Imam jedno pitanje.. Znaci jednom poznaniku sa prakse sam formatirao komp znaci kompletno brisanje particije i stavljanje opet Windows XP-a i sve je radilo u najboljem redu kod mene gasio sam ga i palio vise puta instalirao razno razne drivere, da bi kad sam mu ga odnjeo on ga glupan cistio sa sarafcigerima hladnjak od CPU-a i ne znam vise sa cim da bi se njemu kad ga sada pali znaci ucita se BIOS i ucitava se windows i kad treba se pojavit desktop njemu se tu jednostavno zacrni ekran i ugasi se komp. Ja sumnjam nekako na RAM-e sta vi mislite i sad ispada ko da mu ja nisam dobro napravio a kod mene radilo sve u najboljem redu...
Sta vi mislite do cega bi moglo biti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
nije valjda da nitko ne zna u cemu je problem?
Triba dobro provjeriti dali je sve spojeno kako treba RAM,CPU,VGA,kablovi,ventilatori i sl.
Možda se nešto odspojilo dok jse čistilo,ili je kacavidom uspio nešto slomiti.
Triba dobro provjeriti dali je sve spojeno kako treba RAM,CPU,VGA,kablovi,ventilatori i sl.
Možda se nešto odspojilo dok jse čistilo,ili je kacavidom uspio nešto slomiti.
EDIT: sad me zbao i rekao je da je do rezolucije bilo tocnije na kompu mu se nije htjeka prikazat, a na plasmi radi ok pa ju je sad smanjio...
Največi broj napajanja ima jedan ventilator,rijetki su ti sa dva ventilatora.
Kad nekom servisiram pc ,a uvjek ostvim na rezoluciji 1024X768,jer neznam kakav monitor imaju,pa nek vlasnik pc-a sam podigne rezoluciju.
Imam jedno pitanje.. Znaci jednom poznaniku sa prakse sam formatirao komp znaci kompletno brisanje particije i stavljanje opet Windows XP-a i sve je radilo u najboljem redu kod mene gasio sam ga i palio vise puta instalirao razno razne drivere, da bi kad sam mu ga odnjeo on ga glupan cistio sa sarafcigerima hladnjak od CPU-a i ne znam vise sa cim da bi se njemu kad ga sada pali znaci ucita se BIOS i ucitava se windows i kad treba se pojavit desktop njemu se tu jednostavno zacrni ekran i ugasi se komp. Ja sumnjam nekako na RAM-e sta vi mislite i sad ispada ko da mu ja nisam dobro napravio a kod mene radilo sve u najboljem redu...
Sta vi mislite do cega bi moglo biti?
nije valjda da nitko ne zna u cemu je problem?
-zna vidoviti milan. Mi možemo 'znati' samo na temelju podataka koje ovdje (ti) izneseš.
-radilo je OK, pojavio se šarafciger, ne radi.. zaključak? ima ih nekoliko mogućih...
a) pokvario je nešto, dali samo kontakt, dali je zagrebao ploču .. recimo neki fizički kvar je moguć. To se može otkriti fizičkim pregledom i testiranjem-izmjenom komponenti ..
b) moguć je i sasvim slučajan kvar, jer se sve mora (i hoće) pokvariti, pošto je računalo starije to je veća šansa. (nemora krivac biti šarafciger..)
c) pošto se PC pali, nema alarma i sl. do dizanja OSa, to može biti (vrlo moguće) software problem. Dali pogrešna postavka (banalno npr rezolucija) ili virus...
d) nešto treće.. (četvrto) :)
rješenje? Fizički pregled, odspajanje svih komponenti, spjajanje dodavanje uz testiranje (eliminaciju) jedne po jedne...
Pošto samo 'prenosiš' situaciju (ne znamo dali je računalo opet kod tebe, da možeš testirati-popraviti), nema koristi dalje savjetovati. Ali procedura bi išla ovako:
-odsojiti sve (baš sve, kabele, USB..) i resetirati BIOS.
-na MBO staviti CPU (i hladnjak), napajanje. Upaliti.. (naravno, neće se upaliti ali to je i cilj, BIPovi). Ispravna MBO mora javiti da nema RAM, VGA...
-dodavanjem RAMa, pa VGA (ako nije onboard) eliminiraš taj dio.
To sve se radi bez HDDa, da se ne počne dizati OS nepotrebno...
Spojiš CD-DVD, ako imaš Hirens ili neki sličan LiveCD iskoristi ga za test npr Memtest.
spojiš ostale kablove npr USB i audio... i u zadnjoj rundi HDD (provjeirti postavke BIOSa, boot order).
'Prećica', umjesto testiranja, podignuti neli linux-LiveCD. Ako radi (i desktop) tad je 99% sigurno software uzrok (nije kvar).
c) pošto se PC pali, nema alarma i sl. do dizanja OSa, to može biti (vrlo moguće) software problem. Dali pogrešna postavka (banalno npr rezolucija) ili virus...
..
:)
Problem je bio u prevelikoj rezoluciji na grafi,koju monitor nije mogao prikazazti.
Imam jedan stari kompjuter, sada nije u funkciji, htio bih ga opet stavit u funkciju tek toliko da mogu ici na internet jer vise nista ne igram. Znaci problem je kada sam isao instalirati windows xp proteklo je oko 7 sati i nije ga instalirao nego je stao na instalaciji i ne radi, covjek mi je jedan rekao da je mozda u pitanu maticna, ja sam laik za kompjutere i blage veze nemam sto bi to moglo biti. Molim pomoć. Hvala
Možda je cd izgreban,ili je u pržilici problem.
nije na drugim kompovima radi, a pržilica je nova