Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 14.797
|
čitano: 2.512.644
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
5 mjeseci
protjeran
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
Trilogija kaže...

Vrlo je važno naglasiti da na tvorničkim postavkama postoji rizik od degradacije. Stalno koristiš argument da je vrlo lako otići u BIOS i podesiti ga, no kako možemo biti sigurni da već prilikom prvog paljenja uređaj nije degradiran? Možda se degradirao u tih 10 sekundi (ako si toliko brz). Da ti postavljaš standarde kvalitete, naši bi proizvodi bili katastrofalne kvalitete, bez ikakve kontrole. Doslovno bismo morali strahovati pri svakoj kupnji proizvoda je li on fizički degradiran, a proizvođači bi se s vremenom sve više opuštali, te bi kriteriji postajali sve lošiji jer je po tebi to nebitno. Garantiraš li svim novim Intelovim korisnicima koji su brzo nakon kupnje podesili postavke da im proizvod nije niti malo degradiran? I koliko u prosjeku treba da podesiš te ključne postavke u BIOS-u? Ono što se dogodilo Intelu je katastrofa, to nitko ne može umanjiti, i samo bi budala pokušala to braniti i umanjivati. Ako prihvatimo što Intel radi, dolaze nam crni dani što se tiče kvalitete proizvoda generalno, od svih brendova.

Ok sada si zapoceo novu temu, a na onu oko defektnosti se vise ne vracam tu smo zavrsili, barem ja.

Znaci prvo pitanje od tebe:

"kako možemo biti sigurni da već prilikom prvog paljenja uređaj nije degradiran? Možda se degradirao u tih 10 sekundi (ako si toliko brz)."

Pa to je vrlo lako ustanoviti tako da nakon sta si postavio svoje postavke i smanjio napon odes i izvrtis stress testove na deklariranim frekvencijama i vidis ruši li se procesor ili ne.
Procesor nebude degradirao sigurno u tih 10s sta je smijesna izjava pogtovo sta ce uci u WIN i biti u IDLE bez da se i optereti i zagrije. Imaju za to uostalom testiranja o tome kako dgradacija utjece i koliko joj vremenski treba i to je duži period vremena i uz široku primjenu proceosra.

"Garantiraš li svim novim Intelovim korisnicima koji su brzo nakon kupnje podesili postavke da im proizvod nije niti malo degradiran? I koliko u prosjeku treba da podesiš te ključne postavke u BIOS-u?"

Svatko tko je podesio postavke znao bi vec i sam jel mu ista degradirano ili ne jer je vrtio testiranja, ali svakako za degradaciju treba vise od mjesec dana da degradira procesor, i to ovisi od upotrebe racunala ne rade svi jednake stvari.

"Da ti postavljaš standarde kvalitete, naši bi proizvodi bili katastrofalne kvalitete, bez ikakve kontrole."

Pa da ih ja postavljam procesori nebi ni dolazili sa tim suludim naponima i nebi drame ni bilo, upravo ja sam taj koji sam i savjetovao i rekao sta i kako da se napravi i testira da se rijesis probema. Kada bi proizvođaci radili prema mojim kriterijima svaki procesor bi prosao ozbiljan QC i uz testiranja i primjerene ne napucanbe napone i bezvezne boost frekvencije.

Upravo zato problem samo i imaju oduvijek oni koji koriste deafault postavke pa ih snađe problem, onaj tko je sam razumno postavio BIOS postavke taj nije imao nikakav problem.

2 godine
neaktivan
Kec na desetku kaže...

Upravo zato problem samo i imaju oni koji koriste deafault postavke pa ih snađe problem, onaj tko je sam razumno postavio BIOS postavke taj nije imao nikakav problem.

To je problem koji je Intel stvorio. Nekada se podrazumijevalo da sve radi optimalno na tvorničkim postavkama, nismo mogli ni zamisliti da bi se nešto moglo degradirati na takvim postavkama. Uvijek se povezivalo nizak napon, potrošnju i performanse s tvorničkim postavkama, a onda je Intel stvorio novo "normalno" gdje moramo strahovati za proizvod čim ga izvadimo iz kutije i gdje moramo pod hitno pobjeći od defaultnih postavki.

6 godina
neaktivan
Kec na desetku kaže...
Mindim kaže...

Pozdrav,

Imam build s i5 14600K i nisam primjetio crasheve zasad, ali jesam primjetio velike voltaze, do 1.331V (1.2V max po spec) i snagu do 220W (181W po spec). Ove brojke mi se nisu svidale pa sam prije par mjeseci promjenio neke postavke u BIOSu da ih smanjim, ali sam vidio da nije bas imalo ucinka a sad mi je jasno i zasto nakon ovo price s bugom u microcodeu. Zanima me jesu li zahvaceni samo procesori serija i7 i i9 13. i 14. generacije, ili ima zabiljezenih slucajeva trajnog ostecenja i 14600K npr. i ostalih procesora te generacije? 

Pa tih 1.33v i 220w je pod kontrolom i nista strašno, to je sve kako treba i u sigurnim okvirima. Zapravo sve sta trebvas napraviti je fixno odesiti napon i frekvenciju i pogasiti svu automatiku i to je to.

Ne mozemo govoriti za 1.33V da je nista strasno ako prema specifikaciji proizvodaca ne smije ici preko 1.2V, pogotovo kada je sada poznato da prevelike voltaze uzrokuju trajnu stetu na procesoru, i da je uzrok bug u microcodeu. 

5 mjeseci
protjeran
Trilogija kaže...

To je problem koji je Intel stvorio. Nekada se podrazumijevalo da sve radi optimalno na tvorničkim postavkama, nismo mogli ni zamisliti da bi se nešto moglo degradirati na takvim postavkama. Uvijek se povezivalo nizak napon, potrošnju i performanse s tvorničkim postavkama, a onda je Intel stvorio novo "normalno" gdje moramo strahovati za proizvod čim ga izvadimo iz kutije i gdje moramo pod hitno pobjeći od defaultnih postavki.

Opet ti i tvoje trolanje sa intel je ovo intel je ono.

Nikad deafault postavke nisu bile povezivane sa niskim naponima jer si uvijek masivno spustao temperaturu pa i potrosnju sa undervoltom hoces intel ili AMD, upravo zato i na AMD 99% korisnika radi negative offset sa kojim dodatno skida temperaturu!

Isto tako zaboravljas da je AMD taj koji je prije godinu dana prije ove intel strke imao problem sa VSOC pa su gorile ploče i procesori, također ni manje ni vise nego zbog pre visokog napona.

Ali ne samo intel ovo intel ono, nitko drugi ne postoji, pusti nas propagande i svog podmuklog flejmanja konstantno!

5 mjeseci
protjeran
Mindim kaže...

Ne mozemo govoriti za 1.33V da je nista strasno ako prema specifikaciji proizvodaca ne smije ici preko 1.2V, pogotovo kada je sada poznato da prevelike voltaze uzrokuju trajnu stetu na procesoru, i da je uzrok bug u microcodeu. 

Gdje si ti molim te čitao te intelove specifikacije i preporuku oko 1.2v  Pa intel da je ista takvo ikad prezentirao onda nikad nebi ni bili u problemu ahahaha svašta

Ali ono sta sam ti pricao, na 1.2v za 5.3GHz na Raptorima je neki generalno sweet spot, ima njih koji su lošiji primjerci pa ce trebati nesto vise ali je jasno koliko se temperature skida sasmo od 1.2v do 1.33v koje tebi bude na default, to je nekih 10c cca, a kamoli od onih koji tuku na 1.4-1.5v

edit

Obično na matičnama pocrveni vcore kada pređes 1.35v tj kako do kojeg modela i sa time vendor smatra da je po njemu to previse, ali svakako za Raptore preko 1.3v nema ni generalne potrebe jer se vec na tom naponu moze ostvariti 5.7Ghz

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.8.2024 18:04 (Kec na desetku).
2 godine
neaktivan
Kec na desetku kaže...

Nikad deafault postavke nisu bile povezivane sa niskim naponima jer si uvijek masivno spustao temperaturu pa i potrosnju sa undervoltom hoces intel ili AMD, upravo zato i na AMD 99% korisnika radi negative offset sa kojim dodatno skida temperaturu!

Isto tako zaboravljas da je AMD taj koji je prije godinu dana prije ove intel strke imao problem sa VSOC pa su gorile ploče i procesori, također ni manje ni vise nego zbog pre visokog napona.

Ali ne samo intel ovo intel ono, nitko drugi ne postoji, pusti nas propagande i svog podmuklog flejmanja konstantno!

Ja sam došao u dobroj vjeri, zaista sam želio imati normalnu i konstruktivnu raspravu, bez podbadanja i trolanja. I ovo je tvoj odgovor na moj pokušaj. Povlačim se iz ove teme za danas, naporan mi je dan i bez toga. A vi kolege forumaši procijenite tko je troublemaker, tko flejma i trola. Živjeli 

5 mjeseci
protjeran
Trilogija kaže...

Ja sam došao u dobroj vjeri, zaista sam želio imati normalnu i konstruktivnu raspravu, bez podbadanja i trolanja. I ovo je tvoj odgovor na moj pokušaj. Povlačim se iz ove teme za danas, naporan mi je dan i bez toga. A vi kolege forumaši procijenite tko je troublemaker, tko flejma i trola. Živjeli 

Nikada nisi negativno komentirao nista na temu AMD, samo cekas prilike da nesto flejmas na intel stranu, nikad nitko drugi nije nista samo je intel uvijek bio i imao problem i svi drugi rade sve transparento.

Pokazao si se dovoljno puta, a koliko imas komenatara i ofenzive usmjerene prema svemu vezanom za intel ima i previse primjera.

Svaki treci komentar ti je pokusaj nekog flejma na mene, ja sam ovaj ili onaj ja pokusavam ovo ili ono, ali ne ti si u dobroj namjeri!

Ja sam objektivan, posrao sam intel, posrao sam AMD, posrao sam Nvidia-u i nemam nikakvih favorita i da podilazim jednoj ili drugoj strani.

Ako treba nek me baniraju i čao, ako je problem sta pokusavam argumentirano i raspravljati i objasnjavati svoje stavove i razmisljanja bez da nekoga vrijeđam ili bilo sta.

Evo vam glasanje pa odlučite a moderatori neka po tome sankcioniraju piratXXX-ManDrNasty

I da, jesam stari član ali nisam baniran nego se odjavio i zaboravio mejl koji sam koristio, a ima nas starih članova pa i baniranih ovdje koliko oces pa ne vidim da se banalo ljude zbog toga 

edit

Glasanje završeno

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 13:43 (Kec na desetku).
14 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Vi bi si trebali tu neki dati malo mira i od Intela, i od AMD-a i otići pojebati nešto 

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
11 0 hvala 0
16 godina

Banaju li tebe hardwerska strana foruma je mrtva. Nemoj slučajno dozvolit da te banaju, sve ti lipo govoriš nema šta.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
15 godina
Kec na desetku kaže...
Trilogija kaže...

Čovjek ne trola. On dobro kaže. To što se već dugo godina ustalilo da se snizi napon procesora u svrhu manje potrošnje i temperature, a veće frekvencije je nešto što je OK. Ali ti forsiraš priču da bi svatko trebao nakon kupovine procesora otići u UEFI ili BIOS po starom i sniziti napon da bi izbjegao degradaciju procesora (to govoreći u kontekstu 13. i 14. generacije). Meni to nije normalno. Procesor mora moći uredno raditi pri tvorničkim (tzv. "default") postavkama.

To što je AMD imao sličnih problema ne umanjuje grešku Intela i ne opravdava tvoje stajalište da bi svatko trebao nakon kupovine procesora i sastavljanja računala odmah ići snižavati napon. Jer u kontekstu Intelove 13. i 14. generacije to snižavanje napona znači izbjegavanje degradacije procesora. Tj. izbjegavanje nestabilnosti i ranog kvara procesora. To je na sramotu Intela da im korisnici moraju odmah ili što prije ići snižavati napon procesoru da ovaj ne bi bio oštećen nakon nekog vremena.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 10:00 (Izzy).
4 godine
Mindim kaže...
Kec na desetku kaže...
Mindim kaže...

Pozdrav,

Imam build s i5 14600K i nisam primjetio crasheve zasad, ali jesam primjetio velike voltaze, do 1.331V (1.2V max po spec) i snagu do 220W (181W po spec). Ove brojke mi se nisu svidale pa sam prije par mjeseci promjenio neke postavke u BIOSu da ih smanjim, ali sam vidio da nije bas imalo ucinka a sad mi je jasno i zasto nakon ovo price s bugom u microcodeu. Zanima me jesu li zahvaceni samo procesori serija i7 i i9 13. i 14. generacije, ili ima zabiljezenih slucajeva trajnog ostecenja i 14600K npr. i ostalih procesora te generacije? 

Pa tih 1.33v i 220w je pod kontrolom i nista strašno, to je sve kako treba i u sigurnim okvirima. Zapravo sve sta trebvas napraviti je fixno odesiti napon i frekvenciju i pogasiti svu automatiku i to je to.

To znamo od pamtivjeka, dakle sve je ok nema nitko pravo da se žali znali su to

12 godina

Ma sve je 5 al jebemu misa, nismo tratincice da toliko brzo zaboravljamo.

Previse se ponavlja jedno te isto, mlati se prazna slama!!!

maximum effort
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Izzy kaže...
 To je na sramotu Intela da im korisnici moraju odmah ili što prije ići snižavati napon procesoru da ovaj ne bi bio oštećen nakon nekog vremena.

Zaključak: proc je ispravan dok je inside the box. Kec je to potvrdio, mame su potvrdile.

4 godine

Undervolting je oduvijek bio nesto normalno kod pravih entuzijasta plavi idu dalje

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
Izzy kaže...

Ali ti forsiraš priču da bi svatko trebao nakon kupovine procesora otići u UEFI ili BIOS po starom i sniziti napon da bi izbjegao degradaciju procesora (to govoreći u kontekstu 13. i 14. generacije). Meni to nije normalno. Procesor mora moći uredno raditi pri tvorničkim (tzv. "default") postavkama.

Ja nikome nisam govorio da kupi ni intel ni amd. Ja govorim za one koji ih imaju ili žele kupiti kako da se rijese problema i to je trenutno nužno ako ne želiš unistiti čip s vremenom.

A spominjati da su default postavke poznate po niskim naponima je totalna glupost i dezinformacija kada ima koliko hoces primjera koliko se postiže sa undervoltom, i je samo na polju CPU nego i GPU. 

I to je preporuka za dobrobit sviju da imaju bolji rad na svom računalu, bile deafult postavke štetne po CPU ili ne.

I ti stalno guras rijeci meni u usta da ja tvrdim da je ok sta inteli ne rade na default bez problema a sam sam nekoliko puta to kritizirao i obrazložio.

Prvi od svih na forumu i dok se u medijima nije jos etabliralo sta je problem sam rekao i istupio sa time da naponi drkaju procesore i da nisu normalni dok su mediji komentirači razne teorije zavjera i gluposti  a nisu vidjeli ono sta im je pred nosom a svi imaju te paltforme kod sebe. Ali na drami se beru klikovi zato ti ni sada ni jedan nece pomoc niti od jednog korisnici u problemu imaju ikakve koristi.

Pa ni ti nisi znao kako se radi offset do prije koji tjedan kada sam ti objasnio kako da ga napravis kada si pitao. Znaci pomogao sam i tebi kako pokusavam sada i ovdje ostalima na temi tko ima problem.

5 mjeseci
protjeran
Boris grozni kaže...

Undervolting je oduvijek bio nesto normalno kod pravih entuzijasta plavi idu dalje

Mi stari lisci, sta mi znamo haha 

12 godina
Boris grozni kaže...

U vrime pravih muskaraca dizala se voltaza dok proc ne zacvrci, i nikad nisu krepavali ni plavi ni crveni.

Tad je bilo smisla imat odlican PSU, a nije bilo lako nabavit, i bio je jeko skup sport!!!

maximum effort
5 mjeseci
protjeran

Pa prije nisi mogao ubit CPU prije bi ploča riknula lol, evo jayz je ovjde pokusao ubit 9900k pa nije uspio ni sa preko 1.7v krepala mu ploča na kraju 

1 0 hvala 0
12 godina

Kuzis spiku! Ti procesori su bili "Die hard" ilitiga, "umri muski".

Ovo sada je cisti weak souce.

maximum effort
5 mjeseci
protjeran

1.8nm iliti 18A node je u pogonu na next gen arhitekturama koje se pripremaju za launch iduce godine. Ako intel bude u mogucnosti osigurati dovoljne kolicine bez nestašica u količini onda ce preuzeti leadership na polju procesa.

Intel Aims For Leadership In 2025 As Both Panther Lake & Clearwater Forest “18A” CPUs Now Booted-On & Showing Good Health

0 0 hvala 0
16 godina

Leadership će preuzet onaj koji stavi 8core za 200$.

13 godina
Kec na desetku kaže...
Trilogija kaže...

Nikada nisi negativno komentirao nista na temu AMD, samo cekas prilike da nesto flejmas na intel stranu, nikad nitko drugi nije nista samo je intel uvijek bio i imao problem i svi drugi rade sve transparento.

Pokazao si se dovoljno puta, a koliko imas komenatara i ofenzive usmjerene prema svemu vezanom za intel ima i previse primjera.

Svaki treci komentar ti je pokusaj nekog flejma na mene, ja sam ovaj ili onaj ja pokusavam ovo ili ono, ali ne ti si u dobroj namjeri!

Ja sam objektivan, posrao sam intel, posrao sam AMD, posrao sam Nvidia-u i nemam nikakvih favorita i da podilazim jednoj ili drugoj strani.

Ako treba nek me baniraju i čao, ako je problem sta pokusavam argumentirano i raspravljati i objasnjavati svoje stavove i razmisljanja bez da nekoga vrijeđam ili bilo sta.

Evo vam glasanje pa odlučite a moderatori neka po tome sankcioniraju piratXXX-ManDrNasty

I da, jesam stari član ali nisam baniran nego se odjavio i zaboravio mejl koji sam koristio, a ima nas starih članova pa i baniranih ovdje koliko oces pa ne vidim da se banalo ljude zbog toga 

Kec na deset dobio 10 od mene da ostane.

5 mjeseci
protjeran

Zahvaljujem, ostavljam glasanje aktivno do 13h da se izjasni tko jos misli pa cemo pobrojati listiće 

Ali vec mogu i pogoditi tko je rekao ne a tko da, nije teško, bilo bi to i bolje da se nisam ranije zamjerio pijedincima oba tabora posto sam objektivan pa nisam birao stranu, ali to je dvosjekli mac oduvijek cega sam svijestan od pocetka jer te onda hejtaju pijedinci sa obje strane 

Hvala i jednima i drugima na glasovima 

0 0 hvala 0
15 godina

Pa evo ja sam glasao 2 puta. Jučer i danas, da ostaneš. Ne vidim razlog da te se šutne sa foruma. Čemu? A i dosta ljudi se ionako vrati u obliku novog računa.

2 godine
neaktivan
Kec na desetku kaže...

Zahvaljujem, ostavljam glasanje aktivno do 13h da se izjasni tko jos misli pa cemo pobrojati listiće 

Ali vec mogu i pogoditi tko je rekao ne a tko da, nije teško, bilo bi to i bolje da se nisam ranije zamjerio pijedincima oba tabora posto sam objektivan pa nisam birao stranu, ali to je dvosjekli mac oduvijek cega sam svijestan od pocetka jer te onda hejtaju pijedinci sa obje strane 

Hvala i jednima i drugima na glasovima 

Ne moraš odmah zazivati prikriveno imena i pozivati na flejm. Koliko si energije potrošio na obranu Intela, čovjek bi pomislio da ti život ovisi o tome. No, to je sada prošlost. Dobio si priliku započeti novi forumski život; iskoristi je pametno. Promijeni stil pisanja i poradi na socijalnim vještinama. Očito je da ne trolaš toliko koliko je to tebi "normalna" komunikacija, ali dosad si trebao naučiti kako se treba ponašati. Ja povremeno trolam, priznajem, no isto tako mogu voditi sasvim normalnu komunikaciju. Pokušaj ne biti toliko ofenzivan u svojim komentarima i možda se ugodno iznenadiš. Ovo nije arena za borbu, pričamo o kompanijama s kojima nemamo veze, stoga nemoj osobno shvaćati kritike na račun Intela (osim ako te ne financiraju). Sada te pozdravljam u dobroj vjeri i nadi da ćeš primijeniti sve to i ostati dugo s nama .

11 godina
suspendiran
Kec na desetku kaže...

još samo da prestaneš izigravat baba vangu i sve super, ono samohvalisanje svako malo kak si ti pogodio što će biti je iritantno dozlaboga

ništa osobno, nikom ne smetaju prognoze i analize, ali samohvala svako malo je doista višak u forumskoj komunikaciji

5 mjeseci
protjeran

Zavrsavam glasanje!

Glas foruma je rekao svoje, na temelju 18 glasaca 12 je bilo za 6 protiv.

Nagovorili ste me na ostanak, jos jednom hvala svima na glasanju i čitamo se i dalje u novim tehnološkim događajima 

Rezultati glasanja:

0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran
picajzla0707 kaže...

još samo da prestaneš izigravat baba vangu i sve super, ono samohvalisanje svako malo kak si ti pogodio što će biti je iritantno dozlaboga

ništa osobno, nikom ne smetaju prognoze i analize, ali samohvala svako malo je doista višak u forumskoj komunikaciji

Pa sta ja mogu ako na temlju ne nagađanja da bubnem pa kako bude, nego na temlju izračuna na temlju dostupnih podatak demonstriram kako sam dosao do toga sta pricam i to ispadne tocno, zasto se nebi pohvalio?
Ne razumijem sta je tu točno sporno ako naknadno se ispostavi da sam pogodio i time podigao kredibilitet svojih izjava na forumu i to objavio.

Neznam kakvo je to točno hvalisanje ili neznam sta, dođem objavim aha evo pogodio sam i to je to, sta je tu pretjerano 

Osim ako neznam nekome smeta sta sam ja bas taj koji je to izjavio.

Ali hajde demostriraj mi ti kako bi napisao post ako si nesto pogodio ili dobro predvidio kako bi to objavio da vidim na sta tocno ciljas kako bi trebalo to opisati....

PS.

Svatko tko se bavi takvim stvarima riskira i to da fula pa da ga se posere, i kaze ubuduce ma sta cu slušat ovog i ranije je sve loše rekao, naravno moze i kontra, sve nosi svoje. 

Ja ne smatram da cu uvijek i biti u pravu, ali smatram da poprilično razumijem hardver i funkcioniranje da mogu uvijek biti jako blizu sa izjavama jer ja ne bubam napamet nego računam na temelju necega sve sta kazem.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 13:56 (Kec na desetku).
3 godine

Lagano si dosadan i uzurpiraš temu sobom, ovo nije tema o tebi nago o Intelovim procesorima, ostavi drugima da te hvale.

4 godine

Kec na desetku trebam neku mbo za i7 12700 s ddr4, bitno mi je da ima min 6 sata utora i 2 ili 3 m2, u svakom slucaju sto vise tim bolje i za neke ok novce sve ostalo mi je nebitno!

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.8.2024 15:56 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice