Cisco CCNA lab kit za tvrtku

poruka: 8
|
čitano: 3.283
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Cisco CCNA lab kit za tvrtku

Susrećem se u poslu sa odabirom IT opreme za tvrtke koja je najčešće definirana cijenom. Naravno da je cijena bitna ali kupuje se neadekvatna oprema uz izgovor da će to biti zadovoljavajuće. Kada kažem neadekvatna oprema mislim npr. na routere do 250,00kn koji su namijenjeni za kućne korisnike (d-link, TP-link, ICIDU,...) i unmanaged switch-eve sa premalim brojem portova.
sa druge strane Cisco CCNA Lab kit se na eBay-u može naći za 400-500$ sa poštarinom, dakle 2500-3000kn. Koliko sam vidio to je sve "end of sale" oprema ali u kompletu su npr. 3 x CISCO 2811 ROUTER + 2 x 2950 SWITCH + 1x 3550-24-SMI. Koliko god da ta oprema bila stara mišljenja sam da bi još uvijek bila bolja od routera za 250kn i noname switch-eva i sigurnija. Kod mene sam u firmi uzeo Cisco SG300 L3 switch i koštao je oko 3000kn samo on. Ne žalim se, odličan je.
No pitanje je da li se isplati možda razmišljati o ovakvoj alternativi?

0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Cisco CCNA lab kit za tvrtku

Sorry na kasnom odgovoru ali mozda pomognem tebi ili nekome s slicnim pitanjem. Oprema za CCNA test je probrani dio ciscove opreme. Vazno je da se na opremi vrti relativno noviji IOS da bi u njemu mogao vjezbati komande i sintakse. Da bi administrirao cisco router moras imati adekvatno znanje ... Isto je i sa switchem.

Pitanje je sto tebi treba od hardwera tj koje su ti potrebe? Managed switch ti uglavnom treba kada radis s vlan-ovima. Ako ti je mreza jednostavna i nema vlan tagginga - odaberi normalan giga switch i miran si. Sto se routera tice, ne znam koje su ti potrebe, ali definitivno ono sto je isplativo u soho polju je pcengines-ova paleta proizvoda.

Za 800 kuna uzmes uredjaj velicine VHS kazete koji ima 2-3 mrezna porta i na koji stavis m0n0wall, pfsense, ipfire - linux firewall distribucije u kojima imas dosta mogucnosti za podesavanje mreze (vpn, ssh access, url filtering, IDS, ...)

Dakle ... okani se kojekakvih kitova i udari ciljano na ono sto ti treba. Kontam da ces proci jeftinije i u konacnici da ce ti bolje raditi ...

battlelog: tomba_nzxt
17 godina
phoenix_dreamer kaže...

Susrećem se u poslu sa odabirom IT opreme za tvrtke koja je najčešće definirana cijenom. Naravno da je cijena bitna ali kupuje se neadekvatna oprema uz izgovor da će to biti zadovoljavajuće. Kada kažem neadekvatna oprema mislim npr. na routere do 250,00kn koji su namijenjeni za kućne korisnike (d-link, TP-link, ICIDU,...) i unmanaged switch-eve sa premalim brojem portova.
sa druge strane Cisco CCNA Lab kit se na eBay-u može naći za 400-500$ sa poštarinom, dakle 2500-3000kn. Koliko sam vidio to je sve "end of sale" oprema ali u kompletu su npr. 3 x CISCO 2811 ROUTER + 2 x 2950 SWITCH + 1x 3550-24-SMI. Koliko god da ta oprema bila stara mišljenja sam da bi još uvijek bila bolja od routera za 250kn i noname switch-eva i sigurnija. Kod mene sam u firmi uzeo Cisco SG300 L3 switch i koštao je oko 3000kn samo on. Ne žalim se, odličan je.
No pitanje je da li se isplati možda razmišljati o ovakvoj alternativi?

2950 switchevi su layer 2, 10/100 mbit. 

3550 su layer 3, isto 10/100, doduse moze dosta vise, moze routat malo isto tako, ali ne ocekuj preformance danasnje opreme.

2811, ja mislim da nema fast ethernet portova na njemu, znaci samo 10mbit.

Ne ocekuj da moze routat nesto vise od neke 5-6 mbitne dsl konekcije.

Ova oprema je end of life vec barem 5-6 godina. Ako neko kaze da je end of sales samo, laze :)

Cijela poenta zasto ova oprema sluzi za lab, jer ne mora raditi na ni kakvim tezim operacijama.

Ne kaze niko da ne koristis refurbished opremu u firmama :) Ali pazi sta uzimas.

SG300 je odlican small office switch.

Ni HP Procurve  stvari nisu loshe za malo para.

Cak mogu preporuciti i Netgear prosafe produkte za tijesan budzet.

Danas kada postajem pionir ...
12 godina
neaktivan
zeleni kaže...

WRONG!

Moj 2811 vuce moje 60Mbps liniju s full torrentima i 10-ak paralelnih downloada na nekih 5-6% zauzeca CPU-a ... Prima on jos i advsecurity ios i moze malo firewallinga/vpn-a odradjivati bez po muke. 2811 je jak router ako ga se zna iskoristiti.

I BTW - pogledaj sliku koja jasno pokazuje FastEthernet ...

battlelog: b4stardo_CRO
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.4.2014 14:04 (Bastardo).
17 godina
Bastardo kaže...
zeleni kaže...

WRONG!

Moj 2811 vuce moje 60Mbps liniju s full torrentima i 10-ak paralelnih downloada na nekih 5-6% zauzeca CPU-a ... Prima on jos i advsecurity ios i moze malo firewallinga/vpn-a odradjivati bez po muke. 2811 je jak router ako ga se zna iskoristiti.

I BTW - pogledaj sliku koja jasno pokazuje FastEthernet ...

Ops, do mene je, obicno s ovakvim labovima dolaze routeri iz 2600 serije... Pomijesao sam l0nchice.

12 godina
neaktivan
zeleni kaže...

Ops, do mene je, obicno s ovakvim labovima dolaze routeri iz 2600 serije... Pomijesao sam l0nchice.

Yepp. 2610, 2620, 2650 - stari krsevi. Iz te serije valja jedino 2651XM koji iako je star router, jos ima safta boriti se s nekim stvarima. 2511 je console server - to isto valja.

A gle, za neki ADSL site do 5Mbps mogao bi ici i 1721. Ali ne nadati se cudima ...

17 godina
Bastardo kaže...
zeleni kaže...

Yepp. 2610, 2620, 2650 - stari krsevi. Iz te serije valja jedino 2651XM koji iako je star router, jos ima safta boriti se s nekim stvarima. 2511 je console server - to isto valja.

A gle, za neki ADSL site do 5Mbps mogao bi ici i 1721. Ali ne nadati se cudima ...

Trazim povoljan 2511RJ odavno, na zalost nigdje ih. Ako naletis na neki do 100$ u HR, javi mi na pm :)

2mbita max za 1721, imao sam ih 80ak gdje su najvise radili x25 to ip.

1812 i 1821 mogu malo vishe(10ak mbit), a imaju i 8p switch ugradjen, sto je poprilicno ok za manje firme.

12 godina
neaktivan
zeleni kaže...
Bastardo kaže...
zeleni kaže...

Trazim povoljan 2511RJ odavno, na zalost nigdje ih. Ako naletis na neki do 100$ u HR, javi mi na pm :)

2mbita max za 1721, imao sam ih 80ak gdje su najvise radili x25 to ip.

1812 i 1821 mogu malo vishe(10ak mbit), a imaju i 8p switch ugradjen, sto je poprilicno ok za manje firme.

2511 svi traze :) ukljucujuci i mene. Cijene po ebayu so katastrofalno visoke. Sada guam mojih 60mbit s cuscom 811 i to radi super! Imam za prodati taj 2811, 2 ili 3x 1841 s prosirenom memorijom i jedan asa 5505. Imam jos i par l2 i l3 switchewa ... uglavnom cicsco podrum :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice