Poštovanje, ovo je moj prvi post na forumu.
Razmišljam o novom laptopu pa čitam ovu odličnu temu. Kako nisam neki stručnjak imam par početničkih pitanja jer me neki pojmovi zbunjuju..
Pa tako, molio bih kolegu Fićeka ili još nekog tko se razumije za odgovor na par jednostavnih pitanja:
1. Vidim da pišete dosta o ugradnji SSD-a, čemu taj disk služi, zar nije dostatan HDD od 500gb ili 1Tb?
2. Spominjete IPS, glossy i matte ekrane. Dali je IPS - glossy ili matte ili ni jedno od toga? Koja je tehnička i vizualna razlika između glossy i matte ekrana?
Kako znati kakav ekran ima koji laptop kad ti podaci uglavnom ne pišu u specifikacijama naših dućana?
3. Pošto tražim laptop za uobičajeno umjereno korištenje (bez gaminga) koliko mi je zasebna grafička kartica potrebna?
Naime, dali u konfiguraciji sa i3 ili i5 procesorom i full HD ekranom gledanje filmova i you tubea u FHD i obrada slika može zaštekati ako laptop nema zasebne graf kartice?
Mislim, razumijem da grafička može samo pomoći ali što ako je nema, koji su onda limiti takvog laptopa u gledanju filmova, surfanju, office programima, obradi slika?
I još jedna stvar oko grafičke.. koliko se ona često kvari, koji je prosjek, jel se ona da mijenjati, koliko to košta?
Naime, ako je nema onda se i ne može pokvariti pa jel mudro ju izostaviti ako se laptop koristi samo za ove gornje potrebe?
4. Linkate povremeno trgovinu Svijet medija pa jel moguće da tamo za svaki laptop piše da je bez jamstva?
Primjer: https://www.svijet-medija.hr/art/prijenosno-racunalo-laptop-acer-aspiree5-772g-31xs-173-fhd-nxmv9ex006/69205
To su pitanja koja mi sada padaju na pamet...bude još koje možda. :-)