čitam baš sada malo detaljnije ovu temu i koliko vidim ide to odmah na 4Ghz+ ODMAH :)
AMD FX Club
- poruka: 5.910
- |
- čitano: 876.723
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kad ga stavi na 4.0GHz kao što planira, onda je 125W (i više ako ga bude terao više).
To ovisi o napono a ne o frekvenciji. Ako digne multi a ostavi "voltažu" što nižu, tj. nižu od npr. 8350 tvornički postavljene TDP je tada ispod 125W...Zar ne? Neka me netko ispravi ako griješim.
Koliko ja znam clock nema veze sa tdpom
To ovisi o napono a ne o frekvenciji. Ako digne multi a ostavi "voltažu" što nižu, tj. nižu od npr. 8350 tvornički postavljene TDP je tada ispod 125W...Zar ne? Neka me netko ispravi ako griješim.
Zavisi otprilike linearno i od napona i od frekvencije.
20% veći takt => 20% veći TDP, čak i ako se ne poveća napon.
čitam baš sada malo detaljnije ovu temu i koliko vidim ide to odmah na 4Ghz+ ODMAH :)
Svakoko je poželjno bilo kojeg FX osim FX8350 i "jačih" OC barem na 4.0GHz,za spomenutu frekvenciju ne treba nikakve divlje voltaže dovoljno je nekih 1.250V+ može i niže uz dobar primjerak i dobrog snalaženju kod OC,govorimo o FX8300 modelu.Naravno posjedovati neki dobar hladnjak je vrlo poželjna i krucialna star zbog akustike(tišine) i nižih operativnih temperatura od stocka,kao idealan hladnjak za takve stvari kod korisnika sa pličom đepovima jeste svakako vrlo povoljni LC Power LC CC120.
Zavisi otprilike linearno i od napona i od frekvencije.
Kako onda 8320 na 3.5 ghz-a i 8350 na 4.0 ghz-a imaju isti deklarirani TDP od 125 W?
Ovo nije točno.
Prilično sam siguran da ne grešim za frekvenciju i TDP. Sećam se još testova iz doba P4 koji su to praktično demonstrirali. Vezano za to da više modela ima isti deklarisani TDP, proizvođači se ne zamaraju da mere i računaju za svaki SKU zasebno, nego podele na kategorije, npr do 45W, do 60W, do 95W, do 125W itd, i smeštaju pojedinačne modele u njih.
There are several factors contributing to the CPU power consumption; they include dynamic power consumption, short-circuit power consumption, and power loss due to transistor leakage currents.
The dynamic power consumption originates from the activity of logic gates inside a CPU. When the logic gates toggle, energy is flowing as the capacitors inside them are charged and discharged. The dynamic power consumed by a CPU is approximately proportional to the CPU frequency, and to the square of the CPU voltage.
Dakle, ako sam pogrešio, pogrešeio sam utoliko što ima kvadratnu zavisnost od napona, ali da zavisi i od frekvencije, i to linearno, stoji. Stvar je i logična: da bi se promenilo stanje nekog gejta, potrebna je određena količina energije. Više promena stanja => veća količina energije.
Ali si pobrkao nešto vrlo bitno. TDP nije potrošnja struje. Thermal Design Power označava koliko se procesor grije, a ne koliko troši.
A i ovo što si naveo stoji, potrošnja blago raste s povećanjem takta ali drastično tek s dizanjem napona.
TDP pak raste drastično TEK s dizanjem napona.
Energija se ne može naprosto potrošiti, tj uništiti, ona prelazi iz jednog oblika u drugi. U električnim uređajima, taj drugi oblik je toplota.
EDIT: S naponom raste drastičnije zato što s njim raste kvadratno. Ako digneš čip sa 3.4 na 4GHz bez dizanja napona, podigao si TDP za 20%. Ako ga zatim digneš na 4.4 uz povećanje napona od 10%, digao si TDP za 33% nove vrednosti (x1.1 zbog frekvencije, pa još puta 1.21 zbog napona).
A ako ga dižeš sa npr. 3.5 na 4.2 uz smanjivanje napona u odnosu na defoltnu tvorničku vrijednost?
Zavisi za koliko ga spustiš. Teoretski bi mogle da se ponište, ili čak da smanjiš disipaciju, ali to nije previše verovatan scenario, tj značio bi da je u prvobitnom stanju, na 3.5GHz, procesor bio značajno overvoltan.
U stvari kod FX-a je to skoro pa pod normalno. Spustiš napon i digneš frekvenciju, narvno do neke granice. S druge starne ako digneš napon i frekvenciju TDP pobjesni za duplo. Ideš od 95W do 220W samo tako.
pozz.. ne znam jel prava tema, ali da li može netko objasniti zašto su mi u biosu temperature matična 127, a cpu 52 stupnja (i tako stoje), preko aide sam jedino nekako uspio očitati mislim pravu temperaturu procesora, a od matične još nisam-a pokušavao sa svim i svačim, proc je fx6350, a ploča Ašrot 970 extreme3, r2.0, thnx
Vrlo vjerojatno samo senzor zeza, česta pojava. A ako ti je u biosu cpu 52c to je malo cudno, jel dobro namontirana pasta/cooler ?
Vrlo vjerojatno samo senzor zeza, česta pojava. A ako ti je u biosu cpu 52c to je malo cudno, jel dobro namontirana pasta/cooler ?
nemam pastu, imam stock kuler-ali je jako zujao vent pa sam montirao veći vent i stvarno dobro funkcionira dok si ne rješim bolji hladnjak, u aidi mi također stoji na 52 stupnja cpu, a jezgre su evo trenutno na nekih 18 stupnjeva, u stres testu do nekih 62 stupnja, u igrama dođe do max. 55 stupnjeva.. kužim da nešto krivo pokazuje, ali me zanima što bi moglo biti-jer imam garanciju na sve pa ako nešto ne štima... i još ona stvar-nigdje ne mogu naći temperaturu ploče, nema je u aidi ni nigdje, osim u biosu 127 stupnjeva..
Kako misliš da nemaš pastu na cooler-u?
pa što znači pasta ako nije prevruće u prostoriji, procesor na defaultu, kućište prastaro zato su i obje stranisce skinute???
Novi član FX kluba.. :D
AMD FX X6 6300 BOX
GIGABYTE GA-970A-DS3P
GIGABYTE WINDFORCE RADEON R9 270X OC
MUSHKIN RadioActive FrostByte, 8 GB, DDR3 1600MHz
SAMSUNG SSD EVO 850 120GB
SEAGATE Barracuda 1TB
CHIEFTEC Libra Series LG-01B
XFX Core Edition, 550W P1-550S-XXB9
Do sada sam imao (ustvari još imam, novi stiže ut/sri) Athlon X2 7850BE sa Gigabyte ma770-ud3 i ATi HD4770.Čak i ovo mi je dovoljno za ono što radim.Klasika za kučno multimedijalno računalo, web, koja serija, film, youtube.
Za profi stvari radim sa Corelom X3, Mic Expression Webom, Dreamweaver, par programčiča za dhtml i slično.
Koja igrica. npr Tomb Raider upravo igram u kombinaciji sa kčerkom (12 g.) igram na Full HD, grafika na normal. fps min 19 max 46 na benchmarku.
Naravno pošto je BE :P kuca na 3.3 umjesto na oriđiđi 2.8...a i grafička ima malo samo zaokružene Mhz.. :D
Kad bi baš cjepidlačio, niti mi nije potreban upgrade, stvarno mi ova mašina zadovoljava...ali več kad sam se malo opario pa da iskoristim to i sastavim si 700$ budget pc. 5.oookn
Mislio sam i5 4460 al uz slabiju grafičku ali mi je prevagnula manja cpu snaga ali jači gpu...bit če ovo super par godina... :D
pa što znači pasta ako nije prevruće u prostoriji, procesor na defaultu, kućište prastaro zato su i obje stranisce skinute???
Znaš li ti uopće čemu služi termalna pasta?
manje se proc zagrijava i bolje naliježe hladnjak ukratko jel tako, ali nema to veze sa pastom, ako možeš odgovori na post iznad a ne..
manje se proc zagrijava i bolje naliježe hladnjak ukratko jel tako, ali nema to veze sa pastom, ako možeš odgovori na post iznad a ne..
Odgovorio sam ti i to prije nešto više od 4 godine. http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/termalne-paste-pitanja-odgovori/115462.aspx
Pasta ti spaja sve udubine i praznine izmedju cpua i heatsinka, tako da bolje i brze prenosi toplinu sa procesora na heatsink, ako ne radis oc ne znaci da nemoraš stavljat pastu . A temperatura ploce, ovisi od ploce do ploce meni na staroj asrock isto nije previse pokazivalo, sad mi pokazuje ova Asus pokazuje socket i jos neku koju nisam odgonetnuo od cega je. Ne treba te previše brinuti temperatura maticne, jedino po meni sto bi moglo ic preko 100c su vrmovi ali teško da je to. Senzor je naj vjerojatnije, i meni je znalo pisat da se fanovi vrte 105600rpma...
Odgovorio sam ti i to prije nešto više od 4 godine. http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/termalne-paste-pitanja-odgovori/115462.aspx
ali nemam nikakva pregrijavanja, pročitaj post višlje, krivo mi očitava temperature..
Pasta ti spaja sve udubine i praznine izmedju cpua i heatsinka, tako da bolje i brze prenosi toplinu sa procesora na heatsink, ako ne radis oc ne znaci da nemoraš stavljat pastu . A temperatura ploce, ovisi od ploce do ploce meni na staroj asrock isto nije previse pokazivalo, sad mi pokazuje ova Asus pokazuje socket i jos neku koju nisam odgonetnuo od cega je. Ne treba te previše brinuti temperatura maticne, jedino po meni sto bi moglo ic preko 100c su vrmovi ali teško da je to. Senzor je naj vjerojatnije, i meni je znalo pisat da se fanovi vrte 105600rpma...
kužim stavio bi pastu, ali planiram što prije drugi hladnjak pa zato nisam stavljao, čak i imam pola tubice :), ovo me zanimalo što krivo pokazuje-jer ako nešto ne valja na ploči-imam garanciju..
Jel ti na ploči najnoviji bios?
da, vratio stari, pa ponovo najnoviji, stalno isto..
da, vratio stari, pa ponovo najnoviji, stalno isto..
Ima još netko kakav savjet ili sličnu situaciju??
Probaj dodirnuti pasivac na čipsetu, ako se opečeš temperatura je preko 60.
Kada staviš neki vent da puše po naponskoj regulaciji ploče opadne li ta temperatura?