IT terminologija: naziv e-mail adrese tima

poruka: 18
|
čitano: 11.217
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Zna li netko kako se u IT terminologiji naziva e-mail adresa tipa:

helpdesk@imefirme.hr

Znaci, svi mailovi koji stignu na tu adresu, legnu u mailbox  svim predefiniranih djelatnicima u firmi.

Negdje sam naletio da to nazivaju funkcijskim mailboxom, pa timskim mailboxom, ali nisam nigdje naletio koji je stvarno naziv ispravan, pa ako netko zna, neka to podijeli s nama.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Na Microsoft Exchangu 2010 se to zove Distrbution Group.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
17 godina
Re: IT terminologija: naziv e-mail adrese tima
passmaslom kaže...

helpdesk@imefirme.hr

Znaci, svi mailovi koji stignu na tu adresu, legnu u mailbox  svim predefiniranih djelatnicima u firmi.

Negdje sam naletio da to nazivaju funkcijskim mailboxom, pa timskim mailboxom, ali nisam nigdje naletio koji je stvarno naziv ispravan, pa ako netko zna, neka to podijeli s nama.

Alias. No ne znam koji bi hrvatski prijevod bio, možda distribucijska lista.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 13:45 (Father_Dougal).
16 godina

Pseudo adresa elektronske pošte po naški...

EDIT: Iako pseudo je grčki ako se ne varam - sad zavisi koliko daleko hoćeš u čistunce ići...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 14:28 (Bukva).
17 godina
moderator
passmaslom kaže...

Terminološki gledano - mailbox je sandučić za e-mail, a ne e-mail adresa (iako to neki možda miješaju). Shodno tome, tu govoriš o dva različita koncepta. Ako se mailovi koji dođu na jednu adresu forwardaju na druge e-mail adrese, onda to ne može biti "timski mailbox" ili tako nešto (ne znam što bi zapravo "funkcijski mailbox" trebalo značiti), nego bi onda helpdesk@imefirme.hr bila mailing lista i svaki mail poslan na nju bi se proslijedio na invididualne e-mail adrese. Kad bi to bio "timski mailbox", onda bi to bio jednostavno korisnički e-mail račun kojeg bi zajednički koristilo više ljudi (što bi se recimo dalo izvesti tako da si više ljudi u svojim e-mail klijentima upiše podatke za pristup tom recimo POP3 sandučiću, ali da si svi slože tako da se preuzeti mailovi ne brišu sa servera; groupware softveri vjerojatno imaju tako nešto riješeno na razini samog sustava/softvera - nisam toliko upućen u to).

Father_Dougal kaže...

Alias znači "drugi naziv", što se baš i ne bi odnosilo na passmaslomov slučaj. Dakle, tipično se odnosi na korištenje više različitih e-mail adresa za isti sandučić (mailbox, POP3/IMAP korisnički račun).

Distribucijska lista bi mogao biti dobar izraz - pretpostavljam da tako prevode "mailing list", iako na Wikipediji razlikuju ta dva pojma.

Bukva kaže...

Pseudo adresa elektronske pošte po naški...

EDIT: Iako pseudo je grčki ako se ne varam - sad zavisi koliko daleko hoćeš u čistunce ići...

Riječ pseudo često ima negativnu konotaciju (hrv. izraz je kvazi), tako da baš i ne bi bila preporučljiva uporaba te riječi umjesto korištenja aliasa. Tim više jer nije poanta u "lažnoj" ili "kvazi" e-mail adresi, nego jednostavno zamjenskom imenu. Zapravo je upitno što bi se uopće smatralo "pseudo e-mail adresom", kad se na jedan sandučić može vezati više e-mail adresi - i onda bi jedna bila "prava" (ona tipa korisnickoime@firma.hr?), a druge "pseudo"? A u osnovi su sve "lažne", tj. nije da se ove "pseudo" forwardaju na korisnickoime@firma.hr, nego jednostavno svi ti mailovi završe u istom sandučiću.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 15:26 (mbaksa).
16 godina
neaktivan

Mailing list nije isto što i distribution group/list, kao što reče. Mailing list se najčešće koristi kod npr. CRMova, pošalji svim ili tim i tim partnerima neki (promotivni) mail.

Više o tome na wikiju.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 15:20 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Smooth Operator kaže...

Mailing list nije isto što i distribution group/list, kao što reče. Mailing list se najčešće koristi kod npr. CRMova, pošalji svim ili tim i tim partnerima neki (promotivni) mail.

Više o tome na wikiju.

Ako bi se vodili po tom članku (ne sviđa mi se što nema reference), onda bi mailing lista bila javna/dijeljena distribucijska lista s mogućnosti pretplate, tj. alias za istu.

Čini mi se da bi se ovo za što passmaslom pita moglo najbolje opisati s "javna distribucijska lista". Znači, ako bi bila samo distribucijska lista, onda bi se nalazila u e-mail klijenu onoga koji šalje mailove na nju - dakle, njen karakter bi bio privatan. Ujedno, to za što passmaslom pita tipično se ne opisuje kao mailing lista, jer se na njih u pravilu čovjek može pretplatiti.

17 godina
mbaksa kaže...
Father_Dougal kaže...

Alias znači "drugi naziv", što se baš i ne bi odnosilo na passmaslomov slučaj. Dakle, tipično se odnosi na korištenje više različitih e-mail adresa za isti sandučić (mailbox, POP3/IMAP korisnički račun).

Distribucijska lista bi mogao biti dobar izraz - pretpostavljam da tako prevode "mailing list", iako na Wikipediji razlikuju ta dva pojma.

Poprilično sam siguran da se to u mail sustavima zove alias - pročitaj upute za sendmail ili postfix. U alias datoteci kreiraš mail alias te listu mail adresa na koju će se mailovi, koji su stigli na alias, proslijediti.
To radimo na poslu, kada kreiramo mail adrese za emisije na radiju ili televiziji.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
17 godina
moderator
Father_Dougal kaže...
Poprilično sam siguran da se to u mail sustavima zove alias - pročitaj upute za sendmail ili postfix. U alias datoteci kreiraš mail alias te listu mail adresa na koju će se mailovi, koji su stigli na alias, proslijediti.

To radimo na poslu, kada kreiramo mail adrese za emisije na radiju ili televiziji.

Jesi li uopće pročitao tu stranicu za koju si dao link? ...or to convert one name into a list of many names -for mailing lists.

Za ovo što passmaslom pita nije poanta u aliasingu, nego u mailing listi.

16 godina
passmaslom kaže...

helpdesk@imefirme.hr

..

- to je e-mail adresa. (nema drugog naziva.. ostalo kasnije, jer se miješaju pojmovi, ne samo terminologije).

passmaslom kaže...

..

Znaci, svi mailovi koji stignu na tu adresu, legnu u mailbox svim predefiniranih djelatnicima u firmi.

..

- liste-grupe. Uobičajeno je liste nazivati kod slanja (forwarduše), dok se kod primanja koristi termin grupa. (mada provideri nemaju jednake terminologije ili mogućnosti npr u CPu, krisnik tad ''jer je kod njega baš tako'' nastavlja pogrešnom terminologijom..)

passmaslom kaže...

..

- paradajz možemo nazvati Jozo, pa što.

-alias: zamjenica, zamjenska adresa istog nosećeg e-maila, istog mailboxa, samo drugi naziv-alias. Upravo kao i lingvističko značenje riječi.

-mailbox: poštanski sandućić, nije lista, nije grupa, nije alias.. to je mailbox.

e-mail se šalje (primatelju), preko providera-servera-domene, u njegov mailbox. Nema nikave razlike nit pošiljatelj zna dali je to originalan email ili alias, grupa itd. Za alias se može predpostaviti npr t-comov userski ime.prezime@zg.t-com.hr ako je neki drugi oblik na toj domeni, tad je alias.

Poslovni mail firme koja ima domenu se nikako ne mogu prepoznati, dali je alias i sl. jer admin sam kreira željeni naziv.

-lista i grupa također mogu imati alias.

Razlika između forwarda (automatskog ili respondera) što se odnosi na više primatelja dok se forwarduša šalje npr za vrijeme godišnjeg ili s nekoliko e-mailova na npr gmail (jer je dovoljno velik). Liste-Grupe rade to isto ali za više usera-mailova.

itd..

lista, preciznije mailing lista. Slanje na listu (mi šaljemo primatelju/ima), moguće iz baze-adresara, moguće iz opcija samog mail klijenta kao naj 'primitivniji oblik' ako jednostavno dodami više primatelja u jednom mailu (nismo kreirali listu, mogli smo..). U pravilu se 'ne misli' na te liste, nego na (masovne, spamerske, reklamne) mailing liste koje kreira admin na mail serveru (ne sam korisnik, koji šalje mail, jer postoje namjerna ograničenja upravo zbog spama.. ako govorimo o više tusuća adresa, mislim da se običan klijent poćne raspadati na cca 900, mail serveri to odrađuju i tamo se to naziva mailng lista).

grupa, preciznije distribucijska grupa. Jednako kao npr userska mrežna grupa (win-linux..). Admin mail servera vodi brigu (kreira acc, aliase, liste, grupe i postavlja usera u jednu ili više grupa..). Grupe se jednako tako mogu grupirati, tj može biti office-user, office-admin, office-boss kao grupe, dok recimo info može biti grupa koja uključuje sve navedene grupe. Jednako kao administriranje domene-usera na PCu.

Grupe nisu forwardi ili redirecti, jer npr user može forwardati svoj mail na neki drugi, ali to su mailboxovi, grupa nije mailbox (nit je lista mailbox), nema npr web mail logina jer nema ni usera ni passa, jer je grupa. Da je mailbox koji se redirecta-forwarda, tad bi bilo jednako običnom mailu. Ne može se u klijentu postaviti primanje (ili slanje) grupe, nego samo konkretnog acc. s podatcima user-pass pop server itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 21:22 (ihush).
16 godina
neaktivan

ovo ko da sam na forumu odsjeka za lingvistuku FFZG-a {#}

passmaslom kaže...

helpdesk@imefirme.hr

inače ono što ti u pravilu tražiš je distribucijska grupa (odnosno e-mail adresa koja na mail serveru ima postavljene forwardere prema jednoj ili više drugih e-mail adresa)

kod mene normalno radi.....(osim usranog apple iJpeg-a)
17 godina
mbaksa kaže...

U krivu si.

Alias mail adrese su forwarderi koji se kreiraju na serveru te se u njima definiraju pravi primatelji. Primjer help@firma.hr adresa - mailovi koji stižu na nju se prosljeđuju na marko@firma.hr i zorica@firma.hr, s time da oni kao primatelja vide help@firma.hr, a ne svoje mail adrese. Da, na isti način se rade i aliasi za jednu mail adresu, marko.prezime@firma.hr dolazi na marko@firma.hr.

To se definitivno zove alias. Kako je to Microsoft na Exchange sustavu preveo, ne znam, jerbo aliase radimo na linux dolaznim serverima, koji onda mailove distribuiraju u točne mailboxove, ovisno tko se nalazi u dotičnom aliasu, a ti serveri ipak imaju malo dulju tradiciju postojanja.

Uostalom, ako meni ne vjeruješ, informiraj se sam, google je tvoj frend.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.9.2012 10:42 (Father_Dougal).
17 godina
moderator
Father_Dougal kaže...
mbaksa kaže...

U krivu si.

Naravno da nisam. Ne kažem ja da helpdesk@imefirme.hr nije jedan od aliasa za štef@imefirme.hr i jedan od aliasa za franc@imefirme.hr. Promašio si poantu. Nije poanta u tome da je  helpdesk alias za sve te druge e-mail adrese, nego je poanta u tome da se jedna e-mail adresa forwarda na više drugih - dakle, u pitanju je nekakva mailing/distribucijska lista/grupa/whatever.

Father_Dougal kaže...
Alias mail adrese su forwarderi koji se kreiraju na serveru te se u njima definiraju pravi primatelji. Primjer help@firma.hr adresa - mailovi koji stižu na nju se prosljeđuju na marko@firma.hr i zorica@firma.hr, s time da oni kao primatelja vide help@firma.hr, a ne svoje mail adrese. Da, na isti način se rade i aliasi za jednu mail adresu, marko.prezime@firma.hr dolazi na marko@firma.hr.

Jesam li ja napisao išta što nije u skladu s tim?

Father_Dougal kaže...
To se definitivno zove alias.

Što konkretno se zove alias? Ništa nije samo "alias", nego je nešto alias za nešto drugo. Jedna e-mail adresa (mogli bismo reći i virtualna e-mail adresa) je samo drugo ime (alias) za neku drugu e-mail adresu ili listu adresa (zato: mailing list). Shvaćaš? Ničime mi ne oponiraš, nego jednostavno govoriš o drugoj stvari. Ja govorim o tome da kad napraviš da ti je helpdesk@imefirme.hr alias za franc@imefirme.hr, štef@imefirme.hr, regica@imefirme.hr, da si time napravio mailing listu i da je poanta upravo u tome da si napravio mailing listu (ili distribucijsku listu ili distribucijsku grupu ili što već).

Father_Dougal kaže...
Uostalom, ako meni ne vjeruješ, informiraj se sam, google je tvoj frend.

Pažljivo i s razumijevanjem pročitaj moje poruke, pažljivo i s razumijevanjem pročitaj linkove koje si sam dao i vidjet ćeš da tu nema nikakve kolizije, nikakvih kontradiktornosti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.9.2012 12:50 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...
Father_Dougal kaže...
To se definitivno zove alias.

Što konkretno se zove alias? Ništa nije samo "alias", nego je nešto alias za nešto drugo. Jedna e-mail adresa (mogli bismo reći i virtualna e-mail adresa) je samo drugo ime (alias) za neku drugu e-mail adresu ili listu adresa (zato: mailing list). Shvaćaš? Ničime mi ne oponiraš, nego jednostavno govoriš o drugoj stvari. Ja govorim o tome da kad napraviš da ti je helpdesk@imefirme.hr alias za franc@imefirme.hr, štef@imefirme.hr, regica@imefirme.hr, da si time napravio mailing listu i da je poanta upravo u tome da si napravio mailing listu (ili distribucijsku listu ili distribucijsku grupu ili što već).

Pročitaj njegovo pitanje ponovo:

helpdesk@imefirme.hr

U kontekstu tog pitanja, ta originalna (podvukao sam ju) adresa se na mail sustavu zove alias, u biti je forwarder, koji mailove prosljeđuje na nekakvu grupu emailova, distribucijsku listu ako ju imaš složenu (mail adrese u posebnoj datoteci, otud i ime lista) - ta adresa se ne zove nikako drugačije, jer se ne koristi kao standardni mailbox - njen mailbox ne postoji, jer se svi mailovi automatski prosljeđuju na druge mail adrese. Ona je, sama po sebi, virtualna - postoji samo kao zapis u konfiguraciji mail servera, a ne kao postojeći mailbox.

Ako se kreira mailbox, dakle, punopravni email, sa imenom helpdesk, pa se onda u root mailboxa ubaci .forward datoteka sa listom mail adresa na koje se prosljeđuje mail - to bi onda bio tzv. timski mailbox o kojem si pričao. No ta mail adresa onda ima svoj mailbox iz kojeg se radi forward, i to nije alias u mail sustavu - možeš se ulogirati na taj mailbox i provjeriti mailove. Na alias se ne možeš ulogirati i čitati mailove.

Najčešće se takve adrese poput "helpdesk" rade kao aliasi. I opet, ne znam kako je to Microsoft nazvao, jer u threadu vidim da se više raspravlja u odnosu na Exchange sustav.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.9.2012 15:30 (Father_Dougal).
17 godina
moderator
Father_Dougal kaže...
Pročitaj njegovo pitanje ponovo:

helpdesk@imefirme.hr

U kontekstu tog pitanja, ta originalna (podvukao sam ju) adresa se na mail sustavu zove alias

Izraz "alias" se koristi kao skraćeni izraz. Dakle, to nije samo alias, nego je to e-mail alias ili, ako ćemo biti posve precizni, to je e-mail address(es) alias iliti alias za e-mail adresu/adrese. Pogledaj ponovno ona tri linka koja si dao - u dva linka ti eksplicitno piše "email alias". Riječju alias se samo kaže da je to drugo ime za jedan ili više poštanskih sandučića, virtualna e-mail adresa.

Bi li bilo pošteno reći da je u kontekstu tog pitanja ta adresa: alias e-mail adresa za mailing listu? Ili alias e-mail adresa za distribucijsku grupu? Ili, zapravo još bolje, virtualna e-mail adresa za mailing/distribucijsku listu/grupu?

Ako ga nije interesiralo to da se jedan mail slanjem na jednu (virtualnu) e-mail adresu ne prosljeđuje na više drugih e-mail adresa, onda su daljnja pojašnjenja tipa "legnu u mailbox svim predefiniranih djelatnicima u firmi", "funkcijskim mailboxom, pa timskim mailboxom" - suvišna. Onda je jednostavno mogao pitati nešto tipa - Kako se naziva e-mail adresa na koju, kad se pošalje mail, mail završi u mailboxu s drugom e-mail adresom?

ADDENDUM

Jesi ti uopće pogledao stranicu za koju si dao link: https://www.fastmail.fm/help/features_aliases.html (posebno prouči za što navodi da su aliasi korisni)? Odmah ispod toga imaš pojam Distribution Lists.

A distribution list is another email address associated with your account (like an alias) but where email sent to that address is distributed to a number of users. This is commonly used for emails that regularly need to be sent to an internal department (eg. sales@example.com) or to an external group of users (eg. betatesters@examples.com).

Ovi ti hoće reći da je distribucijska lista u biti posebna vrsta aliasa, gdje se mailovi prosljeđuju ne jednom, nego više korisnika.

Prouči i Googleov Postini: http://www.google.com/support/enterprise/static/postini/docs/admin/en/admin_ee_cu/user_mailing_list.html

You can protect mailing and distribution lists from spam and viruses. These lists are addresses that deliver a message from outside your network to a group of people in your domain, such as partners@your_domain.com, or noon_cyclers@your_domain.com.

Sudeći prema ovome, za ono što je kolega pitao, najbolje bi odgovarao termin distribucijska lista. Da, to je virtualna e-mail adresa koja je alias za više e-mail adresa tipično unutar iste domene.

Dakle, možeš ti to zvati aliasom za više e-mail adresa. Ali to ne mijenja činjenicu da mnogi taj čitav koncept smatraju distribucijskom (ili mailing?) listom, dakle koncept od jedne virtualne e-mail adrese koja se prosljeđuje na više drugih e-mail adresa. Vidiš i sam da su iz Googlea eksplicitno napisali da su te liste "adrese koje dostavljaju poruke izvan mreže grupu ljudi unutar tvoje domene". Prekruto doživljavaš pojam "distribucijska lista", a iz cijelog koncepta izvlačiš pojam aliasinga kao jedino što je u svemu tome bitno.

13 godina
protjeran

Na linuxima će to zvati e-mail alias, a Exchange to zove distribution group.

0 0 hvala 0
17 godina

Na nasim mailserverima se to zove distribution groups/lists.

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Dakle, kao što rekoh - ta e-mail adresa je alias za distribucijsku listu/grupu. Samo što tu imamo dvije perspektive, prema tome na koji dio sintagme se ljudi usredotoče:

1. na prvi dio sintagme - tehnička strana - jer će se usredotočiti na postupak aliasinga, jer im je u danom slučaju nebitno ide li mail na jednu ili više adresa (ignorirajući da se aliasing ćešće koristi u suprotnom slučaju, za forwardanje više adresa na jednu)
  2. na drugi dio sintagme - funkcionalna strana - jer će se usredotočiti na ono čemu ta e-mail adresa služi - distribuiranju mailova više korisnika, tj. grupi korisnika, najćešće internih.

Mogu se ljudi prepirati oko toga je li jedno ili drugo do prekosutra i neće doći do razrješenja, kad su obje strane u pravu i odgovor ovisi o perspektivi.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice