Modem-Ruter-Wifi ?

poruka: 11
|
čitano: 9.245
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Modem-Ruter-Wifi ?

Pozdrav Momci ;) 

Jučer sam kupio ruter "NETGEAR N150 2-Port Wireless Router WNR612" Iskreno nikad se nisam susretao sa tim kako povezat Modem-Ruter(napravit WIFI)-Računar

Obično trgovci kazu to je lako instalirati uradit napraviti sve samo da kupis kaze imaš "CD" ubaciš u računar i pokrene ti se instalacija tako sam uradio i evo kako to izgleda po njihovom da se pokrene instalacija što je netačno... U pokretanju instalacije nigdje da pise "Next" "Next" kao što oni navode

Slika: http://i.imgur.com/zAOX3XV.png 

Htjeo bi da napravim sebi wifi da mogu koristiti i preko telefona da nisam obavezan da budem na računaru ako hocu na internet 

Prvo sam ruter upalio povezao ruter i komp onda sam otisao na 192.168.1.1 dobijam ovu sliku "http://i.imgur.com/IZcQrle.png" 

Ja sam napravio wifi promjenio ime wifi-ja stavio password i kad preko telefona se pokusavam povezat uspije se povezat ali nece da mi otvori niti jednu stranicu preko telefona što znači da nisam sve bas uradio kako bi trebalo to biti 

WiFi "http://i.imgur.com/sFSZq6o.png"

Internet "http://i.imgur.com/ssUSOmy.png"

Advanced Home "http://i.imgur.com/BizUoyQ.png"

Internet Setup "http://i.imgur.com/UKpPkd0.png"

Wan Setup "http://i.imgur.com/JGmXFui.png" 

Lan Setup "http://i.imgur.com/gsVpPQc.png"

Na kraju sam po CMD trazio DNS, Default Gateway, Subnet Mask i ostalo 

I po podacima koje sam mogao naci ja sam to ispuni ovako pod "Interet setup" jer sam to imao prazno

To bi izgledalo ovako ali i nakon toga kada sam isao Apply mi internet na telefonu ne radi

Iskreno ne razumijem se u ovo puno mozda sam i skroz fulao to što sam upisivao 

Evo i slika "http://i.imgur.com/STNnZRi.png" 

Ja bi zamolio vas za vašu pomoć kako to moram uradit da bi mi wifi radio i da mogu povezat Modem-Ruter-Računar da mi normalno sve radi naravno pored wifi-ja 

Hvala svima

Ja se nadam da sam "detaljno to opisao i da ste razumili gdje problem gdje mi koči da mi ne radi" 
Ja sad kad povezem Modem-Ruter-Računar internet mi ne radi :S

Hvala svima

 
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Modem-Ruter-Wifi ?

Niko da ima neko riješenje ? 

 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Modem-Ruter-Wifi ?

mozda si vec nasao odgovor na svoje pitanje ali ako nisi par kratkih uputa:

 

spajanje modema i routera utp kabal ide uvijek u wan ili internet port onaj kabal koji izlazi iz modema, drugi utp kabal ide iz routera iz bilo kojeg porta u racunalo.

 

podesavanje routera ono sto ti je potrebno da znas dali tvoj provider ide preko dhcp-a ili preko ppoe konekcije kako bi konfigurisao isti.

 

nakon logovonja na router biras ili quick setup ili ides odmah na wifi podesavanja, odredjujes tip konekcije (dhcp ili ppoe) i postavljas sigunosni password ako ces zakljucati svoju mrezu.

 

nakon toga ides na snimi konfiguraciju i restartujer router, zna se desiti ako je cable modem da isti moras da restartujes u slucaju dhcp-a kako bi router dobio IP. i to je to nista komplikovano

11 godina
neaktivan
offline
Re: Modem-Ruter-Wifi ?

koliko vidim po slikama jedini promasaj je u spajanju modema i routera kao sto rekoh kabal iz modema u router u wan ili internet port pretezno je oznacen drugom bojom dali plava ili zuta

9 godina
offline
Modem-Ruter-Wifi ?

Pozdrav kolege!

Da ne otvaram novu temu, ova je dosta prikladna za pitanje;

 

Imam 4G router, kojega sam stavio u bridge mode, i sad ima samo funkciju modema. Iza njega imam Mikrotik router na kojem sam posložio neke osnovne stvari, + VPN. Također, imam jedan stari wireless router složen kao AP i njega sam uštekao u Mikrotik. Sve to radi OK.

 

Ono što bih još htio, je da od onog prvog u nizu modema (koji je sad u bridge modu) iskoristim Wi-Fi, da se mogu spojiti na njegov WiFi, ali da se uređaji međusobno vide, zajedno sa onim Access point routerom, koji je zadnji u nizu.

 

Da li se to može izvesti?

 
0 0 hvala 0
8 godina
online
Re: Modem-Ruter-Wifi ?

Obično je modem u bridgeu "nevidljiv" i nalazi se u takvom modu rada da ne rade niti wifi niti ethernet portovi (osim WAN porta). Tako je barem sa svim ovim sa kojima sam ja do sada radio, wifi ako i radi onda je samo za management tog uređaja, nema izlaz na net. Vjerujem da bi se na nekom boljem i pametnijem to moglo napraviti ali na raznim ZTE, Huawei i ostalo, baš i ne.

14 godina
offline
Re: Modem-Ruter-Wifi ?
Modem ne postoji u IT to su sve ruteri.
8 godina
online
Re: Modem-Ruter-Wifi ?

E ako ćemo cjepidlačiti, nije ni router nego IAD (integrated access device) ili CPE (customer premises equipment) jer je unutra i modem i router, switch, AP, voip client, firewall...

 

[edit] - kao što ihush kaže, u ovom kontekstu i za ovu potrebu, kad je taj IAD u bridge modu onda on nije ništa više nego modem po svojoj svrsi. Igrom slučaja wifi radi za mgmt, prošli smo (srećom) vrijeme kad je serial bio jedini interface za to...

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.11.2020 15:49 (Nuclear_Phoenix).
15 godina
online
Re: Modem-Ruter-Wifi ?
dreadmoore kaže...
Modem ne postoji u IT to su sve ruteri.

 svaku kutijicu možemo nazvati kako želimo.. no to se radi obično prema primarnoj funkciji te kutijice.

router je samo dio mogućnosti, kao što ime kaže, rute-rutanja, skretnica-pravila, ništa više, čak nije nužan za spajanje dva uređaja (jer tad je sva komunikacija isključivo između te dvije točke tx-rx i može crossoverom itd..).

-modem je upravo zato modem, pogotovo kad je u bridge modu (jer su tad defaultno isključene ostale funkcije, router, dhcp, firewall itd.).

-inače je naziv NT, netrork terminalna oprema, koja se s godinama-promjenama mijenja kao i terminologija, od ISDNa ili prije tog faxmodema preko ADSL-ostalo, tj operater to naziva mrežna terminalna oprema, dok terminiranje znači zadnju točku lanca, npr SCSI lanca, prastare BNC mreže (coax) itd.. odnosno to se naziva klijenstska prikljuna oprema i varijacije za naziv, prijevod itd..

 

-ako se želi biti precizan, pedantan.. poželjno, no tad se modem upravo treba nazvati modem, kao što je nas-nas, mediaplyer ili iptv ili switch ili wlan, dok recimo router može imati wlan ali ne mora (iz klase firewalla, balancing itd..).

-klasičan router u pravilu ima WAN port, dok modem umjesto wan-a ima liniju, adsl-optika-coax-telparica.. žica-linija u bilo kojem obliku-standardu pa i bežično kao mobilna-lte i sl.

-nas recimo ne mora imati dhcp, ne mora imati switch, ne mora imati wlan, .. i u pravilu nema wan port ili modem-liniju jer nije router ili modem, dok recimo modem može imati sve pa i nas funkciju. Jesu li tad modem i nas isti uređaji?

-router je mrežni šef, u lanu, ali ako nema liniju-internet tad je samo to, nema interneta, tj neki uređaj mu mora dati internet pristup, izlaz-ulaz, pod gateway.. odnosno to je upravo modem u mreži i dovoljno je u routeru obrisati ip GW i čitav lan na tom routeru nema interneta mada samo fali podatak ip gdje je izlaz, dok se može u pojedine postavke ipa navesti pa opet radi tj kao s ili bez dhcpa..

 

-dakle, nisu svi uređaji-kutijice routeri, odnosno sve to je samo soft, dok je hw-žica-mreža, chip+plastika, tj fizički dio koji to omogućuje a da bi postojalo rutanje (skretnica) mora postojati barem dva kanala-žice tj porta kao lan(1-4 uobičajeno, pa do 255 po subnetu) arouter je zapravo software, koji se vrti-izvršava na nekom kompatibilnom chipu-cpu, neovisno jel u kutijici (i kako je nazovemo) ili u npr računalu-pc koji je tad recimo server + ima instaliran i podešen soft koji upravo to sve radi, routanje, dhcp, vlan, vpn, bilo što.. tj sve je soft. Kutijica tad dobije naziv prema primarnoj ulozi, ponekad čak može biti više istovremenih mogućnosti no jedna je ipak defaultna i time 'glavna'. Kod modema je to linija, kod routera upravljanje pravilima mreže tj ruta-redirekcija, propuštanje ili blokiranje tj ako propušta i preusmjerava tad ip-port s kojeg na koji port to prosljeđuje, kao prometnik-šef stanice vlaka.. dok je jedna pruga-kolosjek, do tad nema izbora puta-rute, tek kad postoje dva, tad postoji izbor, lijevo-desno kao i povratak i ruter je upravo to, onaj dio koji upravlja protokom podataka, prometnik-šef. Da bi mreža bila the-mreža, kao internet, router je nužan, jer povezuje dva-više mjesta (računala-uređaja) s ostatkom svijeta-mreže tj s uređajima (množina) i tad je nužan, dok bi s dva sama uređaja bio nepotreban, kao recimo direktna telefonska žica između dva telefona.. za sve više treba centrala = skretnica... = router.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Modem-Ruter-Wifi ?

Dečki, hvala na odgovorima. Nakon što sam pročitao, prvo sam 5 minuta praznim pogledom gledao u zid. A onda otišao na tavan i sve razmontirao.

Ostavio sam samo Huawei B818-263 koji sad radi i kao modem i kao router i kao PWC, i kao ŽTI, i još sve ostalo.

 

 

Malo se zezam, ali taj modem/router mi ima najjači Wi-Fi od postojeće opreme a on mi treba zbog 4G+, a onda mi mikrotik više nema smisla. Jedino sad moram VPN preko aplikacije na svakom uređaju...

 
0 0 hvala 0
11 godina
online
Re: Modem-Ruter-Wifi ?

Ako ti zafali WiFi signala i zelis vrtiti VPN sa routera.... do nekakvih 60-70Mbit WAN propusnosti. Iznad toga ne vidim model sa integriranim 4G modelom (ima USB s podrškom za modem)

 

https://www.nabava.net/search.php?q=asus+ac+4g+router

 

Zaboravio odgovoriti na originalno pitanje :D Bez prelaska nazad na router mode, ne vidim kako pod bridgeom :)

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.11.2020 17:34 (Jovanka).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice