Fantastika i SF (knjige)

poruka: 619
|
čitano: 234.069
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Fantastika i SF (knjige)
Ja planiram do kraja mjeseca riješiti Crvenu zemlju i onaj set kratkih priča od Abercrombia pa se vraćam natrag na e-knjige.

Planiram stari Kindle prodati za neku siću ili pokloniti pa upiknuti Kobo Sage. Dopada mi se veći ekran jer bih možda natrpao čitač i nekim stripovima tipa Zagor, Alan Ford, Dylan Dog.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
16 godina
Hexfire kaže...
Ja planiram do kraja mjeseca riješiti Crvenu zemlju i onaj set kratkih priča od Abercrombia pa se vraćam natrag na e-knjige.

Planiram stari Kindle prodati za neku siću ili pokloniti pa upiknuti Kobo Sage. Dopada mi se veći ekran jer bih možda natrpao čitač i nekim stripovima tipa Zagor, Alan Ford, Dylan Dog.

Ja imam Kobo Formu (prethodnika Sagea) i 8'' je super veličina. Svakako je odlično što podržava cbr/cbz.

Za npr. Alana Forda je idealan, jer on ima po 2 slike po stranici. Zagor već ima više slika pa mi je tekst malo presitan, al ko ima bolji vid vjerojatno mu bude ok.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
13 godina
Hmm da, nisam baš razmišljao o količini slika. Ah well, riskirati ću pa što bude. Zanimljivi su mi i oni Boox čitači koji su sa Androidom, ali nekako su recenzije li-la. Pogotovo oko reklamacija.
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
16 godina
Hexfire kaže...
Hmm da, nisam baš razmišljao o količini slika. Ah well, riskirati ću pa što bude. Zanimljivi su mi i oni Boox čitači koji su sa Androidom, ali nekako su recenzije li-la. Pogotovo oko reklamacija.

Ma da, teško se odlučiti, a nisu male pare u pitanju.

Nekak mi je zato Kindle Scribe prevagnuo. Kobo već imam, a Amazon mi je draža trgovina i uvijek na kraju tamo kupim.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
13 godina
Moj 6" Kindle je sad oko 5 godina star pa čisto da nešto promijenim i isprobam i neki drugi eko sustav. Dvojba mi je 7" Kobo Libra 2 ili 8" Sage, ali prije da ću na veći makar mu baterija kraće traje. Ionako 99% čitam kod kuće pa mi nije presudno.

Moram prvo utopiti Steam Deck za nekih 400 eura pa ću onda vidjet gdje smo.
9 godina
Fantastika i SF (knjige)

Ma meni je isto bila privlačna ideja da uzmem nešto veće, ali ipak mi je ovo ok veličina jer ga ja često znam i ponijeti negdje. Zapravo bi mi glavni razlog za promjenu Kindlea bilo da izađe nešto što je brzo, nešto što se ponaša kao mobitel, čim skrolaš ili okrećeš stranicu da odmah reagira i da ide fluidno. Koliko sam skužio nije baš da ćemo dobiti tako nešto u skoroj budućnosti, ali za to bi dao novce.

16 godina
Cansee kaže...

Ma meni je isto bila privlačna ideja da uzmem nešto veće, ali ipak mi je ovo ok veličina jer ga ja često znam i ponijeti negdje. Zapravo bi mi glavni razlog za promjenu Kindlea bilo da izađe nešto što je brzo, nešto što se ponaša kao mobitel, čim skrolaš ili okrećeš stranicu da odmah reagira i da ide fluidno. Koliko sam skužio nije baš da ćemo dobiti tako nešto u skoroj budućnosti, ali za to bi dao novce.

Zato sam uzeo i iPad mini 6. Kindle knjige preko clouda syncaju progress na svim uređajima, bez obzira jesi li ih kupio ili uploadao "svoje" i onda kombiniram kako mi kad paše.

Kobo nema taj sync osim za kupljene na njihovom storeu.

Scribe mi je doma uglavnom, a ipad mini nosim sa sobom. Ali skup je to sport :-/

13 godina
Cansee kaže...

Jučer završio The Riyria Chronicles od Michael J. Sullivana, odnosno 4 knjige prequela, i odmah krenio na The Riyria Revelations, glavnu priču toga svijeta. 

Jako dobro, uživao sam kroz sve četiri knjige, radnja je fokusirana, nema previše likova, ali ni premalo, nema nepotrebnih fillera, vidi se da ipak spada u moderniju fantastiku. Ono što je netipično je da nema nekakve glavne radnje koja se proteže kroz sve 4 knjige, već je svaka knjiga priča za sebe, sad kad sam to prošao moram priznati da ipak više volim kada postoji radnja koja se proteže kroz sve knjige, i misterije koje se stvaraju na početku a otkrivaju na samom kraju, ali koliko sam shvatio to će biti sada u The Riyria Revelations.

Sve preporuke za ovo, nema na hrvatskom ni srpskom, ali je super za čitati na engleskom, čak nisam ni primjećivao da čitam na stranom jeziku. 

A nakon toga pojma nemam što ću dalje, vuče me da počnem Princa Ničega od Bakkera, također bi nastavio Cradle od Willa Wighta, to sam na trećoj knjizi, i Red Rising od Pierca Browna to sam pročitao prvu knjigu. I Expanse me isto žiga, to sam došao do polovice 6. knjige i poludio kad sam skontao da samo čitam o dostavi namirnica u sunčevom sustavu, ono Glovo u svemiru, tako se trebala zvati 6. knjiga. Ali sam čuo da je nakon toga opet odlično. Tak da eto, ne znam ni sam šta dalje. I to mi je samo odmah iz glave, a čitao bi još John Gwyna i Mark Lawrencea, vidim da ih se hvali samo tako. 

Riyria je odlična, ja taman sad slušam audio bookice, graphic audio i odlične su. Prije sam pročitao glavnih par knjiga, no već sam lagano zaboravio radnju pa sad krenuo s ovim prequelom pa nastavio na main story. Također preporuka što mi je po sjećanju ostalo dobro je The first Law serijal od Abercrombija.

15 godina
Fantastika i SF (knjige)

Pozdrav,

evo moje preporuke:

doslovno sam proletio kroz He who fights with monsters od Shirtaloona https://hewhofightswithmonsters.com/

Radi se od LitRPG-u.

Meni zabavno i zanimljivo, što ide dalje malo se više komplicira. Zasad ima devet knjiga i u 11. mjesecu izlazi deseta.

Sad sam počeo čitati Dungeon crawler Carl i čini se zanimljivo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.8.2023 20:32 (mancekk).
16 godina
Fantastika i SF (knjige)

Hvala, dodano u listu.

BTW, kakav je ovo special topic na forumu? Nekak je sivkasti naslov, i nema HVALA buttona.

9 godina
Bitanga kaže...

Hvala, dodano u listu.

BTW, kakav je ovo special topic na forumu? Nekak je sivkasti naslov, i nema HVALA buttona.

sve što je pod podforumom Razno nema Hvala button. Pojma nemam zašto

15 godina
Fantastika i SF (knjige)

Dajte preporuke nekih (po vlastitiom sudu, naravno) odličnih SF knjiga. Po mogućnosti da nisu u nastavcima.

13 godina
Silo trilogija mi je ok. Sve tri knjige su relativno kratke, pa računaj kao da je jedna dulja knjiga.
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2023 16:21 (Hexfire).
14 godina
16 godina
Fantastika i SF (knjige)

Meni je i Murderbot serijal bio zabavan od Marthe Wells... kratke su novele po 150-ak stranica. Sad uskoro izlazi 7. nastavak.

Frend mi je preporučio Three Body Problem trilogiju, nisam još počeo čitati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2023 16:30 (Bitanga).
16 godina
Hexfire kaže...
Silo trilogija mi je ok. Sve tri knjige su relativno kratke, pa računaj kao da je jedna dulja knjiga.

Kak relativno kratke, piše da je svaka po 500-600 stranica?

Ili ima još neka Silo trilogija?

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2023 16:35 (Bitanga).
9 godina
Izzy kaže...

Dajte preporuke nekih (po vlastitiom sudu, naravno) odličnih SF knjiga. Po mogućnosti da nisu u nastavcima.

kipo kaže...

Kolega Kipo je dao vrhunsku preporuku,s tim da bi ja ubacio od istog pisca knjigu Marsovac, o astronautu koji zapne na Marsu sam. Obje knjige su vrhunske, ali mislim da se vidi da je pisac napredovao i poboljšao pisanje u Projekt spasitelj, meni je to osobno bolja knjiga, tako da mislim da ti je bolje prvo pročitati Marsovca, a onda Projekt.

16 godina
Cansee kaže...

Kolega Kipo je dao vrhunsku preporuku,s tim da bi ja ubacio od istog pisca knjigu Marsovac, o astronautu koji zapne na Marsu sam. Obje knjige su vrhunske, ali mislim da se vidi da je pisac napredovao i poboljšao pisanje u Projekt spasitelj, meni je to osobno bolja knjiga, tako da mislim da ti je bolje prvo pročitati Marsovca, a onda Projekt.

Yup, obje knjige su vrhunske. Čisti užitak. Pogledao sam film nakon čitanja Marsovca i konačno kužim kad ljudi kažu da je knjiga stoput bolja od filma/serije. Film Marsovac je užasno skraćen, izbačeno dosta bitnih trenutaka, a i sam kraj je drugačiji.

Koliko sam vidio snimat će se i film za Project Hail Mary sa Ryanom Goslingom, jedva čekam vidjeti kako će to izvesti.

13 godina
To je to. Vjerojatno je to neki manji format i veći font za 500 stranica :). Čitao sam na Kindleu, ali nisam dobio dojam da su knjige dugačke.

Martian mi je bio ok kao film, mogao bih čekirati i te dvije knjige. Zvuče zanimljivo. I Expanse me vuče da počnem čitati.
15 godina
Fantastika i SF (knjige)

Hvala na preporukama!

9 godina
Fantastika i SF (knjige)

Uzeo sam malo pauzu od Sullivana neplanski. U biti sad sam na drugoj knjizi sage First Empire i iako mi je bilo generalno dobro, spletom okolnosti mi se zaredalo nekih tjedan dana da nisam čitao i onda otišao na more. I odjednom se izležavam na plaži pa uzeo Kindle i malo vrtim po njemu koje sam si sve knjige prebacio, kad ono naletim na Tama koja prethodi od R Scott Bakkera. I rekao idem malo početi da vidim kako to izgleda, ta prvi trilogija (trilogija Princ ničega) je prevedena na hrvatski i ja sam ju barem 10 godina viđao na policama i knjižnica i knjižara i stalno si mislim kad ću to čitati i sad eto na plaži rekao idem malo početi, koje poglavlje da vidim o čemu se tu radi. Znam da su te knjige i malo kontroverzne i da ima onih koji ih mrze, ali i koji ih obožavaju. 

I eto na kraju je bilo "aj još jedno poglavlje" i tako par puta dok nisam završio knjigu. Moram reći da mi je bila odlična. Super mi je svijet, količina nacija i kultura i cijeli koncept religija, čarobnjaštva i Svetog rata koji je glavna tema zasad. šokirao sam se na kraju u dodacima knjige kad sam vidio koliko je navedeno naroda, jezika i prastarih izumrlih jezika. Baš si je pisac oko tih stvari dao truda. Bakker je filozof, čak predaje filozofiju na nekim sveučilištima u Kanadi i to se osjeti u knjizi, i nije mi pretjerano, mislim da ima taman ok količina filozofije. Ali mi je odlično koliko upotrebljava logiku i racionalnost u knjizi, a ne neke bezumne emocije. 

Ono što vjerojatno odbija neke ljude je to što je svijet zapravo dosta okrutan. Carevi, kraljevi, grofovi i slični su često izopačeni i smatraju sebe višim bićima, kao i čarobnjaci . Ropstvo je potpuno normalno, kao i pedofilija. Glavni likovi su upitnog morala, nisu ono na što smo navikli od heroja, nego su više antiheroji. Samo je jedan lik koji zapravo propituje je li dobar i koji se brine o ljudima koji su mu bliski, ali je upitno kako će i on dalje. Ovi ostali u biti koriste svoju okolinu za svoje svrhe, nikome nije cilj boljitak čovječanstva. Žene su prilično potčinjene u društvu, pratimo dvije i to jednu baš kurvu a drugu konkubinu i one se jadne moraju snalaziti kako god znaju da prežive. U knjizi ima nekoliko prilično okrutnih, pa i gadljivih stvari. E sad to sve navedeno je možda ono što odbija određeni dio čitatelja, ali mene osobno ne. Smatram da je sve realno, vjerujem da su u 10.-11. stoljeću ljudi u stvarnosti bili isti i radili iste stvari, osim ovih povezanih sa čaranjem. Ne izgleda mi kao da pisac tovari nekakvu okrutnost čisto da bi šokirao čitatelje, jednostavno se svi postupci, pa i oni okrutni čine kao logičan slijed u društvu u kojem svi pokušavaju opstati i postati što moćniji. 

Lore mi je predobar kao i način otkrivanja prošlosti, jako se suptilno otkrivaju detalji iz prošlosti i zapravo većinu prve knjige nemamo nekakvu ideju koje su glavne ideje koje strane. Na početku mi to nije bilo dobro, jer mi puno toga nije bilo jasno i živciralo me kad ne razumijem tko je koja nacija ili religija, ali mi sad jako odgovara ta misterioznost, pogotovo kad sam pohvatao osnove. 

Uglavnom jako dobro, počeo sam odmah čitati i drugu knjigu i već sam na trećini. Ova prva knjiga je imala oko 600 stranica mislim, a druga je isto nešto tako slično. 

Preporuka za sve one koji vole baš high fantasy sa čarobnjaštvom i ratnicima, ali i političkim intrigama i misterijama i kojekakvim opačinama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.8.2023 13:23 (Cansee).
16 godina
Azmo kaže...
Daleko najbolji SF koji sam slušao (Audible) u zadnje vrijeme je serijal EXPEDITIONARY FORCE. Slušajte i umrite od smijeha.

Odličan je još i WE ARE BOB serijal.

Skoro mi je krenula suza. Na kraju Dragonslayera, Craig Alanson najavljuje da jednostavno ne može bez Skipija pa mu je u planu još tri nastavka plus jedan prequal s Jerapthama i Ethics and Compliance Office ekipom. Ja sam uvjeren da je on tu rasu napravio po nama balkancima, kad frajer završi u anonimnim kockarima na lječenju, učinit će sve za zemlju samo da se sapunice i sport nastavi. 

Jedino neće izlaziti svakih pola godine nego jednom godišnje. Valjda zato što piše Convergence. Ako nisi probao Convergence audio book probaj. Urban fantazi ali poslušaj pa će ti biti jasno zašto preporučujem baš audio book. 

WE ARE BOB mi je isto ekstra samo ne znam da li i dalje piše nastavke. 

EDit: baš čitam peta knjiga je odgođena zbog štrajka u Holivudu. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 10:50 (Gajotres).
9 godina
Gajotres kaže...
Azmo kaže...
Daleko najbolji SF koji sam slušao (Audible) u zadnje vrijeme je serijal EXPEDITIONARY FORCE. Slušajte i umrite od smijeha.

Skoro mi je krenula suza. Na kraju Dragonslayera, Craig Alanson najavljuje da jednostavno ne može bez Skipija pa mu je u planu još tri nastavka plus jedan prequal s Jerapthama i Ethics and Compliance Office ekipom. Ja sam uvjeren da je on tu rasu napravio po nama balkancima, kad frajer završi u anonimnim kockarima na lječenju, učinit će sve za zemlju samo da se sapunice i sport nastavi. 

Jedino neće izlaziti svakih pola godine nego jednom godišnje. Valjda zato što piše Convergence. Ako nisi probao Convergence audio book probaj. Urban fantazi ali poslušaj pa će ti biti jasno zašto preporučujem baš audio book. 

Znači i tebi je super? Zainteresiran sam jako za to, ali brate gdje naći vremena za to sve

16 godina
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Azmo kaže...

Znači i tebi je super? Zainteresiran sam jako za to, ali brate gdje naći vremena za to sve

Hehe, to sam i ja rekao maloprije u sebi. Lista za čitanje samo raste. Neka, samo nek se šibaju preporuke.

16 godina
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Azmo kaže...

Čisti užitak je. Malo je bio pad na petoj knjizi zato što je pokušao napraviti spin off ali poslje svaka knjiga je bolja i luđa. Samo knjige više gledaj kao zezanciju s povremenim dijelovima ozbiljnosti i tuge. 

Prva knjiga negdje do pola je meh pošto ne znaš što te čeka, djeluje copy paste bezidejni SF a onda nastupa kaos. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 14:42 (Gajotres).
9 godina
Gajotres kaže...
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Azmo kaže...

Čisti užitak je. Malo je bio pad na petoj knjizi zato što je pokušao napraviti spin off ali poslje svaka knjiga je bolja i luđa. Samo knjige više gledaj kao zezanciju s povremenim dijelovima ozbiljnosti i tuge. 

Rekao je i kolega Azmo da je duhovito, al sad kad kažeš zezancija, jel baš ono 100% komedija kao npr Terry Pratchet ili je radnja relativno ozbiljna uz dosta humora?

16 godina
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Azmo kaže...

Rekao je i kolega Azmo da je duhovito, al sad kad kažeš zezancija, jel baš ono 100% komedija kao npr Terry Pratchet ili je radnja relativno ozbiljna uz dosta humora?

Ozbiljna je samo dosta humora. Žamo mi je iznositi više pošto ću ti ubiti onda prvu knjigu. Odnosno nije Terry Pratchet style komedija. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 14:52 (Gajotres).
9 godina
Gajotres kaže...
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Cansee kaže...
Gajotres kaže...
Azmo kaže...

Ozbiljna je samo dosta humora. Žamo mi je iznositi više pošto ću ti ubiti onda prvu knjigu. Odnosno nije Terry Pratchet style komedija. 

Vrhunski, to je predobro. Vrlo je teško napisati ozbiljnu priču sa dobrim humorom, u tome je recimo i Abercrombie jak. Što moj stari kaže, svatko može napraviti film da se netko ubija i kolje, ali nasmijati ljude nije lagano. 

11 godina
Skippy je zakon! Ma i ostatak ekipe al smislit njega je nešto posebno. Beer can! 🤣🤣🤣 Humor je inteligentan. Par puta sam se puko smijati u tramvaju, a ljudi gledaju koji k, šta se ovaj smije na muziku a ja slušam Skippya! 🤣🤣🤣 Koja bi to serijetina bila da ide netko snimati.
13 godina
Cansee kaže...

Vrhunski, to je predobro. Vrlo je teško napisati ozbiljnu priču sa dobrim humorom, u tome je recimo i Abercrombie jak. Što moj stari kaže, svatko može napraviti film da se netko ubija i kolje, ali nasmijati ljude nije lagano. 

Baš sam neki dan započeo "Crvenu zemlju" i kad sam pročitao da se dva vola koje imaju zovu Calder i Scale mi je baš fino nabacilo osmijeh na lice.  Naravno, prva reakcija mi je bila "WTF, odkud sad oni dva ovdje", dok nisam pročitao rečenicu do kraja.

Abercrombie baš jako udari sa smiješnim dijelom kad ga najmanje očekuješ. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice