Evo jedna nevjerojatna priča iz mog života i iskustva koja sam MORAO napraviti sa lijepom našom.
UVOD:
Živio sam sa mojom ženom u Njemačkoj.Tada još nismo bili vjenčani.Nakon 12 godina života u Njemačkoj život više nije bio kao prije.
Tržište je postalo po mom mišljenju previše liberalno,pa više nije bilo problem davati otkaze na svakom koraku.
Tako sam ja uvijek imao ugovor na stalno, i kojim čudom znao dobit otkaz zato što se uvijek netko našao tko bi moj posao napravio za manje novaca.
To se stvarno dogodilo ljudi.Znam puno takvih primjera.Njemačka se jednostavno raspada.Al pustimo sad to.
Bio sam u vezi sa mojom sadašnjom suprugom 5 godina.Tada je odjednom krajem 2006. sve krenulo nizbrdo.
Ja sam opet dobio otkaz.Novi posao nisam mogao naći.A još se desilo i nešto što me bacilo na razmišljanje i odluku.
Nazvala me moja sestra da bi mi rekla da su mi starci imali saobraćajku i završili na krovu te skoro poginuli.
Tada sam donio odluku:
Vraćam se u Hrvatsku!
Moja žena i tadašnja cura nije mogla odmah samnom jer je završavala višu školu u Njemačkoj i nije ju htjela prekinuti.
Dakle ja u Hrvatsku.
Pomogao roditeljima.
Išao na prekvalifikaciju i našao posao(bolje rečeno moj stari me uspio uvući u firmu gdje je on 40 godina radio)
Konačno je došlo vrijeme i moja žena je došla iz Njemačke.
I tu počinju problemi.
Da bi ona mogla ostati tu već sam prije nego je došla pitao na policiji kako,zašto,na koji način.
Oni su mi rekli:
Samo nek se ona tamo kompletno odjavi i dođe ovamo.Sve ćemo tu sredit.
Sve je to napravila.
E,sad.Da bi se mogli vjenčat bilo je potrebno HRPETINU papira nabavit.
Da bi dobio na primjer jedan papir za nju da je slobodnog bračnog stanja i da se smije udat za mene morao sam sigurno 5 papira o sebi vadit,
dat prevest na Njemački,dat ovjerit na sudu da su to ti isti papiri i poslat u Njemačku.
Nakon puno muka i još više tisuća Kuna konačno su svi papiri bili tu i mogao sam se vjenčat.
Sve je bilo konačno super.
Mislio sam.Tu su problemi tek krenuli.
Pošto vjenčani krenuli smo na policiju nju prijavit i tražit dozvolu boravka u Hrvatskoj.
Ništa lakše rekli su mi, pošto smo vjenčani.
Dali su mi zahtjev koji moram ispunit i papir na kojem piše koje sve dokumente trebamo.
E,sad.
Pošto je ona kod vjenčanja uzela moje prezime više njezina putovnica ne vrijedi.
Ajde na Njemački konzulat u Zagreb i zatražili novu.
Sve je to trajalo do polovice prvog mjeseca dok konačno nije stigla putovnica i svi papiri koji su se od nje i mene tražili.
Ja sav sretan na policiju i mašem im pred nosom sa mojom hrpetinom da konačno sve imam.
Znate šta su mi rekli??
Od 01.01. je izašao novi zakon i prvu dozvolu boravka mora zatražit u njezino matičnoj zemlji na Hrvatskom konzulatu!!!!!!
Nisam mogao vjerovat.
Proje nisu ni riječi o tome progovorili a sad mi tako nešto kažu i još k tome: Pa rekli smo vam.
NIJE ISTINA!!!
U svakom slučaju sam im tamo u policiji prekleo i državu i zakone(naglas)
OK.
Ja u Zagreb i izvadio kartu za Njemačku za moju ženu.
Sada je u Njemačkoj.
Nazove ona na Konzulat a oni joh hladno kažu:
Pa fali vam potvrda o zdravstvenom osiguranju.
Pa naravno da fali.Rekli su nam na policiji da čim podnese zahtjev dobit će nekakav papir sa nekim brojem i sa tim ide na HZZO i
bit će osigurana.
EEEE kad bi to bilo tak lagano i jednostavno.
Po Hrvatskom zakonu da bi ona dobila dozvolu boravka mora imati zdravstveno.A da bi dobila zdravstveno mora podnest zahtjev za dozvolu boravka.
Isti onaj koji nemože podnest jer joj fali zdravstveno.
Pa tko tu koga JE**!!!!!
Na HZZO-u mi kažu nakon nekoliko sati telefoniranja da njima samo treba broj koji dobije kad zatraži dozvolu boravka i istog dana
će bit osigurana.
A taj isti zahtjev nemože podnest bez zdravstvenog.
Još su mi nešto rekli na policiji.
Ona je morala zadržat prijavu u Njemačkoj isto kao i zdravstveno pa nebi bilo problema.
A dok sam pitao dok je bila u njemačkoj rekli su da se MORA odjavit.
Dobro ko je tu lud!!
Opet ja po državi i zakonima.
Ova ženska na konzulatu koja to obrađuje kaže da nemože podnest zahtjev bez zdravstvenog.
Sad je na godišnjem pa ju jedan mjenja.
On kaže može podnest bez zdravstvenog pa ću ja ovdje sredit zdravstveno(pošto onda dobijem onaj broj koji trebam)
i jednostavno onda dodam svoj toj hrpi papira i to je to.A on bi tako napisao u zahtjev.
Sve to nebi bilo toliko hitno i čupalo mi živce da mi žena nije u 5. mjesecu trudna i stvarno treba zdravstveno.
A Hrvatske ustanove mi govore.
Nemojte se čuditi.Sve smo zakone kopirali o EU.
NIJE ISTINA!!
Ja kad sam došao u Njemačku dobio sam zdravstveno na osnovu toga što sam živio sa mojom CUROM.
A dozvolu boravka dobio u roku par dana isto na osnovu toga.
U našoj državi jednostavno neke stvari neidu kak bi trebale ići.
Meni se cijelo vrijeme govori:Pa rekli smo vam.NIJE ISTINA!
Morali ste znat. NIJE ISTINA!!! zar ja moram sve zakone naučit napamet? Zašto su oni tu nego da mi kažu kratko i jasno šta trebam a šta ne.
Lako se pravit glup i mene slat sa jednog kraja grada na drugi u neku ustanovu koja mi onda tako nešto govori.
Vidjet ću šta će tu još bit.
Ona ide ovaj tjedan na konzulat pa da vidimo gdje se još može zakomplicirat i meni zagorčat život.
To je bila jedna "kratka" i istinita priča iz mog života koja još uvijek traje.
Kak ide ono ona narodna?
Još hrvatska ni propala............. mogao bi moje tu nadodat al rađe neću