Izgradnja nove kuće

poruka: 42
|
čitano: 22.438
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Izgradnja nove kuće
Old Iggy kaže...
ParaNO1d kaže...

Nekako sumnjam u to. Kamata na stambene kredite je od 3,5-4,50% ovisno je li promjenjiva i radi li se o Kunama ili Euru. Kamata na gotovinske kredite je preko 6% nisam nigdje vidio manju.

Što se tiče APN-a izričito se traži da ne smiješ posjedovati nekretninu (ni ti ni partner) ali svejedno moraš u zalog dati nekretninu. Primjer ako nekretnina koja ide pod hipotkeu vrijedi 100.000 € kredit koji možeš dobiti je 80.000€ uz to traže policu životnog osiguranja te ovjeru kod javnog bilježnika da ti mogu sjesti na primanja.
Ovdje se uopće ne pomaže ljudima nego odmaže. Jer tko može ispuniti te uvjete? Mladi koji planiraju zajednički život, da baš imaju nekretninu od 100K € za hipoteku. Dakle moraju dati 2 ili 3 nekretnine pod hipoteku da bi izgradili svoju kuću ili kupili novi stan ili nebitno. Ne shvaćam ovakve "mjere" jer ne vidim korist od niskih kamata i svih tih "blagodati" kad je gotovo nemoguće ispuniti uvjete.

Takve uvjete ima većina poslovnih banaka u zadnjih više od 20 godina.

Banka mora imati dobra osiguranja kredita, inače je rizik prevelik.

Jasno mi je sve, samo nije ni čudo da ljudi slabo koriste ove "mjere" jer se i dalje podilazi bankama, a ne građanima.

17 godina
ParaNO1d kaže...
Old Iggy kaže...

Jasno mi je sve, samo nije ni čudo da ljudi slabo koriste ove "mjere" jer se i dalje podilazi bankama, a ne građanima.

To je čisti poslovni odnos.

Nema se što "podilaziti" građanima, banka daje lovu, mora se osigurati.

Nema tu poklanjanja, podilaženja ili nečeg sličnog.

17 godina
Old Iggy kaže...
ParaNO1d kaže...
Old Iggy kaže...

Nisam mislio na takav način, nego da i dalje sve ide na ruku banaka. U slučaju da klijent ne poštuje svoje obaveze, banka će se naplatiti uvijek i sve, a ako banka ne poštuje svoje obaveze nikom ništa.

12 godina
neaktivan
ParaNO1d kaže...

Nekako sumnjam u to. Kamata na stambene kredite je od 3,5-4,50% ovisno je li promjenjiva i radi li se o Kunama ili Euru. Kamata na gotovinske kredite je preko 6% nisam nigdje vidio manju.

...

Kamata na nenamjenske gotovinske se kreće od 6- 8% ovisno o uvjetima i količini novca koju uzimaš.

Ja zbilja ne kužim šta si ti očekivao kad si se odlučio na gradnju kuće. Tražiš od banke 80 000€ al ne bi dao ništa pod hipoteku nego na "lijepe oči". Gdje ti je logika da će ti netko dati toliki iznos i ne tražiti hipoteku ili prihvatiti hipoteku na nešto što je neizgrađeno tj samo u nekim planovima?

Jel bi ti dao nekome toliki iznos da ti dođe i kaže ja bi gradio kuću a da se radi o tvojoj lovi? 

Šta misliš da banke funkcioniraju na takav način koliki bi npr "počeli gradnju" pokupili pare i bežanija pa nek si banka uzme gradilište za te novce koje su dali.

Prošla su vremena kad si mogao bez problema dobiti kredit. Ljudi gube poslove, nema teorije da će banka riskirati za tebe, pogotovo ne s iznosom većim od pola milijuna da si ne znam koliko solventan u trenutku sklapanja ugovora.

Ili daj pod hipoteku druge nekretnine ili kupi neku staru pa renoviraj.

Općenito je kod nas takva situacija da se trenutno puno više isplati kupiti kuću(na tržištu ih ima pun tujac) pa renovirati nego ići od temelja.

Ja hodočastim po oglasima već mjesecima da nađem neku jeftinu manju kuću sa većom količinom zemlje da ju možemo kupiti iz ušteđevine i postupno renovirat jer nema teorije da se uvlačimo u ogromne kredite. Kuća ima stvarno svakakvih na ponudi. Kuća sa zemljom...baš i ne. Osim u Osječko-Baranjskoj županiji a to nam je ipak malo predaleko 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina
ParaNO1d kaže...
Old Iggy kaže...

Nisam mislio na takav način, nego da i dalje sve ide na ruku banaka. U slučaju da klijent ne poštuje svoje obaveze, banka će se naplatiti uvijek i sve, a ako banka ne poštuje svoje obaveze nikom ništa.

Koje to obaveze banka ne poštuje?

Nemojmo pretjerivati. Imaš li novce? Nemaš. Tražiš banku? Moraš pristati na ivjete koji su u okviru zakona.

14 godina
Izgradnja nove kuće

kako nikom ništa? ako banka ne ispunjava svoje obveze (a to je jako rijetko u kreditima prema fizičkim osobama), tj. da ti ne da ugovoreni keš, ti imaš pravo na jednostrani raskid ugovora o kreditiranju.

kod kreditiranja oni realno preuzimaju većinu rizika na sebe, moraju se osigurati. i ti bi da nekom nepoznatom daješ 100.000 eura, a posebno kod nas gdje ljudi troše novce iznad svojih mogućnosti i na svakakve pizdarije koje ne mogu povratiti uloženi novac - od auta do mobitela. ovo ljeto sam više puta doživio da ljudi skuže da nisu kreditno sposobni tek kada im bankar to objasni 

What could possibly go wrong?
12 godina
neaktivan
Izgradnja nove kuće

niš čudno, koliko puta mi se dogodilo da prodajem mobitele od 2500 kn na 24 rate...

uglavnom, kaj se tiće "kuće iz snova" - zaboravi ako nemaš novce ili ne možeš dobit kredit. a i da ga možeš dobit puno racionalnije je kupovina završene ili poluzavršene kuće. u današnje doba dizati dvokatnicu + tavan za samo jednu obitelj je najveća moguća glupost. 80-e i rate kredita u vrijednosti kutije cigareta su odavno prošle 

Ke?!
16 godina
Old Iggy kaže...
kostolomac kaže...

Razlika između namjenskog i nenamjenskog mu je bila doslovce zanemariva...

Gdje to?

PBZ

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
17 godina
kostolomac kaže...
Old Iggy kaže...
kostolomac kaže...

Gdje to?

PBZ

Trenutni EKS je gotovo 3% veći, što je ekstremno puno.

A takav omjer je više - manje zadnjih 20-ak godina, s tim da je sad daleko najmanji.

16 godina
Old Iggy kaže...
kostolomac kaže...
Old Iggy kaže...
kostolomac kaže...

Gdje to?

PBZ

A takav omjer je više - manje zadnjih 20-ak godina, s tim da je sad daleko najmanji.

Pusti ti to sto pise,  dok dodes na razgovor i kad on tebe ''provjeri'' ( stanje na računu, dosadašnji krediti , kod kojeg poslodavca si zaposlen, visina primanja, cesto u minusu ili ne i još xy faktora se gleda ) drugaciji su totalno uvjeti....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.9.2017 13:15 (kostolomac).
17 godina
kostolomac kaže...
Old Iggy kaže...

Pusti ti to sto pise,  dok dodes na razgovor i kad on tebe ''provjeri'' ( stanje na računu, dosadašnji krediti , kod kojeg poslodavca si zaposlen, visina primanja, cesto u minusu ili ne i još xy faktora se gleda ) drugaciji su totalno uvjeti....

Bez brige, ispregovarao sam se ja sa svim većim hrvatskim bankama, nadizao kredita, na stranu što sam i radio u banci, a i ima stalne posebne ponude banaka.

Problem je u omjerima (spuštanje kamata ide na svim razinama), no još uvijek je nemoguće dobiti manje od 2%, najšeće gotovo nemoguće ispod 2,5% razlike između nenamjenskih i stambenih (u istim valutama, vremenima otplate itd.).

Na stranu što su nenamjenski "problematičniji" i iz drugih perspektiva (iznosi, rokovi, osiguranja itd.).

8 godina
neaktivan
Izgradnja nove kuće

http://www.domusplus.hr/hr/

Montažne kuće možda? Krediti za mlade i slično?! Hipoteka mora biti na nekretninu, to nećete izbjeći, ali se kasnije napravi prijenos, koji naravno košta. I ne manje važno, dobro vam kažu, nemojte život potrošiti gradeći zidove, zaboraviti sebe radeći non-stop pa se zbog otuđenosti nakon nekoliko godina rastati. Tad će vam kuća biti problem. Sretno!

Paps
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice