Koliko je bitan cash?

poruka: 8
|
čitano: 5.039
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Koliko je bitan cash?

Postojeći procesor je dual core na 2.0 GHz i s 1MB keša. Socket je 775, a ploča podržaje FSB1333.

Sad u obradi raw fotografija, koliko bi dobio na brzini da ugradim jači procesor (npr. neki core 2 duo na 2,6-3,0 GHz i sa 6 MB keša)? 

I dali je moguće zamjeniti procesor bez reinstalacije windowsa?

Evo nadam se da će netko pomoći? 

0 0 hvala 0
16 godina
Koliko je bitan cash?

cash ti je u životu bitan a ovo u procesorima se zove cache, i tu ti je sve objašnjeno

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
Moj PC  
10 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Koliko je bitan cash?

I mene zanima, iz cijelog onog teksta pretpostavljam da više znači bolje :-)

17 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

cash ti je u životu bitan a ovo u procesorima se zove cache, i tu ti je sve objašnjeno

dobro razumio sam, al još mi nije jasno da li moram reinstalirati windowse prilikom promjene?

16 godina
čova kaže...
mind_challenge kaže...

dobro razumio sam, al još mi nije jasno da li moram reinstalirati windowse prilikom promjene?

trebalo bi sve raditi i bez reinstalacije, ali ako bude problema reinstalacije ce to rjesiti

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
16 godina

pravilo više-bolje, ali ovisno o programu koji koristiš, trebaš pogledati koju od novijih tehnologija koristi tvoj software. Kao SSE3-4.1. Keš je samo amortizer, ipak u pravilu jači CPU iste generacije ima više keša. Stari DC-2 (vjerojatno oznaka E2200 ?) je u transkoiranju osjetno slabiji od njegovog zamjenika E6300 .. koji uz više kkeša ima i te bitne funkcije. Kao i par MHza više.

pogledaj podatke s CPU-ID i usporedi malo na intelovoj str. Ako koristiš stvarno zahtjevan soft. onda je u pravilu taj soft optimiziran za jače modele, neki Q9...

Windowsima ne smeta (dok si na 1-2 CPUa nema problema).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 23:17 (ihush).
15 godina
neaktivan

Nedavno sam prešao sa Core2Duo E6750 2,66 GHz na Quad 9550 i obrada fotki u lightroomu ili PSu se značajno ubrzala. Vjerojatno je to i do 4 jezgre umjersto dvije ali teško je mjerit koliko je sam cache utjecao na ubrzanje.r

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 23:24 (toncro).
16 godina
toncro kaže...

Nedavno sam prešao sa Core2Duo E6750 2,66 GHz na Quad 9550 i obrada fotki u lightroomu ili PSu se značajno ubrzala. Vjerojatno je to i do 4 jezgre umjersto dvije ali teško je mjerit koliko je sam cache utjecao na ubrzanje.r

-upravo ti programi su maksimalno optimizirani za takve (top) CPUe, tu se osjeti velika razlika, dok je keš proporcionalno veći. Jer bi u suprotnom CPU čekao na podatke, ovako keš tu pomaže.

Ipak, daleko više pomogne specijalitirana funkcija (SSE4.1) jer radi hardverski transformacije koje na sličnom quadu prošle generacija CPU mora računati... to je velika razlika. S timda mora bit i nova verzija softwarea...

Dok u običnom softwareu, koji nije rađen-ciljano za top CPU, razlike u brzini možda nema. (karikiram - Tetris) :)

edit: ili usporedba s predhodnim CPUom, E2200/2GHz da ga se uspoređuje s nekim starim P4-Prescottom, stari P4 bi bio sporiji mada radi na 3.0GHZ, ... osim u Tetrisu gdje je to sporedna funkcija.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 23:40 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice