da
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav
Naime uzimam sebi monitor ali imam vjecitu dilemu sta uzet koji itd pa da krenem
Budget je 5000kn
Koristenje za gaming
Rezolucija mi je jako bitna trebam minimalno 2560x1440
Trenutno imam GeForce GTX660 graficku ali pretpostavljam da cu moc vrtit 2560x1440 rez (u planu mi je kupit novi komp kada izadju sada ove nove graficke) ali mi je monitor potreban prije toga....
Razmisljao sam izmedju ovog samsunga i ovog asus monitora ali su mi rekli da je asus bolji da bih dobio drugi odg od jednog forumasa pa me zanima sto bi bilo najbolje za uzet i unaprijed hvala na odgovorima !
Monitor ASUS Gaming ROG, FreeSync, MG279Q, 27", 2560x1440, 4 ms - AKCIJA
Samsung monitor LU28E85KSR, 28", 3840x2160, HDMI, Display port, USB
Poz!
Preporuka za gaming do 1500kn
Pozdrav
Naime uzimam sebi monitor ali imam vjecitu dilemu sta uzet koji itd pa da krenem
Budget je 5000kn
Koristenje za gaming
Rezolucija mi je jako bitna trebam minimalno 2560x1440
Trenutno imam GeForce GTX660 graficku ali pretpostavljam da cu moc vrtit 2560x1440 rez (u planu mi je kupit novi komp kada izadju sada ove nove graficke) ali mi je monitor potreban prije toga....
Razmisljao sam izmedju ovog samsunga i ovog asus monitora ali su mi rekli da je asus bolji da bih dobio drugi odg od jednog forumasa pa me zanima sto bi bilo najbolje za uzet i unaprijed hvala na odgovorima !
Monitor ASUS Gaming ROG, FreeSync, MG279Q, 27", 2560x1440, 4 ms - AKCIJA
Samsung monitor LU28E85KSR, 28", 3840x2160, HDMI, Display port, USB
Bump molio bih pomoc jer mi je dosta hitno a stvarno se ne razumijem :D
uzmi bolje taj asus IPS 1440p sa 144hz refresh ratom, samsung je 4k 60hz ali lošija TN matrica, osim toga 4k reza je prikladnija za 32" dijagonalu nadalje...
mogu dobiti za 1400kn novi Asus gaming monitor VG248QE preko iskona, da li se isplati uzeti ili ne tn matrica je i sve ili bolje neki drugi, jedina prednost je sto je 144hz al opet ne znam dal je moja 270x dovoljna za to? mada planiram na kraju ljeta uzeti novu.
igram samo bf i ne na ultra jer mi ne treba ultra i pizdarije
Izvolis: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=benq+gw2470h 60kn preko budzeta, ali se isplati :)
Mozes ici i na 21.5" verziju: gw2270 ili gw2270h (sa h na kraju ima hdmi, kad nema h na kraju ima dvi pored vga izlaza ).
Pozdrav! Kaj velite na ovaj monitor https://www.links.hr/hr/monitor-24-led-philips-246e7qdsw-ips-5ms-250cd-m2-20-000-000-1-d-sub-dvi-hdmi-bijeli-100300059 ?
Monitor mi prvenstveno treba za surfanje i gledanje filmova. Ako netko ima bolji prijedlog za 24" do 1200 kn, prihvaćam sugestije. Hvala!
Trebao bih curved screen monitor za gaming i filmove, 1444p ili 4k. Grafa bi bila 1080, mozda bolje 1444p ako ima da sutedim novac, a i framerate ce biti veci, dok je kvaliteta sliak i dalje dobra.
Pozdrav ekipa,
nakon 9 godina i 2 oživljavanja mog Philipsa 190b9cs čini se da mu je došao kraj, iako još ima života u staroj ragi samo mi se neda više zezat s njim.
Konfa i nije nešto za danasnje vrijeme E8400, saphire hd3870 512 gddr4
Namjena monitora: nešto malo za gaming, piskaranje office, dosta više gledanje tv/filmovi, ponekad kad mi zatreba photoshop/sketchup
Želja: od 23.6,8, 24 do 27" po mogućnosti kao i kod svih što više za što manje para :)
garancija: jel bitna još uvijek, što je s mrtvim pikselima? npr prvotno sam imo 190b7 koji je prdnuo par mjeseci prije isteka garancije pa sam dobio
novog 190b9cs u zamjenu itd....
Cjenovni rang: do 1500 kn, ak se nešto stvarno stvarno isplati dalo bi se protegnut još nešto malo
Svaki savjet je dobrodošao i unaprijed hvala na pomoći.
Brada
Što se tiče mrtvih pixela. Naručiš monitor prek weba, i imaš mislim 14 dana da ga možeš vratit bez ikakvog objašnjenja. 90% mrtvih pixela se pojavi u prvih par dana korištenja, odnosno većina već dođe tvornički s mrtvim pixelima.
Morao sam vratiti svoj Iiyama ProLite XB2783HSU-B1 natrag zbog bad pixela pa sam u potrazi za novim monitorom. Ovaj je bio 27" i 1080p, mozda ovaj put da riskiram novac za 2k? Ni sam ne znam da li bi IPS, VA ili TN 144Hz jer cesto igram BF4, a filmove vecinom gledam na projektoru.
Imate li neke preporuke za 27" do 3-3,5k kuna.
Zahvaljujem
p.s. ima li smisla kupovati "curved" monitor?
Morao sam vratiti svoj Iiyama ProLite XB2783HSU-B1 natrag zbog bad pixela pa sam u potrazi za novim monitorom. Ovaj je bio 27" i 1080p, mozda ovaj put da riskiram novac za 2k? Ni sam ne znam da li bi IPS, VA ili TN 144Hz jer cesto igram BF4, a filmove vecinom gledam na projektoru.
Imate li neke preporuke za 27" do 3-3,5k kuna.
Zahvaljujem
p.s. ima li smisla kupovati "curved" monitor?
Acer CB270HUbmidpr.
Sluzio bi mi doslovno za office use (programiranje, surfanje, filmovi, rijetko igram igre).
Malo kasnim. Odgovor je da i ne, ne zbog: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=BENQ+BL2420Z Opasna je konkurencija. Moji su ga kupili neki dan pa ti velim iz kratkog iskustva, citaj dalje.. Slika je izvrsna kao i stalak i mogucnosti stalka te bundle. Dobis VGA, DVI-I (single link), kabel za napajanje, svi duljine 1m, zatim mini USB-USB kabel i 3.5mm m/m audio kabel. Ono sto mislim da je najveca prednost naspram Della jeste jaca crna/kontrast, nepostojanje tzv. IPS glowa, odlicne boje i uniformnost boja. Takodjer ima kako bi Rambox rekao neke tehnikalije za zastitu ociju s kojima se nisam pozabavio, no primjetio sam da se automatski gasi cim se odmaknes od ekrana. Ima neki ECO sensor uglavnom i opcije vezane za isti. Stalak se okrece na sve strane, bez ikakvog zapinjanja i bez ikakvog klimanja. Imao sam prije koju god Dell P2414H te mi je ostao u sjecanju kao prvi dobar monitor koji sam imao na stolu. Boje su bile solidne/odlicne, ali nisu napravile tolki utisak kao boje ovog. Slika Della je bila malo zrnata, kako bi neki forumasi rekli, radi hard matte premaza koji ide na sam panel radi cim manje odbljesaka. Doduse prije je Dell stavljao jos jaci coat/premaz, a onaj u P2414H i P2417H zovu light matte ili AG (anti-glare) coat. Kod BenQa je to vise semi glossy premaz, nesto izmedju i ono sto meni osobno najvise odgovara. Taj matte coat/premaz Della je subjektivna stvar. Ono sto je mana Della i svakog IPS monitora je tzv. IPS glow, koji nije posebno strasan, dok ne kupis ovako neki monitor koji toga nema. Apsolutno najbolja stvar kod tog BenQa su odlicne boje, a savrsene na sRGB modu. Na ovoj recenziji: http://www.trustedreviews.com/benq-bl2420z-review-image-quality-screen-modes-page-2 vele da je odlicno pogodjen taj mod. Usporedi sve ovo s nekom recenzijom Della i tako pa odluci, ak vec nisi. Btw. sa Dellom isto dobis dodatni kabel, ne DVI, nego DP, sto je modernija verzija DVI, no najbitnije da ne spajas sa analognim VGA kablom monitorom.
Btw. znao sam prije vise usporedjivat te panele, ali na velikom monitoru nebih bas isao na IPS jer kad ti probije svijetlo u kutu onda se to vidi, nedaj boze da out of the box imas problema sa probijenim pozadinskim osvljetljenjem (kod nekih monitora zna tolko probit da moze bez problema odmah ici na reklamaciju). Ovo ne znaci da se to nemre dogoditi kod VA panela jer je isto LCD, ali je izgleda manja vjerojatnost. IPS je inace poznatiji kao mrvu brzi panel, no vidim da ti igranje nije prioritet, a i to sve zavisi od modela do modela, testova itd. Uglavnom, mislim da Dell nije vrijedan tih para te da dolar nije skocio bi mu cijena vjerojatno bila 1300-1400kn, kolko i treba kostat, dok je 1600-1800kn vise za U seriju (ti su nakon porasta dolara skocili na 2K kn). BenQ je inace poznat po nesto nizim cijenama, tako da to sto je ovaj tolko skup vjerojatno nesto i znaci. Imam jos 21.5" BenQ, 2x jeftiniji od ovog 24" te su boje out of the box bile u banani (sve se da iskalibrirat!), kod ovog su bile vrlo dobre out of the box, a velim, izvrsne na sRGB modu, cak i bijela boja koja je rekao bih boljka tih AMVA panela jer tolko jak kontrast malcice ubije bijelu, sto se primjeti u situacijama kad usporedis monitor do monitora u ovako nekoj situaciji, kao Bugov forum koji je prilicno svijetao. S druge strane, boljka IPS ekrana je crna, sto je opet tesko rec, dok ne usporedis oba monitora. Ovo kaj sad pricam je mozda vec sitnicarenje, ali detalji su ti koji odvajaju monitore te klase, s time da IPS glow bas i nije detalj, nego mana svih IPS panela i po meni dealbreaker kod ovakve kupovine. Sve je to na kraju krajeva subjektivno, tako da sretno s odabirom, ako vec nisi kupio. Sta got kupio, ako prvi dojam bude dobar, naviknut ces se kroz par dana i to ce biti to. Ako primjetis bilokakve nepravilnosti, ikakvo jace probijanje pozadinskog svijetla, ikakvu ogrebotinu ili shebani pixel, nazad u kutiju i natrag u ducan dok je na vrijeme.
Uzivo sam vidio dva P2314H modela, proveo par sati gledanja u njih i svidilo mi se, zato sam se i odlucio za kupnju novijeg i mrvicu veceg brata.
Ciljao sam na nešto tipa Dell P2414H, Lenovo x24...možda neki LG, Samsung...?
Prvi izbor mi je bio Dell P2414H, ali vidim da jako puno ljudi ima problema s tim modelom....gadan backlight bleeding, problemi s konektorima i sl.
Kako monitor naručujem i kako nisam u mogućnosti na licu mjesta pogledati o čemu se radi, prisiljen sam prvi puta ovako tražiti savjet za kupovinu jer ne mogu monitor pogledati već u trgovini.
Toliko sam očajan da bi uzeo i TN, samo da je ok.
Namjena ovog monitora će biti igre, web...pisanje tekstova..većinom igre.
Uistinu bi volio uzeti IPS, ali vidim dosta problema s istima pa nemam pojma šta napraviti.
Ako znate neki konkretno model do cca 1600-700 kn da je ok, moliti ću da tu napišite o čemu se radi (pogotovo ako ste radili na istom ili ga posjedujete).
Isto tako molim da mi kažete kako je igrati na IPS-u s obzirom na razliku u ms između njega i TN panela (kategorija IPS-a koje ja gledam u prosjeku imaju 6 do 8 ms, a TN je 1 do 2 ms).
Trebam samo savjet koji bi bio ok IPS, a koji TN do cca 1600-700 kn te da je ok za igre.
Prvi izbor mi je bio navedeni Dell, ali u dosta slučajeva backlight bleeding je užasan (bar po onome što vidim na slikama od ekipe na PCE forumu).
Evo samo jedan primjer:
http://m.imgur.com/ubmPpyq

Od IPS monitora probaj naci Iiyama ProLite XUB2490HS, u bugu su ga imali na testu, izvrsna kvaliteta slike, crna boja pogotovo i dobio je bug preporuku.
Postolje podesivo u sve smjerove.
Ima i overdrive mod za gamere.
Vidim taj monitor samo npr. ovdje:
https://www.mall.hr/lcd-monitori/iiyama-ips-led-monitor-xub2490hs-b1-238-pivotp
Iiyamu ima npr. Uzi shop, ali nemaju taj model.
Edit:
Navedena Iiyama je dostupna u Uzi shopu (sada sam ih kontaktirao):
https://www.uzishop.hr/monitori/7901-iiyama-prolite-xub2490hs-b1-238-crno-full-hd-matt-led-display.html
Da kupim zaj monitor ili da idem na neki drugi brand ili da riskiram s Dell P2414H ili neki treci brand/model?
Danas (sutra najkasnije) to moram naručiti zbog hlanjaka za CPU.
Hvala svima na savjetima!
P.S.
Vdim da je u Bug-u navedeno da su monitor dobili iz HGSpot-a, ali na zalost oni ga nemaju...

Neka preporuka za
24'', glossy, ips, display port obvezno jer nema vise utora na grafi neg display za nekakvih 2k kuna? Ako moze vise od 60hz jos bolje. Nisam neka picajzla oko slike obzirom da furam TN godinama, al moram 3ci monitor uzet pa eto nek bude ips. Radje bi malo brzi odziv da se moze overwatch zaigrat na njemu eventualno.
Gledao sam sve i svasta, matirani premaz ni slucajno, jedino nisam skuzio ovaj semi AG kako izgleda to moram negdje pogledat vidio sam da dell to fura, a obicno kad sam gledao dellove bila je slika oke. Moram jos po temi dosta preletit i googlue da vidim tocno sve te freesync/gsync no flicer stvari koliko mi je to bitno. Al koliko sam skuzio ionako ove freesync/gsync nema u ovoj velicini s ipsom.
Sve preporuke welcome.
Nasao sam jedan jako zanimljiv monitor. Dakle rijec je o Acer XZ271 27" curve VA-LED 1080, 144Hz FreeSync.
Dakle VA panel, ne znam ciji, FHD sto je za igre jos uvijek dobro, freesync i 144hz. Monitor izgleda dobro, a cijena oko 3600 kuna.
Doduse nasao sam samo na ovoj stranici. Ali za sve ljubitelje VA panela, mislim da bi ovo mogao biti zanimljiv
monitor. Nekima ce 1080 reza biti mozda malo, ali meni je za igranje jako dobra, plus sve leti.
http://www.aceronline.es/acer-xz271-27-curvo-va-led-16-9-144hz-freesync-um-hx1ee-019.html
Danas mi je upravo stigao BenQ gw2470 i sad me zanima par stvari:
-koje postavke je najbolje namjestiti
-imaju crni obrubi oko 2cm s lijeve i 2 cm s desne strane i oko 1 cm gore i dole. Može li se namjestit da slika ide preko cijelog ekrana
-imaju crni obrubi oko 2cm s lijeve i 2 cm s desne strane i oko 1 cm gore i dole. Može li se namjestit da slika ide preko cijelog ekrana
E još jedna stvar mi je upala u oko što na starom monitoru nisam primjećivao. Kad surfam i recimo na početnoj stranici googlea nije u potpunosti bijela boja već se vidi kao neka mreža slično kao u excelu.
pozdrav znalcima. Ako bi mi mogli pomoci, trazim neki jeftini monitor za otprilike 600-ak kn. Htio bi da je min 20-21' te ako je ikako moguce FHD reza. Svejedno mi je da li je rabljeni ili nov, kaj got uzeo bit ce bolje od trenutno 14 godina starog CRT monitora od kojeg me oci uzasno bole. Hvala na bilo kakvoj sugestiji, preporuci. LP
pozdrav znalcima. Ako bi mi mogli pomoci, trazim neki jeftini monitor za otprilike 600-ak kn. Htio bi da je min 20-21' te ako je ikako moguce FHD reza. Svejedno mi je da li je rabljeni ili nov, kaj got uzeo bit ce bolje od trenutno 14 godina starog CRT monitora od kojeg me oci uzasno bole. Hvala na bilo kakvoj sugestiji, preporuci. LP
tvoja prva stanica je njuškalo
znam, ali jednostavno ne znam na sto ici. Ima stvarno jako puno Samsung Syncmaster monitora ali ne znam da li ista valjaju. Mislim svjestan sam da za 600-ak kuna necu dobiti nista extra ali ako vec mogu izvuci najbolje za te novce zasto ne bih ;)
Pa ono ako mi mozete pomoci sa par prijedloga bio bih vam mnogo zahvalan :)
Nema apsolutno nikakve potrebe za Njuskalom. Ustedi 150kn i kupi si posteni monitor iz ducana sa izvrsnom slikom, pogotovo za te pare i sa 3g jamstva: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=GW2270 (mogu ti dat kalibracijske postavke, ako kupis, makar nema puno posla)
E još jedna stvar mi je upala u oko što na starom monitoru nisam primjećivao. Kad surfam i recimo na početnoj stranici googlea nije u potpunosti bijela boja već se vidi kao neka mreža slično kao u excelu.
Kolko ja vidim na YT nebi smjelo biti nikakvih crnih obruba. Te fore obicno dolaze sa monitorima koji imaju vrlo tanak okvir, sto ovaj nije. Nebi trebalo biti nikakve mreze. Bijela ko bijela, a nije u potpunosti bijela jer je to mozda jedina mala mana tih panela. Treba se zabavljat s kalibriranjem, da bi bijela bila na razini IPSa, no IPS isto tako fali sa crnom i prakticki nema te kalibracije koja bi crnu IPSa dovela na razinu AMVA crne. S time se uglavnom ne zamaraj, nego prvo probaj promijenit kabel, HDMI, ako si slucajno to sve gledao sa VGA kablom. Ako sa HDMI ne radi, oprezno odnesi cijeli monitor nazad u ducan i pitaj ih sta je s tom mrezom i zasto ti slika ne ide do ruba ekrana.
hvala puno. Budem upiknuo toga onda :)
Nist. Kad kupis boje ce biti pretople ili prehladne ne sjecam se vise. To se rjesi expresno tako da odes na Picture -> Color Temperature -> User mode. Zatim u istom Picture izborniku stavis Gamma na 2 i AMA ostavis na High. To je najbitnije jer na tim postavkama imas Gammu blizu 2.2 sto je bitno za zdravlje ociju i AMA na High opcenito pokazuje najbolje rezultate kod tih AMVA monitora, sto se tice ghostinga. Btw. taj i noviji monitori i BenQa i drugih brandova su flicker-free sto je najbitnije za zdravlje, tako da je to jos jedan razlog zasto ne kupiti stariji monitor sa Njuskala. Da se vratim postavkama, za kraj odes na onaj User mode i poigras se s bojama. Kod mene su R 98, G 99, B 95, znaci malo sam snizio razinu plavu, nist posebno. Svaki taj pomak za samo 1-2 se primjeti na ekranu.