Od 1997. sam koristio samo Nokiju (i jedan Samsung) i nikad problema sa nadogradnjom software-a. I vrag mi nije dao mira .... prijeđem na Sony i dobijem glavobolju ...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nije to ništa specifično za Sony, ista stvar je i kod drugih firmi na Android-u, jedino Apple izdaje nadogradnje u istom trenutku za sve korisnike.
Meni se update pojavio odmah nakon izlaska (2 dan) a imam zaključan mobitel na T-Com, iako sam ga svojevremeno flashao sa CentralEuropean verzijom pa je možda do toga.
I BTW update sam radio na poslu gdje nisam imao instaliran ni PCC ni SUS.
Svi android proizvođači puštaju update postupno najprije iz tehničkih razloga. Kada bi update bio dostupan svima odmah server bi bio preopterečen pa bi svi opet bili nezadovoljni što ne mogu preuzeti update odmah. Pošto je puno ljudi mijenjalo SI prvi dan kada je pušten update stalno je pisalo "service is busy" što je dokaz gore navedenog.
Update postaje dostupan po SI brojevima zapisanim u built.prop-u. Ako je prije flashan generic world rom onda je taj SI zamijenjen sa novim SI brojem koji označava generic world pa je zato update dostupan odmah.
SI number se može promijeniti i ručno ako je mob rootan. Na XDA postoji lista SI brojeva za koje je dostupan novi software.
I još samo jedna napomena. Taj SI koji se nalazi u built.prop-u i o kojem ovisi update najčešće nije isti kao onaj na etiketi (ispod onog dolje poklopca).

Pa to i velim. Evo, ti imaš zaključan mob i vezan si za T-Mobile i nisi imao problema. Moja žena ima Xperiu J i isto je zaključan na T-Mobile i napravio sam joj update na JB prije mjesec dana.
Jel znaš o čemu to ovisi? Pa nekad su otključani mobiteli imali prvi pravo nadogradnje. Sad je izgleda obratno. No, dobro, nije o glavu ali žao mi je što kamera ima bug na ICS-u 4.0.4 vezan uz fotke od 8 Mb.
Hvala na objašnjenju.
Meni je stvarno vise puna kapa ovog Sony-a kupio sam mobitel u tele2 i otkljucan je na sve mreze a nemogu update pa glupost.
Meni je stvarno vise puna kapa ovog Sony-a kupio sam mobitel u tele2 i otkljucan je na sve mreze a nemogu update pa glupost.
Pa to i ja velim.
Pa to i ja velim.
Nezz sad bili flasha ili ceka da mi izade update ni sam nisan pametan vise.
Ma kad sam do sada čekao neću ništa prčkati. Nemam jednostavno više volje to raditi. Nekad sam preko NSS-a Nokijama mijenjao brojeve i odmah dobijao update. Ma tko ih j***, ne ovisi mi život o njihovom JB.
Mobitel kupljen u slobodnoj prodaji, update dobio prije par dana....
Osim toga, ja sam se jedno vrijeme igrao sa root-om, i drugim rom-ovima, ali onda sam prije par mjeseci vratio sve stock, i evo update došao prije par dana.
Pokušao asm ga update-at preko PCcom. ali javljao mi je neku grešku. SPojio sam mobitel na wifi, i onda odradio update preko mobitela bez problema.
Inače što se tiče update, zadovljan sam, izbacio sam par prgrama koji su tu bili bzvz. Recimo default launcher je sad čisto solidan, može se dodavati proj prozora ili oduzimati (meni je recimo čisto dovoljno imati 2 početna zaslona).
Jedna dobra stavr je što sad kad instaliraš aplikaciju, vidiš da ti se ne sviđa, samo držiš prst na njenoj ikoni na početnom zaslonu i od tud je možeš deinstalirati.
DO sad sam koristio nova launsher, ali mislim da ga više neću trebat...
Mobitel kupljen u slobodnoj prodaji, update dobio prije par dana....
Osim toga, ja sam se jedno vrijeme igrao sa root-om, i drugim rom-ovima, ali onda sam prije par mjeseci vratio sve stock, i evo update došao prije par dana.
Pokušao asm ga update-at preko PCcom. ali javljao mi je neku grešku. SPojio sam mobitel na wifi, i onda odradio update preko mobitela bez problema.
Inače što se tiče update, zadovljan sam, izbacio sam par prgrama koji su tu bili bzvz. Recimo default launcher je sad čisto solidan, može se dodavati proj prozora ili oduzimati (meni je recimo čisto dovoljno imati 2 početna zaslona).
Jedna dobra stavr je što sad kad instaliraš aplikaciju, vidiš da ti se ne sviđa, samo držiš prst na njenoj ikoni na početnom zaslonu i od tud je možeš deinstalirati.
DO sad sam koristio nova launsher, ali mislim da ga više neću trebat...
Ja na svojoj koristim apax launcher i super je instalirao sam bas zbog tih home screenova koristim ih max 3 a na ICS-u ih ima 5 pa mi je bilo previse.Vjerojatno ni ja nakon updatea necu to vise koristit.
DA to je dobra stvar, nego, ovako subjektivno, mobitel mi se čini dosta brži, ali možda je to zbog toga što ne koristi nikakav vanjski laucher, kao ni switch pro, jer sad sve potrebne tipke dobijem kad povčuem "zavjesu" prema dolje
Jedina stvar koja mi se ne sviđa, jest otključvanje ekrana, več sam ga par puta slučajno otključao...
Ekipa, jel ima netko mozda kakvu informaciju vezano za otkljucavanje ovog uredaja na sve mreze? I koliko bi to otprilike kostalo ukoliko je moguce?
Unaprijed zahvaljujem!

Kakvi su uopce dojmovi na jelly beanu jel ima ko neke primjedbe ili nesto citao sam po forumima da nije bas bajno kako izgleda.
Eeeee znam kak ti je.. doduše mene pokraj toga iritira sony-eva podrška. Primjera radi Samsung Galaxy s2 koji je izašao godinu dana prije Xperie P je dobio update na JB 4.1.2 malo prije Xperie P.
Izašao je sa gingerbreadom ...
iiii prigodna sličica za kraj
Jedan od glavnih razloga zašto sam se kanio Sony-a, i ne čudi me ako to i gomila drugih ljudi napravi jer ih stvarno boli neka stvar za krajnje korisnike...
Eeeee znam kak ti je.. doduše mene pokraj toga iritira sony-eva podrška. Primjera radi Samsung Galaxy s2 koji je izašao godinu dana prije Xperie P je dobio update na JB 4.1.2 malo prije Xperie P.
Izašao je sa gingerbreadom ...
iiii prigodna sličica za kraj
Jedan od glavnih razloga zašto sam se kanio Sony-a, i ne čudi me ako to i gomila drugih ljudi napravi jer ih stvarno boli neka stvar za krajnje korisnike...
Ma mislim i da cu se ja kloniti od sad sonya i to poprilicno vjerojatno cu kupit nesto novo sada ubrzo jer ovo je katastrofa.
Ekipa, jel ima netko mozda kakvu informaciju vezano za otkljucavanje ovog uredaja na sve mreze? I koliko bi to otprilike kostalo ukoliko je moguce?
Unaprijed zahvaljujem!
Moj slučaj: Preko ugovora na 2 god. i bodova mob. sam platio oko 300 kn - zaključan na T-Mobile i sa softverom GB u 11. mj. prošle godine. ICS je već izašao ali PCC mi nije dozvoljavan update. Nazovem servis i velim da ne mogu updejtat sam iako mi je na kutiji naljepljena naljepnica Android 4.0. Vele oni da dođem i da će vidjet. (To je bilo 2. dan kako sam imao mobitel. ) Dodjem, covjek veli hocu li ostavljat mobitel par dana ili ću tz. "brzi servis" - što znači - odmah ali se mora platit 35 kn. Velim ja "može brzi servis" za 35 kn i stvarno, dodjem za 15-tak minuta i mob je imao ICS, platim 35 kn i frajer mi veli "sad vam je otključan na sve mreže" i ostaje vam garancija.
I stvarno, radi na sve mreže.
Čini mi se da nisu mogli napravit update na ICS a da ga ne otključaju.
I da, dobio sam "čisti" sotware bez T-Mobile početnog zaslona, njihovih zvukova i.t.d. Kao da sam ga kupio u slobodnoj prodaji za 2500 kn.
Unaprijed zahvaljujem!
Moj slučaj: Preko ugovora na 2 god. i bodova mob. sam platio oko 300 kn - zaključan na T-Mobile i sa softverom GB u 11. mj. prošle godine. ICS je već izašao ali PCC mi nije dozvoljavan update. Nazovem servis i velim da ne mogu updejtat sam iako mi je na kutiji naljepljena naljepnica Android 4.0. Vele oni da dođem i da će vidjet. (To je bilo 2. dan kako sam imao mobitel. ) Dodjem, covjek veli hocu li ostavljat mobitel par dana ili ću tz. "brzi servis" - što znači - odmah ali se mora platit 35 kn. Velim ja "može brzi servis" za 35 kn i stvarno, dodjem za 15-tak minuta i mob je imao ICS, platim 35 kn i frajer mi veli "sad vam je otključan na sve mreže" i ostaje vam garancija.
Ja sam kao budala čekao da dođe T-mobileov update na ICS, mislim da je stigao u veljači.
Ali sad ja kao budala čekam da izađe za moj mob JB koji je već izašao prije 10-tak dana i imam osjećaj da ću biti zadnji koji će moći napraviti update preko PCC ili SUS-a.
Unaprijed zahvaljujem!
Update OS-a nema nikakve veze sa otključavanjem mreže, update se u offline-u radi bez 'diranja' bootloadera, network locka i ostalih 'gluposti'.
Ja sam isto čekao par dana na ICS update, i kad mi je dosadilo, napravio offline update (xda-developers forum) i nakon toga su mi došla još dva update-a (nisam siguran koja, jer ništa na mobitelu nije bilo mijenjano, ali pretpostavljam da se radilo o jednom update-u firmware-a na GB-u, i updatu na ICS kada je došao za TMobile - na koji sam vezan).
Za razliku od ICS-a, JB mi je došao odma (ne preko OTA koji je u početku bio onemogućen, nego preko Sony Xperia P support stranica i SUS-a).
Hebiga, znam da je zahebano čekati, ali tako je kod svih, ne samo kod Sony-a nikad ne ide update svima odjednom nego po regijama i u 'valovima' ovisno o SI broju.
Unaprijed zahvaljujem!
Update OS-a nema nikakve veze sa otključavanjem mreže, update se u offline-u radi bez 'diranja' bootloadera, network locka i ostalih 'gluposti'.
Ja sam isto čekao par dana na ICS update, i kad mi je dosadilo, napravio offline update (xda-developers forum) i nakon toga su mi došla još dva update-a (nisam siguran koja, jer ništa na mobitelu nije bilo mijenjano, ali pretpostavljam da se radilo o jednom update-u firmware-a na GB-u, i updatu na ICS kada je došao za TMobile - na koji sam vezan).
Za razliku od ICS-a, JB mi je došao odma (ne preko OTA koji je u početku bio onemogućen, nego preko Sony Xperia P support stranica i SUS-a).
Hebiga, znam da je zahebano čekati, ali tako je kod svih, ne samo kod Sony-a nikad ne ide update svima odjednom nego po regijama i u 'valovima' ovisno o SI broju.
Pa zašto su mi onda u servisu otključali mobitel na sve mreže? Da se razumijemo, naravno da sam bio ugodno iznenađen ali nisam to tražio od njih jer sam mislio da bi me glatko odbili.
Pa čudno je da su ti uopće otključali mobitel koji je još bio pod ugovorom (barem sam te tako shvatio), verjojatno taj koji je to radio baš i ne zna što se i kako radi pa je onda popalio sve opcije :-) , ili je Sonyev software kretenski napravljen, jer Flashtool bez problema flasha bilo koji official *.ftf bez obzira na to da li uređaj zaključan ili ne (na mreže i/ili bootloader).
Pa čudno je da su ti uopće otključali mobitel koji je još bio pod ugovorom (barem sam te tako shvatio), verjojatno taj koji je to radio baš i ne zna što se i kako radi pa je onda popalio sve opcije :-) , ili je Sonyev software kretenski napravljen, jer Flashtool bez problema flasha bilo koji official *.ftf bez obzira na to da li uređaj zaključan ili ne (na mreže i/ili bootloader).
Napisao sam sve kristalno jasno i dobro si me shvatio.
Počeo sam lagano gubit živce i jako malo mi fali da se ne upustim u nešto o čemu NEMAM POJMA a to je bilo kakav pokušaj samo da nadogradim softver na JB.
Ovi pojmovi: flashtool, official *.ftf, bootloader i sl. mi ne govore ništa jer o svemu tome, kao što rekoh, nemam pojma i prvi put se susrećem s tim pojmovima.
Dali bi mi ova aplikacija pomogla: OTA RootKeeper?
Napisao sam sve kristalno jasno i dobro si me shvatio.
Počeo sam lagano gubit živce i jako malo mi fali da se ne upustim u nešto o čemu NEMAM POJMA a to je bilo kakav pokušaj samo da nadogradim softver na JB.
Ovi pojmovi: flashtool, official *.ftf, bootloader i sl. mi ne govore ništa jer o svemu tome, kao što rekoh, nemam pojma i prvi put se susrećem s tim pojmovima.
Dali bi mi ova aplikacija pomogla: OTA RootKeeper?
OTA Rootkeeper služi za 'očuvanje' root-a prilikom OTA updata, drugim riječima omogučava ti da root nakon update-a kojeg napraviš preko samog telefona (bez PC-a) i dalje imaš root-ani mobitel. Naravno, ako prethodno mobitel nije bio rootan, neće biti ni nakon update-a.
P.S.
Flashtool - program za flashanje (programiranje sistemke memorije na mobitelu) ROM-a sa PC-a na mobitel
Offical - službeni (za razliku od Custom ROM-ovakoje 'kuhaju' pojedinci nevezani sa Sony-em)
*.ftf - nastavak (kao *.doc *.txt *.xls) koji označava da se radi o datoteci koja sadržava ROM smartfona u formatu pogodnom za flashanje
Bootloader - dio ROM-a koji služi 'podizanju' smartfona nakon paljenja (kernel) i predstavlja vezu između hardvera i OS-a na najnižoj razini, ako je zaključan onda ne možeš instalirati ROM-ove bazirane na custom kernelima nego samo službene Sony-eve
Bio sam na Sonyjevim stranicama, instalirao Flastool (Emma) i ustanovio da mi je bootloader zaključan te sam opet na Sonyjevim stranicama provjerio dali mob dozvoljava otključava bootloadera (*#*#7378423#*#* - Service info > Configuration > Rooting Status i ustanovio da dozvoljava. Onda sam dobio na mail od Sony-a kod za otključavanje. Zatim sam skinu Android SDK i od tada - problemi. Skinu sam ga, odzipao ali ga nikako ne mogu instalirati.
- Download and install the latest Android SDK from developer ......
- Download and unzip this file. This is the standard android_winusb.inf-file, with a few lines of code added to enable Fastboot to support Sony and Sony Ericsson devices. Make sure you are running Google USB Driver package revision 4 or higher in your Android SDK. You can see current Google USB Driver package revision in the SDK Manager.
- Place the unzipped file in the usb_driver folder, located in the Android SDK > extras > google folder on your computer. Accept to replace the old android_winusb.inf-file with the new file. If you can't find the usb_driver folder, please install the Google USB Driver Packager using the Android SDK manager.
- Turn off your phone.
- On your phone, push and hold the Fastboot button at the same time as you connect the phone to the computer with a USB-cable. The Fastboot button may differ between different phone models. See theFastboot buttons page for more information on what button use on your phone.
- On your computer, you will be asked for drivers. Point to the usb_driver folder where you placed the android_winusb.inf-file, and select the Android Boot loader Interface-file.
- Open a command window and go to the tools folder within the Android SDK folder.
- Enter fastboot.exe -i 0x0fce getvar version, and verify that you get a response back (for example "0.3"). This means your phone is connected properly.
- Warning! If you perform this step, you will unlock the boot loader. This may void your warranty and/or any warranty from your operator. If you still want to unlock the boot loader of your phone, enterfastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0xKEY, where KEY is the unlock boot loader key you got in the beginning of this instruction. The boot loader should now be successfully unlocked.
U točki 2. veli "You can see current Google USB Driver package revision in the SDK Manager", međutim kad kliknem na SDK Manager, samo se na desetinku sekunde pojavi neka crna mala "plahta" koja nestane. Google USB Driver nigdje ne mogu naći a da ne pričam o -i 0x0fce oem unlock 0xKEY gdje bih trebao upisati kod za otključavanje koji sam dobio.
Ne mogu naći ni Android SDK > extras > google folder.
Negdje griješim ali neznam gdje.
C:\Users\Tvoj username\AppData\Local\Android\android-sdk\platform-tools i tamo je fastboot
C:\Users\Tvoj username\AppData\Local\Android\android-sdk\platform-tools i tamo je fastboot
Nema fastboot-a uopće na C disku. A kad isključim mobitel pa ga nakon par minuta priključim preko USB kabela istovremeno držeći Volume -, ne dogodi se ništa osim što se počme punit.
Ma nema veze.
Svejedno, tnx!
BTW, jel to jedini način za otključat bootloader?
Da, to je za sada jedini (i službeni) način za otključavanje bootloader-a.
Samo,mala digresija, s obzirom na tvoju razinu (ne)znanja (bez uvrede naravno), zašto želiš otključati bootloader?!
To ti za flashanje nove (JellyBean) verzije firmware-a nije potrebno.