Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.967
|
čitano: 984.394
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Ne znam zasto ovo ima samo 1400 pogleda, ali stvar je genijalna.

Tko zeli okusati svoju vjestinu, ovdje su note. {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2013 21:18 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Ne znam jeli netko već tražio ovo, ali eto: Zanima me di se mogu nać tabovi za Uspavanku za Radmilu M. Ovako nešto: 

Pokušao sam po sluhu skinuti, ali ne ide nikako. A svi tabovi koji su na internetu mi ne zvuče dobro {#}

Battlelog: niceguyjohnny
16 godina
odjavljen

Pozdrav,

Zna li itko gdje mogu kupiti ovu gitaru: http://www.amazon.com/Fender-Standard-Stratocaster-Maple-Fretboard/dp/B001L8MBW0 ?

Želio bih taj specifičan model, dakle Fender Standard Stratocaster. Vidio sam mnogo stranica na Amazonu, poput ove, ili Ebayu, gdje bi se to moglo nabaviti, no nitko ne isporučuje u Hrvatsku.

A u Music Shopovima nisam vidio taj model, samo Squier...

Puno hvala!

D=mc2, Deinstein
15 godina
odjavljen
Svi smo mi Mentalist.
16 godina

Želim napraviti par svojih stvari pa me zaima imate li preporuke nekih nekomliciranih drum softwera ?

Naletio sam na Ez Drummer i izgleda dosta dobro.

Za gitare i bass imam sve potrebno (Guitar rig i audacity), ali bubnjeve nemam pa se to treba preko nekog drum programa riješit

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
16 godina
odjavljen
Re: Gitare i sve vezano uz njih
Jakovp kaže...

Hvala, no ovdje ista gitara koju bih s Ebaya platio 500 $ košta 5000 kn.

3000 kn mi je budžet. Da uzmem umjesto tog Squier by Fender?

D=mc2, Deinstein
17 godina
neaktivan
AmonZero kaže...

Želim napraviti par svojih stvari pa me zaima imate li preporuke nekih nekomliciranih drum softwera ?

Naletio sam na Ez Drummer i izgleda dosta dobro.

Za gitare i bass imam sve potrebno (Guitar rig i audacity), ali bubnjeve nemam pa se to treba preko nekog drum programa riješit

Ja znam za Hydrogen.

17 godina
neaktivan
Axlus kaže...

Hvala, no ovdje ista gitara koju bih s Ebaya platio 500 $ košta 5000 kn.

3000 kn mi je budžet. Da uzmem umjesto tog Squier by Fender?

Jbg, američki Ebay ima niske cijene, ali ak platiš poštarinu, carinu i PDV, uštediš možda 100-200 kn nego da kupiš kod nas. Squier Vintage Modified ili Classic Vibe serija i vozi. Pogledat oglasnike prije.

15 godina
neaktivan

imam jedno pitanje, vec otprilike 2 godina imam cort g200, i sada bi kupio squier stratocaster ubrzo, pa me zanima dali vrijedi ta gitara, ili da ostanem na cortu pa da za par godina kupim koji fender strat.

http://www.facebook.com/ZlicaTips
16 godina
disaster98 kaže...

imam jedno pitanje, vec otprilike 2 godina imam cort g200, i sada bi kupio squier stratocaster ubrzo, pa me zanima dali vrijedi ta gitara, ili da ostanem na cortu pa da za par godina kupim koji fender strat.

Čuj, odeš u trgovinu sjedneš i isprobaš. Ti najbolje znaš što točno tebi odgovara.

Netko radi što zna, a netko zna šta radi LOL EUW: slinA
12 godina
neaktivan

Ovako kad slusam zvuk akusticne gitare, zvuci prelijepo i imam neku zelju i ja naucit svirat. Sad me zanima gdje ima za kupit neku jeftiniju akusticnu gitaru, nemora biti bas jako kvalitetna, sviro bi za osobni gust i sta mi preporucujete, da odem na neke satove sviranja ili mozda preko interneta i videa. Jel to uopce moguce tako naucit, jer i nemam bas nesto previse novca za satove :)

13 godina
neaktivan

Do sada sam uvijek bio ritam gitara, gdje god bih svirao stavili bi me za ritam. Meni je to super i volim ritam inače (bubnjevi, bas), ali vuče me neka želja da se sam okušam u soliranju. Jedno mjesec do dva sam vježbao tehnike bendanja, slide-a, pulloff, hammer on, alternate picking... Ali sve to sa tabova. One solaže što sam i skidao su skidane na način da pogađam. :D Znam da mi je za to najbitniji sluh, kojeg imam vrlo malo, ali vjerujem da postoje i neka pravila koja bih trebao poznavati. Pa eto, šta mi sve može pomoći u skidanju solaža i ako može prijedlog nekog sola koji je lahak za skinuti.

Pozdrav! :)

16 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Do sada sam uvijek bio ritam gitara, gdje god bih svirao stavili bi me za ritam. Meni je to super i volim ritam inače (bubnjevi, bas), ali vuče me neka želja da se sam okušam u soliranju. Jedno mjesec do dva sam vježbao tehnike bendanja, slide-a, pulloff, hammer on, alternate picking... Ali sve to sa tabova. One solaže što sam i skidao su skidane na način da pogađam. :D Znam da mi je za to najbitniji sluh, kojeg imam vrlo malo, ali vjerujem da postoje i neka pravila koja bih trebao poznavati. Pa eto, šta mi sve može pomoći u skidanju solaža i ako može prijedlog nekog sola koji je lahak za skinuti.

Ljestvice i modusi. Nauci ih napamet i vjezbaj prijelaze po njima.

Nakon toga sve sto ti treba je tonalitet pjesme i mrvicu ideje o tome sto zelis 'izvuci' - a ovo potonje se postize jednostavno slusanjem dosta razliticih zanrova muzike i analize o tome sto cini dobar solo u bluesu, sto cini dobar solo u baladi, sto je dobar solo u thrashu i slicno.

Primjerice: balade skoro nikada (osim ako nisi Dream Theater) nemaju brze prijelaze i najvise ovise o dosta delaya, dosta reverba i dugackim bendovima uz obilatu uporabu whammya.

Blues jako cesto koristi zanimljiv lick gdje 4 notu u pentatonskoj ljestvici bendas cijeli ton, na razinu 5 note, i onda pustis bend i okines 5 notu. Takodjer, u bluesu su dominantni ti brzi, maltene necujni bendovi, i blues 1/4 bend, gdje bendas najcesce 2 ili 3 ton u skali za 1/4 stepena.

Bilo kakva 'jungle' sekcija obicno sjedne "kao budali samar" sa nekom harmonicnom mol ljestvicom koju sviras kao frigijski modus. Ta ljestvica iz nekog razloga podnosi doslovce sve, sta god frettas, kakav god prijelaz napravio, dokle god se drzis ljestvice - ne mozes pogrijesiti.

Thrash je sav u pentatonici, brzim "besmislenim" prijelazima i tappingu desnom rukom. Kazem besmisleni prijelazi jer se doslovce radi o tome da brzo prijedjes ljestvicu od nekog stepena, recimo za primjer tonika: 1-2-3-4s5 (slideas sa 4 na peto polje) i jos jednom. Tapping je jednostavan k'o pasta - nadji tri (za pocetak, poslije cetiri ili pet) tona koji tvore akord na istoj zici (najcesce prvoj, najtanjoj), odaberi neki pattern (1-2-3-2 ili 1-2-1-3) i onda lijevom rukom frettaj, a trzalicu okreni na bok (za pocetak) i pici.

Ovo su, po meni, dobri temelji za pocetak... s vremenom ces vec ostvariti svoj 'zvuk', i taj zvuk ce normalno utjecati na tvoje soloe. Kasnije mozes i komplicirati tonaliziranjem ljestvice (tj. dodavanjem tonova koji ne cine ljestvicu, iz susjednih ljestvica iz kruga kvinti).

Eto, nadam se da sam ti pomogao makar malo.

So I ran faster, but it caught me here.... yes, my loyalties turned... like my ankle, in a seventh grade...
13 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Eto, nadam se da sam ti pomogao makar malo.

Jesi. :) Hvala velika. Ja sviram 95% ex yu rock, vrlo malo solaža bacaju na metal, sa ljestvicama sam ok, ali obradit ću ih detaljnije, pretpostavljam da je za ovu vrstu muzike također pentatonika glavna? Imaš neki materijal za predložiti?

16 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Jesi. :) Hvala velika. Ja sviram 95% ex yu rock, vrlo malo solaža bacaju na metal, sa ljestvicama sam ok, ali obradit ću ih detaljnije, pretpostavljam da je za ovu vrstu muzike također pentatonika glavna? Imaš neki materijal za predložiti?

Ex-yu rock? Hmmm... gitarist iz Zabranjenog Pusenja je, po meni, vrhunski rock gitarist, i naravno Stefanovski :-)

Sto se tice nekakvog laganijeg sola za pocetak, koji ukljucuje jako puno standardnih bluzerskih trikova - naravno, Black Velvet.

Solo pocinje na 2:10, ali cijela pjesma cak i u riffanju ima genijalne blues prijelaze.

Nekakva baladica, a dodatni plus jest da je Dream Theater, pa se mozes k***iti okolo da sviras Petruccijeve soloe :-D

Solo pocinje na 3:00, i bas se fino razvija, i doseze punu "snagu" oko 4:45, kad prebacuje tonalitet iz dura u pentatoniku.

Ako imas pristup octaveru - Like a stone ima vrhunski jednostavan i vrhunski efektan solo! Pocinje na 2:50

So I ran faster, but it caught me here.... yes, my loyalties turned... like my ankle, in a seventh grade...
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2013 21:28 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Nauci graditi ljestvice, dur, mol (prirodna, melodijska i harmonijska mol ljestvica), pentatonsku, blues (u biti pentatonska + povisena kvarta/snizena kvinta, dakle heksatonska), mozda neke egzoticne... Pa moduse kao sto je Deus vec rekao, u biti dur i mol ljestvice su ti jonski i eolski modus. Ako sviras C dur na klaviru, to su sve bijele tipke, pocevsi od tona C naravno, dakle C, D, E, F, G, A, H - sve bijele tipke. To je u biti jonski modus. Ako odsviras sve bijele tipke, ali pocnes od tona A, dakle A, H, C, D, E, F, G dobit ces A mol (prirodni), a to je zapravo eolski modus. Dorski modus bi bio D, E, F, G, A, H, opet sve bijele tipke. Ako bi uzeli recimo jednu povisilicu, fis tada bi jonski modus bio G dur (G, A, H, C, D, E, fis), a eolski E mol. Slicno i s ostalima, dorski bi bio A, H, C, D, E, fis, G, itd. Malo teorije, ali nikud bez nje. Mozes si ih raspisati na papir ili potraziti na netu ako ti se neda iako bih ti to preporucio, na taj nacin ih vjezbas graditi, zatim te tonove nades na vratu i izmislis par hvatova, zapamtis ih, vjezbas i dalje ih samo prenosis po vratu kad transponiras iz jedne tonike u drugu.

13 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ex-yu rock? Hmmm... gitarist iz Zabranjenog Pusenja je, po meni, vrhunski rock gitarist, i naravno Stefanovski :-)

Hvala na preporukama, za vikend krećem pomalo.

Pa, i R.M Točak se ubraja u najbolje gitariste iz bivše Juge, čak ima priča da je Smak bio predgrupa Deep Purple-u u Beogradu, te da su se poslije Točkovog nastupa izderali na menadžere što su im takvu predgrupu dali, te da je gitarista rekao "treba poslije ovog momka izaći i svirati...". To mnogi tvrde što su tamo čak i bili, ne znam da li je to 100% istina.

1domagoj1 kaže...

Nauci graditi ljestvice

Hvala, naravno, skale detaljno radim za vikend.

Hvala vam. :)

16 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Pa, i R.M Točak se ubraja u najbolje gitariste iz bivše Juge, čak ima priča da je Smak bio predgrupa Deep Purple-u u Beogradu, te da su se poslije Točkovog nastupa izderali na menadžere što su im takvu predgrupu dali, te da je gitarista rekao "treba poslije ovog momka izaći i svirati...". To mnogi tvrde što su tamo čak i bili, ne znam da li je to 100% istina.

Hm da, ja sam cuo apsolutno istu pricu, samo sto je protagonist u ovom slucaju bio Van Halen, a bend za koji su otvorili (mislim) The Who... :-D

Nego da, Smak! Dobro si me podsjetio, oni imaju jednu stvar instrumentalku koju sam davno, davno cuo, sad me bas trazi da je potrazim na youtubeu!

16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
royalhero kaže...

Hm da, ja sam cuo apsolutno istu pricu, samo sto je protagonist u ovom slucaju bio Van Halen, a bend za koji su otvorili (mislim) The Who... :-D

Nego da, Smak! Dobro si me podsjetio, oni imaju jednu stvar instrumentalku koju sam davno, davno cuo, sad me bas trazi da je potrazim na youtubeu!

Bome ćeš se natražit u slučaju da je neka manje poznata, jer ih ima mali milijun.

P.S. znam da nije neko ohrabrenje, ali ono, makar ćeš se usput naslušat kvalitetne glazbe.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 1:10 (4ucker).
11 godina
neaktivan

nije vezano za gitare {#} Deus ako me mozesdodati na facebook mogao bi ti se uskoro pridruziti na kavi u kanadi ^^

16 godina
neaktivan

Meni je ovaj instrumental od Smaka odličan

Beware of the sharp edged weapon called human being
12 godina
neaktivan

.

Iron Maiden
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2013 11:04 (imaiden322).
15 godina
odjavljen

Koji les paul?

Svi smo mi Mentalist.
12 godina
neaktivan

Les Paul Standard ili Limited Edition.

Iron Maiden
15 godina
odjavljen

Misliš na Gibsona? Znaš li koliko to košta?

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Sitnica. Imaš original sa žicama i sa čivijama, od drveta, mogu se i svirat čak - po oglasima za već 2000KN.

12 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Epiphone LP

Iron Maiden
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2013 11:06 (imaiden322).
14 godina

Pozdrav svima

Evo imam elektroakusičnu gitaru Ibanez 772ece-bk 

I nemam pojačalo za nju ....

Pa sam se odlučio da napravim nekakvo pojačalo pa imam par pitanja...

Da li na nju mogu spojiti najobičnje audio pojačalo s predpojačalom ...

ako mogu kakva ce biti kvaliteta zvuka ....

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
15 godina
odjavljen

Možeš, biti će ok kvaliteta zvuka, ali to vrijedi samo za akustičnu, ako biš spajao običnu električnu, to ne bi zvučalo dobro.

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.10.2013 10:23 (Jakovp).
14 godina

Ok znači neko klasično pojačalo  tipa nesto s tda 200x

a moze li predpojačalo koje je namjenjeno za električnu gitaru

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice