Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.967
|
čitano: 984.353
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Gitare i sve vezano uz njih

Može, bit će nešto malo drukčiji zvuk ali poptuno upotrebljiv.

Svi smo mi Mentalist.
14 godina
Re: Gitare i sve vezano uz njih

Ok samo mi jos reci ..za ulaze ..jel stereo ili mono kaj cu da radim ..

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
15 godina
odjavljen

Trebao bi biti mono ulaz jer gitara daje mono signal.

Svi smo mi Mentalist.
14 godina

Aha ok ..jos nikad gitaru nisam svirao s pojačalom pa neznam ...hvala ti na informacijama ...

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
16 godina

{#} Genijalno !!!

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
16 godina
neaktivan

Brzinsko pitanje, što su grifovi?

17 godina
neaktivan

Oduvijek me kopkalo zašto ona sedlašca na bridgeu na svim gitarama imaju ove specifične položaje?

Pretpostavljam da tu žice igraju ulogu, ali ne kužim kako. Prvo sam mislio da debljina žice igra ulogu tako da deblje žice ne treba stiskati toliko kao tanje (budući da su deblje žice deblje pa prije dotaknu prag), ali sam onda otkrio da na el. gitarama žice od najtanje do najdeblje imaju postupno veći promjer - za razliku od žica za klasičnu gdje je G žica deblja od D žice po standardnom štimu i gdje bi to imalo smisla.

Mislio sam onda da možda na neki način napetost žica igra ulogu, ali ni tu nema nekog uzorka po kojem bi ta "sedlašca" baš tako stajala (npr. često je napetost D žice veća od A ili niskog E, a napetost G žice veća od B ili visokog E).

Pa ako netko može rasvjetliti razlog takvog položaja "sedlašca" (ne znam kako drugačije da ih nazovem) na bridgeu :D

15 godina
odjavljen
betmen kaže...

Misliš riffovi?

i_rambo_plache kaže...

Oduvijek me kopkalo zašto ona sedlašca na bridgeu na svim gitarama imaju ove specifične položaje? Pretpostavljam da tu žice igraju ulogu, ali ne kužim kako. Prvo sam mislio da debljina žice igra ulogu tako da deblje žice ne treba stiskati toliko kao tanje (budući da su deblje žice deblje pa prije dotaknu prag), ali sam onda otkrio da na el. gitarama žice od najtanje do najdeblje imaju postupno veći promjer - za razliku od žica za klasičnu gdje je G žica deblja od D žice po standardnom štimu i gdje bi to imalo smisla.

Mislio sam onda da možda na neki način napetost žica igra ulogu, ali ni tu nema nekog uzorka po kojem bi ta "sedlašca" baš tako stajala (npr. često je napetost D žice veća od A ili niskog E, a napetost G žice veća od B ili visokog E).

Pa ako netko može rasvjetliti razlog takvog položaja "sedlašca" (ne znam kako drugačije da ih nazovem) na bridgeu :D

"Duljina žice" i intonacija, netko će ti detaljnije objasniti jer nisam dobar u tome.

17 godina
neaktivan

Stvar je u intonaciji. Kad odsviras praznu zicu i kad ju odsviras oktavu gore (na 12. polju), ona mora biti tocno oktavu visa, a ne niza ili visa od te oktave. To se korigira nagibom. Deblje zice u tom slucaju moraju biti nesto duze. Za vise informacija: link 1, link 2.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2013 21:25 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Stvar je u intonaciji. Kad odsviras praznu zicu i kad ju odsviras oktavu gore (na 12. polju), ona mora biti tocno oktavu visa, a ne niza ili visa od te oktave. To se korigira nagibom. Deblje zice u tom slucaju moraju biti nesto duze. Za vise informacija: link 1, link 2.

Kužio sam da je zbog intonacije, ali nisam znao razlog zašto je na svim gitarama baš takav raspored tih sedla ;)

1. link mi je rasvjetlio situaciju, sad mi je jasno da je to spoj udaljenosti žice od praga (što sam pretpostavio) I napetosti. Hvala :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2013 22:16 (i_rambo_plache).
15 godina
odjavljen

Idu tako jer su prve tri žice namotane, a druge tri su samo žica (kao sajla, ne znam kako bolje objasiti), zato im se intonacija malo različito štima.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
alankish kaže...
betmen kaže...

Misliš riffovi?

Nope, baš grifovi. Pričao sam nekidan s likom koji svira dosta dugo i spomenia je frazu "kad sviraš grifove". Tek sam poslije shvatio da nemam pojma o čemu priča.

17 godina

Kojom je tehnikom sviran ovaj intro

meni se cini da sa switchem dobiva obah killswitch efekt, ili neki cudan na pol mjutani picking?

You got to lose to know how to win
15 godina
odjavljen

Ili killswitch ili jaki delay.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
neaktivan

Koliko se chorus efekt koristi u rock muzici? Znači nekakav "lakši" rock, ala ex-yu. Te u metalu?

Dobio sam nekakav Boss CE-20 chorus ensemble, malo se igrao sa njim, pa i nisam nešto impresioniran zvukom. (gitara - smeće, pojačalo - srednja žalost)

If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 18:46 (royalhero).
15 godina
odjavljen

Da, nije problem u efektu {#}

A i chorus treba znati namjestiti, i u kojoj ga prilici koristiti. Više se koristi kao ukras, ali može se koristiti i za jako farbanje, npr nirvana - come as you are.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Da, nije problem u efektu {#}

A i chorus treba znati namjestiti, i u kojoj ga prilici koristiti. Više se koristi kao ukras, ali može se koristiti i za jako farbanje, npr nirvana - come as you are.

Ma, naravno, znam da nije, nisam mislio na to, mislio sam promjenama na zvuku, nego ima banku od 4 opcije, pa sam mislio da ga mogu koristiti kao procesor. :D

Znači u klasičnom rnr nije od neke koristi?

If debugging is the process of removing software bugs, then programming must be the process of putting them in.
15 godina
odjavljen

Da, u klasičnom nije toliko, ali za alternativnije stilove svakako je.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina

Veče!

Imam jedno pitanje a i molio bi za savjet. S obzirom na različite izvedbe capodastera (slika dolje) zanima me da li postoji razlika u kvaliteti uzevši sam oblik proizvodnje (ne gledajući na materijal) ? 

Druga stvar je s obzirom da mi je stari capo puknuo, a imam želju uzeti nešto kvalitetnije ovaj put, na što mi je bitno obratiti pozornost? Tj. vjerojatno bi nabavaljao preko e-baya pa ako ima netko preporuku u nekoj razumnoj cijeni bio bih zahvalan. LP

“In every crowd are certain persons who seem just like the rest, yet they bear amazing messages.” Antoine de Saint-Exupery, Night Flight
17 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Kojom je tehnikom sviran ovaj intro

meni se cini da sa switchem dobiva obah killswitch efekt, ili neki cudan na pol mjutani picking?

Bio sam relativno siguran da ju u pitanju killswitch, ali kad sam pogledao live verziju, vise nisam siguran. {#}

Moze biti da nema niti delay niti killswitch.

Johnny4286 kaže...

Veče!

Imam jedno pitanje a i molio bi za savjet. S obzirom na različite izvedbe capodastera (slika dolje) zanima me da li postoji razlika u kvaliteti uzevši sam oblik proizvodnje (ne gledajući na materijal) ? 

Druga stvar je s obzirom da mi je stari capo puknuo, a imam želju uzeti nešto kvalitetnije ovaj put, na što mi je bitno obratiti pozornost? Tj. vjerojatno bi nabavaljao preko e-baya pa ako ima netko preporuku u nekoj razumnoj cijeni bio bih zahvalan. LP

Iskreno, meni je bitno samo da mi dobro drzi zice. Trenutno imam ovaj pod 3 i dobro me sluzi (imaj na umu da ne sviram puno s kapodasterom, par pjesama).

17 godina
neaktivan

Vi na električnima s kilsvičevima i dilejima... :D

Onaj intro lik svira tako da stavi srednji prst uz kažiprst, ispruži ga niže od kažiprsta tako da između trzalice i srednjaka stvori oko 5mm prostora. Kad okine žicu i vraća trzalicu iza žice da ponovno okine, srednjim prstom priguši titranje žice. Voila!

Inače stil poznat kao staccato.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.10.2013 18:53 (i_rambo_plache).
17 godina
neaktivan

Killswitch u biti i jest svojevrsni staccato. {#}

Ali da, izgleda da je "obican" staccato u pitanju.

17 godina
i_rambo_plache kaže...

Vi na električnima s kilsvičevima i dilejima... :D

Onaj intro lik svira tako da stavi srednji prst uz kažiprst, ispruži ga niže od kažiprsta tako da između trzalice i srednjaka stvori oko 5mm prostora. Kad okine žicu i vraća trzalicu iza žice da ponovno okine, srednjim prstom priguši titranje žice. Voila!

Inače stil poznat kao staccato.

Zahvaljujem ti, a i svima ostalima. Sad samo treba to izvjezbat, nikad u zivotu nisam koristio tu tehniku.

You got to lose to know how to win
17 godina
neaktivan
R4zOR229 kaže...

Zahvaljujem ti, a i svima ostalima. Sad samo treba to izvjezbat, nikad u zivotu nisam koristio tu tehniku.

Nista posebno, samo stopas tonove.

EDIT: Mozes to raditi i lijevom rukom, ja recimo vecinom staccato tako sviram.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.10.2013 20:01 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

treba mi pomoć, radio sam elektroniku gitari (1 HB na bridgeu s jednim potom) i sad kad ne diram ništa ćujem neki šum, a ako žicu, đek ili magnet samo malo dotaknem prstom prestane šumit...

Igor
15 godina
odjavljen

Moraš spojiti bridge na masu.

Svi smo mi Mentalist.
15 godina
neaktivan

spojeno je... jednan kraj žice sam spojio na dno pota a drugi za oaj metal gdje su opruge. (ako na to misliš)

Igor
15 godina
odjavljen

Provjeri ostale mase, na jacku i sl. Ako ništa ne pomogne napravi star gorund, tj. spoji sve mase u jednu točku, npr na potu, ali da se samo tamo spajaju.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
neaktivan

Šta mislite je li Blade by Gery Levinson, ovaj, dovoljno dobar da u zamjenu dajem poluakustičnu Fender CD-140? Mislim je li taj Balde dobra kopija Stratocastera?

Crk'o Marshall!
15 godina
odjavljen

Blade je odličan,  bolji od fendera u istom cijenovnom rangu.

Svi smo mi Mentalist.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice