Moj je princip testiranje doma i usporedba s svima ostalima za razliku od tebe koji tek od prekjucer prosipaš čatgpt budalastine dok sam ja istestirao stotine procesora i grafickih kartica za razliku od tebe, tako da kod mene svakako nemas apsolutno ikakvog kredibiliteta spavas na forumu od prvog dana, sad si jadničak poceo prosipati nekakvu crvenu žuć po forumu e pa nebudeš Snimi si doma neki video ili neka mjerenja pa da vidimo evo po stoti put te pitam tebe i sve ostale zeljne nekakvog dokazivanja...u benchmark temama i gaming testovima vas nema apsolutnoo nigdje, nula, magla, cistoca
Opća rasprava o procesorima (CPU)
- poruka: 1.150
- |
- čitano: 202.214
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Možeš testirat 24/7 kaj se mene tiče 😂
Možeš testirat 24/7 kaj se mene tiče 😂
Kog pitas plave ili crvene? nema problema ajmo cb test 24h
Tebi velim, sam vrti mene zaboli 🤭
Moj je princip testiranje doma i usporedba s svima ostalima za razliku od tebe koji tek od prekjucer prosipaš čatgpt budalastine dok sam ja istestirao stotine procesora i grafickih kartica za razliku od tebe, tako da kod mene svakako nemas apsolutno ikakvog kredibiliteta spavas na forumu od prvog dana, sad si jadničak poceo prosipati nekakvu crvenu žuć po forumu e pa nebudeš Snimi si doma neki video ili neka mjerenja pa da vidimo evo po stoti put te pitam tebe i sve ostale zeljne nekakvog dokazivanja...u benchmark temama i gaming testovima vas nema apsolutnoo nigdje, nula, magla, cistoca
Stjepanko, ChatGPT je u razgovor uveo tvoj brat po procesoru koji je spavao zimski san pa se prije 3 dana probudio.
Ja sigurno ChatGPT ne uzimam kao izvor informacija nego samo da opvrgnem glupsoti koji tvoj brat po procesoru priča.
Ja spavam na forumu? Lik, ti si protjeran već jednom koliko prosipaš žuč tu po forumu sa svojim glupostima a toliko si o tome ovisan da se nisi nakon toga mogao bataliti nego si napravio drugi da nastaviš gdje si stao.
Znači po tvome ispada da ti se cijeli život svodi na testiranje procesora, grafa i trolanja na forumu? Žalosno.
Kod tebe nemam kredibiliteta? A tko si ti ono?
Dugo nisam aktivan bio ajmo da vas nasapunam..Intel je daleko bolji za total war nego ryzen isto tako kako Boris kaze 1% low u nekim igrama zna biti bolji ali to pricamo samo o i5/i7 nafrljenom na 5.5ghz inace ste dobri i sa 9600x/9700x.Ako se kupuje procesor za 130e onda najbolje 7500f ako se ide do 200e 14600KF iznad toga ima smisla jedino 9700X ili 9800X3D.Manje vise sta perferirate sve je to u okvirima 1-20% u 3-4 igre koje cete igrati od 100 igara tako da nema razloga za neku brigu,prepucavanje i bacanje para.
Vidim da su pale cijene ploca za Lga1851 ali taj intel core ultra i dalje ne moze parirat u igrama 9600x/14600KF.
Slazem se da su top, pogotovo M procesori, ali nekak se bojim da bi oni mogli izmislit dodatna mj./god. placanja nekih gluposti ukoliko bi se probili na trziste... i naravno da bi ih onda Intel i AMD pratili...
https://videocardz.com/newz/intel-arrow-lake-s-hx-refresh-only-to-bring-clock-boost
Unfortunately, it seems the refresh will be even less of an upgrade than expected, focusing only on clock speeds. Jaykihn, who has been sharing regular updates on Intel roadmaps, was among the first to mention the potential NPU upgrade but now confirms that Intel has changed its plans.
While Jaykihn only mentioned the NPU, we asked whether this means the only change is the clock boost. This is important because earlier rumors claimed that Arrow Lake Refresh would feature more cores (8P+32E), but that configuration now appears to have been scrapped.
ajde barem nije na novom socketu
Sprdaš se, trolaš, onda Boris dobije bann.
Imaš dovoljno godina da se ponašaš zrelo, a ne kao balavac kojemu je tata kupio nove tenisice.
Gdje je tu sprdanje i trolanje? Jel Intel ne nabija stalno novi socket?
Već je rečeno da nova serija procesora OPET dolazi na novi socket nakon što izbace ovaj refresh koji je na kraju i lošiji od prvotno očekivanoga.
Toliko je zrel da nije skuzio sarkazam. Ozbiljnost situacije i teme nalaze oprez.
Kao da sam kupujes prvi CPU i montiras ga u neki novi, neprediv i neistrazen SOCKET.
Lps
Beer day

Gdje je tu sprdanje i trolanje? Jel Intel ne nabija stalno novi socket?
Već je rečeno da nova serija procesora OPET dolazi na novi socket nakon što izbace ovaj refresh koji je na kraju i lošiji od prvotno očekivanoga.
I sta je tu novo?
Od kada je Intela uvijek su mijenjali socket svakih generaciju dvije. To valjda svi znaju.
Ali uvijek se mora naci pametnjakovic poput tebe koji to mora naglasiti za svaki novi socket.
Hoces na istoj maticnoj promjeniti 5 procesora? Kupi AMD.
Ne jebe te to sto se svake 2-3 generacije promjeni socket? Onda te ne smeta to kod Intela.
Hoces na istoj maticnoj promjeniti 5 procesora? Kupi AMD.
velika većina je i na amd-u mijenjala matične, još dok je amd zahuktavao sa am4 većina je uz novi proc uzimala i nove ploče, najprije sa b350 na b450 kad su izlazili 3xxx procovi, a zatim na b550 kad su izlazili 5xxx procesori
one koji su ostali na prvim pločama i prošli sa prvih 1xxx na 5xxx rajzene možeš i na forumu prebrojat na prste jedne ruke, kamo li kod ostatka populacije koji nisu zaljubljenici u hw poput nas i koji mijenjaju kompletni komp svakih 5-10 godina
To ti uopće baš i nije istina. Na AM4 je dosta korisnika, pogotovo na B450 ili 470 pločama mijenjalo više procesora. Prva serija je bila "prva serija" i po pitanju mušica, ali od druge serije ploča, od 400 serije, masa ljudi i nije baš tako stalno mijenjala i ploče. Što i je doprinjelo tako velikoj popularnosti, uz naravno, što su napredovali iz generacije u generaciju na polju procesora. A to je trajalo sve do serije 9000 koja je napredovala kako Intel napreduje zadnjih 5 godina a to je ništa.
Uz mogućnost nadogradnje procesora, dugovječnost platforme osigurava i dostupnost matičnih.
Npr., na Nabavi se slikovito vidi broj trenutno dostupnih modela za sockete 1150, 1151 i 1200 u odnosu na AM4 koji gura već 9. godinu
Nedavno sam naletio na jeftinog 6700T (4/8 Skylake, T - 35W) koji bi bio odličan izbor za neki mali uredski server ali nisam mogao naći dobru ploču (rabljene na oglasima su imale sulude cijene).
S druge strane, AM4 platforma i dalje ima dovoljno i procesora i matičnih, baš gledam 5950X, današnjih 260€ je bagatela u odnosu na 800+ prije 4 godine.
Uz mogućnost nadogradnje procesora, dugovječnost platforme osigurava i dostupnost matičnih.
Npr., na Nabavi se slikovito vidi broj trenutno dostupnih modela za sockete 1150, 1151 i 1200 u odnosu na AM4 koji gura već 9. godinu
Nedavno sam naletio na jeftinog 6700T (4/8 Skylake, T - 35W) koji bi bio odličan izbor za neki mali uredski server ali nisam mogao naći dobru ploču (rabljene na oglasima su imale sulude cijene).
S druge strane, AM4 platforma i dalje ima dovoljno i procesora i matičnih, baš gledam 5950X, današnjih 260€ je bagatela u odnosu na 800+ prije 4 godine.
Što je još jače full ATX AM4 ploče sa solidnom opremom koštaju "smiješne cifre" za današnje standarde
ASRock B550 Pro4 98€
Gigabyte B550 Gaming X V2 102€
MSI B550-A Pro 109€
Koliko novaca toliko i glazbe.
To ti uopće baš i nije istina. Na AM4 je dosta korisnika, pogotovo na B450 ili 470 pločama mijenjalo više procesora. Prva serija je bila "prva serija" i po pitanju mušica, ali od druge serije ploča, od 400 serije, masa ljudi i nije baš tako stalno mijenjala i ploče. Što i je doprinjelo tako velikoj popularnosti, uz naravno, što su napredovali iz generacije u generaciju na polju procesora. A to je trajalo sve do serije 9000 koja je napredovala kako Intel napreduje zadnjih 5 godina a to je ništa.
koliko se sjećam, kad su izašli novi 5xxx procesori, masa je ekipe kupovala nove b550 i 570 ploče s njima upravo ovdje na forumu
ako se ne varam, trebalo je čekat malo duže bios za starije ploče, a obzirom da je 5xxx serija bila ogromni hajp, ljudi nisu htjeli čekat - što je zapravo i bila taktika da se proda što više novih ploča
prva serija s mušicama se mijenjala na b450 čim je izašla, što zbog mušica, što zbog nove serije procesora za koje se nije znalo kako će raditi na b350
dakle, većina entuzijasta je mijenjala i ploče kad i procesore, da ne govorimo da je zapravo ogromna većina onih koji komp mijenjaju na 5 ili više godina i ti mijenjaju sve
EDIT:
procesori su izašli početkom studenog 2020., biosi za 4xx ploče najavljeni su za tri mjeseca kasnije i to oni beta biosi sa 'mušicama'
doduše, asrock je izbacio prvi upotrebljivi bios nešto ranije...
al budimo realni, koji entuzijast sa lovom spremljenom za novi procesor koji željno čeka, će čekat još mjesecima da mu izađe bios za stariju ploču
plus nove tehnologije i podrška za ono što b450 nema i nije čudo da su masovno prelazili ljudi na b550
Šačica entuzijasta je jedan krug ljudi, ogromna većina drugih nije. Ja sam imao B450 ploču od 2019. do pred koji mjesec, promijenio 3 procesora samo drop in. I takvih koja je bilo masa. Ponta je da imaš izbora, da ima masa procesora za tu tvoju matičnu pa biraj i to aktualnih. Mislim sad već je lagano prešlo, ali godinama je bilo tako. Poanta je samo da kod Intela nemaš takav izbor. Ovdje imaš pa onda biraj kako tko hoće. Jako puno ljudi je radilo samo CPU drop in upgrade, kod Intela stalno kupuj i novu matičnu.
U svakom slučaju, mislim da je to isto bezpredmetno raspravljati jer je apsolutno jasno da je bolje tako kako radi AMD nego kako radi Intel, a to nam pokazuje kako je to popratilo i tržište, odnosno potrošači. Ljudi naravno vole ipak više da danas sutra samo kupe noviji CPU i ubace, nego ajde brate opet i novu ploču i drkaj se sa svime.
Šačica entuzijasta je jedan krug ljudi, ogromna većina drugih nije. Ja sam imao B450 ploču od 2019. do pred koji mjesec, promijenio 3 procesora samo drop in. I takvih koja je bilo masa. Ponta je da imaš izbora, da ima masa procesora za tu tvoju matičnu pa biraj i to aktualnih. Mislim sad već je lagano prešlo, ali godinama je bilo tako. Poanta je samo da kod Intela nemaš takav izbor. Ovdje imaš pa onda biraj kako tko hoće. Jako puno ljudi je radilo samo CPU drop in upgrade, kod Intela stalno kupuj i novu matičnu.
šačica entuzijasta je bila hrpa ljudi na forumu koji nisu čekali mjesecima da im dođe bios, a sama nedostupnost procesora i rast cijena na najviše ikada za jedan mid range proc je bio pokazatelj da je tako i u ostatku svijeta, toliko se dobro prodavao 5600x i po 300+ dolara, da je amd odlučio odgoditi obični 5600 na tada neodređeno
ja sam jedan od onih koji je kupio kvalitetnu b450 ploču i čekao 5600 da nadogradim prastari i5 4460, nije mi padalo na pamet davati 3+ kila kuna za 5600x... i čekao i čekao i čekao...
kad sam skužio da nas amd muze kao intel prije, jednostavno sam odustao od čekanja, kupio i5 11400 za pola manje novaca od 5600x, a asus tuf b450 pro gaming ostavio klincima da i dalje podržava prastari 2400g u njemu, za njih još i dan danas dovoljno
Ti koji su čekali BIOS update za stare ploče su sigurno u većini.
Uz to i cijene CPU-a padnu nakon prva 2-3 mjeseca kada prođu početni valovi napada na nove procesore.
I sada malo malo se neko javi u temi za nadogradnje ili slaganje tko ima B350 ploču i sada uz ažuriranje BIOS-a prelazi na 5600/5600X/5700X/5700X3D.
Ja sam još 2020. uzeo MSI B450 Tomahawk i dan danas ju imam sa zadnjom nadogradnjom na 5700X3D koji će gurat do AM6 socketa.
Da sam tada išao na Intel imao bi odavno mrtvi 10gen gdje bi za nadogradnju MORAO mjenjati ploču.
Ja sam imao B450 Asus TUF Pro Gaming u kombinaciji sa R5 2600 i taj kombo je završio kod frenda jer mi je uletila povoljno x570 TUF-ica i na njoj vozim R7 5700x
Kod sina je B450 Gigabyte Aorus Elite i na njoj vozi R5 5600 a imao je R5 1600 AF koji je sad u pogonu na B450 Gigabyte Aorus Elite V2 kod drugog frenda u kompu.
I kod trećeg frenda B550 Gigabyte Gaming X V2 u kombinaciji s R5 5600.
Niti jedan sistem neće biti nadograšivan novim procesorima i biti će korišteni dok rade, tek u nekoj budućnosti će se ići na zamjenu kompletne platforme, a o tom potom...
Uz to i cijene CPU-a padnu nakon prva 2-3 mjeseca kada prođu početni valovi napada na nove procesore.
I sada malo malo se neko javi u temi za nadogradnje ili slaganje tko ima B350 ploču i sada uz ažuriranje BIOS-a prelazi na 5600/5600X/5700X/5700X3D.
Ja sam još 2020. uzeo MSI B450 Tomahawk i dan danas ju imam sa zadnjom nadogradnjom na 5700X3D koji će gurat do AM6 socketa.
Da sam tada išao na Intel imao bi odavno mrtvi 10gen gdje bi za nadogradnju MORAO mjenjati ploču.
10 gen je jos uvijek dovoljan za igru, koji bi ti gurao do am6 socketa, jel jedino sta imas jace od 10gena na am4 su x3d procevi. Tako da dodes na isto.
Moja MSI B550, stara više od 5 godina i dalje ima redovita BIOS ažuriranja, zadnji update prije 2 mjeseca. Šta reći osim Intel
Msi je ozbiljan vendor, pa ako malo pogledas updejtaju i svoje z490 jos uvijek...
da su u većini ne bi prvih tri mjeseca bila stalna nestašica 5600x i 5800x i ne bi cijene rasle kao lude - tko bi kupovao 5600x dok ga nemere upogonit, dakle prodavale su se i matične s njima
čim je nestao hajp i najžešća prodaja, odjednom je postao dostupan i bios za starije ploče, ali je i prodaja počela padati - jer su se oni koji su jedva čekali tu seriju namirili i sa procesorima i novim pločama
uostalom, da amd ne čeka s podrškom za bios planirano da bi se prodala hrpa novih ploča pri izlasku nove serije procesora, vrlo brzo bi izgubio podršku proizvođača matičnih ploča
to što podržava dugi život socketa je super, ali većina uzima novi proc i ploču jednom kad mijenjaju komp i na to računaju i amd i proizvođači ploča - profit je na prvom mjestu kod svih korporacija
da su u većini ne bi prvih tri mjeseca bila stalna nestašica 5600x i 5800x i ne bi cijene rasle kao lude - tko bi kupovao 5600x dok ga nemere upogonit, dakle prodavale su se i matične s njima
čim je nestao hajp i najžešća prodaja, odjednom je postao dostupan i bios za starije ploče, ali je i prodaja počela padati - jer su se oni koji su jedva čekali tu seriju namirili i sa procesorima i novim pločama
uostalom, da amd ne čeka s podrškom za bios planirano da bi se prodala hrpa novih ploča pri izlasku nove serije procesora, vrlo brzo bi izgubio podršku proizvođača matičnih ploča
to što podržava dugi život socketa je super, ali većina uzima novi proc i ploču jednom kad mijenjaju komp i na to računaju i amd i proizvođači ploča - profit je na prvom mjestu kod svih korporacija
Pa nije nestašica bila zbog osoba koji su kupovali ploče i procesore, BIOS podrška za 400 seriju ploča je bila vani odmah po izlasku 5000 serije, za 300 se duže čekalo.
Dakle puno ih je stavljao 5000 seriju na 400 seriju ploča, a jako puno je procesora išlo i u nove konfe koje su se odmah slagale na toj platformi.
Ne uzima većina nove ploče vjeruj mi, znam iz osobnog iskustva da svi uvijek prvotno gledaju dali imaju isplativi CPU upgrade prije nego se odluče mjenjati cijelu platformu što je i legitimno, nisu svi PC entuzijasti da će sa svakim izlaskom mjenjat icijelu platformu da budu aktualni.
S neta:
"The AMD Ryzen 5000 series was initially released on November 5, 2020. This launch included the Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X, and Ryzen 5 5600X. Later, AMD expanded the Ryzen 5000 series with additional CPUs, including the Ryzen 7 5700X3D and Ryzen 7 5700, which launched on January 31."
"B450 motherboards began receiving BIOS updates to support Ryzen 5000 series processors in November 2020. ASRock was among the first manufacturers to release these updates, with other companies like ASUS and Gigabyte following shortly after. These updates allowed users to upgrade to Ryzen 5000 CPUs without needing to replace their motherboards."
Moja MSI B550, stara više od 5 godina i dalje ima redovita BIOS ažuriranja, zadnji update prije 2 mjeseca. Šta reći osim Intel
Nešto ploča podrhtava, pa joj je potreban svako malo novi Bios
Ej, a što je teška ova moja nova AsRock NOVA ploča- nikada nisam imao tako tešku matičnu, još od i5 2500K i te generacije ploča.
Inače, srednji segment je odavno počeo štediti na materijalu. Prije desetak godina si mogao uzeti poštenu ploču za 200€, danas ti treba 350€
I pinovi na socketu. Nekada si mogao dotegnuti cooler koliko hoćeš, ploča radi bez problema, danas malo jače pritegneš, odoše pinovi socketa u ku***