Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice izdvojena tema

poruka: 5.044
|
čitano: 1.585.216
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice
191x7 kaže...
cika batmen kaže...

A nemam pojma nisam nikad imao mehaničku tipkovnicu, uglavnom želim da ima RGB Illumination i da nije mala tipkovnica i naravno da je kvalitetna .

Stvari poput makro/programabilnih tipki, ISO ili ANSI layout, hrvatski dijakritički znakovi, glasnoća switcheva, linearni ili taktilni switch, dodatni USB utori, tip naslona za dlanove, tipke za kontrolu multimedije/glasnoće, "svemirski" ili minimalistički izgled, TKL (bez numeričkog dijela) ili full size, dodatni fičeri, namjena?

Tipkovnica bi bila uglavnom za gaming ,preferirao bi da ima ISO layout, programabilne tipke, full size sa naslonom za dlanove,linearni switch i izgledom da je slicna kao sharkoon mk80.

Im BATMAN !!!
17 godina
cika batmen kaže...

Tipkovnica bi bila uglavnom za gaming ,preferirao bi da ima ISO layout, programabilne tipke, full size sa naslonom za dlanove,linearni switch i izgledom da je slicna kao sharkoon mk80.

Vidi ove G.Skill KM780

http://www.gskill.com/en/product/ripjaws-km780-mx---mechanical-gaming-keyboard--cherry-mx-brown-

Imaš ih kod nas s svakakvim Cherry MX switchevima. Moja preporuka ti je s MX Black ako nađeš.

Twitter: @191x7
12 godina
Savjetnik za odabir odgovarajuće tipkovnice

Logitech g105 u Elipsu za 320kn.Pogledao sam dvije recenzije ali ako ima netko da je koristi neko vrijeme da kaže dojmove.Igraju se RPG igre ali ima i dosta tipkanja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Hyperion-Shrike kaže...

Logitech g105 u Elipsu za 320kn.Pogledao sam dvije recenzije ali ako ima netko da je koristi neko vrijeme da kaže dojmove.Igraju se RPG igre ali ima i dosta tipkanja.

Za te pare kupiš RGB mehaniku... Je da je kineska, al definitivno puno bolja stvar od bilo koje membranske...

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2016 11:20 (lllnuclearlll).
15 godina
lllnuclearlll kaže...
Hyperion-Shrike kaže...

Za te pare kupiš RGB mehaniku... Je da je kineska, al definitivno puno bolja stvar od bilo koje membranske...

vjerujem da ima svoje razloge da kupuje membransku za te novce

možda mu trenutno membranska bolje odgovara, može ju odmah kupit, ima garanciju, dobije ju u roku dan dva ako se šalje i ima na lageru, veliki enter i hrvatska slova, servisiranje je lako jer  ne moraš mislit kome ćeš ju slat, ima potrebe za macro tipkama i drugim opcijama koje mu na njoj odgovaraju i sl

mehanička iz kine će bit iso layout, neće imat hrvatske dijarkitičke znakove, čekat će ju vše od dva tjedna, kineski prekidači koji su kopija cherry mx-a (nisu loši ali znaju bit drugačiji na istoj tipkovnici ako nisu neki poznatiji), cijena bi mu možda i odgovarala prilikom kupnje, ali dobit će na to još cijenu carine i ostalog, pa je pitanje dal mu se isplati

ako bi išao kupovat kinesku mehaničku, onda mu je bolje da te novce si prišpara i kupi neku mehaničku kod nas, pa makar i one najjeftinije, najviše zbog garancije i dobavljivosti

battlelog: dev0lver - war thunder: dev0lver
12 godina

Evo jedne savršene za mene! Baš ono što tražim!

http://www.roccat.org/en-HR/Products/Gaming-Keyboards/Suora/

Što mislite o klavi? :)

Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
moderator
matija656 kaže...
može ju odmah kupit, ima garanciju, dobije ju u roku dan dva ako se šalje i ima na lageru, veliki enter i hrvatska slova, servisiranje je lako jer  ne moraš mislit kome ćeš ju slat, ima potrebe za macro tipkama i drugim opcijama koje mu na njoj odgovaraju i sl

mehanička iz kine će bit iso layout, neće imat hrvatske dijarkitičke znakove, čekat će ju vše od dva tjedna, kineski prekidači koji su kopija cherry mx-a (nisu loši ali znaju bit drugačiji na istoj tipkovnici ako nisu neki poznatiji), cijena bi mu možda i odgovarala prilikom kupnje, ali dobit će na to još cijenu carine i ostalog, pa je pitanje dal mu se isplati

ako bi išao kupovat kinesku mehaničku, onda mu je bolje da te novce si prišpara i kupi neku mehaničku kod nas, pa makar i one najjeftinije, najviše zbog garancije i dobavljivosti

Ako pogledaš cijene mehaničkih tipkovnica kod nas i Kine cjenovno gledano se isplati naručiti iz Kine. Neće je čekati dva tjedna, nego valjda 3-5 tjedana, carinjenje je vjerojatno, a carinjenje se u konačnici prevodi u plaćanje PDV-a plus 50 kuna kojekakvih troškova. I sa svim tim troškovima opet su mnogo jeftinije nego kod nas. Neke imaju ANSI (vjerujem da si to htio napisati kad si napisao ISO), neke ISO raspored. Kod nas općenito je teže kupiti tipkovnicu s plavim prekidačima - sad mislim da se situacija malo popravila, ali prije je bila jako loša po tom pitanju. Kod nas je poseban problem kupiti TKL tipkovnice jer su takve rijetke u ponudi, a onaj manji format (koji mislim da ni nema poseban naziv - 67%? tako nešto) mislim da je nemoguće kupiti za mehaničku tipkovnicu (kod nas sam kupio takvu običnu membransku).

Tako da generalna priča "bolje kupiti kod nas" tu ne prolazi. Nekome će biti bolje jedno, nekome drugo - ovisno o njegovim željama i potrebama.

17 godina
mbaksa kaže...

Ako pogledaš cijene mehaničkih tipkovnica kod nas i Kine cjenovno gledano se isplati naručiti iz Kine. Neće je čekati dva tjedna, nego valjda 3-5 tjedana, carinjenje je vjerojatno, a carinjenje se u konačnici prevodi u plaćanje PDV-a plus 50 kuna kojekakvih troškova. I sa svim tim troškovima opet su mnogo jeftinije nego kod nas. Neke imaju ANSI (vjerujem da si to htio napisati kad si napisao ISO), neke ISO raspored. Kod nas općenito je teže kupiti tipkovnicu s plavim prekidačima - sad mislim da se situacija malo popravila, ali prije je bila jako loša po tom pitanju. Kod nas je poseban problem kupiti TKL tipkovnice jer su takve rijetke u ponudi, a onaj manji format (koji mislim da ni nema poseban naziv - 67%? tako nešto) mislim da je nemoguće kupiti za mehaničku tipkovnicu (kod nas sam kupio takvu običnu membransku).

Tako da generalna priča "bolje kupiti kod nas" tu ne prolazi. Nekome će biti bolje jedno, nekome drugo - ovisno o njegovim željama i potrebama.

A što se tiče garancije... Pa za cijenu RGB blue switch tipkovnice u RH kupim dvije-tri takve kineske, eto to mi je garancija ak krepa... 

Ja još uvijek vrlo zadovoljan sa svojom. Sve radi perfektno  I čekao sam ju 2 tjedna točno, jako brzo je stigla i brzo ocarinjena...

Sad gledam dal da si naručim i miša kakvog, ili da kupujem ovdje 

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.9.2016 20:42 (lllnuclearlll).
12 godina

Vidim da većina mehaničkih tipkovnica nema HR raspored tipki. Kako se onda dobiju naši znakovi na tim tipkovnicama? Jel se poremeti raspored svega kad prebaciš?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Azmo kaže...

Vidim da većina mehaničkih tipkovnica nema HR raspored tipki. Kako se onda dobiju naši znakovi na tim tipkovnicama? Jel se poremeti raspored svega kad prebaciš?

obično su ti naši znakovi na tipke naljepljeni gore na njih, ili ako si netko da više truda, onda ih odštampa, tako da oni ne svijetle zajedno sa ostatkom tipkovnice jer nisu ugravirani (ukoliko ona ima osvjetljenje), ako nema osvjetljenje, onda to što su naljepljena ili odštampana gore izgleda normalnije 

ovisno o layoutu i jeziku tipkovnice koji je na njoj, dodatni znakovi mogu i ne moraju dovesti do konfuzije gdje je što, jednom dok se navikneš gdje što stoji i znaš gdje je što, ne buniš se previše

ja za sad znam samo da ova moja mehanička (ozone strike battle) ima ugravirana hrvatska slova i znakove da svjetli (hr layout), ali na uk layout, nije čisti hrvatski, pa na njoj imam hrvatska slova i znakove na mjestima gdje bi moralo da bude, samo zato što je rađeno preko uk layouta, određene znakove imam na tipkovnici dva puta (zagrade, točka, zarez, upitnik i tako to)

kažem da znam samo za svoju tipkovnicu da ima ugravirana hrv slova da svjetle, jer su u bugu u 6. mj imali recenziju nje (web verzija, čitao sam taj broj tu na stranicama buga), i napisali su da je sa njom napokon i na hrvatskom tžištu dostupna mehanička tipkovnica sa hrv slovima i znakovljem

druge mehaničke nisam vidio (osim par roccat-a i eblue)uživo tako da neznam točno dal je to istina u potpunosti

17 godina
moderator
Dodaj si engleski jezik za tipkovnicu u Windowsima pa se prebacuj i gledaj što se događa. Imala tipkovnica hrvatske znakove ili ne, nema nužno veze s rasporedom u Windowsima. Fizički ista tipka na tipkovnici hrvatskih i engleskih oznaka dat će isto slovo na isto podešenom jeziku u Windowsima.
17 godina
Azmo kaže...

Napraviš si custom layout gdje naše palatale tipkaš na AltGr + ctszd  Sve ostaje na svom mjestu, a imaš hrvatske palatale...

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.9.2016 11:13 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan

hvala na preporukama ali evo dobio sam "novu" tipkonicu. Ima Cherry MX Black klikere i nesto je savrseno. Rijec je o Cherry G80-1000. Uziavjte.

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
Gam3r kaže...

hvala na preporukama ali evo dobio sam "novu" tipkonicu. Ima Cherry MX Black klikere i nesto je savrseno. Rijec je o Cherry G80-1000. Uziavjte.

vintage kliketuša

me like :) 

17 godina
matija656 kaže...

vintage kliketuša

nije to kliketuša 

15 godina
lllnuclearlll kaže...
matija656 kaže...

vintage kliketuša

nije to kliketuša 

fujto 

barem je mehanička 

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.9.2016 15:12 (matija656).
15 godina
neaktivan

planirao sam kupit jednog dana si noviju neku mehanicku ali sad kada imam ovu mislim da sam miran narednih 10 godina 

Stvarno je ojecaj tipkanja fantastican. Fakat je glasna tipkovnica ali boli me briga 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Gam3r kaže...

planirao sam kupit jednog dana si noviju neku mehanicku ali sad kada imam ovu mislim da sam miran narednih 10 godina 

Stvarno je ojecaj tipkanja fantastican. Fakat je glasna tipkovnica ali boli me briga 

A na što ćeš prelazit (ako ti ne trebaju Win tipke)? Jedini zbilja jasan upgrade bila bi Unicompova tipkovnica (s buckling springs prekidačima - istim prekidačima kao IBM Model M) koja zbog ogromne cijene dostave iz SAD-a košta pravo malo bogatstvo. Ili eventualno Topreove kapacitive, koje su još skuplje i koje imaju posve drugačiji feeling. Sa svim ostalim dolaziš praktički na isto. Dobra tipkovnica se koristi dok se ne razdere (ili zalije gulašom , kao što je moja Microsoft Natural završila svoj život ).

15 godina
neaktivan

rekoh planirao sam dok mi ova nije dosla ko poklon na vrata. Sva sreca pa imam dobrog sogora koji mi je bio voljan posudit na trajno :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Dosta se prića o tome kak su te mehaničke tipkovnice glasne. Što to znaći? Budiš susjede 2 kata iznad i ispod sebe ili samo razmaženo pretjerivanje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Azmo kaže...

Dosta se prića o tome kak su te mehaničke tipkovnice glasne. Što to znaći? Budiš susjede 2 kata iznad i ispod sebe ili samo razmaženo pretjerivanje?

Razlikuju se po kategorijama, nešto su glasnije od jačeg udaranja po membranskim tipkama. Moglo bi smetati ljudima koji su sa tobom u prostoriji a ti pišeš npr. roman. Ali ne mogu se usporediti sa lupanjem po mehaničkim pisačim strojevima. A imaš za kupiti i podmetače koji ti se stavljaju ispod tipki i prigušuju klikove.

Pogledaj si video za usporedbu:

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
17 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Jeli netko kupio možda? Djeluje kao baš ok "no bs" keyba.

BF3, MW2, Origin: okrad1337 Steam: okrad5656
12 godina
Sir Vidara the XVII kaže...
Azmo kaže...

Jeli netko kupio možda? Djeluje kao baš ok "no bs" keyba.

A još se lomim. Da klava je baš tako plus što mi je prekrasna! Al muči me što su prekidaći TTC Brown (nisu baš zastupljeni) i što nema HR raspored. Već sam je 10 puta htio naručit. S druge strane nekako se nadam da bi mogla bit recenzija u slijedećem BUGu! ;)

A doma imam Logitech G510 pa ne znam dal da menjam.

P.S. Hoće netko kupit Logitech? :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.9.2016 14:01 (Azmo).
14 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi,

trazim neku tipkovnicu do ca. 350 kn,ako je moguce da je "rasvijeta" crvena 

naisao sam na asus cerberus,pa sto vi mislite o toj tipkovnici`?
i u svakom slucaju volio bih cuti vase prijedloge!

unaprijed hvala :)

mac
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
predator198 kaže...

Pozdrav ljudi,

trazim neku tipkovnicu do ca. 350 kn,ako je moguce da je "rasvijeta" crvena 

naisao sam na asus cerberus,pa sto vi mislite o toj tipkovnici`?
i u svakom slucaju volio bih cuti vase prijedloge!

unaprijed hvala :)

Moja preporuka: 

http://www.gearbest.com/keyboards/pp_298472.html?wid=21

10 godina
neaktivan

Podržavam preporuku jer sam i sam upravo dobio istu i definitivno je best buy čak i za 48$ (ja sam svoju kupio za 40$ na banggood-ovoj akciji). 

Tipkovnica je mala iako je full keyset. Donji dio kućišta plastičan, gornji alu. Kliketuša je samo takva, outemu blue switchevi su glasni ali vrlo ugodni za korištenje. RGB rasvjeta ima dosta opcija za veselje, no ja sam samo ostavio konstantno svijetlo plavo svjetlo.

Pošto je koristim na poslu visoko cijenim i fn+f12 funkciju pokretanja kalkulatora :) Još jedan lijepi detalj su gumene podloške i na nožicama za podizanje tipkovnice što nažalost i nije česta pojava.

Jedini minus je ANSI raspored tipkovnice pa ako ne znate napamet gdje se što nalazi ne preostaje ništa drugo no šalabahter ili US raspored :P

11 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

kupio sam prije 2 godine ms tipkovnicu sa pozadinskim osvijetljenjem koje je prestalo raditi a i dok je radilo je bilo dosta slabo.

Kupio bih neku kvalitetnu tipkovnicu koja će potrajati marke tipa Logitech, Asus ili Roccat sa dobrim pozadinskim osvijetljenjem i HR layoutom.

Ne volim imati lijevo od glavnog dijela nikakve tipke jer me uvijek zbune pa krenem po njima tipkati. Ne trebaju mi nikakve posebne funkcije samo da je osvijetljene dobro.

Potrošio bih između 400-700 kn. 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Trebaju mi misljenja o tipkovnici Coolermaster Masterkeys Pro S (RGB).

Imam iskustva sa CM tipkovnicama (2 do sad) i nisam  nikad osto razocaran osim u pogledu osvjetljenja kod zadnje gdje imam bijelo osvjetljenje koje se ne moze iskljuciti do kraja sto mi je bila velika mana (imam uvijek ukljuceno ali ono, zelim imati opciju da mogu sve iskljuciti ako hocu). Kod sadasnje tipkovnice postoji opcija da se jacina svijetla mijenja sto nisam vidio da je  slucaj kod masterkeysa. stoga me zanima da li su mozda napravili neke promjene pa je to sada moguce preko softvera ili i dalje tipkovnica svijetli na 100% jacine? bojim se da tipkovnica mozda nece imati prejako svijetlo u mraku jer kada ovu sadasnju tipkovnicu imam na 100%, braco mila osljepite za 10sec xD 

Takoder kandidati koje sam jos gleadao su Corsair Strafe RGB koja je 1050kn  i  Logitech G810 Orion Spectrum koja je 1200kn.

CM mi je na prvom mjestu zbog velicine (ne koristim numpad) i cijene 850kn. Sad me zanima vase misljenje, da li netko vec posjeduje ovu tipkovnicu itd.. 

0 0 hvala 0
15 godina
ecimir kaže...

Pozdrav svima,

kupio sam prije 2 godine ms tipkovnicu sa pozadinskim osvijetljenjem koje je prestalo raditi a i dok je radilo je bilo dosta slabo.

Kupio bih neku kvalitetnu tipkovnicu koja će potrajati marke tipa Logitech, Asus ili Roccat sa dobrim pozadinskim osvijetljenjem i HR layoutom.

Ne volim imati lijevo od glavnog dijela nikakve tipke jer me uvijek zbune pa krenem po njima tipkati. Ne trebaju mi nikakve posebne funkcije samo da je osvijetljene dobro.

ako možeš zanemarit to što ima red macro tipaka sa lijeve strane, jako dobar odabir

hr layout do tih para (700 kn) je jedino na ovoj koliko ja vidim, ostale su sve skuplje koje imaju hr layout 

http://www.futura-it.hr/katalog/periferija/tipkovnice/gaming/150300006/

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2016 17:17 (matija656).
16 godina
matija656 kaže...
ecimir kaže...

Pozdrav svima,

ako možeš zanemarit to što ima red macro tipaka sa lijeve strane, jako dobar odabir

hr layout do tih para (700 kn) je jedino na ovoj koliko ja vidim, ostale su sve skuplje koje imaju hr layout 

http://www.futura-it.hr/katalog/periferija/tipkovnice/gaming/150300006/

To je Roccat Ryos MK koja nema pozadinsko osvjetljenje.

Sa pozadinskim osvjetljenjem se za približnu cijenu nađe Roccat Ryos MK Glow (stranica proizvođaća). Jedino treba pitati trgovinu da li Hr slova svijetle ili su samo otisnuta.

Genius, Zalman i još neki proizvođaći na svjetlećim membranskim tipkovnicama nižeg cjenovnog razreda imaju osvjetljenje Hr znakova dok (pre)skupi Logitech ima otisnute Hr znakove koji se izližu nakon nekoliko mjeseci korištenja.

Što se tiče macro tipki, kad se jednom navikneš na njih, poslije je teško bez njih. Ja ih imam 54 (3x18) i sve su mi programirane za nešto. Možeš si programirati npr. turn off, restart ili pokretanje programa koje često koristiš. Dovoljan ti je klik jednim prstom na tipku umjesto pomicanja i klika mišem (znam da se to zove lijenost, ali stvarno takve sitnice znadu veseliti :).

Još jedan veliki plus je naslon za dlanove (barem meni). Naravno, ako imaš minijaturnu policu za tipkovnicu, onda je to sve višak i gledaš što manje dimenzije.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice