Koliko li od nas forumasa nosi naocale?
Ali, ne ove za sunce.
Ja, evo nosim, i mislim da situacija ne ide na bolje.
Kada li ce da izmisle monitor koji sam koriguje vid u zavisnosti od dioptrije korisnika, da makar odmorim nos.
Koliko li od nas forumasa nosi naocale?
Ali, ne ove za sunce.
Ja, evo nosim, i mislim da situacija ne ide na bolje.
Kada li ce da izmisle monitor koji sam koriguje vid u zavisnosti od dioptrije korisnika, da makar odmorim nos.
ja nosim. tesko da ce monitor pomoci u poboljsanju vida...
Ja također nosim..Od 8. razreda od kako sam počeo dulje vrijeme provoditi za računalom (po nekoliko sati) vid mi je počeo slabjeti pa sam otišao kod oftalmologa koji mi je dijagnosticirao astigmatizam tako da mi se dioptrija mijenja svakie godine...
Za sada nije nešto strašno, no mislim da bi moglo biti nastavi li se ovako...
Zato izbijegavam boravak za računalom dugo u noć, odlazim gledati u daljinu u zelenilo jer sam pročitao da to odmara oći i jedem jako puno mrkve koja pomaže jačanju očnog živca...
Svi kažu da im od kompa vid slabi, a meni je cijelo vrijeme isti-perfektan. Zadnjih 2-3 godine više sati dnevno visim na kompu(4+) i nikad nije bilo nikakvih problema.
I kod mene je izgleda nasljedno. Dioptriju sam imao prije nego što sam dobio komp..
Imam i sada dosta veliku dioptriju ,ali imam savršeno čistu pozadinu oka i bez ikakvih bolesti i slično.
Kada je tako onda te često takve stvari ni ne diraju kada znaš da na to ne možeš utjecati ali meni, koji sam si vjerojatno sam kriv (obzirom da mi ni jedan od roditelja ne nosi naočale) često mi dođe, onako, grižnja savjesti pa se pitam :"Možda bi bilo bolje da nikada nisam ni sjeo za komp a da sam sačuvao zdravlje"
Još teže je kada znaš da ništa korisno nisi napravio a toliko si vremena proveo na kompu što se meni često događa.
Kada je tako onda te često takve stvari ni ne diraju kada znaš da na to ne možeš utjecati ali meni, koji sam si vjerojatno sam kriv (obzirom da mi ni jedan od roditelja ne nosi naočale) često mi dođe, onako, grižnja savjesti pa se pitam :"Možda bi bilo bolje da nikada nisam ni sjeo za komp a da sam sačuvao zdravlje"
Još teže je kada znaš da ništa korisno nisi napravio a toliko si vremena proveo na kompu što se meni često događa.
Astigmatizam nema veze sa racunalom. Moja sestra ga ima, nijedan od nasih roditelja ne nosi naocale, ni ja ih ne nosim. Ona provede mozda 2 sata tjedno za kompom.
I s godinama joj se smanjivao, u pocetku ih je morala nositi stalno. Danas imaju dioptriju na samo jednom oku, drugo je OK, i nosi naocale jedino ako cita pod slabim svjetlom.
Ovo boldano: Totalna glupost, tko ti jamči da bi imao perfektan vid a da nisi nikada sjeo za kompjuter?
Ako si za to vrijeme što si proveo na kompjuteru uživao, onda i nemožeš smatrati izgubljenim vremenom. Tako možeš i čitanje knjiga smatrati gubljenje vremena jer neradiš nešto veoma korisno nego za svoj "užitak".
Istina je da buljenje utice na vid i tako stvaras dioptriju, i sam buljim po nekoliko sati u monitor, i onda sam poceo da se brinem jer poceo mi je vid slabljeti, ne vidim na daljinu bas dobro itd.Stoga sam poceo da se malo raspitujem, kako zasto i cime popraviti vid.Vid prije svega najlahkse se ostecuje tako sto buljite u monitor, jaka svijetlost na monitoru, suvise blizu monitora (prijedlog je 30 cm udaljenost) i dao sam se u akciju i potrazio knjige i uspio sam naci neke od nacina za poboljsati vid pa evo vam neki savijeti meni za sada je uspijelo i vid mi se poboljsao i polahko se vraca na svoje tracnice.
1.Udaljite se od monitora barem 40 cm
2.Smanjite svijetlost na monitoru ako vam bas nije neophodna jaka svijetlost, po danu recimo
3.Izbijegavajte buljenje u monitor, aktivirajte oci da se krecu od dijela do dijela posebno ako citate tekst
4.Pocnite treptati, naucite treptati malo cesce jer ce vlazenje ociju aktivirati ocne misice i oni ce ostati efektivni
5.ovo ce malo zvucati blesavo, ali izbijegavajte sanjarenje u smislu da gledate u daljine, jer iako spavate vas mozak radi i daje impulse organima stoga i tako mozete zamarati oci
6.Najcesci faktor slabljenja vida je nepokretnost ocnih misica takozvano naprezanje ociju dakle, nocu nema citanja, pod lampom i neprirodnom svijetlosti
7.Mnogi od nas imaju obicaj posuditi od druga naocare ako nesto ne vidimo, to nikako raditi, pogresna dioptrija iako je imamo moze da ucini pogorsanje vida
8.Naocale nisu bum, i ne treba ih gledati kao blokadu za cijeli zivot, moguce je oporaviti vid u potpunosti redovnim upotrebom naocara i unosenjem vitamina A u bilo kom obliku (povrce i voce posebno) ce vam unaprijed pomoci, a buduci da vitamine ne talozimo kao sto to cinimo sa mastima u tijelu, mozete da unosite vitamine unosite u neogranicenim kolicinama.
Nadam se da ce vam pomoci meni jeste, inace imao sam jako dobar vid, inace nitko mi ne moze tvrdit da je nesto naslijedno, moze biti naslijedno ali takodzer se moze promjeniti ukoliko na vrijeme dijelujemo.Ja provodim po 6 sati iza monitora minimalno, ali jos uredno mogu da vidim sve.
Ne nosim ih, fala bogu :)
Na compu od 5 godine, 4 sistematska i vid perfektan,nadam se da će takav i ostat :)
Na kompu valjda već 10 godina:) Vid ko u sokola!
Možda zato jer sam imao onaj monitor sa katodnom cijevi možda nekih mjesec dana, a svo ostalo vrijeme LCD.