Postavljanje zvučnika u sobi

poruka: 13
|
čitano: 11.829
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam zvučnike 5.1 sustav, soba veličine 4x4 metara. Kako da rasporedim zvučnike?? :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

jedan u lijevi kut dolje malo dalje od monitora i drugi isto tak, centralni na monitor ili ispod monitora, a ostala dva iza sebe.

sub stavis negdje na pod gdje je cvrsto, nikako na stol.

Mjera čovjekova stvarna karaktera je ono što bi učinio kada za to nitko ne bi saznao...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ovako nekako bi trebalo izgledati

Sad pod kojim kutem bi trebali biti postavljeni to ne bi znao, ali mislim da je u jednom broju BUGa bilo objašnjeno, probaj malo pronaći na Pretraživaču sadržaja BUGa.

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo ovako nekako kako je prikazano na slici.

Zvučnici (visokotonci) bi trebali biti u visini slušačevih ušiju, osim subwoofera naravno koji ide na pod.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo slikica s označenim kutevima itd., inače posjetiš dolby.com ili dts.com i imaš sve objašnjeno.

edit:

Matozan kaže...

Zvučnici (visokotonci) bi trebali biti u visini slušačevih ušiju, osim subwoofera naravno koji ide na pod.

Prednji da, surround (stražnji) zvučnici bi trebali biti 0,5 do 1 m iznad visine ušiju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.5.2011 14:16 (Mirko935).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ako bi ih postavljao na zid na kojoj visini bi trebali biti? pod kojim kutem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Postavljanje zvučnika u sobi
prednji na visini usiju
straznji malo vise
ne shvacajte salu ozbiljno
17 godina

Pa rekli su ti oba posta iznad tvoga pod kojim kutem i na kojoj visini. 

Kutevi su ti na crtežima... {#}

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Pero Dinamit kaže...

Pa rekli su ti oba posta iznad tvoga pod kojim kutem i na kojoj visini. 

Kutevi su ti na crtežima... {#}

Mislim da on misli dal zvucnici trebaju biti nagnuti za odredeni kut...

U tom slucaju netrebaju biti pod odredenim kutom, samo ih stavi vodoravno

:D
15 godina
luka_cro kaže...

jedan u lijevi kut dolje malo dalje od monitora i drugi isto tak, centralni na monitor ili ispod monitora, a ostala dva iza sebe.

sub stavis negdje na pod gdje je cvrsto, nikako na stol.

Daj mi reci samo zašto baš nije dobro da je vufer na stolu?

Tu sam i kad misliš da nisam!!
16 godina
neaktivan
Nisam Ja,Nisi Ti kaže...

ako nemaš neki masovni i čvrst stol woofer će ti prenosti previše vibracija na stol te kvaliteta zvuka neće biti dobra, zato ga je bolje stavit na pod.

15 godina
neaktivan
Balvan8 kaže...
Nisam Ja,Nisi Ti kaže...

ako nemaš neki masovni i čvrst stol woofer će ti prenosti previše vibracija na stol te kvaliteta zvuka neće biti dobra, zato ga je bolje stavit na pod.

Uz to nema nikakvog smisla jer su zvučni valovi ispod 80 Hz takvi da im je gotovo nemoguće odrediti izvor. A ako imaš lošiji woofer, moguće je da proizvodi distorziju više frekvencije koja će se u slučaju kad ga držiš na stolu bolje čuti, a to baš i ne želiš.

16 godina
neaktivan
Nisam Ja,Nisi Ti kaže...

Ako imaš sub sa zvučnikom koji gleda prema dolje, onda ga je bolje imat na podu jer se pod u tom slučaju koristi za širenje zvuka. I to po mogućnosti pod bez tepiha. Kod ostalih suba ćeš u praksi obično dobiti najdublji bas ako je sub na podu, ali nekog dobrog teoretskog recepta kamo ga postavit baš i nema. Najćešće savjeti su da ga postaviš na pod negdje između prednja dva zvučnika, negdje u kut sobe ili negdje sa strane, ali najbolja lokacija je u biti ona koja tebi najviše odgovara. Ako ti je stalo do zvuka i ako imaš dobar sub, potrudi se sa različitim pozicijama i na kraju ga pusti na mjestu na kojem daje zvuk koji ti najviše odgovara. Ne zaboravi se vratit na mjesto slušanja nakon svakog pomicanja suba. :) Idealno bi bilo da ti neko pomogne u tome i da probava pomicat sub okolo po sobi dok ti sjediš na istom mjestu. Ako ti nije toliko stalo, stavi ga negdje gdje ti je praktično i ako si zadovoljan sa zvukom, sve 5. :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice