Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.672
|
čitano: 14.631.274
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika
The_Fichek kaže...

@KUNJILA

Ja bi ovako isao. Od jeftinijih razmisljat o Lenovo Z50-70 sa efikasnim komponentama koje se nebi trebale grijat. Za proc kazem iz iskustva, a grafa je bolja od 8750m i od 740m, negdje je bliza 750m, tj. underclockanoj 750m: 745m. Rezultate gledati na notebookcheck, malo usporedit s kojim se procovima testiraju grafe klikom na brojeve fps-eva itd.

Iako bi se spajao na monitor, laptop ima FHD rezu i nesto je prenosiviji u odnosu na g510 model stoga bi fino posluzio za pravu namjenu laptopa, pogotovo kako ima efikasne komponente i "stedljivi" proc, u radu bi mogao trajati 6h istekan. Naravno tu zavisi sto bi se tocno radilo i na kojoj svjetlini. Igranje igrica to vrijeme jako skracuje (navodno cca. 2h), a sto se tice proca on moze postat puno jaci klikom na high performans mod u windowsu. Ovo za bateriju sve osim igranja dok je laptop istekan kazem iz iskustva jer imam za 0.1Ghz slabiji identican procesor u svom laptopu.

Znaci ovo je svakako bolji izbor za igranje nego g510 za iste pare sa i7 procom i slabijom grafom koji je bolji izbor za studente.

Dalje imas acer v3-772g za 5000kn sa HD rezom, a za 5500kn sa FHD rezom i 2gb rama. Kako bi se laptop spajao na monitor naravno da je bolja opcija ovaj za 5000kn, a to da li ce tako malo veci laptop (17.3") smetati pored monitora je osobna preferenca. Inace kaj se rama tice, 6gb-8gb je zlatna sredina. Sve dalje od toga, pogotovo dalje od 8gb nema smisla jer nijedna igrica za sada nema koristi od vise rama, a rijetko koja ima koristi od 8gb. Takodjer, ogromna vecina programa nema koristi od vise od 8gb rama, npr. trenutno se mogu sjetit samo zadnjih fotoshopa koji preporucuju 8gb rama i tako. Za acer sam siguran da ima 4 slota za ram plocice, a za lenovo Z50 jos nisam trazio kolko slotova ima i da li bi trebalo maknut plocicu od 2gb pa kupit od 4gb ili ima vise od 2 slota kao acer.

Napokon smo dosli do jacih gaming laptopa.

Kako bi se laptop spajao na monitor ja bih automatski iskljucio n550jk i g550jk opcije jer njihov objektivno bolji ekran prakticki nece doci do izrazaja. Razlika izmedju N i G modela osim u boji je navodno i u hladjenju koje je navodno malo bolje u G550jk, sad ko ce ga znat. Kad smo kod hladjenja, ljudi koji su vec kupili Lenovo su se zalili na grijanje tijekom igranja i cooler ce vjerojatno trebati kupovati da. Preporucivao sam Notepal XL, X3, U3 modele, ali mi se niko od istih nije javio da javi dojmove. Ja osobno imam ovaj cooler koji dobro hladi od ispod i to se osjeti, ali mene smeta buka za koju sam siguran da bi bila manja na bilokojem od tih Notepala, iako oni redovito slazu koliko je decibela glasan cooler na svojim stranicama.

860m grafa je nesto jaca i efikasnija od 850m. Rezultate opet najbolje gledati na notebookcheck. Sto se tice procova to je tu negdje isto jer je u Asusu brutalan i5 proc pa to nebih previse gledao za igre. Sa 8gb rama se nebih zabrinjavao. "Problem" kod lenova je 1 god garancije, ali postoji produljenje jamstva koje navodno na 3g kosta 550kn za lenovo te se isto moze obaviti bilokada dok got ne krene zadnji mjesec redovnog jamstva! Pazi, produljenje na 3g kosta 500kn kod Asusa, tako da ak bi se islo na tu opciju, tih startnih godinu vise od Asusa nece igrat razliku.

Dosli smo do SSD-a. SSD NE pomaze u performansama igrica. Pomoci ce jedino pri ucitavanju mapa i tako, znaci on pomaze pri pisanju i ucitavanju podataka. Za performanse u igrama se najvise brine graficka kartica zatim procesor, a nekad i obrnuto (Minecraft, Skyrim, razni multiplayer MMORPG-evi itd.).

Ja bih se odlucio na temelju rezultata Maxwell gtx850m i Maxwell gtx860m grafa koje su u laptopima preko notebookchecka, game debate za neke omiljenje igre, youtube gejmplejeva.

Kako je cijena n550jk modela pala, s njima se fino ustedi u odnosu na lenovo + cooler (200kn). Napomena: prvo naravno kupiti laptop, zatim viditi kakav je, grije li se u igrama itd. pa po potrebi ici na cooler. To sto se jednom momku grijao laptop neznaci da ce i drugima biti ista stvar, iste temperature itd..

Na 17.3" asus nebih isao cisto jer je skoro 1000kn skuplji od n550jk modela, a 400kn od lenova, i jer ce se laptop spajati na monitor.

Sto se tice kolicine memorije u grafickoj, darky je u pravu. Puno je bitniji sam cip koji je u ovom slucaju isti kod oba modela, samo sto je bolje clockan kod 860m grafe: klik Da li se moze clockati 850m grafa na razinu 860m sa strane korisnika. Moze, ali treba biti oprezan i iskusan jer se radi o laptopu a ne o desktop PC-u. Prostora je puno manje, hladjenje limitirano. Da se takvo sto napravi na Asusu vjerojatno bi doslo do veceg grijanja nego kod Lenova za kojeg se ljudi zale za to nesto zagrijavanja.

Meni je drago sto je u 860m 4gb memorije samo zato jer ta speficikacija oznacava da se radi o Maxwell, a ne slabijoj varijanti Kepler 860m (zato sam prije podcrtao Maxwell).

Ako bi se islo na skuplju opciju moja preporuka je Lenovo jer mislim da je "malo bolja grafa + i7" bolje od "za igre jednako dobar i5 + SSD + malo slabija grafa"

Dobar SSD od 128gb danasnjih dana kosta oko 600kn. Stavit to u laptop pomocu tog caddya, ili ladice za SSD bi kostalo jos sicu. Cijena Asusa sa SSD-om bi zatim dosla na istu cijenu kao Lenovo sa coolerom, znaci radilo bi se o cca. 6900kn u oba slucaja. Kako je produljenje jamstva na 3g prakticki isto, razlika u cijeni se ne mjenja.

Edit: zavrseno uredjivanje texta :)

Fichek, puno ti hvala na ovom iscrpnom postu. Čovjek bi rekao da te netko plaća za sve ove savjete kad vidi koliko se trudiš :P

Pošto imam jako dobro iskustvo s Lenovom i ne baš tako sjajna iskustva s bratovim Asusom, mislim da ću se odlučiti za Lenovo.

Što se tiče samog zagrijavanja, za Y50 sam našao samo pohvale, i ništa drugo! Baš ljudi naglašavaju kako se na full loadu ne grije prejako i kako uopće nema nikakve potrebe za frižiderom! :)

Također, za ekran stvarno ima hrpa prigovora, pa se puno ljudi odlučilo na zamjenski IPS FHD ekran koji se naće za 70-80$ na ebayu i ful su zadovoljni. Negdje sam pročitao da nije baš lagano doć do memorije radi izmjene ili dodavanje još jedne 8 GB, ali kako velite očito nema još potrebe za time. Cijena SSD-a će samo padat i ubrzo će se za manje od 500 kuna moć nać 128 GB SSD i tad ću zamjenit optički, a data sve na eksterni :)

Živili!
13 godina
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Fichek, hvala na pomoci!

Koristim Matlab, R Gui projects, Latex, Statisticu, Mathematicu, Rhinoceros, te Fortran. To je prakticki to, za nesta vise od tog mi ne treba.

Pogledat cu tvoje preporuke :)

11 godina
neaktivan

Trebala bi i meni preporuka, ja bi išao najdalje do 4000kn. Nudi mi se Lenovo 5070 za 2800kn, jel to dobra cijena? Nije baš ono što tražim ali...

Od stvari koje bi mi bile bitne (ako može ikako stati u buđet) je dobar ekran, poželjno (ali nije uvijet) 17 inča sa lijepim kutem gledanja, da se boje ne preljevaju. Također da može vrtit bar igrice od unazad par godina (fifa 14,13).

0 0 hvala 0
14 godina

Jučer sam bio u Elipsu u Rijeci i vidio sam ovaj model http://www.elipso.hr/informatika/prijenosna-racunala/ASUS-X550LN_XO006D/ pa sam mislio da su se zabunili, Intelov I5 proc i GT840 2 GB grafa za samo 4200 kuna?
Da li taj model nevalja ili tako nešto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Pa nije nista posebno jeftin. Nema os-a

11 godina
KUNJILA kaže...
The_Fichek kaže...
....

....

Fichek, puno ti hvala na ovom iscrpnom postu. Čovjek bi rekao da te netko plaća za sve ove savjete kad vidi koliko se trudiš :P

Pošto imam jako dobro iskustvo s Lenovom i ne baš tako sjajna iskustva s bratovim Asusom, mislim da ću se odlučiti za Lenovo.

Što se tiče samog zagrijavanja, za Y50 sam našao samo pohvale, i ništa drugo! Baš ljudi naglašavaju kako se na full loadu ne grije prejako i kako uopće nema nikakve potrebe za frižiderom! :)

Također, za ekran stvarno ima hrpa prigovora, pa se puno ljudi odlučilo na zamjenski IPS FHD ekran koji se naće za 70-80$ na ebayu i ful su zadovoljni. Negdje sam pročitao da nije baš lagano doć do memorije radi izmjene ili dodavanje još jedne 8 GB, ali kako velite očito nema još potrebe za time. Cijena SSD-a će samo padat i ubrzo će se za manje od 500 kuna moć nać 128 GB SSD i tad ću zamjenit optički, a data sve na eksterni :)

Hah, nema problema. Pisem tolko jer bi mene zanimale identicne stvari da idem na laptop, pogotovo tako neki skupi. Ujedno mi je to i zabavno, a do kad ce bit zabavno cemo vidjet.

Inace, kolko sam skuzio lenovo nema opticki citac, nego vanjski opticki koji se dobije uz laptop, tj. trebao bi se dobit, barem je tako pisalo u opisu arhiteha dok im izgleda nije ponestao sa lagera, kao i kod adm-a. Sad ga ima samo u centro.hr?.. nabava.net Znaci ja nemam pojma moze li se uopce stavit SSD u taj laptop, zato sam istaknuo da je meni osobno drazi i7 u lenovu nego i5 + SSD u Asusu.

Inace ta klasa n550jk i g550jk Asusa je nesto puno puno kvalitetnije od svih Asusa na hrv trzistu ispod tog cijenovnog ranga pa tako vjerujem i od starijih modela. Kako got bilo ako mislis spajat na monitor laptop lenovo mi se cini bolja opcija bez nekog razmisljanja, iako bih ja najiskrenije sa tim parama slozio neku bijesnu gaming konfiguraciju u kvalitetnom mini kucistu ako je prostor problem, a prenosivost nije kljucna.

17 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa...Primoran sam zbog posla kupiti laptop pa me zanimaju vasa misljenja. Nasao sam 2 modela koja mi se cine ok pa mi recite koji je bolji. Jedan je Acer Aspire V5-552G-10578G50aii: OS: orginalni windows 8.1: AMD Quad-Core A10-5757M (2.10 GHz, 4MB Cache), Display: 15.6" LED backlit HD (1366x768), RAM: 8 GB, HDD: 500GB, VGA: AMD Radeon HD 8750M (2 GB), Gigabit Ethernet LAN10/100/1000, Wi-FI 802.11 b/g/n, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, WebCam, Card Reader, p/n: NX.MCTEX.019, Boja: Siva, Garancija: 12 mjeseci... on je ultrabook i nema optiku ali to mi uopce nije problem.

Drugi model je hp probook 450 g1 OS: Free Dos, CPU: Intel Core i5-4200m (2,5 GHz, 3 MB cache), Display: 15,6" LED HD Anti-Glare (1366 x 768), RAM: 4GB, HDD: 750GB, VGA: AMD Radeon HD 8750, DVD + /-RW SuperMulti DL, Realtek Ethernet LAN10/100/1000, Wi-FI 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, WebCam, Card Reader, p/n: E9Y39EA, Boja: Tamno Sivi, Garancija: 12 mjeseci

Laptop bi vecinu vremena koristio na poslu, word, excel i tako te stvari..u slobodno vrijeme bih ga koristio za surfanje i gledanje filmova i ponekad odigrao koju igru ako je to uopce moguce sa ovim modelima...?

Acer mi se svida zato sto je ultrabook,laksi,tanji i iskreno meni malo ljepsi, ima vise rama ali manji hdd i originalni windows. Hp me vuce cisto zato sto je hp, i5 proc...Interesuju me vasa misljenja koliko je ovaj amd procesor slabiji od ovog i5 i koji bi model po vama bilo bolje da uzmem?

0 0 hvala 0
13 godina

Itko?

11 godina
tomislav10 kaže...

Itko?

Ja mislim da se tvoj prvi post ako si ga napisao nije dobro poslao.

Ovako si uletio na temu:

tomislav10 kaže...

To je 15.6" ja trebam 17.3". {#} 

Nadalje pises gluposti i spamas.

Fino napisi kakav laptop zelis ako ti uopce treba laptop, koji je budzet, placanje na kartice mozda? Bitne igrice? itd. pa cu probat nac best buy.

Zylvio kaže...

Jučer sam bio u Elipsu u Rijeci i vidio sam ovaj model http://www.elipso.hr/informatika/prijenosna-racunala/ASUS-X550LN_XO006D/ pa sam mislio da su se zabunili, Intelov I5 proc i GT840 2 GB grafa za samo 4200 kuna?
Da li taj model nevalja ili tako nešto?

Dobro si nasao i da, model ne valja jer je pristupacan samo hard disk i rami od komponenti. Znaci nikakav pristup procesoru i ventilatorima, tak da jednom kad ti udje prasina ili zelis promjenit termalnu pastu moras nosit na servis i dodatno placat.

Dobio si najbolji prijedlog vec ovdje. Za elektrotehniku ti nece trebati proc jaci od i5, kao nit zasebna grafa, al ti zasebnu grafu hoces pa ti je i dan najbolji prijedlog HP 450. Ak bas zelis vise rama mozes ici na ovaj Probook 455 kojem je meni se cini pala cijena u odnosu na zadnji put kad sam ti dao preporuku. Za 150kn vise dobis tih 4gb rama koji ce pomoc samo u maloj kolicini igara, mrvu brzem windowsu i mozda za jos pokoji program kojim bi se bavio (photoshop cc itd). Proc je najbolji AMD laptop za koji ja znam, u multithredanju jednako dobar kao i3 i i5, a u single-core performansi nesto slabiji. Drito za igre mozda jos bolje, drito za neke posebne programe kojima bi se bavio neznam i to ti je najbolje guglat..

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 19:04 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...
KUNJILA kaže...
The_Fichek kaže...
....

....

Hah, nema problema. Pisem tolko jer bi mene zanimale identicne stvari da idem na laptop, pogotovo tako neki skupi. Ujedno mi je to i zabavno, a do kad ce bit zabavno cemo vidjet.

Inace, kolko sam skuzio lenovo nema opticki citac, nego vanjski opticki koji se dobije uz laptop, tj. trebao bi se dobit, barem je tako pisalo u opisu arhiteha dok im izgleda nije ponestao sa lagera, kao i kod adm-a. Sad ga ima samo u centro.hr?.. nabava.net Znaci ja nemam pojma moze li se uopce stavit SSD u taj laptop, zato sam istaknuo da je meni osobno drazi i7 u lenovu nego i5 + SSD u Asusu.

Inace ta klasa n550jk i g550jk Asusa je nesto puno puno kvalitetnije od svih Asusa na hrv trzistu ispod tog cijenovnog ranga pa tako vjerujem i od starijih modela. Kako got bilo ako mislis spajat na monitor laptop lenovo mi se cini bolja opcija bez nekog razmisljanja, iako bih ja najiskrenije sa tim parama slozio neku bijesnu gaming konfiguraciju u kvalitetnom mini kucistu ako je prostor problem, a prenosivost nije kljucna.

Lenovo nema opt. čitač, tako je, ali krajnje je vrijeme da se ta primitivna tehnologija pospremi u ropotarnice povijesti :D

Kod ADM-a sam ja izgleda uspio ćopit zadnji! :P .... 6750 kunića ilitiga 5400 preko firme bez PDV-a, not bad :)

Ma vjerujem da se SSD može stavit, morat će se optički vadit, al nema veze. Nema isto VGA pa ću morat uzimat HDMI-DVI adapter za spajanje sa Dell U2312HM

Ma meni laptop prvenstveno treba za svakodnevne stvari tipa filmovi, muzika, surf....ali, želim i igrice igrat na njemu. Razmišljao sam ja i o desktop konfiguraciji, ali mobilnost mi je važna pa bi morao dodatno lap uzimat.

Živili!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 19:10 (KUNJILA).
11 godina
hitch kaže...

Pozdrav ekipa...Primoran sam zbog posla kupiti laptop pa me zanimaju vasa misljenja. Nasao sam 2 modela koja mi se cine ok pa mi recite koji je bolji. Jedan je Acer Aspire V5-552G-10578G50aii: OS: orginalni windows 8.1: AMD Quad-Core A10-5757M (2.10 GHz, 4MB Cache), Display: 15.6" LED backlit HD (1366x768), RAM: 8 GB, HDD: 500GB, VGA: AMD Radeon HD 8750M (2 GB), Gigabit Ethernet LAN10/100/1000, Wi-FI 802.11 b/g/n, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, HDMI, WebCam, Card Reader, p/n: NX.MCTEX.019, Boja: Siva, Garancija: 12 mjeseci... on je ultrabook i nema optiku ali to mi uopce nije problem.

Drugi model je hp probook 450 g1 OS: Free Dos, CPU: Intel Core i5-4200m (2,5 GHz, 3 MB cache), Display: 15,6" LED HD Anti-Glare (1366 x 768), RAM: 4GB, HDD: 750GB, VGA: AMD Radeon HD 8750, DVD + /-RW SuperMulti DL, Realtek Ethernet LAN10/100/1000, Wi-FI 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, WebCam, Card Reader, p/n: E9Y39EA, Boja: Tamno Sivi, Garancija: 12 mjeseci

Laptop bi vecinu vremena koristio na poslu, word, excel i tako te stvari..u slobodno vrijeme bih ga koristio za surfanje i gledanje filmova i ponekad odigrao koju igru ako je to uopce moguce sa ovim modelima...?

Acer mi se svida zato sto je ultrabook,laksi,tanji i iskreno meni malo ljepsi, ima vise rama ali manji hdd i originalni windows. Hp me vuce cisto zato sto je hp, i5 proc...Interesuju me vasa misljenja koliko je ovaj amd procesor slabiji od ovog i5 i koji bi model po vama bilo bolje da uzmem?

Da bit ce obadva jednako dobra za igre. Probook ima i5 koji je bolji od a10, ali taj a10 ima integriranu graficku koja ce pomoci u nekim igrama koje podrzavaju duel graficke. Acer ima jeftiniju opciju produljivanja jamstva, HP 2x skuplju, barem tu u Hrvatskoj (300kn naprema 600kn na 3god). Slican acer imam i ja i isti ce trebati nekakav jeftin, a dobar hladnjak za laptop ako ce se malo dulje igrati igrice, dok to vjerojatno nece biti toliko ili uopce potrebno HP-u, ali ce naravno biti plus jer nize temperature su uvijek dobrodosle.

Znaci za sve te nabrojane stvari ce biti gotovo neosjetne razlike u brzini sa oba laptopa, isto kao i u igrama, eventualno ce se neke procesorski zahtjevnije igre vrtiti bolje na intelu (npr. skyrim, neke lose optimizirane online MMORPG igre itd.).

Inace 8750m je okej grafa za igranje i nije losa za budzet gejmanje na medium settingsima za vise manje nove igre. Njoj konkurentna je nvidia 740m, u nekim igrama losija u nekim bolja, ali se ista tesko nadje sa tako malo boljim procesorima kao u aceru i HP-u za iste novce.

Ako je moguc dodatan izbor laptopa, slobodno linkajte ducan pa cu vidjeti ima li mozda stogot bolje za igranje.

Ovako osobno ja bih isao na HP cisto jer je unutra i5 i malo kvalitetnija izrada te matt(nebljestav) ekran. Ako npr. neznate sami nabaviti ili instalirati windowse onda se tu nema sta mislit.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 19:18 (The_Fichek).
17 godina
neaktivan

Hvala na brzom odgovoru, inace za igre bih ga koristio skroz malo,imam i pc tako da bih na laptopu odigrao samo ponekad neki naslov....iz Bosne sam tako da bih uzimao u imtec.ba na rate. Sto se tice para dao bih max 1300 km, ne mogu iznad toga ici.

0 0 hvala 0
11 godina
vrgorac1985 kaže...

Trebala bi i meni preporuka, ja bi išao najdalje do 4000kn. Nudi mi se Lenovo 5070 za 2800kn, jel to dobra cijena? Nije baš ono što tražim ali...

Od stvari koje bi mi bile bitne (ako može ikako stati u buđet) je dobar ekran, poželjno (ali nije uvijet) 17 inča sa lijepim kutem gledanja, da se boje ne preljevaju. Također da može vrtit bar igrice od unazad par godina (fifa 14,13).

Nemoguc zahtjev sve do 5740kn.

Isto tako koji tocno lenovo 5070 i ima li slovo g ispred?

HP ProBook 455 i Acer Aspire E1-570G su pocetak nekakvog kolko tolko postenog budzet isplativog igranja, s kojima bi se i neke nove igre fino dale zaigrati na medium settings, samo kako su procesori malo slabi nece se to bas najbolje vrtiti kako bi se moglo da je unutra nestedljiv i3, npr. i3-4000m ili jaci amd npr. a10-5757m.

Sad kada sam vidio da je budzet zapravo do 4000kn, tu se nadju vec bolji procesori uz te graficke, konkretno uz 8750m:

Kako je dodatni plus 17.3" preskocio bi popularnog Lenova g510 i predlozio hp probook 470. Dalje ima isti probook ali 15.6" sa i5 jacim procom: hp probook 450, a ak je pozeljno 4gb rama i windowsi plus za 150kn van budzeta ima hp probook 450 (proc u njemu je jos bolji od spomenutog 5757m te je jedan, ako ne najbolji amd laptop proc i drzi se negdje izmedju i3 i i5 po multithreadanju, a u single core performansama je malo slabiji)

Razlike u procesorima gledati na cpuboss, cpuworld, razlike u grafickama na notebookcheck.net s napomenom da se pazi s kojim procesorima su testirane grafe klikom na brojeve fps-eva. Budes skuzio jednom kad odes na stranicu, utipkas grafu koja te zanima, u ovom slucaju 8750m i dole skrolas.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 19:48 (The_Fichek).
11 godina
hitch kaže...

Hvala na brzom odgovoru, inace za igre bih ga koristio skroz malo,imam i pc tako da bih na laptopu odigrao samo ponekad neki naslov....iz Bosne sam tako da bih uzimao u imtec.ba na rate. Sto se tice para dao bih max 1300 km, ne mogu iznad toga ici.

Novi ili stari naslov..? Nesto odredjeno?

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 19:57 (The_Fichek).
17 godina
neaktivan

Vecinom bi nove igrao ako je moguce ali nista pretjerano, nisam neki gejmerski lik. Koja partija nogometa, nba, battlefield i sl.

11 godina
jcyzh9 kaže...

Pozdrav

Trebao bih laptop koji cu koristiti za fakultet, dakle da mi izdrzi kroz nekoliko godina

Zato bih trebao sto kvalitetniji, ali i ne pre skup, a imam Toshibu vec nekoliko godina i nikad se nije pokvario

Sad sam gledao C55 i to s 3 procesora, 3110M, 4000M i 4200M, te 2 grafe, 710M i 740M ili intelovom integriranom.

Za sad mi se i5 cini najbolji jer bih na njemu imao i neke igrice (zato mi se svida 740M, ali nema puno izbora s njom za ovu seriju).

Htio bih i sto veci ekran za rad, pa sam gledao i C75, ali za njega nema veliki izbor.

Nisam upoznat s laptopima kao i desktopima, ali mi se svida sto se ova serija moze nadogradivati, pa bih u buducnosti stavio jos rama i vjerojatno zamjenio hdd u ssd

Kako nisam upoznat niti s markama, jel mi mozete preporucit jos koje slicne ovom cjenovnom ranku i slicnim performansama, a mozda jos i kvalitetnije...

Vidio sam da se na forumu dosta spominju lenovo i HP, ali mi se oni nekako ne cine jednako dobri

U ducanu sam pitao, pa su mi rekli da pogledam i Asuse

** takoder me muce i generacije haswell i IB, pa sam o tome dosta istrazivao i ostao zbunjen... neki kazu da je haswell samo stedljiviji i raden za mobitele i sl. i da je IB jednako jak i da sve moze odradit, a drugi kazu da je haswell superioran, a to mi se i cini kao bolja opcija zbog buducnosti (duze ce bit konkurentan i duze ce trajat jer je stedljiviji)

Nemoj gledati jeftine Asuse, najlosiji su za bilokakvo odrzavanje ili upgrade.

Haswell i IB generacije se kod laptopa jako malo razlikuju, manje nego kod desktop procova. IB su jos i bolje ako zelis nize temperature, a Haswell bolje ako zelis malo dulje trajanje baterije. Haswell osim obicnih ima i stedljive procesore da, isto kako je bilo i kod IB, samo sto se ovdje sad to trajanje baterije sa stedljivim procom povecalo jos vise (6h) i bude se jos vise povecalo u buducnosti sa Broadwellom itd.

Btw. nadji mi link di je netko napisao da je Haswell superioran u odnosu na IB, to jos nisam cuo nit vidio.

Evo ti usporedbe nestedljivih (za igre bolji nestedljivi naravno iako nit stedljivi nisu daleko ako ih se natjera da rade na high performans mod laganim klikom na ikonicu bateriju u win7/8/8.1) IB i Haswell procova:

Intel Core i3-3110M (PGA) vs i3-4000M

Intel Core i5-3230M (BGA) vs i5-4200M

Da ne idemo offtopic reci koliki ti je budzet?

Btw. dobro si primjetio da nema puno dobrih procova za lijepu cijenu sa 740m. Zasto je tako neznam, ali znam da sa 8750m ima dobrih procova za dobru cijenu, a razlike izmedju 8750m i 740m postoje jer su neke igre bolje optimizirane za radeon, a druge za nvidiju, a neke jednako optimizirane. Kakva je situacija s tim gledaj na notebookcheck jer mi se neda linkat po 100. put danas istu stvar..

11 godina
hitch kaže...

Vecinom bi nove igrao ako je moguce ali nista pretjerano, nisam neki gejmerski lik. Koja partija nogometa, nba, battlefield i sl.

Uz ona 2 modela:

http://shop.imtec.ba/laptopi/16570-acer-aspire-v5-552g-10578g50aii.html#

http://shop.imtec.ba/laptopi/17998-hp-probook-450-g1-e9y39ea-.html#

koja uistinu jesu 2 najveca best buya za igranje u tom ducanu do 1300kn (neko je dao dobar prijedlog) jos dobre sam nasao:

http://shop.imtec.ba/laptopi/16486-hp-probook-470-g1-e9y60ea-.html# - cisto ako je zelja 17.3" ekran, jednako dobar kao acer

http://shop.imtec.ba/laptopi/16114-hp-probook-450-h6q19ea-.html# - jednako dobar kao vec linkani HP 450, uzeti u obzir ako je zelja imati probook i 8gb rama (cuo sam da su rami u BiH skupi pa eto)

Sumnjam da sam ista preskocio, a acera kojeg si opisao nema sa windowsima nego tako kako sam pronasao.

Pretpostavljam da dolazimo do pitanja koja je razlika izmedju 4 i 8gb rama: http://www.pcauthority.com.au/Feature/375815,how-to-how-much-ram-do--you-really-need.aspx

Dolje graf sve govori. Razlike za brzinu windowsa su minimalne, a sto se tice igrica koje tu nisu pojasnjene, samo one najnovije i najzahtjevnije kao BF4: klik ce imati koristi od vise od 4gb rama.

S obzirom na sve to ja bih birao s obzirom na izgled i ekran. Kako se tebi svidja acer te isti ima i integriranu graficku koja bi pripomogla u nekim od igrica dobro optimiziranim za radeon kao sto bi trebala biti BF4 (neda mise jos to trazit :P) ja bih uzeo acera i jedan laptop cooler uz to koji ne samo da bi hladio laptop nego bi ga i podignuo vise na razinu ociju sto je ergonomski bolje.. Ako cooler mora biti iz tog ducana gledao bih: klik1, ako je tisina manje bitna, a izgled vazniji kao i mogucnost podizanja na vise razlicitih visina: klik2. Jos provjeriti ako daju u ducanu kakav je ovaj: klik3 jer ja nemam pojma o tom cooleru, ali po izgledu bih rekao da ima potencijala, dok za ove thermaltake znam da nisu nist extra, ali ce nesto smanjit temperature dok se laptop grije sto u 90% drugih coolera nazalost nije slucaj.

Ako fensi izgled i podizanje na vise razina nije bitno ja bih osobno isao na prvi cooler (klik1) jer ima 30mm veci radijus od drugog thermaltakea te ce u radu zbog toga defnitivno bit tisi. Za ta 2 coolera ima miljun reviewova i gluposti, hrpetine iskustava na amazonu i neweggu tak da slobodno malo proucit.

Eh, ako kombinacija coolera i laptopa nebi izgledala lijepo kao sam HP probook koji mene osobno vise nego ijedan drugi podsjeca bas na tog acera te nije puno nit deblji, onda bih kao najjacu opciju isao na onog za 1200KM probook 450 sa 4gb rama cisto jer je unutra noviji procesor, iako gotovo nist slabiji (5% razlike, ne osjeti se u radu) od onog za 1250KM sa 8gb rama.

Dealbreaker moze biti ,sto nemam pojma postoji li u BiH uopce, produljenje jamstva. Ono je kao sto rekoh jeftinije kod acera, kolika je razlika u bosni nemam pojma. Ak tog produljenja nebi uopce bilo garancija bi prema novome trebala biti 2, a ne 1 god za acer aspire seriju. Da li se itko toga drzi u BiH isto neznam.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 20:51 (The_Fichek).
11 godina
neaktivan

Moze preporuka za 13'' (pozeljno) ili 15.6'' laptop do 5-6k?

Prvenstveno bi mi sluzio za faks i web development tako da mi graficka nije bas bitna. Bilo bi pozeljno da je baterija izdrzljiva, da mi ne blokira kada pokrenem VS i da za dvije godine ne bude kanta . Po mogucnosti ne Lenovo Gxxx jer nemam bas dobra iskustva s tom serijom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 21:32 (Ianrry).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...
vrgorac1985 kaže...

Hvala puno na odgovoru.

Ma ako ne mogu imat odličan ekran onda se ni neću istrošiti previše. Do sada sam imao laptope hp6280s kojemu je ekran katastrofa i iskustvo sa bratovim Acer 5755 koji je ok, zadovoljavajući za moje potrebe.  

U izbor, čitajući par zadnjih stanica, mi ostaju dva Lenova g510 i g5070. Koji je bolji od dvojice? Jel mogu očekivat kvalitetu ekrana kao na Acer 5755? g5070 mogu dobiti za 2800kn sa dvogodišnjim jamstvom praktički odmah. To je pretpostavljam dobra ponuda???  

11 godina
vrgorac1985 kaže...
The_Fichek kaže...
vrgorac1985 kaže...

Hvala puno na odgovoru.

Ma ako ne mogu imat odličan ekran onda se ni neću istrošiti previše. Do sada sam imao laptope hp6280s kojemu je ekran katastrofa i iskustvo sa bratovim Acer 5755 koji je ok, zadovoljavajući za moje potrebe.  

U izbor, čitajući par zadnjih stanica, mi ostaju dva Lenova g510 i g5070. Koji je bolji od dvojice? Jel mogu očekivat kvalitetu ekrana kao na Acer 5755? g5070 mogu dobiti za 2800kn sa dvogodišnjim jamstvom praktički odmah. To je pretpostavljam dobra ponuda???  

Nemam pojma kakva je kvaliteta ekrana tog acera, posto vidim da je TN matrica u pitanju sigurno da mozes nesto tako ocekivati da, ako ne i malo bolje neznam.

Kako si sad dosao samo do g510 i g5070 kad sam ti preporucio silne probooke??????? Ti to kupujes polovno, citas li uopce sta pisem ili?

Nisi nit odgovorio koji je tocno lenovo 5070 u pitanju??

11 godina
neaktivan

Vidio sam tvoje preporuke, odlicne su. No kako ne mogu imati ono sto bas zelim, a to je ekran sa sirokim kutem gledanja onda ni ne bi bas trosio 4000kn.

Novo kupujem, od trgovca iskljucivo Lenovo laptopa, model je g5070 ali eto ne znam koje su jos oznake uz njega. Vidim da ima svega i svacega pod tim nazivom. Tako da moje pitanje o isplativosti nema smisla, javit cu sutra detaljnije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.7.2014 23:50 (vrgorac1985).

0 0 hvala 0
11 godina
vrgorac1985 kaže...

Vidio sam tvoje preporuke, odlicne su. No kako ne mogu imati ono sto bas zelim, a to je ekran sa sirokim kutem gledanja onda ni ne bi bas trosio 4000kn.

Novo kupujem, od trgovca iskljucivo Lenovo laptopa, model je g5070 ali eto ne znam koje su jos oznake uz njega. Vidim da ima svega i svacega pod tim nazivom. Tako da moje pitanje o isplativosti nema smisla, javit cu sutra detaljnije.

Tako mi onda reci. Otkud bi ja trebao znat da kupujes od trgovca Lenovo laptopa.. G50-70 je novi model ja mislim (nist posebniji od g510), ali isti ne dolazi sa 8750m grafom nego dost losijom r5 m230, tako da ti onda tog trgovca pitaj ima li model lenova g510 sa 8750m grafickom i i3-4000m procesorom. Ako kaze da ima, uzimaj. Cijena u ducanima istog je 3600-3700kn najniza, tako da bi ti trgovac trebao spustit cijenu ispod toga jel..

12 godina
Ianrry kaže...

Prvenstveno bi mi sluzio za faks i web development tako da mi graficka nije bas bitna. Bilo bi pozeljno da je baterija izdrzljiva, da mi ne blokira kada pokrenem VS i da za dvije godine ne bude kanta . Po mogucnosti ne Lenovo Gxxx jer nemam bas dobra iskustva s tom serijom.

Acer Aspire V5-573G, znaci ubacen 1080p ips ekran, puno rama, tanak profil laptopa, ima slot za msata ssd ako se bude islo na upgrade, vrlo lagan pristup ispod poklopca...

Po meni dobar buy....

13 godina

Pisem s moba pa ispada da spamam. Sorry.

Dakle trebam laptop 17.3" za sve namjene po malo (ne planiram neke prezahtijevne igrice) do 4000kn ili malo vise ak ima OS, placanje na rate. Za sad mi je u vodstvu HP Probook 470 (na osnovi prijasnjih postova). Sto preporucujete od ostalog? (Bas citam neke postove o recentnim problemima koje su imali vlasnici spomenutog HP-a pa me poljuljalo u mom konacnom pdabiru)

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2014 0:27 (tomislav10).

0 0 hvala 0
11 godina
roby27 kaže...
Ianrry kaže...

Acer Aspire V5-573G, znaci ubacen 1080p ips ekran, puno rama, tanak profil laptopa, ima slot za msata ssd ako se bude islo na upgrade, vrlo lagan pristup ispod poklopca...

Po meni dobar buy....

To sam mu i ja mislio rec, mislio sam da bus predlozio neki manji Lenovo al nvm.

@Ianrry

ja ti imam tog Acera tak da ak te kaj zanima pitaj na PM i ak bus pito objasni mi kaj ti znaci VS.

tomislav10 kaže...

Pisem s moba pa ispada da spamam. Sorry.

Dakle trebam laptop 17.3" za sve namjene po malo (ne planiram neke prezahtijevne igrice) do 4000kn ili malo vise ak ima OS, placanje na rate. Za sad mi je u vodstvu HP Probook 470 (na osnovi prijasnjih postova). Sto preporucujete od ostalog?

Da, jedina opcija prakticki taj HP probook 470 ak zelis i gejmanje. Nist nema boljeg sve do 4800-5000kn.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2014 0:29 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan

Virtual studio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Irregular kaže...

Virtual studio?

Cuo sam za visual studio, za virtual ne. Mozes mi dati link da instaliram pa ti mogu reci bi li mogao pokrenuti ako te brine jacina procesora. Inace osjeti se razlika kada radi na balanced mode i stedi di se moze stedit i kada radi na high performans tako da ja proc nebi usporedio sa i3-4000m kako to radi cpuboss, nego bi ga smjestio izmedju tog i nestedljivog haswell i5, i5-4200m sto se tice surove snage.

Inace, laptop je jako dobar, a najveci plus mu je ekran koji je fantastican. Najveca mana bi mu bila to grijanje kada se upali 750m grafa, iako je taj gornji dio di se bas ne tipka uvijek malo topao, ali toplina odmah van izlazi sa te gornje straznje strane, tako je to sve spretno rjeseno. Mislim da laptopov dizajn nije dorastao jacini 750m grafe i da bi to jos bolje uspjelo da se radi o novijoj Maxwell arhitekturi (doduse maxwell 840m koja se manje grije je slabija od 750m, a maxwell 850m je jaca i vise se grije od 750m..), al sta je tu je.

Za igrice ili bilosta sta ce trosit 750m grafu preporucujem dodatni cooler. Ima ih dobrih, laganih i jeftinih tako da tu nebi trebalo biti brige. Ja se sluzim trenutno ovim koji je funkcionalan i dobro hladi, ali me smeta buka (ne velika, ali se cuje) i smeta me sto vrh tih toplinskih senzora ima plasticni spic koji nije vrhunski zaobljen te su mi ti "spicevi" izgrebli malo laptop od ispod. Najvise zbog toga se mislim prebacit na ovaj cooler za koji mislim da je best buy, iako nema puno reviewova kao za Notepal x3 (za koji mislim da je losiji a skuplji od XL). Notepal U3 je isto funkcionalan.

Meni je osobno i fora sto mogu gledat maraton serija (oko 5h na nekakvoj 80% svjetlini) bez da je ustekan laptop u struju sto je prednost raznovrsnosti ULV proca kao i5-4200U.

Laptop ustinu jeste jako lagan i visok je sprijeda 18mm, od iza 21mm i ima gumene nozice tak da ti nece sklizati cak da slicnih gumenih "padova" nema na cooleru.

Iako nisi trazio dodatni opis, nadam se da je pomoglo, a ja se nisam mogo suzdrzat da ne docaram malo dojmove :)

Eh da, imas ovdje i dost precizan review. Ne zamaraj se s postocima koje daju laptopima jer to pada svako malo. Jedini netocan dio bi bio dio sa temperaturama. Takve temperature ti sigurno nece biti u stvarnom svijetu, ali ce biti nesto povisene pogotovo gore desno kad se upali 750m stoga sam ti i preporucio cooler.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.7.2014 1:04 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan

Hahaha, sori, mislio sam na visual, neznam odakle virtua {#}l

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav svima! 

Kupio sam asusa g550jk i mogu reći da sam za sad i više nego zadovoljan, vizual ne treba spominjati, pozadinsko osvjetljenje tipkovnice oduševljava i sve najnovije igre rade bez problema. Samo je jedan problem, kad sam pokrenuo battlefield 4 radi izvrsno, na 35-40 fps na high settings ali se cpu grije na 93C !! A gpu na 87? Je li to razlog za uzbunu ili je to nešto što ti procesori mogu podnjeti? Čitao sam negdje da je čak do 100C u redu i da neće doći do problema. Sad ne znam.. ipak je novi laptop i navodno bi trebao imati vrhunsko hlađenje, 93C je dosta, i da i7 procesor, a rafa je gtx850m, ukaratko, ovaj laptop  http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=11265 

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice