Problemi s Ramom

poruka: 6
|
čitano: 1.657
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Problemi s Ramom

Pozdrav,

imam velikih problema s ramom ili bolje receno po mom misljenju s maticnom. Imam Gigabyte M57SLi-S4 maticnu plocu i 3x1GB memorije. Od nedavno mi prepoznaje sam jedan memorijski modul. Bio sam izvadio i svaki modul posebno isprobao i doso do zakljucka da sva 3 modula su ispravna al rade sam u jednom dimm slotu. Snimio sam Aidu i sta je najbolje ona mi pokazuje da su mi instalirana sva 3 modula (naravno vratio sam ih sve unutra al imam i dalje sam 1GB). Neznam dal bi to moglo imat veze al sam nedavno updateo BIOS na M57SLI-S4 FHh verziju. Sad iskreno nisam siguran dal sam izgubio ova dva GB odmah poslije tog updatea al mislim da vjerovatno nisam, siguran sam da nisam prije.

Ako netko ima nekakvo rjesenje bio bih jako zahvalan zato sto me ovo vec frustrira.

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Problemi s Ramom

Ako si već testirao, po svemu što si napisao, jedino logično rješenje je staviti odgovarajući BIOS.

Ipak prije, resetiraj BIOS na defaulte i pokušaj nekim bootCDom, kao Hirens.. preporuka LiveCD ubuntu. Ako i tad vidiš samo 1GB tad moraš pokušati flashati BIOS...

-pogledaj na MBO, obično na lijevom gornjem kutu ima oznaku revizije MBO. Točno zapiši sve podatke s MBO i npr. rev.2.1 i skini BIOS. Ne neki ''sličan ili bolji'', nego za tvoju MBO.

DIMM-utori vjerojatno nisu crknuli, nadaj se da imaš malo sreće... - idući put razmisli kod flashanja BIOSa...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Nisam flasho bios bez razloga. Poceo sam imat velikih problema prije nego sam uopce doso na ideju ih flashat. Mogo bih sad napisat roman sto sam vec sve izvodio na tom kompjuteru da bih ga osposobio. Uglavnom necu sad pisat romane vec cu ukratko objasnit sta je bilo....Imao sam win7 instaliran i iz meni nepoznatog razloga je odjednom poceo cim sam uso u windowse pojavljivat se "blue screeen of death". To sam rjesio updeatom biosa...snimio sam WinxXP cisto zato sto se bolje snalazim u tom okruzju. E sad sam vidio da mi odjednom komp prepoznaje samo 1gb rama. E sad sam sam doso na briljantnu ideju da downgreadam verziju biosa i mislim da sam stavio tocku na i. Naravno fulao sam reviziju maticne ploce i kompjuter mi manje, vise mrtav.

Molio bih ako ima itko ikakvog iskustva kako "reflashat" GIGABYTE M57SLI-S4 rev.2.0 da mi kaze...vjerujem da mora postojat neki nacin a da nemoram nabavit novi cmos chip s ispravnim BIOS-om i doslovno ga zalemit na maticnu.

PS. Molim bez prodika oko flashanja biosa, ne bih to radio da nisam "mislio" da je nuzno. I btw nezaposlen sam a kompjuter mi jako treba.........

16 godina
neaktivan
jel dolazi do biosa ikako?
Kako si uspio zaflešat ga za krivu reviziju matične?
16 godina

-po onome što si napisao, BIOS ver FHL je za tvoju ploču (rev.2.0), ako je tu bila greška onda ili nemaš 2.0 ili si neki drugi bios skinuo... -provjeri.

Sad tužniji dio, nema backup biosa. Ali po napisanom, tebi kompijuter radi (s 1GB), nevidim neki poseban problem ako možeš upaliti.

Ponovi flashiranje (iz DOSa) i trebalo bi biti OK. Ipak koristi normalnu (ne beta, jer i to je možda uzrok problema) verziju, za rev.20 to je FG. Bios snimiš na disk ili USB.. i u BIOSu mislim F8...

Procedura za flashanje, uvijek prije flashanja resetirati BIOS na default (jer npr OC ili neke druge postavke), nakon flashanja, opet treba ući i učitati defaultne postavke.. tak nakon tog se kreće u daljnje podešavanje i paljenje sistema. Zbog tog, može HDD biti odspojen dok nijesve gotovo jer se inače može sistem zbrljaviti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Zahvaljujem se na stvarno brzim odgovorima.

pod009:

1. ne ne uspijevam ikako doc ikamo, da uspijevam vjerovatno bih vec sam rjesio problem i nekak flasho ponovo bios s floopya da mogu ista vidjet i namjestit da mi boota s njega...aka ne mogu ama bas nis, screen mi je ful crn kad upalim komp.

2. uspio sam ga zafleshat na krivu verziju iz vrazjeg program zvanog @bios by gigabyte.

ihush

probat cu rezimirat odgovor na tvoje pitanje: ja nemogu trenutno na kompjuteru vidjet nista osim crnog ekrana. Znaci mene uglavnom zanima dali je moguce flashat bios na mojoj maticnoj nakon sto sam napravio absolutni kaos na njoj. Stavio sam krivu reviziju pomocu "user friendly" programa zvanog @bios i sad mi komp uopce ne dolazi ikamo.

Ja poslije cijelodnevnog surfanja po netu u vezi s mojom problematikom sam vidio da imaju ploce koje imaju neki nazovimo ga  "fail safe" sistem. OK uglavnom su to bile asusove ploce. Koje odredenim postavkama na jumperima mozes naredit da bootaju direktno s floopya prije bootanja biosa i tako preskocit bootanje biosa (koji se nemoze bootat zato sto je neispravan) i odmah ga fleshat. Tako da mene uglavnom zanima kako vratit ispravan software na smrdljivi CMOS dok mi kompjuter uopce ne boota ni do faze biosa.

Jos jednom zahvaljujem na exspresnim odgovorima al bojim se da je moj problem malo kompleskniji....

PS. Probo sam resetirat CMOS pomocu jumpera i vadenje baterije al problem nije u postavkama biosa koje taj proces resetira vec sto je krivi software upisan u chip i treba nekak ponovo ubacit ispravan.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice