam ostavio na hladnjaku, dakle nisam stavio ništ bolje... iako imam skoro punu tubu arctic silvera 5Izlanuo se

Probo sam vratit sve voltaže i clockove na default ali i dalje istoMršti se.

Jedina stvar koja mi pada na pamet je promijenit pastu, ali sam jedva stavio taj glupi hladnjak, čak sam bio prisiljen savinut dva kondenzatora na matičnoj, i ne da mi se ponovno prolazit kroz tu muku, pa ako je netko imao sličnih problema ili zna kako da riješim problem, bio bih jako zahvalan da mi objasni prije nego što pokušam sa mijenjanjem paste.Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2009 21:09 (flux_91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj opet "postiskat" sve push-pinove na hladnjaku, mozda je koji popustio, nemas potrebe mijenjat tu pastu ako je bila gore defaultno..... Ako to ne upali, skidaj, obrisi sve s pamucnom krpicom i kap alkohola, nanesi kapljicu paste na sredinu procesora i vrati kuler, onda bi trebalo sve stimat!

gigabyte p35 ds3, q6600 2.4@3.2, asus hd 4850 @ 700/2200 512mb, 4gb @ 800 mhz, Wd 640gb, Vista 64bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pregrijavanje Athlona 4200 x2
autorov komentar
gymboy kaže...

Probaj opet "postiskat" sve push-pinove na hladnjaku, mozda je koji popustio, nemas potrebe mijenjat tu pastu ako je bila gore defaultno..... Ako to ne upali, skidaj, obrisi sve s pamucnom krpicom i kap alkohola, nanesi kapljicu paste na sredinu procesora i vrati kuler, onda bi trebalo sve stimat!

Što su push-pinovi?
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Provjerio sam i čini mi se da je sve na mjestu. Ima li možda još nešto što mogu pokušat?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vjerovatno je pasta izubila na konzistenciji te je promijenila volumen, tako nastaju mikropore u kojim se nakuplja zrak koji izolirava, a ne provodi toplinu, sto dovodi povecanja temperature...... Cudi me da bi se to dogodilo mx-2 pasti koja je stvarno izvrsna.... Nemas izbora, skidaj freezer-a, to mozes izvesti tako da s plosnim sarafcigerom, okrenes svaki push-pin u smjeru strelice (desno mislim), tako ce oni otpustit, i onda ces samo jeda po jedan rucno gurat u smjeru suprotno od ploce i stvar je rijesena, kuler se stvarno lako demontira i dobro hladi, ja ga osobno koristim preko 1god. i nema greske.

gigabyte p35 ds3, q6600 2.4@3.2, asus hd 4850 @ 700/2200 512mb, 4gb @ 800 mhz, Wd 640gb, Vista 64bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

A jesi probao očisit cooler od prašine?moguče je da ima dosta prašine koja onemogučuje protok zraka kro cooler.I ako već budeš skidao cooler stavi si AC pastu koju imaš-sigurno će ti snjom bit još i bolje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

ako sam shvatio on ima amd a ne intel. što da šarafa ?

mislim da nešto drugo tu ne štima... nikad nisam zbog paste vidio 100 stupnjeva

Z
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Htio bih još samo napomenut da cooler nije gore ni 2 mj. tako da mi je čudno što se sad odjednom proc počeo tolko grijat.

Mislim, da li pasta može promijenit svoja svojstva u tako kratkom vremenu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ma samo ga zali vodon kase upece

nu, glamac, djava ga odnija
17 godina
neaktivan
autorov komentar
opcom kaže...

ako sam shvatio on ima amd a ne intel. što da šarafa ?

Tako je, ja imam Freezera 64, a ne Freezera 7. Različito se montiraju.

http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=1_42&mID=72&language=en

http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=1_43&mID=133

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2009 13:58 (flux_91).
17 godina

Termalna pasta može činiti razlike do 10 stupnjeva celzijevih, više ne. Dakle to nije.

Nego, spomenuo si savijanje kondenzatora -tim si postupkom možebitno slučajno oštetio regulaciju napona na procesoru.

Procesor ti dobija prevelik napon što izaziva pregrijavanje. To je najrealnija opcija.

Iduće po redu bi bio da ti senzor temperature zbog nećega ne radi dobro.

Provjeri rješava li flashanje biosa problem.

Zanimljivo je to da večina matičnih ploća ima automatsko gašenje sustava pri dostizanju određene temperature.

Čudno je da tvoja tolerira 100C što je ipak malo previše (dovoljno da pošalje sve u vječna lovišta).

Preporučam ti da taj komp ne pališ i odneseš ga na servis te detaljno opišeš o kakvom se kvaru radi.

Ukoliko je još pod garancijom, ne spominji savijanje komponenti matične.

Ukoliko nije, obavezno napomeni. I navede na šta se sumnja.

Temperatura je uglavnom kobna iz više razloga.

Smanjuje elektroničku vodljivost, dovodi do rastaljenja dijelova, povečava otpor...

I često ju izaziva povišeni napon (viši napon=>veći protok struje => više energije =>viša temperatura).

A što ako ti se ventilator ne vrti iz nekog razloga?

No skill, just 191x7!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hmmm. Kao prvo 100°C je previše za AMD procesore, a pogotovo za taj 4200+. Da je uistinu ta temperatura mislim da bi on već pregorio. Vjeruj mi za njega je i 55°C previše, a kamoli 100. Znam jer sam ga ja imao donedavno na jednom PC-u. Bio je na stock hladnjaku i clocknuo sam ga na 2750 MHz na naponu 1. 360V (default mu je 2210MHz i 1.325V) i bio je stabilan. A temperature pod opterećenjem CPU-a 70-80% nisu išle preko 50°C

Prije bih rekao da je do senzora, možda je senzor neispravan. Ili pak ovo što ste u prijašnjim postovima navodili!! Loš kontakt proca s hladnjakom... ili pak nekakav poremećaj s naponom.

Dali je comp. doživljavao neke elektrošokove možda?

Ako sam ti pomogao svojim postom, slobodno klikni na gumb HVALA! :)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Ima matična automatsko gašenje sustava ali je isključen.

Inače, ventilator se vrti i unatoč tome temp. raste.

Prašinu bih isto isključio.

Možda je do protoka zraka u kućištu, ali onda bih to ranije primijetio.

Za elektrošokove ne znam, a što se tiče savijanja kondenzatora, u biti sam ih samo malo pomaknuo, mislim da nije ništa strašno, ali nikad se ne zna.

Također mi se čini da su senzori ispravni, ali ni to nisam 100% siguran.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 21:59 (flux_91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Promijenio sam pastu, i dalje isti problemiPlačViče

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
prihvaćeno rješenje

Probaj otvorit stranicu od kompa i imaj ju jedno vrijeme otvorenu(10-20min) i ako ti temperatura padne onda imaš problem sa prozračenjem, a ako nepadne temperatura, onda neznašto je.

Brod mi je sparkiran na obalama Drave, gdje i pržim sve što mi dođe pod ruku.xD
Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
neaktivan

Probaj dodirnut hladnjak rukom da vidis jel zagrijan ili nije, ako nije onda su ti otisli senzori za mjerenje temperature.

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jesi skinuo staru pastu kada si stavljao novo pa stavio novu pastu? Ako nisi eto ti rješenja... UVIJEK kada se mijenja proc ili cooler, mora se stara pasta skinuti i staviti nova (niti previse niti premalo)!

EDIT: Vidim da si promijenio, jesi dobro stavio?

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 18:18 (Luka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala, Sparrow, svaka ti dala. Riješio si moj problem. BogatašTakođer hvala i svima ostalima koji su pokušali pomoći.Ne znam kak sam bio tak glup da to odmah nisam skužio. Sramim se

Problem čine grafičke koje se dosta griju i sva toplina od njih se diže do procesora. Tek sam ih nedavno ugradio a nedavno su stigle i više temperature pa se grijanje zato tek sad pojavilo.Inače u kućištu imam samo jedan 80 mm ventilator sa stražnje strane (+ ventovi na cpu,gpu,psu i chipsetu), tako da je protok zraka loš. Proc bez bočne stranice ne prelazi 53 °C u full load-u na stock frekvenciji uz ambijentalnu temperaturu 28 °C, a u idle-u 41 °C.Cool

Nažalost, imam mjesta za ugradnju samo još dva dodatna (još jedan iza i jedan na bočnoj stranici), tako da ću vjerojatno ostaviti stranicu otvorenu. Sada vidim svrhu kupovanja kvalitetnih kućišta.Osmijeh

Svaki prijedlog u vezi dodatnih ventova i managmenta airflowa je dobro došao.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 21:38 (flux_91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
flux_91 kaže...

Hvala, Sparrow, svaka ti dala. Riješio si moj problem. BogatašTakođer hvala i svima ostalima koji su pokušali pomoći.Ne znam kak sam bio tak glup da to odmah nisam skužio. Sramim se

Problem čine grafičke koje se dosta griju i sva toplina od njih se diže do procesora. Tek sam ih nedavno ugradio a nedavno su stigle i više temperature pa se grijanje zato tek sad pojavilo.Inače u kućištu imam samo jedan 80 mm ventilator sa stražnje strane (+ ventovi na cpu,gpu,psu i chipsetu), tako da je protok zraka loš. Proc bez bočne stranice ne prelazi 53 °C u full load-u na stock frekvenciji uz ambijentalnu temperaturu 28 °C, a u idle-u 41 °C.Cool

Nažalost, imam mjesta za ugradnju samo još dva dodatna (još jedan iza i jedan na bočnoj stranici), tako da ću vjerojatno ostaviti stranicu otvorenu. Sada vidim svrhu kupovanja kvalitetnih kućišta.Osmijeh

Svaki prijedlog u vezi dodatnih ventova i managmenta airflowa je dobro došao.

hm, probaj rijesit svoj problem tako da ohladis graficke kartice, montiraj ventilator koji ce puhat po njima pa tako smanjit njihovo zagrijavanje, Trebo bi ugradit jedan ventilator naprjed da upuhuje hladan zrak  dva iza da ispuhuju topli zrak, te na bocnu stranicu stavis ventilator koji upuhuje zrak...
Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
16 godina

Nema na čemu i drugi put.

Ja nebi stavio ventilator da puse direktno po grafički ili bilo čemu, jer unosi prašinu, samo stavi ti ventilator da vadi(znači puše van) taj topli zrak van iz kučišta a ne da upuhuj nutra.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Jack Sparrow kaže...

Nema na čemu i drugi put.

Ja nebi stavio ventilator da puse direktno po grafički ili bilo čemu, jer unosi prašinu, samo stavi ti ventilator da vadi(znači puše van) taj topli zrak van iz kučišta a ne da upuhuj nutra.

Da, to mi se čini logičnije, ali mogu stavit samo još jedan 80mm na bočnu stranicu i jedan 92mm iza. Ne znam da li će to biti dovoljno?
17 godina
neaktivan

Ja imam freezera postavljenog tako da puse u kuciste,  ventilator na zadnjoj strani kucista, 80 mm, je okrenut tako da puse unutra, freezer je takodjer okrenut da puse  u kuciste, a na gornjoj strani kucista imam  80mm koji pak vuce van, tako sam dobio najbolje temperature, s quadom  q6600 @ 3200, 1.425V (B3) mi ne ide preko 60, sto je izvrstan rezultat.. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.5.2009 13:04 (gymboy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Samo stavi ti bilo koji ventilator, pa češ vidjet ako bu bolje i onak koštaju kojih 35-50kn to bi bilo dosta barem ja tako mislim. A kučište bi u pravilu moralo biti zatvoreno zato probaj ovo sa ventilatorima. Ako več stavljaš koji ventilator da puse prema nutra nemoj ga samo stavljat iza jer ti unosi jako puno prasine i to diraktno na matičnu i procesor, rađe ga zmontiraj drugdje.

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice