Da li netko zna smiju li se psi puštati da bez nadzora lutaju po susjedstvu i ulaze na tuđi posjed? Kućanstvo u ulici nekih 50-ak metara od nas to radi sa 2 mala (neopasna) psa, pa me zanima što zakon kaže o tome s obzirom da je riječ o psima koji nisu veliki i agresivni. Ulaze na naš posjed i jedu hranu koju mi pred ulaznim vratima ostavljamo našim mačkama, a vlasnik meni prigovorio zbog toga jer kao njihovi psi su bolesni i smiju samo određenu hranu jesti, a njihovi psi na naš posjed ulaze i jedu tu hranu.
Psi bez nadzora-zakon
- poruka: 31
- |
- čitano: 3.096
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
prijavi redaru ili komunalnoj sluzbi, nekom sklonistu, ovisno sto vec imas u blizini.
naravno, bit ce i onih koji ce reci da se bolje ogradis da ne mogu uci, ali..
svaki pas je potencijalna oapsnost ako je bez nadzora, cak i oni mali i najsladji, nema veze. kod mene su otisli u ekstreme s setnjom pasa, od 5 ujutro do 2 po noci se psi setaju, kapija mi je izgrebana, hrpa kakice pod prozorom, sve ispisano....jer osjete moje pse, i onda navale na kapiju a pristavi balavci koji setaju kojekakve pitbulove ih jos rajcaju da vjezbaju agresiju.
nikakav glas razuma ni upozorenje nije pomoglo, sve dok nisam rekao da ce iduci put kapija biti otvorena, pa kad navale i bude im na povodcu ostao komadic fasiranog mesa, onda su odustali.... nekima je trebalo i dodatno uvjeravanje u vidu otvorene kapije i dva teleta od 60kg na labavom povodcu.... :)
zelim ti reci, pas moze pobjeci, desi se to i najpazljivijima, ali ako neciji psi redovito budu kod tebe u dvoristu, imas pravo obavijestiti svakog za koga mislis da je nadlezan, ukljucujuci i policiju, bez obzira sto su to mali, i po tvom misljenju neopasni psi. posebice ako u kucanstvu imas malu djecu, ili starije osobe.
kao treca opcija uvijek ti ostaje macola od 10kg..... salim se.

Ne smiju, a ne smiju ni tvoje mačke pa svejedno lutaju svugdje...
zezas se, jel tako....

Šta ti nije jasno?
Ma, briga te. Neka šeću. Bitno da nisu neke opake, masivne "pašćetine" koje potencijalno mogu gadno ozlijediti čovjeka ili čak ubiti. Imam u ulici jednog (Cane corso ili tako nešto) koji nikada nije bez vlasnika. Ali taj pas baš izgleda opasno. I nisu mi jasni ljudi koji drže takve psine ili kako ja kažem - pašćetine.
Ma, briga te. Neka šeću. Bitno da nisu neke opake, masivne "pašćetine" koje potencijalno mogu gadno ozlijediti čovjeka ili čak ubiti. Imam u ulici jednog (Cane corso ili tako nešto) koji nikada nije bez vlasnika. Ali taj pas baš izgleda opasno. I nisu mi jasni ljudi koji drže takve psine ili kako ja kažem - pašćetine.
Ne smetaju meni. Volim životinje. Nego ljudi eto puštaju svoje pse da bez nadzora idu po tuđim dvorištima i onda meni prigovore što njihovi psi pojedu hranu koju mi ostavimo vani našim mačkama, jer kao jednom od tih pasa pozli od te hrane. Mene samo zanima da li ću ja biti odgovoran po zakonu ako taj pas zaista ugine, ili susjedi koji te iste pse bez nadzora puštaju da lutaju po susjedstvu i ulaze u naše dvorište?
Znači lik pušta pse da šeću po susjedstvu i onda ti cendra kad ti isti psi jedu hranu koju ti ostaviš mačkama i kao zlo im je od toga. Reci mu da si te pse drži na svojemu i nema problema, što ti imaš odgovarati za tuđi nemar. Steraj ga u tri krasne ako će i dalje srati, nek se pobrine za svoje vlasništvo.
Ne smetaju meni. Volim životinje. Nego ljudi eto puštaju svoje pse da bez nadzora idu po tuđim dvorištima i onda meni prigovore što njihovi psi pojedu hranu koju mi ostavimo vani našim mačkama, jer kao jednom od tih pasa pozli od te hrane. Mene samo zanima da li ću ja biti odgovoran po zakonu ako taj pas zaista ugine, ili susjedi koji te iste pse bez nadzora puštaju da lutaju po susjedstvu i ulaze u naše dvorište?
Nabavi psa većeg od susjedovih.
Postoji mnogo rješenja ovog tvog slučaja:
Prijava policiji ili komunalnom redarstvu-postupanje po zakonu o prekršaju protiv javnog reda i mira (pišu mu prijavu, čl. 30...ali tako mogu i tebi za šetanje mačaka ili bilo čega drugog)
Prijava veterinarskoj inspekciji koji reagiraju tek nakon ozljeđivanja drugih osoba ili drugih životinja, od strane životinja bez nadzora
Ponovni uljuđen razgovor sa susjedom...
Eskalacija...(Staviš u hranu nešto da dobiju proljev itd..., pa svađa dvoje velikih, bude preko onih malih...ovo je valjda poznato) u čemu ne treba zaboraviti da slično može učiniti i taj susjed...
Moj savjet je ponovni pokušaj i uljuđen razgovor, jer sve ostalo vodi da se gledate preko nišana cijeli život...
P.s. ti ne možeš odgovarati za smrt tih životinja, psim ako se to ne dokaže da si imao namjeru...a i tada bi opet taj morao proći sa prijavom
Eskalacija...(Staviš u hranu nešto da dobiju proljev itd..., pa svađa dvoje velikih, bude preko onih malih...ovo je valjda poznato) u čemu ne treba zaboraviti da slično može učiniti i taj susjed...
Mislim ovo je debilana uopće i predložiti, nauditi životinji jer... u biti iz bilo kojeg razloga osim u nužnoj obrani od ozljeđivanja.
Savjet u rečenici ispod te je najbolji savjet, popiti nešto i razgovarati k'o ljudi. Objasniti prijateljski i bez prijetnji tužbama i glupostima pa tek ukoliko ne ide tako razmisliti o daljnjim postupcima.
Ukoliko i dalje žele da im životinje švrljaju okolo onda bi taj gazda trebao naučiti pse da jedu samo onu hranu koju im on da ili da DuxCro hranu za svoje životinje drži van dohvata susjedovih životinja.
Točno i u pravu si 100%.
O tome se malo piše.
Otkad mi je uginuo ćuko ( hrv. ovčar -orije dvije godine) u dvorištu i vrtu ne mogu živjeti od tuđih mačketina.
Osim toga, moje dvije mačke (sterilizirane, pa su su plahe) ne smiju od tad u svoje dvorište i lijepi vrt, jer ih zlostavlja mačor koji je okupirao taj teritorij. Za njim je došlo desetak mačaka iz njegova harema. (ima već i mladunčadi, jer su se dvije omacile)
Nekoliko puta mi je ozlijedio mačke do krvi.
Pošto su sterilizirane (ne osjeti da su ženke) on na njih gleda kao na suparnike "mačore".
Pokušavao sam nekako preko nekakvih udruga mačkoljubaca to riješiti, no rješenja nema. Azili za pse postoje, no za mačke koje su realno veći problem, ne postoji.
uvijek su objašnjenja; "malo ih hranite, pa ih negdje udomite" ?!
Gdje da ih udomim majku mu , to su mačketine od godine do pet starosti ?!
Parcovi su kućni ljubimci za ove nemani koje su okupirale cijelo dvorište, nekoliko nusprostorija.
Pisao sam i lokalnim novinama, no nitko takav članak ne želi objaviti.
Realno, razmišljam o nepopularnim drastičnim mjerama eliminacije tih gamadi. Ako negdje preko rijeke odvedem samo mačora, pojavit će se novi , mlađi i opet isti problemi.
Pas nije opcija jer smo već tri godine žena i ja sami u kući, pa ne želim da mi cvili, zavija dok ne dođemo s posla. Dva psa bi bila rješenje, no nemamo vremena ni godina za brigu o dva psa.
ne bas, kastrirane ili sterilizirane macke nitko iz macjeg svijeta ne smatra niti potencijalnom konkurencijom, niti prijetnjom, niti potencijalnom sevom. :)
nemaju nagon za razmnozavanje, nemaju nagon da brane teritorij, nemaju nagon za obiljezavanjem teritorija, ne ispustaju miris kojim se identificiraju niti kao prijetnja niti poziv za parenje....
i bas zato imas dvoriste puno macaka, tvoje macke nemaju nagon za braniti taj teritorij, stradaju zato sto se nadju tamo a svaku drugu macku smatraju prijateljem za igru a ne kao oapsnost ili uljeza na svom teritoriju.
pas, nekastrirani macak vecih dimenzija i problem rjesen

A jel kome mogu prijavit susjeda koji ima 15+ mačaka i samo se kote?
Problem je jer meni idu po dvorištu, sjenici, zapišaju sve.
to sa mačkama je izgleda pandemija svuda, i kod mene su zauzele vrt i dvorište...jedna mi je i spavala na mašini pa je nastradala kad sam upalio auto.
Nema tu pomoći, imam malog pesa starog deset godina ali on se boji mačke
...nemaju nagon da brane teritorij
kako koje, meni u dvorište ne smije ni jedna, a mace mi kastrirane već godinama
...nemaju nagon da brane teritorij
kako koje, meni u dvorište ne smije ni jedna, a mace mi kastrirane već godinama
istina, ovisi o macki, nisu sve jednake, a ovisi i kad se sterilizacija/kastrscija odradi, nije isto na malom macetu ili na macki staroj par godina.
kod nas redovito kupe lutalice po ulicama i odradjuju sterilizaciju, bez obzira na starost macke, ali ljudi su tu navise krivi, nabave i onda vrlo brzo na ulicu i opet se broj nekontrolirano siri.
moj susjed ima barem 20 macaka, o kojima apsolutno ne brine, konstantno dovodi nove macke, vecina ih strada pod tockovima, nazalost, ne moze mu nitko nista, registrirao se kao "skloniste", ne znam tocno detalje, ali uglavnom, nikoga nije briga, netko je svoju brigu orebacio na njega i rijesena stvar.

Mačke su veće sranje od džukaca... dok su mi klinci bili mlađi morao sam prvo pregledati svoj travnjak i svom ograđenom dvorištu i pokupiti mačja sranja... i svejedno mi se jedan klinac uredno ospe jer je alergičan. Jedno vrijeme je bilo toliko uzelo maha da sam se omišljao da im serviram punjene srdele... sreća prošlo je bez toga, ali je bilo blizu. Nepopularna mjera ali brate mili, drži svog kućnog ljubimca u svom dvorištu/stanu/štogod. Ja da sam htio mačku - nabavio bih si.
P
Ne pada mi na pamet ovako nešto ikada učiniti životinji, pa da sam u ne znam kakvoj svađi sa vlasnikom tih životinja.
Mačke su veće sranje od džukaca...
Glupost, ja kao klinac nikada nisam dozivio da mi mačka odnese obuću ispred praga, za pse jesam više puta nego mogu nabrojati
Ako pričamo o mačkama i psima bez nadzora psi su veće štetočine, odnose i grizu obucu koju nadju u dvoristu, znalo se dogadati da poguše kokoši tko je držao u zadnjem dvorištu i slično.
Kod tebe je specificna situacija ti je klinac alergičan, ali izuzev toga je ne znam jednu "štetu" koju bi avlijanerska-dvorišna mačka naoravila, štoviše kad ih imaš po dvorištu nema miševa ni na karti

Da ?
Moraš ih hraniti, pa neće loviti miševe
mice are nice
Ma pričam o divljim mačkama što se omace po šupama i paznim svinjcima pa hodaju po cijeloj ulici a nemaju vlasnika.
A i ti kao da nikada nisi imao mačku, koliko god da je hraniš opet će ćopat miševe
Moj mačor na tjednoj bazi vjerojatno jede bolje i od mene a opet ganja miševe, tu i tamo jednoga ostavi i pred vratima da se pohvali kakav je lovac
ali izuzev toga je ne znam jednu "štetu" koju bi avlijanerska-dvorišna mačka naoravila
Meni najveću "štetu" rade što mi remete san jer se obaveznu svaku drugu večer deru ko da ih netko kolje i doslovno moraš izaći na ulicu da ih otjeraš.
Ne znam jel su to neke njihove borbe, parenje ili šta već, ali to se događa redovno, i obavezno u 1-2-3 ujutro...
Naravno, njihovim zatucanim vlasnicima to deranje nekako ne smeta.
Pročitao sam rješenje da hrana za mačke u mom dvorištu bude van dohvata tuđih najboljih prijatelja. Drugo rješenje, da se ogradi posjed kako tuđe životinje nebi ulazile. Hajde lijepo savjetujte brigu o vlastitim životinjama, što uključuje nadzor istih i kontrolu. Tu nije problem mačka i hrana za mačke na privatnom posjedu, već vlasnik nepravilno dresiranih psića. Nisam ugodna osoba, rekao bih mu da mi smeta što je došao tražit od mene u moje dvorište da maknem hranu za svoje mačke kako njegovi psi nebi mogli pojest tu hranu. Smatram da to nije nerazumno.

Da li netko zna smiju li se psi puštati da bez nadzora lutaju po susjedstvu i ulaze na tuđi posjed? Kućanstvo u ulici nekih 50-ak metara od nas to radi sa 2 mala (neopasna) psa, pa me zanima što zakon kaže o tome s obzirom da je riječ o psima koji nisu veliki i agresivni. Ulaze na naš posjed i jedu hranu koju mi pred ulaznim vratima ostavljamo našim mačkama, a vlasnik meni prigovorio zbog toga jer kao njihovi psi su bolesni i smiju samo određenu hranu jesti, a njihovi psi na naš posjed ulaze i jedu tu hranu.
možda ti je najzgodnije macama ostaviti hranu na neko povišeno mjesto, gdje psi neće moći do nje
mace će se začas naučiti da je hrana na novoj poziciji i problem riješen
ali izuzev toga je ne znam jednu "štetu" koju bi avlijanerska-dvorišna mačka naoravila
Meni najveću "štetu" rade što mi remete san jer se obaveznu svaku drugu večer deru ko da ih netko kolje i doslovno moraš izaći na ulicu da ih otjeraš.
Ne znam jel su to neke njihove borbe, parenje ili šta već, ali to se događa redovno, i obavezno u 1-2-3 ujutro...
Naravno, njihovim zatucanim vlasnicima to deranje nekako ne smeta.
Zimi mi ne smeta nista jer je sve zatvoreno pa se ni ne cuje, ljeti mi vise smetaju avlijanerski đukci što cijelu noć laju i zavijaju na mjesec, zvjezde, povjetarac ili štagod već.
Spojiš limenu posudu na 220... brzo nauče... u djeliću sekunde rekao bih.
Zajebavam naravno... ali pogledavši od ponašanja u prometu/šopingu/svakodnevnici... da ne spominjem politiku, do ove teme... pa jbt ljudi samo na sebe i svoje potrebe misle. Ovaj pita za džukce... a njegove mačke kolju npr tko zna koliko ptica svaku noć (poznata stvar da su mačke najveće sranje što se tiče ptičje populacije)... kbk... tuđe ptice... divlje... narodne... kbk za susjeda... kbk za drugog vozača... kbk za bakicu na kasi koja prebire po novčaniku jer ne razlikuje kovanice... nema više da se zamisliš "šta bih ja napravio na njegovom mjestu" pa ono da malo navečer prije nego zaspiš proanaliziraš svoje postupke taj dan, šta sam napravio, kako sam postupio, jesam li mogao drugačije, jesam li nekoga povrijedio/uvrijedio. A sve kako bih sutra bio bolji čovjek... nema toga više (ako naletiš na takvog to ti je best frend forewer, naravno ako to znaš cijeniti)...većina samo na sebe i svoje potrebe misli... išli smo lagano u 3kk.
Evo danas situacija, ja na kasi... starija žena ispred mene kupila za Božić svašta (za kuhinju) i vidim da će teško to ponijeti (nije uzela kolica)... ponudim se da pričeka da platim pa ću joj pomoći ili da stavi u moja kolica pa ću joj odfurati do auta... žena veli evo sad će moj sin doći ali ovo što ste ponudili je stvarno toplo i ljudski i svašta nešto mi lijepo rekla... jesmo li stvarno toliko u banani da jedna takva beznačajna gesta izaziva toliku zahvalnost... nekad je to bila normala (ona zamišljena crta između dva ekstrema)... znam Božić i to nešto malo izazove u čovjeku da bude bolji... jesam li previše OT?... jbg sry... žena mi popravila dan (a nadam se i ja njoj).
Spojiš limenu posudu na 220... brzo nauče... u djeliću sekunde rekao bih.
Zajebavam naravno... ali pogledavši od ponašanja u prometu/šopingu/svakodnevnici... da ne spominjem politiku, do ove teme... pa jbt ljudi samo na sebe i svoje potrebe misle. Ovaj pita za džukce... a njegove mačke kolju npr tko zna koliko ptica svaku noć (poznata stvar da su mačke najveće sranje što se tiče ptičje populacije)... kbk... tuđe ptice... divlje... narodne... kbk za susjeda... kbk za drugog vozača... kbk za bakicu na kasi koja prebire po novčaniku jer ne razlikuje kovanice... nema više da se zamisliš "šta bih ja napravio na njegovom mjestu" pa ono da malo navečer prije nego zaspiš proanaliziraš svoje postupke taj dan, šta sam napravio, kako sam postupio, jesam li mogao drugačije, jesam li nekoga povrijedio/uvrijedio. A sve kako bih sutra bio bolji čovjek... nema toga više (ako naletiš na takvog to ti je best frend forewer, naravno ako to znaš cijeniti)...većina samo na sebe i svoje potrebe misli... išli smo lagano u 3kk.
Evo danas situacija, ja na kasi... starija žena ispred mene kupila za Božić svašta (za kuhinju) i vidim da će teško to ponijeti (nije uzela kolica)... ponudim se da pričeka da platim pa ću joj pomoći ili da stavi u moja kolica pa ću joj odfurati do auta... žena veli evo sad će moj sin doći ali ovo što ste ponudili je stvarno toplo i ljudski i svašta nešto mi lijepo rekla... jesmo li stvarno toliko u banani da jedna takva beznačajna gesta izaziva toliku zahvalnost... nekad je to bila normala (ona zamišljena crta između dva ekstrema)... znam Božić i to nešto malo izazove u čovjeku da bude bolji... jesam li previše OT?... jbg sry... žena mi popravila dan (a nadam se i ja njoj).
Uhvatio sam jednu bakicu u krađi dok sam radio kao zaštitar u Lidlu i ta umiljata bakica nakrala više nego itko ikad.