Udaljenost od monitora

poruka: 17
|
čitano: 14.718
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Udaljenost od monitora

Cito sam dosta trazeci po google-u,al zelim cuti i vase misljenje.

Koja bi mi bila optimalna udaljenost od monitora velicine 22"?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Udaljenost od monitora

50-60 cm +/-

19 - ŠTO SE KRVLJU BRANI NE PUŠTA SE LAKO - 86
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2011 14:59 (gjurki).
Moj PC  
0 6 hvala 0
16 godina
Re: Udaljenost od monitora
Kolko mislis da ti je ok. Cemu kupovat novi monitor i onda se udaljavat od ekrana?
2.000 Posts! And counting...
14 godina
neaktivan

moj je 24" pa ga drzim na nekih 65-70

I’m the juggernaut b*tch.
17 godina
moderator
BugHacker kaže...

Cito sam dosta trazeci po google-u,al zelim cuti i vase misljenje.

Koja bi mi bila optimalna udaljenost od monitora velicine 22"?

Nema nužno veze koja je dijagonala monitora. Naime, bitna je rezolucija na određenoj dijagonali, odnosno veličina točke (dot-pitch). Ako je manja točka, manji je tekst, ikone, drugi elementi sučelja i onda bi trebao sjediti bliže.

Za 22"-ni ekran optimalna je rezolucija 1680x1050 i vjerujem da će većina ljudi moći raditi na takvom ekranu s udaljenodsti od oko 70 cm. Uglavnom, ne bi trebao sjediti monitoru bliže od 60 cm (ja bih rekao da je optimalno 70 cm, možda i malo više - na kraju krajeva, ljudsko oko je najviše opušteno kad gleda na udaljenost od oko 3 metra), a isto tako ne bi trebao tako daleko da ne vidiš čitati tekst (tome možeš pribjeći i na druge načine, ovisno o sadržaju kojeg gledaš - recimo kod surfanja si uvijek možeš zumirati stranicu pa su ti slova uvijek optimalne veličine).

17 godina
Udaljenost od monitora

Po mom iskustvu, dovoljna je jedna dužina ruke. Samo ispruži ruku prema monitoru i to bi trebalo biti to.

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Udaljenost od monitora

moj je isto 24 i držim ga na nekih pol metra zavisi dal igram ili surfam pa se naslonim u stolicu...staneš kako tebi paše..

19 - ŠTO SE KRVLJU BRANI NE PUŠTA SE LAKO - 86
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
cRazY dWarF kaže...

Po mom iskustvu, dovoljna je jedna dužina ruke. Samo ispruži ruku prema monitoru i to bi trebalo biti to.

A šta ako je midget?

Šalim se, mislim da je 70cm sasvim dovoljno ako imas dobar vid.

A life? Cool! Where do I download one of those?
17 godina
Udaljenost od monitora

a ono,imam 22" na 1920*1080....ovih 2god uopce nisam razmisljo kolko bi trebalo bit od mene udaljen.Dosad sam ga drzo od sebe mozda 30cm,a eto,tek sam sad skuzio da je to premalo.Iskreno,cini mi se dobar ovaj savjet s duzinom jedne ruke...Izgleda ok

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Udaljenost od monitora

Koliko je za 32"?

Mene hebe oko vec mjesec dana konstantno imam upalu oka, stavljam tobrex kapi 3 put dnevno.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
J0hnny kaže...

Koliko je za 32"?

Mene hebe oko vec mjesec dana konstantno imam upalu oka, stavljam tobrex kapi 3 put dnevno.

Rekao bi da ti je to do prevelikog osvjetljenja prema okolini nego do udaljenosti od uređaja.. zatamni ekran, malo čudno, ali naviknut ćeš se.. oči će ti biti zahvalne.. 

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
moderator
gjurki kaže...

50-60 cm +/-

A jesi muljator. Vidjeli smo mi dobro da si prvo napisao 45-50 cm. I sad TD-aš sve koji su spomenuli 70 cm. Ako si ti ćorav, ne znači da su i drugi. Ja sam pomalo ćorav (ne strašno, dioptrija nešto preko -1) i meni je rad na 22" pri 1680x1050 na 70 cm sasvim ugodan. Što si bliže monitoru, samo si jače opterećuješ oči (jer ti se oči moraju fokusirati na nešto što im je preblizu) - naravno, pod uvjetom da nisi toliko udaljen od monitora da ne možeš pročitati što piše na njemu.

A glede toga koliko si stvarno udaljen od monitora - uzmi metar pa izmjeri. I ako je to stvarno samo 50 cm, pokušaj se udaljiti još deset cm pa vidi vidiš li i tako dobro. Probaj se onda udaljiti još deset centimetara pa ponovno provjeri. Naravno, ovaj test napravi nakon što uključiš računalo, jer nakon što neko vrijeme radiš na 50 cm, ako se udaljiš činit će ti se da ne vidiš dobro, jer su ti se oči prilagodile na tu (premalu) udaljenost.

14 godina
neaktivan

krvlju brani pa nepušta lako da je u krivu x)

I’m the juggernaut b*tch.
17 godina
moderator
Udaljenost od monitora

Ekipa, inače ovako. Uzeo sam metar i provjerio (mjerio sam jedno davno prije i od onda mi je ostala brojka 70 cm u sjećanju) - ako se u stolcu uspravim i privučem se stolu, oči su mi udaljene 73-75 cm od monitora. A tipično, kad sam zavaljen u stolicu, udaljenost od ekrana mi je čak oko 95 cm! Na toj udaljenosti tekst bi mi inače bio presitan za čitanje, ali rekoh - uvijek imam uvećane fontove - puno surfam, ponešto pišem tekstove i uvijek radim sa zumiranim stranicama. Tako da nemam problema s tim.

Doduše, kad radim za laptopom, onda mi je udaljenost manja od 70 cm - ne znam koliko, to još uvijek nisam izmjerio.

Uglavnom, čovjek se iznenadi kad uzme metar i izmjeri s koje udaljenosti gleda ekran. {#} I ja sam se iznenadio - nisam znao da iz takve daljine gledam.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ferovca1 kaže...

Rekao bi da ti je to do prevelikog osvjetljenja prema okolini nego do udaljenosti od uređaja.. zatamni ekran, malo čudno, ali naviknut ćeš se.. oči će ti biti zahvalne.. 

Potvrđujem iz prve i druge ruke.

16 godina
Udaljenost od monitora

Nisam o ovome razmisljao dosta dugo..... kada tipkam ili kada igram igre oci su mi udaljene od monitora oko 75 cm, kada surfam (koristim samo mis) onda sam udaljen i do 95-100 cm ( tada su mi leda ravna)... to sve na 17" monitoru

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
20-25cm. Sve drugo je pretjerivanje.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice