Pogrešan takt cpu u biosu

poruka: 32
|
čitano: 10.175
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pri dizanju sistema bios očitava takt procesora 1.4 GHz, a procesor je u stvari P4 socket 478, ali na 2.8 GHz. Kasnije se i u control panelu pokaže valjda taj trenutni niži takt, ali je procesor prepoznat kao P4 na 2.8 GHz (samo što radi na 1.4). Ima li tko rješenje?

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.12.2012 23:55 (poco).

0 0 hvala 0
15 godina

Ajde optereti proc pa vidi u programu CPU-Z koji takt ti ocitava ! Vjerojatno ti spusta takt kad nije pod opterecenjem da neradi i ne trosi struju bezveze na max. taktu !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Pogrešan takt cpu u biosu

Odmah kad se upali pokazuje 1.4, prije nego izbroji RAM.

15 godina

Provjeri u BIOS-u na koliko ti je namjesten !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ok, sutra ću.

16 godina
neaktivan

Par prijedloga:

• Krivo podešen takt sabirnice? Provjeri BIOS / jumpere (pretpostavljam da se radi o starijoj ploči)).
  • Nepodržani procesor? P4 procesor koji traži FSB na 800 MHz na ploči koja podržava 400/533 MHz -  vjerojatno se radi o tome budući da je nominalni takt procesora 2,8 GHz, a on radi na 1,4 GHz. Ako ploča podržava FSB na 800 MHz, možda treba nadogradnja BIOS-a.
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

2 0 hvala 0
15 godina

Poco zar je tako teško u profilu ispuniti podatke pod Moj pc da ljudi nemoraju nagađati koja matična i slično, nego ti jednostavnije pomognu. Nemoj smatrati ovo kao neko pametovanje, to ti je par minuta posla.

K4lim3ro
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Neke verzije procesora, kada nisu u poslu same spuste takt.

Ne govorim o mobilnim verzijama.

Mozda je i procesor koji je u pitanju takav.

Koliko je stara baterija BIOS-a?

EDIT: Kod mene je Core2DUO E8400 na 3 GHz, a CPU-z kaže 2 GHz.

Na 'Stress' testu je 3 GHz.

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 10:55 (drradic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Teško da neka ploča sa socket 478 ima mogučnost spuštanja frekvencije sama, imam dosta iskustva s njima i nisam do sad na nijednoj naišao na takvu mogućnost kao što je na novijim pločama. Mislim da je kolega Hrx rekao pravi razlog za ovu situaciju.

http://d-u-d.deviantart.com

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kod Pentiuma 4, mogućnost snižavanja takta (Intel SpeedStep / Enhanced Intel SpeedStep tehnologija) imale su sve mobilne verzije, te desktop procesori bazirani na Prescott 2M jezgri (svi osim najslabijeg P4 HT 620 na 2,8 GHz) i Cedar Mill C1 i D0 revizija jezgri (svi procesori su 3+ GHz). Svi desktop procesori s EIST-om koristili su 800 MHz sabirnicu, osim P4 Extreme Edition 3,73 (Prescott 2M jezgra) koji je koristio 1066 MHz.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
neaktivan
hrx kaže...

Par prijedloga:

• Krivo podešen takt sabirnice? Provjeri BIOS / jumpere (pretpostavljam da se radi o starijoj ploči)).
  • Nepodržani procesor? P4 procesor koji traži FSB na 800 MHz na ploči koja podržava 400/533 MHz -  vjerojatno se radi o tome budući da je nominalni takt procesora 2,8 GHz, a on radi na 1,4 GHz. Ako ploča podržava FSB na 800 MHz, možda treba nadogradnja BIOS-a.

Ploča je starija-MATSONIC MS 9367E SIS 650 i koliko sam vidio, podržava FSB 400/533 MHz. Možda procesor podržava rad na 800 MHz pa zato takt ne može više od 1.4 zbog ploče. Kako ću znati jeli procesor deklariran na 400/533/800 MHz?

CPU-Z samo kaže da je procesor P4 Northwood 2.8 GHz, socket 478 mPGA.

Ostalo:

core speed 1.394

multiplier x14

bus speed 99.60

398.38 rated FSB (ne znam jeli ta vrijednost deklarirana ili postignuta)

Kako ću riješiti navedeni problem? Osim toga, imam jedan DDR1 modul od 1Gb i drugi od 512Mb, pa pretpostavljam da bi bilo uputno imati 2 modula od po 1Gb...hvala      

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.12.2012 23:59 (poco).
15 godina

Kakav RAM koristiš? Mislim koliko brz, kapacitet nije bitan? Šta kaže BIOS o RAM-u i možeš li povećavati ručno multiplier?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ne znam, nisam gledao.
15 godina

O RAM-u možeš vidjeti u BIOS-u i stavi i njega da radi na 400 (ili 333 zavisno koji RAM imaš ugrađen) kao i FSB. Multiplier podiži u BIOS-u dok ne postigneš željenu frekvenciju procesora, dakle 2,8 GHz.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.12.2012 0:24 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mislim da je ta opcija locked...

14 godina

Večina tih starih pentiuma su zaključani, tak da od multipliera niš, jedino kaj možeš je promjenit je cpu frequency u Biosu, odi na CPU PnP setings i cpu frequency podiži polako i probaj upalit komp. Da taj proc radi na 2.8 sa trenutačnim množiteljem treba mu frekva od 200mhz ali možda te onda memorija izda i komp se odbije upalit u tom slučaju moraš napravit clear cmos ili izvadit bateriju dok je kabel od kompa ištekan da se bios resetira. Sve to radiš n avlastitu odgovornost ali možda bi proradilo.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prema onome što si naveo, imaš P4 2.8C s Hyperthreadingom. Da bi postigao punu brzinu, potrebna mu je sabirnica koja radi na 200 MHz (quad pumped, efektivno 800 MHz (MT/s)). Jedino što možeš napraviti (ako to ploča podržava) je ručno podesiti brzinu sabirnice na 133 MHz (efek. 533 MHz (MT/s)), što će takt procesora dignuti na 14x133=1862 MHz.

Što se tiče memorije, nema problema - SIS 650 ima jednokanalni kontroler memorije, pa ubacivanjem istih modula, s obzirom na brzinu rada memorije ne dobivaš ništa, ali će računalo lakše disati s većom količinom memorije.

15 godina

Evo ti link pa skini i pokreni ovaj program ClockGen. Možda ti bude mogao pomoći http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=189

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dud kaže...

Večina tih starih pentiuma su zaključani, tak da od multipliera niš, jedino kaj možeš je promjenit je cpu frequency u Biosu, odi na CPU PnP setings i cpu frequency podiži polako i probaj upalit komp. Da taj proc radi na 2.8 sa trenutačnim množiteljem treba mu frekva od 200mhz ali možda te onda memorija izda i komp se odbije upalit u tom slučaju moraš napravit clear cmos ili izvadit bateriju dok je kabel od kompa ištekan da se bios resetira. Sve to radiš n avlastitu odgovornost ali možda bi proradilo.

Uopće ne mogu doći sa strelicom na tu postavku u biosu, ne dozvoljava...

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2012 11:05 (poco).
16 godina
neaktivan

Šta mislite o ovome-imam cpu koji je prije bio na toj matsonic ploči, mislim da je 2.0, samo ne znam je li celeron ili P4. Ako je P4, bi li bio brži on na trenutnim postavkama ploče nego P4 2.8 koji sada radi sa pola snage (na 1.4 GHz)?

15 godina

Brzina procesora u GHz nije uslov da bi on bio brži i time razvijao više GFLOPS-a. Celeroni su Pentiumi koji nisu dobro ispali u procesu proizvodnje a Pentiumi su lošiji Xeoni i tako to ide jer se svi procesori izrađuju na istom vaferu. U svakom slučaju Pentium je brži jer ima više cache-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Procesor ti ima fsb 800, a ploca 400, u tom je problem. Stavi drugi procesor ili ovog digni na 1.8ghz.
16 godina
neaktivan

Kako ga dignuti?

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2012 14:17 (poco).
14 godina
hrx kaže...

Prema onome što si naveo, imaš P4 2.8C s Hyperthreadingom. Da bi postigao punu brzinu, potrebna mu je sabirnica koja radi na 200 MHz (quad pumped, efektivno 800 MHz (MT/s)). Jedino što možeš napraviti (ako to ploča podržava) je ručno podesiti brzinu sabirnice na 133 MHz (efek. 533 MHz (MT/s)), što će takt procesora dignuti na 14x133=1862 MHz.

Što se tiče memorije, nema problema - SIS 650 ima jednokanalni kontroler memorije, pa ubacivanjem istih modula, s obzirom na brzinu rada memorije ne dobivaš ništa, ali će računalo lakše disati s većom količinom memorije.

poco kaže...

Kako ga dignuti?

16 godina
neaktivan

Možda nisi pročitao od početka, ali niti mogu mijenjati množitelj (locked, kaže bios), niti dizati brzinu sabirnice (ne mogu doći strelicom na tu opciju)...

16 godina
neaktivan

Našao sam uputstva za 9327E ploču, BIOS bi trebao biti sličan - imaš li ovaj ekran u BIOS-u? Na stranici se navodi da je moguće ručno mijenjati postavke. Možda treba prebaciti CPU Type s Intel P4 na Manual ili slično da ti dopusti mijenjanje takta sabirnice - nije jasno što se može promijeniti. Koliko shvaćam uputstva, zadnje dvije postavke bi se trebale moći mijenjati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2012 23:46 (hrx).
14 godina

Izgleda da ta ploča baš i ne voli prčkanje evo sličan problem : http://forums.speedguide.net/showthread.php?112256-Cpu-ratio-h-w-trap

0 0 hvala 0
16 godina

da nastavim u ovoj temi jer je problem isti kao i kod autora teme,samo što moja matična bi trebala podržavati fsb800.

dosad sam na matičnoj http://www.motherboard.cz/mb/pcchips/M952V13b.htm  imao procesor od 1.8 ghz,..također na matičnoj imam 1,5 gb ddr 400mhz...i to radi ok.......sad sam stavio jači procesor 2,8 ghz,800fsb koji je kompatibilan sa matičnom.......

međutim procesor radi samo na 1.4 ghz (i prilikom očitavanja ,bios,i u windowsima)

u  biosu imam opcije .

cpu ratio -locked (ne može se promjeniti)

cpu over-clocking func.      disabled (može se promjeniti i onda se mogu mijenati ispod)

cpu frequency   -100mhz

cpu over-clocking freq.  N/A   (ako stavimo gore enable bude 100 i može ići do 132 i diže cpu fequency isto na 132)

dram frequency auto   (može se mjenjati na cpu+0..cpu+33....+66..i na cpu+100)

-------------------cpuz informacije

Processor 1          ID = 0
    Number of cores       1 (max 1)
    Number of threads    1 (max 2)
    Name          Intel Pentium 4
    Codename       Northwood
    Specification       Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz
    Package (platform ID)    Socket 478 mPGA (0x2)
    CPUID          F.2.9
    Extended CPUID       F.2
    Brand ID       9
    Core Stepping       D1
    Technology       0.13 um
    Core Speed       1403.2 MHz
    Multiplier x Bus Speed    14.0 x 100.2 MHz
    Rated Bus speed       400.9 MHz
    Stock frequency       2800 MHz

----------------------

Northbridge          VIA PT800 (VT8754) rev. 82
Southbridge          VIA VT8237 rev. 00
Graphic Interface       AGP
AGP Revision          3.0
AGP Transfer Rate       8x
AGP SBA             supported, enabled
Memory Type          DDR
Memory Size          1536 MBytes
Memory Frequency       166.9 MHz (FSB + 66 MHz)
DRAM Interleave          4-way
CAS# latency (CL)       2.5

ima li itko ideju kako to riješiti?

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2014 20:49 (gorkix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
gorkix kaže...

..

međutim procesor radi samo na 1.4 ghz (i prilikom očitavanja ,bios,i u windowsima)

..

-cz je loša stranica, evo ti support CPUa.

-uvjek provjeri dali postoji noviji BIOS (npr posljednji iz 2004 fixa pogrešno prikazivanje 2.8 umjesto 3..) i resetiraj ga (ili factory default + save ili CLR-CMOS..).

-cpu koji si ugradio mora biti na fsb-200 da bi s x14 dao 2.8. To znači da ga BIOS ne prepoznaje ili da je deklaracija (često) lažna ili OC.. ništa neobičnog za takve serije MBO.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...
gorkix kaže...

..

..

-cz je loša stranica, evo ti support CPUa.

-uvjek provjeri dali postoji noviji BIOS (npr posljednji iz 2004 fixa pogrešno prikazivanje 2.8 umjesto 3..) i resetiraj ga (ili factory default + save ili CLR-CMOS..).

-cpu koji si ugradio mora biti na fsb-200 da bi s x14 dao 2.8. To znači da ga BIOS ne prepoznaje ili da je deklaracija (često) lažna ili OC.. ništa neobičnog za takve serije MBO.

kompatibilnost sam provjerio na stranici cpu-upgrade za tu matičnu,...bios sam nadogradio na najnoviju verziju prije desetak dana još sa starim procesorom....pokušao sam izvaditi bateriju na deset min. nije pomoglo...komp lijepo radi i sa 1.8 procesorom,pa sam mislio da će sa ovim 2.8 i fsb800 biti još bolji.....međutim sad je taj problem koji sam naveo......neznam dali bi se kako iz windowsa moglo softverski (kad je već u biosu to "neizvodivo) povećati taj radni takt ili fsb i kojim programom bi se moglo izvesti......

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice