Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.095
|
čitano: 3.092.274
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
Linux - pitanja i odgovori

https://www.zdnet.com/article/wine-for-running-windows-10-apps-on-linux-gets-big-upgrade/

 

Microsoft held up Wine as an example of the importance of open APIs that a victory to Oracle could threaten, which in turn could prevent it in future from creating a feature like WSL – a layer in Windows that lets developers who use Linux command-line tools create applications in Azure.

"In another example from the 1990s, an open-source developer created a program called Wine, which allowed developers to enable Windows applications to run on computers that used the Linux open-source system, without explicit authorization from Microsoft," wrote Microsoft. 

 

Eto, ko bi gori, sad je doli ...

Mislim, dakle half adder
 
1 0 hvala 2
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

..

Eto, ko bi gori, sad je doli ...

.. hmm. da/ne-ovisi ili pitanje je kako tumačiš to kao pobjedu linuxa ili win-ms.. apps.

Imati bilo koji soft, bilo koji os.. bitno da radi. To čak nije uspjeh linuxa, nego wine-a. Ništa novog osim što updejtaju-kompatibilnost sukladno appsima tj modernapsima iz ms storea i sl.. podjsjeća me na vic o muji ''nećete od mene napraviti bubanj..''..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

Što sve nećemo doživjeti, da MS brani Google protiv Oraclea koristeći kao primjer opensource projekt kojeg su nastojali blokirati sa WGA.

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
 
3 0 hvala 0
8 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

MS: "Ako ne možeš pobijediti (jačeg), pridruži mu se!" 
Ma nije do preferencije Win ili Lin, već poštivanja logike.

TLDR: Nadella dobro shvaća gdje su ga zaribali, no kako sad vratiti vrijeme, kako oprati ruke? Kako promijeniti ćud,  a ne samo dlaku?

Evo vam na temu čitav esej: ;) 

 

To da je API (sučelje!) tvoje vlasništvo koje nitko ne smije koristiti je .... soo 20th century anakronizam.

To je Apple mogao raditi sa GEMom; nije da MS nije radio slične stvari...

(wxWindows > wxWidgets ili npr tužba za "Lindows", "jer imenom (!!!) previše podsjeća na Windows" - jer je Redmond valjda vlasnik svih prozora na svijetu i prozori kao pojam nisu postojali do postanka Microsofta? A što s "X Windows" koji su bar godinu stariji od "MS Windows"?)

... ali tjeranje vode na svoj mlin ima smisla samo ako kontroliraš skoro svu vodu globalno. Oracle danas sigurno nije najveći baja u (globalnom) selu.

 

Uglavnom, lijepo od MS da je sad u ulozi najvećeg pravednika: mogli su se tako igrati i prije 30 godina. I prije 20 godina. I prije 10 godina... do danas.

Pa bi danas CygWinMinGW i sl. (također "the inverse of Wine" > pandan Wine@*nix - ali na MS platformi) bili dovoljno razvijeni i ne bi morali graditi WSL iznova. 

 

Primjer:

Ja sam FontForge koristio na Winsima preko CygWin još prije 15+ godina (dokaz); to je fantastičan besplatni (slobodni), Unix/Linux profesionalni alat za izradu i manipulacije fontova. I danas je to, vjerojatno, najjači i najprofesionalniji alat za tipografiju (zahebi FontLab, čak i bez obzira na 400$+ cijenu - osim ako baš ne radiš npr "kolor fontove").

Dok je većina dizajnera ođe koristila enormno skupe Fontographere i sl. čudesa (^ FontLab), koji su na Winsima bili ofrlje portani sa Maca (Mac je imao PostScript Type1 umj ttf - drugačija tehnologija krivulja npr), pali bi na dupe kad bi vidjeli ovako moćan - pa još besplatan (!) pravi true type / ps editor.

Doduše, danas i ja koristim Birdfont (pa čak radije i FontStructGlyphrFontArk online) umj FF, u kombinaciji sa Inkscapeom. Birdfont je super app za nas obične smrtnike, ne bavim se izradom pro-fontova. Trufont također obećava, malo je rudimentalan ali podržava sve + novi UFO3 format.

Ali: desetljećima nisi imao skoro NIKAKAV a kamo li kvalitetan, "jeftin" (pa još džabe!) vector font editor! A kamo li support za aktualne .svg, .otf, .woff, .ufo.

 

Što bi falilo MSu (danas) da je samo "pasivno" podržao dev support APIs za vlastitu platformu, preko:
CygWin, MinGW, Gow (Gnu On Windows), GnuWin32, MSYS2, UWIN, DJGPP+Allegro, wxWindows, Qt itd?

(+ GhostScript, FreeType, DocBook, Groff, TeX/LaTeX, Lout, MetaFont/MetaPost, Graphite... ) 

Umjesto svojih redom propalih .NET "multiplatform" hibrida poput Mono, Moonlight, XNA itd... i sada low-level WSL + PowerShell@Linux. 

 - - -

offtopic 

U stvari, to je indirektno i glavni razlog zašto sam prešao na Linux:

Tko se još sjeća Aldusa, Altsysa? PageMaker, PhotoStyler + FreeHand, Fontographer ??? Fauve Matisse + XRes? Sve vrh alati. Sve je to posrkala MacroMedia, pa onda nju Adobe. I sve posrali.

Prvo je Macromedia potaracala (asimilirala) konkurenciju (^ gore navedeno plus otela DreamWeaver, Flash...)...

razlog zašto uopće postoji FontForge! 

Because MacroMedia stopped development on Fontographer, and Fontographer was lacking features that I wanted.

...a onda je Adobe preuzeo Macromediu i uništio je. I sve konkurentne (a superiorne!) alate.

Sve do jednog otimačina i uništavanje.

Jedine prave in-house pro produkte, Final Cut i Premiere, ne bi ni Macromedia/Adobe/Apple imali da nije bilo Randy Ubillosa! A što sad kad ga više nema? 

Gdje su vam danas čarobnjaci kao James R. Von Ehr II (Altsys, Zyvex osnivač), Paul Brainerd (Aldus osnivač, čovjek koji je izmislio DTP), braća Krueger (Fauve)?

PhotoStyler je jeo PhotoShop za doručak (kao i "pravi" Painter); FreeHand > Illustrator (Xara > CorelDraw); Pagemaker > "InDesign";

Matisse nije imao konkurencije sve do današnjeg Mypaint. Plus full free (gray) verzija - još prije 30 godina!

(sketch na mobu, tabletu ili game konzoli: DOSBox+Win3.1+Mattise - garant radi glatko i brzo)

Inkscape & Krita + Affinity Designer (Serif) su najbliže ideji FractalDesign Expressiona - s 20 godina zakašnjenja (> dinamički vector+raster kistovi).  itd

 - - -

FractalDesign/MetaCreation je progutao Corel "s prijateljima": Painter, Bryce, Poser, RayDreamStudio/Carrara, Kai's, Canoma, Expression... sve vrh alati, sve sprtljano/potaracano.
Corel (uz pomoć DAZa) sprčkao RayDreamStudio/Carraru i Bryce, a sami ushrali fantastičan Painter;

Adobe maznuo fantastičnu Canomu i abortirao je;

Microsoft oteo posljednji, najvrijedniji dragulj: fantastičan FractalDesign Expression i doslovce ga uništio! Superioran alat 21. stoljeća s kojim nisu imali pojma što bi.

 - - -

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2020 0:03 (Zechina).
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

Od kvalitetnih old school gfx pro alata jedino se valjda Xara koliko-toliko izvukla čitava iz šapa Corela, ali se nikad nisu dovoljno oporavili. Sad prodaju (pokušavaju) "Cloud SaaS" LOL, dok im bivši korisnici koriste Gravit DesignerVectr i Janvas... (...i Inkscape, offline).

 - - -

Softver nestajao, bio uništavan/progutan; umjesto toga sve lošije i skuplje alt "novi industrijski standard" verzije.

Davno sam popisdio kad sam trebao uz kupnju novog PhotoShopa kupiti i nove Winse (jer ne želi raditi na starima - politika). Ali i obrnuto: stari PS neće raditi na novijim Winsima???

Onda sam se prebacio na PSP, pa na GIMP. GIMP+G'Mic - otkriće! I onda skužio da PfaEdit/FontForge za Winse mora imati ~100MB CygWin, a na Linuxu ne treba??? A lošija @Win alternativa košta stotine dolara u svakoj varijanti???

Sodipodi/Inkscape radi normalno na Linuxu?
Xara Xtreme besplatna - samo na Linuxu?

GhostScript, PDFTools, ... MyPaint, Scribus, Krita?

Wings, Blender, Art of Illusion?
I onda skužiš da skoro sve osim igrica (koje sam sve manje igrao) jednako ili bolje radi na Linuxu. I vremenom sve bolje.

Ostala je samo navika - inercija, ali već je to bio česti dual boot.
Gurao sam XP/Sedmicu koliko sam izdržao, i onda switchnuo. Kupio još Win10 za jedan stroj naknadno, ali to se tjeram koristiti. Što mi to trijeba iz Win ekosustava? UWP? Chrome-Edgium? WinRAR? Notes LOL? Pa ne da mi se ni Abby FineReader koristiti kad mi OCRFeeder & Tesseract dobro rade. AutoCAD ne koristim. Python +štošta dolazi predinstalirano na Linuxu (i tlaka je za poštelati na Winsima). Uživam u softveru na Linuxu. Nema shareware, trialware, crippleware, spyware ... navlakuša. Ima komercijalnog softvera; hoćeš - plati. Bez onog "džabe skini, instaliraj... pa tek onda vidi što ne radi dok ne platiš".

Eto, dušu sam ispovijedio.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2020 0:06 (Zechina).
 
1 0 hvala 1
4 godine
neaktivan
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

 

ma kakvi, ne trebas gubit cijeli hdd samo za nas4free... instaliras prvo nas4free, kasnije izbrises gpartedom cijeli preostali dio hdd-ea.

 

dakle instalras windoze poslije nas4free, u preostali dio diska. nakon toga ubacis grub loader i u izborniku odabires bootanje particija, prvu za nas4free, a druge za pripadne osove koje si instalirao...

 

Zare

13 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

Pozz ekipa 

zanima me posto imam emachines e725 2gb rama te dvo jezgreni procesor takta 2.10ghz, koja bi distribucija Linuxa bila dovoljna za navedeni laptop. Laptop bi ponajprije sluzio za internet i filmove. 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

-Kubuntu/mint.. jedini problem je generacijska starost tj vga(gpu..) koji je još iz generacije de-akceleratora :) tj stara GMA, da je barem novija serija intelHD.. tj sve se danas oslanja na GPU, desktop-frontend, internet-browsanje-html5-video.. i bez GPUa koji to može mora sam cpu a softmod može raditi ali je spor. Zato prvo probaš upravo ono što traži GPU i ako to radi ok to je tad optimum koji možeš imati, ako ne radi tad ideš na nezahtjevnu distru kao xfce-lubuntu.. ali i dalje će se osjetiti sporost jer će sve raditi cpu. (npr pojedine stranice će same tražiti cca 50% resursa dok će zloglasni 24sata zakucavati ga do daske..) :)

 

-kriterij: ''samo za internet..' (i filmove)'' .. je upravo kao da kažeš samo za zahtjevni gaming, jer danas (već skoro desetljeće) su svi osevi-appsi oni koji koriste multimedilajne mogućnosti jednaki po requirementsima i traže vga-gpu, minecraft kao minimum OCL1.2 itd.. tj samo surfanje prije desetak godina i danas nije ista stvar, kao što ni kodeci filmova nisu ista stvar tj danas mobitel glatko vrti hd-video s iinterneta upravo zato jer ima potreban chip za akceleraciju-dekodiranje, dok to stari uređaj jednostavno nema jer nije postojalo. Danas tablet na kisoku tiska za 300kn ima jaču gpu i zato to može playati.

-sve ostalo će raditi normalno, tj ono što ne ovisi o GPU će raditi brzinom kojom može, zadovoljavajuće. Podjesntik da je to +10 (11?) godina star laptop, koji ni tad nije bio nešto 'jače' tj nema diskretnu vga, za gaming-acad-video.. nego samo ono što je tad integrirana intelica radila za desktop.. nakon tog dolazi npr vista-win7 i traže AERO tj dx90c ili ubuntu.. koji traži to isto ali OGL (ispod haube su samo stvarne konjske snage, koliko corea-brzina x širina sabirnice za requirementse). U to vrijeme je intel rebrendao neke (de)akceleratore.. upravo zato jer se pokazalo da nisu dovoljni tj da ne zadovoljavaju minimum requirementsa.. a ovo je na toj granici, probaj, 50% šanse da će Kubuntu raditi ok ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2020 11:01 (ihush).
13 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Kratko i jasno HVALA
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Gale92 kaže...

Pozz ekipa 

zanima me posto imam emachines e725 2gb rama te dvo jezgreni procesor takta 2.10ghz, koja bi distribucija Linuxa bila dovoljna za navedeni laptop. Laptop bi ponajprije sluzio za internet i filmove. 

 nije problem u OS-u (bilo win ili linux)
problem je u Internetu
ako ti pod win ne može zavrtiti 720p video na youtube, lapotop nije za internet i filmove, jer neće ni pod linuxom to moći
ako ne može, možeš ga korisiti samo za čitanje novosti, pisanje knjiga i možda knjigovotsvo

if only you knew the power of the dark side
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...
Gale92 kaže...

Pozz ekipa 

zanima me posto imam emachines e725 2gb rama te dvo jezgreni procesor takta 2.10ghz, koja bi distribucija Linuxa bila dovoljna za navedeni laptop. Laptop bi ponajprije sluzio za internet i filmove. 

 nije problem u OS-u (bilo win ili linux)
problem je u Internetu
ako ti pod win ne može zavrtiti 720p video na youtube, lapotop nije za internet i filmove, jer neće ni pod linuxom to moći
ako ne može, možeš ga korisiti samo za čitanje novosti, pisanje knjiga i možda knjigovotsvo

 -da. (uz dodatak/ispravak, možda korisnici tad razumiju..)

 

-ne samo win-lin, svi osevi pa i macos imaju već desetljeće identične min.requirementse npr 512MB za gui install (realno za rad 1-2gb ili 4 što je danas minimum) kao ono što traži os, može i manje.. tj os nije problem, ne traži ništa nego to traže aplikacije tj sadržaj.

(nije problem internet, nego ono što je povezano, app-browser koji to traži i sadžaj koji je zahtijevan, kraće internet.. ali app+resursi je točnije).

-sve ostale razlike su minorne, možda u 5% razlike ovisno o boljem driveru ili optimizaciji appsa za neku platformu što realno nije stvar osa nego interesa proizvođača HW i SW..

pa osim problema pronalaženja adekvatnog ktexa za hackintoš, može i macos.. i bit će jednako upotrebljiv kao i win-lin .. dok je jedina razlika što lin nudi više različitih X-a, gui-destkop-frontendova (a o tome ovisi iskorištavnje GPU ili soft kao i izbor appsa koje su tad za konkretan forntend-x .. npr notepad ili tetris..).

npr chorme browser ima svoje requirementse, njih korisnik treba pogledati.. i to je jednako za sve platforme koje podržava, jednako bahato će trošiti raspoloživ ram i ovisiti o broju otvorenih tabova kao i sadržaju na stranici..

-2gb je ok, 4gb je standard za novije. Problem su appsi i sadržaj koji traži npr hevc265.. bahati browser koji uzme više resursa nego čitava live distra (sasvim suprotno od starih guru-želja-ideja gdje se pazilo koliki je footprint neke app..)

-točno, jednako (ili približno) će raditi na win-lin.. to ne treba biti razlog korištenja nekog osa ili prelaska (navike) no ni sam prelazak nije ništa posebnog, sve je 'isto'.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

Ja sam na svom netbooku od 2gb zbog težine stranica stavio na Chrome Adblocker, da zbloka sve šarene, animirane, reklame, da mi radi komp diše lakše... Ali video je i dalje trzav, loš

Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
protjeran
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
EricCartman kaže...

Ja sam na svom netbooku od 2gb zbog težine stranica stavio na Chrome Adblocker, da zbloka sve šarene, animirane, reklame, da mi radi komp diše lakše... Ali video je i dalje trzav, loš

 

Nevjerojatno ali istinito, na jako slabim konfama, Youtube najbolje radi na IE-u. Zasto? Ne znam, al 720p vrti OK, dok na Firefoxu i Chromeu 480p je max.

15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Čitatelj kaže...
EricCartman kaže...

Ja sam na svom netbooku od 2gb zbog težine stranica stavio na Chrome Adblocker, da zbloka sve šarene, animirane, reklame, da mi radi komp diše lakše... Ali video je i dalje trzav, loš

 

Nevjerojatno ali istinito, na jako slabim konfama, Youtube najbolje radi na IE-u. Zasto? Ne znam, al 720p vrti OK, dok na Firefoxu i Chromeu 480p je max.

 -naravno (logično) jer jedini ie nema razloga biti bahat prema ostatku računala-osu-trećim appsima i svi ostali jednostavno uzmu koliko god mogu resursa (ne ostave dovoljno ostatku), kao i safari na macu, + integriran je u os tj file-explorer=ie .. pa čim je učitan kernel imaš osnovu jer to je os/dio. Pošto sam browser tj bilo koji soft nije onaj koji ekšli nešto radi s videom, nego to radi HW+driver tad o HWu ovisi što može neovisno jel to radi vga ili cpu osim što će vga-gpu to raditi brže + tad cpu može ostalo-lakše. Kad postoje ograničeni resursi, kad je računalo slabo, tad je važno koliko koja app uzme za sebe tj koliko ostavi za ostatak systema jer i ostalo mora raditi, mora raditi disk, gui, zvuk itd. a bahati brovser jednostavno to ignorira i napravi suprotno bahaćenjem tj uguši onaj dio koji ekšli nešto radi. Jednako kao klima uređaj na slabom motoru/autu koji bi npr trošio 90% snage samo za sebe, tj problem je koliko ostavi za ostale-osnovne potrebe.  Dok korisnik može otvoriti razne app npr tipa office, tetris i notepad.. i one zanemarivo utječu na ostatak (jer ne grabe sve resurse) browseri su multimedija, jednako kao igre i zahtjevne apps tj to je danas ista stvar, isti resursi cpu+ram+gpu se koriste za sve (naravno ako je podržano od osa dok svaki browser danas ima hw-akceleraciju) .. danas browsanje ovisi o GPU, soft mod je jednostavno previše za cpu koji mora raditi i ostale taskove ili mora biti zvjer da to može glatko. Igra kao minecraft ima svoje requiremetnse za gpu, naravno da ima i browser, dok se igre i sl apps već duže vrijeme ne optimiziraju na način da ne rasipaju resurse jer je već više godina za nova računala minimum 4gb rama kao i neka gpu barem snage intel-hd dok je prije desetljeća to sve bilo klasa gaming-ws računala. Problem su naravno računala cca 10 godina starosti koje jednostavno nemaju odgovarajući HW tj GPU za npr h.264-265.. jednako kao u primjeru TVa analogni pa dvbt pa sad t2-hevc... jednostavno ograničenje HWa, a na to dodati i support tj win je ipak najzastupljeniji desktop i driveri su ipak ispeglaniji dok je dio uzroka problema beskonačna razmrvljenost linux distri-guija tj xa za gui koji danas ovisi o vga-gpu. Zato će glađe raditi npr KDE-plasma nefo xfice ako je adekvatan HW, upravo zato je gore dat takav prijedlog tj redosljed isprobavanja distri, ili ona koja koristi gpu pa ako radi radit će ok ili light da bar ostavi dovoljno resursa za softmod kad cpu sve mora sam odraditi.. to je stvar HWa, ne win-lin-mac-a ... jednako kao gaming i browseri upravo kao gaming imaju requirementse + ovisno o sadržaju i broju otvorenih tabova se to množi. Bahat browser će uzeti više samo zato da omogući brže prebavcivanje taba ili prikaz iz keša.. i kad ima više resursa to se ne primjeti, dok kad su resursi mali-ograničeni to je upravo preko granice..

-Win pravilno podešen (vista-7-8-10.. svi na aerou..) će zauzeti cca 800mb-1,7gb rama tad je 2gb granica upotrebljivosti 'samo za surfanje' i to ako ima adekvatnu gpu i ostatak.. dok je ie dio toga, ostali browseri su dodatak-teret i rasipanje resursa, koje nije problem kad se ima više rama od 4gb naviše + kad je neka gpu koja može npr dekodirati 264. Lin neka light distra može imati footprint nrp 400MB, no to što browser traži tad dobije samo malo više rama i tu je granica dok će pod KDE u startu zauzeti malo više jer je teža distra ali će tad sve app koristiti gpu za frontend i time daleko više pomoći tj rasteretiti cpu od tog posla.

-nije problem na jakom računalu, tad svaki os i app pa i browser radi klatko, no problem je starije-slabije tj granično.. i problem je što 'samo browsanje' nije samo browsanje kao prije desetljeća. Danas je to = gaming. Danas chrome traži više resursa nego win+lin zajedno pa čak da vrtiš u VMu ili wineu onog drugog.. :)

-možemo reći i ovako, min.req. za os su niski 512MB+cpu/sse2 i sl., min.req. za browser su +2GB +GPU.. jasno je tad koje req. treba zadovoljiti za koji task, tj probaj istu stvar s nekim videofileom playati i vidjeti opterećenje tj player-vga-sys pa tad isto to u browseru.

 

+ na to dodati jedinu pravu veću razliku imeđu oseva win-lin (mac je isti tj *nix ali je i otuofbox paket pa neusporediv), tj win ima sve centralizirano, npr reg. i app su u 'suživotu' npr mso paket i prijenos podataka između appsa, skoro oduvjek.. dok je u lin sustavu svaka app za sebe, unutar svog foldera, unutar svog memorijskog prostora.. i ne dijeli resurse na taj način, a to se zgodno može vidjeti od kad win ima i gpu u taskmanageru (novije vga-wddm2) i tad se vidi trenutno opterećenje gpu kao i ostatka računala tj gpu je računalo u računalu i u win player može biti 'word' tj on samo tad prosljedi naredbu osu što želi, dok ostalo radi os-driver-hw ne sam word (koji je uzet kao karikiran primjer appsa koji nema veze s playerom..), linux je u tome sličniji kao da pokreneš neku zahtjevnu igru koja tad paralelno optereti nrp gpu.. tj ne dijeli resurse s ostalima i to rade treći browseri-bahato pa tad i razlika u korsit win mada to nije zasluga samog osa, tj je, jer je to tad optimalnije raspolaganje resursima a upravo to je svrha osa..

-ne služi os zbog samog sebe, nego da raspoložive resurse da appsu koja to zatraži, dok je samo poveznica između HW i appsa-usera + driver.. zato primjetiš razliku na win-lin + zato će i kde danas biti bolji od xficea ili je računalo-HW jednostavno prestaro za današnje taskove (ne nužno preslabo, dovoljno da nema neke fičere koje novo ima kao hevc-h265.. upravo kao razlika tvbt tunera 264-vs-265).

 

-nekadašnja rečenica 'samo za surfanje' je danas akronim, suprtono, može se reći 'samo za word i tetris'.. tad bi značilo ono što se misli u odnosu na stanje od prije desetljeća... neka app npr knjigovodstvo može raditi jednako danas kao i nekad.. ali browser ne može, jer je sadržaj novi, kao i hevc za tv.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2020 12:29 (ihush).
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
Čitatelj kaže...
EricCartman kaže...

Ja sam na svom netbooku od 2gb zbog težine stranica stavio na Chrome Adblocker, da zbloka sve šarene, animirane, reklame, da mi radi komp diše lakše... Ali video je i dalje trzav, loš

 

Nevjerojatno ali istinito, na jako slabim konfama, Youtube najbolje radi na IE-u. Zasto? Ne znam, al 720p vrti OK, dok na Firefoxu i Chromeu 480p je max.

 u stvari ako imaš win 10, MS Edge je fantastična stvar, ali nitko ga ne koristi, zašto?
jer je MS za*ebo stvar kao i uvijek
Kod Edge su Favoritse / bookmark zakopali bog zna gdje, i čitava je nauka da dođeš do favoritsa
uopće mi nije jasno zašto Edge ne koristi isti iste favoritse kao IE.

if only you knew the power of the dark side
7 godina
protjeran
offline
Linux - pitanja i odgovori

Bas naprotiv, odes u favoritse, importas ih od kud hoces, stavis da se prikazuju i to je sve, nista lakse i preglednije od Edgea.

 

Makar IE ostaje i dalje nezamjenivi kralj za intranet toolse, koji zahtjevaju javu i slicne zaostale dodatke.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
online
Linux - pitanja i odgovori

Jedno n00b pitanje...

Htio bih ubaciti/instalirati ovo - KLIK ali ne znam kako to ide.

Skinuo sam jednu datoteku ima nastavak tar.gz (pretpostavljam da je to nesto kao .zip) pa mi nije jasno jer treba otpakirat ili kako ide to kod Linux-a.

Imam Linux Mint.

 

Molio bih sto lakse i jednostavnioje objasnjenje...HVALA

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

ovisi koji paketinstaller koristiš, tj on to zna i raspakira.. npr deb, rpm.. tj ovisno o distri to znaš tj asociran je odgovarajući manager ili ga dodaš ako ga želiš.

 

'bolji način' apt-get ili koristi nor ubuntu softcentar i sl. odnosno app može baratati time sama kao npr vbox.. pa biraš.. :) tj to je samo file, problem je što-kako-kamo s njim, ne da ga treba parpakirati nego instalirati a tu je osnovna razlika win-lin sama centralizacija na nivou osa odnosno linux kao primjer gdje je svaka app za sebe, npr ako se igraš minecraftom slično..

 

evo ti generički kako to ide, prvo update (updatea)..

Update the package index:# sudo apt-get update
zatim primjer za carla, a samo moraš pronaći text-string koji trebaš ako postoji u repou... tj izmjeniš carla-vst s pluginom i lupiš enter..
Install carla-vst deb package:# sudo apt-get install carla-vst (tj ono što želiš instalirati ako se nalazi u repou..).

tj evo za ubuntu 1.1.10 ..

Install lsp-plugins deb package:# sudo apt-get install lsp-plugins

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2020 18:44 (ihush).
16 godina
online
Re: Linux - pitanja i odgovori

nesto krivo radim?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

-logiran si kao root.. ?

+ dodaj multiverse-universe..

sudo add-apt-repository main

sudo add-apt-repository universe

sudo add-apt-repository restricted

sudo add-apt-repository multiverse

 

tj kako se dodaje željeni repo app: sudo add-apt-repository ppa:<repository-name>

obično možeš pronaći (google) naziv..

nakon tog update: sudo apt-get update

pa ponovo: sudo apt-get install <package>

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2020 11:25 (ihush).
8 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
djigibao kaže...

nesto krivo radim?

 

ihush, put u pakao je popločan dobrim namjerama ;) :


==== INSTALLATION ====

Binary distributions are ready to launch, just copy them to the appropriate directory.

 

Nemam Ardour ovdje sad da provjerim, ali 99% sam siguran da je to tako - VST pluginovi tako rade, isto i na Linuxu i na Winsima i svugdje.

 

Glede ovog tvog pokušaja: ne može naći repozitorij za tvoju distru, verziju itd. Nekog softvera naprosto nema u apt verziji, ili samo npr "386" (16-bit) old verzija i slično (makar je ovo generički, trebalo bi biti).

Koliko vidim, ako ovo gore ne upali (copy / paste  u VST plugins dir), ovo bi trebao probati kompajlirati "ručno". Nešto od čega se ježim: gro puta prođe iz prve (npr make make instal), a nekad ti se posere po sistemu, tražiš stalno nove datoteke (libraries) koje mu fale... da bi za zadnju rekao da je nekompatibilna s tvojim sistemom.
Srećom, tog je sve manje (ako ne inzistiraš na egzotičnim stvarima).

EDIT: sad sam provjerio, da, tako je kako sam rekao:

skini npr ovo lsp-plugins-jack-1.1.7-Linux-x86_64/  (odavdje, naravno), otpakiraj i pročitaj README.txt. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2020 21:14 (Zechina).
8 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...

tj evo za ubuntu 1.1.10 ..

 

Majstore, stavio si mu link za 386 verziju  i onda "kak ne radi"???

 

Ima ispod s iste stranice, ispravno:
lsp-plugins_1.1.10-0ubuntu1_amd64.deb
(osim ako djigibao ne koristi prastari komp) 

 

https://ubuntu.pkgs.org/19.10/ubuntu-universe-amd64/lsp-plugins_1.1.10-0ubuntu1_amd64.deb.html

@djigibao:
Da, tar.gz je običan arhiver kao zip, odn tar+gzip*.
Ako nemaš komplicirane mazohističke namjere, izbjegavaj - kad god možeš koristi 7-zip ili običan zip umjesto ovog. Ja si uvijek prepakiram ta shranja, čak i RAR :)

Fora je u tome da ga pogledaš/otvoriš s običnim dvoklikom, ili desnom tipkom pa na "extract". Zna biti zbunjujuće, ali koliko se sjećam radio si sa AV puno kompliciranije stvari tako da ne brinem ;)
Btw nisam koristio ali hvala ti za to. 

 

 

* - tar je drek koji potaraca više mapa u isti fajl, jer je gzip glup pa ne kuži mape i slično... otprilike. Ugl, neki stari standard kojeg se eto na *xu drže kao pijan plota. Sistemski je svugdje podržan od stoljeća sedmog (1979!) pa ga hebi. Btw, tar ne komprimira uopće, već samo (eventualno!) poslaže fajlove za bolju kompresiju. I da bi Gzip uopće mogao raditi (jer = glup).
Gzip je isti klinac kao i Zip, malo brži i bolju kompresiju ima (ali 99% isti DEFLATE algoritam) i ugl. nekompatibilan sa zip.
Zip ima ekstenziju .zip; Gzip .gz, rijeđe .gzip. Ali dovoljno da (nepotrebno) zbuni čovjeka.  Plus, ima čak i kerefeka poput gz.tar ili gz.tar.gzip i sl: ugl. besmisleno i kretenizam nekih sadista (gz.tar.gz je netko tarao gzipane fajlove sa vjerojatno minimalnom kompresijom, da bi ih onda opet gzipao sa max kompresijom, kako bi ostvario 0,0004% manji fajl). 

https://nixcp.com/gzip-vs-zip-differences/

Problem je samo kad ti neka komplicirana install skripta koristi npr tar ...(kako bi auto-pobacala gomilu stvari u admin direktorije i to ponaokolo, pa ti je to brže sa skriptom, odn. tlaka napraviti ručno pa još ako nisi logiran kao admin...)...
... onda je to bolje ostaviti u tar.gz, tar.bz i sličnim drekovima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2020 21:47 (Zechina).
16 godina
online
Re: Linux - pitanja i odgovori
Zechina kaže...
djigibao kaže...

nesto krivo radim?

 

ihush, put u pakao je popločan dobrim namjerama ;) :


==== INSTALLATION ====

Binary distributions are ready to launch, just copy them to the appropriate directory.

 

Nemam Ardour ovdje sad da provjerim, ali 99% sam siguran da je to tako - VST pluginovi tako rade, isto i na Linuxu i na Winsima i svugdje.

 

Glede ovog tvog pokušaja: ne može naći repozitorij za tvoju distru, verziju itd. Nekog softvera naprosto nema u apt verziji, ili samo npr "386" (16-bit) old verzija i slično (makar je ovo generički, trebalo bi biti).

Koliko vidim, ako ovo gore ne upali (copy / paste  u VST plugins dir), ovo bi trebao probati kompajlirati "ručno". Nešto od čega se ježim: gro puta prođe iz prve (npr make make instal), a nekad ti se posere po sistemu, tražiš stalno nove datoteke (libraries) koje mu fale... da bi za zadnju rekao da je nekompatibilna s tvojim sistemom.
Srećom, tog je sve manje (ako ne inzistiraš na egzotičnim stvarima).

EDIT: sad sam provjerio, da, tako je kako sam rekao:

skini npr ovo lsp-plugins-jack-1.1.7-Linux-x86_64/  (odavdje, naravno), otpakiraj i pročitaj README.txt. 

 

Znaci raspakiram i samo prebacim taj folder tamo gdje pise (slike) - /usr/lib/ladspa?

 
 

 

Nece moci tako...

 

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2020 23:16 (djigibao).
12 godina
offline
Linux - pitanja i odgovori

Trebaju ti root ovlasti za pisanje po / particiji odnosno po folderima čiji je vlasnik root (npr. /usr). Dakle recimo cp/mv naredba (ovisi što hoćeš postići - kopiranje ili micanje file-ova) u kombinaciji sa su/sudo naredbom.

 

Pretpostavljam da se može i kroz GUI file manager - nekakva "Open as root" opcija ili slično. Nemo bi to trebao imati.

Po defaultu u Nemu (i gotovo svim GUI app-ovima) radiš kao obični user, ne kao root i to s dobrim razlogom. Kroz GUI si možeš (pogotovo kroz file manager!) vrlo jednostavno strgat sustav.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2020 23:47 (pr0n_addict).
Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori

Da, tako je.
Desna tipka miša na folder (iznad! - moraš "izaći" u viši folder) i "open as administrator".


Mislim da ih ovako svaki stavljaš "ručno", a da ti onaj apt-get istu stvar napravi automatski. Nema ih puno (različitih mapa) pa ti je svejedno.
Možda glupa asocijacija, ali ako si ikad instalirao IrfanView, onda imaš tamo za dl paket pluginova koje možeš i sam stavljati, dodavati, apdejtati... ali imaš tamo soma njih u paketu i pukneš ih jednom instalacijom. (Btw isto radi i na Winsima i na Linuxu).

Jedino trebaš paziti na spec. audio drivere (to nije direktno vezano uz ovo):

Ovaj "JACK" mi se potukao s nekim drugim sličnim midi-driverom (? ili što je to već bilo). Normalno da ne možeš / ne smiješ konfigurirati dva (oba) raz. drivera za isti posao. A ja sam baš to bio jednom uradio. Ugl., po sjećanju, imaš par standarda, i za koji se odlučiš guraš po njemu (makar ti neki plugin ili app traži "onaj drugi" - zaboravi).

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2020 0:07 (Zechina).
8 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
pr0n_addict kaže...

Kroz GUI si možeš (pogotovo kroz file manager!) vrlo jednostavno strgat sustav.

 

Sve 5, ali ajd ne kakaj. 

"strgat si sustav": za razliku od cli kad umj. -i staviš -I i razoriš sustav?

jbt, čak i kad moram raditi iz cli, pola stvari (kad god mogu) radim iz file managera (Caja) - jer mi je preglednije: F3 i imam drugi tab i selim vizualno iz prozora u prozor. Mišom, dok drugom rukom kopam nos. :)

Desna tipka miša na folder (iznad! - moraš "izaći" u viši folder) i "open as administrator".

 

Baš za dhrkanje po root stvarima mrzim biti u cli (ako ne moram, ili ako baš nije lakše). Jedno je root pa make install ili get-apt (da, formalno si admin), a drugo je ručno selit mape i namještat flagove itd. Miljon puta možeš pogriješiti.

 

EDIT: da ne bi bilo zabune, ticalo se cli a ne admin prava: DA, naravno, ali vrijedi i za cli i za gui: NISI admin (root) ako/kad ne moraš, nikad. Uvjet da je sistem stabilan, siguran i sl.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2020 0:14 (Zechina).
16 godina
online
Linux - pitanja i odgovori

Zahvaljujem svima, ali dosta stvari sto vi pisete meni dijeluju kao da je drugi jezik.

Povremeno koristim Linux (live verzije zasada) pa se ubiti pomalo tek ucim.

Znaci ako nije (ili se ne moze objasniti) napisano step by step bolje se niti ne trudite jer necu znati sto i kako napraviti.

 

Uglavnom, radi se o tome da trazim neki alternativni program od ovog iz Windows-a (Equalizer APO), a da radi u Linuxu.

Treba mi tako neki EQ koji radi na nivou sistema i da se u njega mogu importirati postavke za EQ koje su u .txt fajlu, pa ako znate nesto slicno tome moze prijedlog.

 

Ja sam raznim guglanjem dosao do necega pa se navodi instalacija tog nekog JACK ali je to sve meni pomalo nejasno na Linux-u.

 

Zahvaljujem na svemu i ako ima jednostavno rijesenje napisite, ako nema onda nista nema veza...ionako sam jos uvijek 99% vremena na Windows-ima

 

BTW:

Kopirao sam pomocu one opcije "open as root"

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2020 0:14 (djigibao).
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
djigibao kaže...

Zahvaljujem svima, ali dosta stvari sto vi pisete meni dijeluju kao da je drugi jezik.

Povremeno koristim Linux (live verzije zasada) pa se ubiti pomalo tek ucim.

Znaci ako nije (ili se ne moze objasniti) napisano step by step bolje se niti ne trudite jer necu znati sto i kako napraviti.

 

Uglavnom, radi se o tome da trazim neki alternativni program od ovog iz Windows-a (Equalizer APO), a da radi u Linuxu.

Treba mi tako neki EQ koji radi na nivou sistema i da se u njega mogu importirati postavke za EQ koje su u .txt fajlu, pa ako znate nesto slicno tome moze prijedlog.

 

Ja sam raznim guglanjem dosao do necega pa se navodi instalacija tog nekog JACK ali je to sve meni pomalo nejasno na Linux-u.

 

Zahvaljujem na svemu i ako ima jednostavno rijesenje napisite, ako nema onda nista nema veza...ionako sam jos uvijek 99% vremena na Windows-ima

 

Nažalost nisam u audiu sad već neko vrijeme pa ne znam točno. Znam da to sve radi ugl. isto/slično kao i na Winsima.

 

Koliko vidim u prvoj rečenici opisa, za LSP pluginove:

Implemented fully compatible with EqualizerAPO software digital filters that are now part of the Parametric Equalizer plugin series.

 

S kratkim googlanjem sam pronašao ovo, mislim da je to ono što tražiš (za Jack):
EQ10Q for System Wide Parametric EQ on Linux
http://jamesudiljak.com/blog/jekyll/update/2016/09/07/eq10q.html

 

^ tamo su i upute, linkovi itd.

NE MORAŠ kompajlirati EQ100 kako ti tamo veli, imaš ga u soft manageru na start meniju na klik (bar ga ja imam u svom starom Mintu). 

 

Alternativno, za PulseAudio (drugi standard), imaš ovo:

https://t-5.eu/hp/Software/Pulseaudio%20Parametric%20Equalizer/

Njega moraš na apt-get dohvatiti (nema ga u soft manageru).

 - - - 

 

Jack je nekakav audio midi standard (po sjećanju), za spajanje raznih soft midi "uređaja" na drugi softver/međusobno, koji moraš instalirati da bi to radilo.

Mislim da sam ja neku virtualnu klavijaturu koristio preko toga.

https://jackaudio.org/


Drugi standard je (sjetih se!) PulseAudio. Obadva se spajaju na ALSA koji je običan generički audio driver, mikser itd (kao i generički na Winsima, koji instaliraš sa npr zvučnom karticom).
VST moduli mogu biti bilo šta, i softverski simuliraju fizičke, tako ih i spajaš. Ali na Linuxu neki traže Jack, neki PulseAudio.
https://www.freedesktop.org/wiki/Software/PulseAudio/
Kad instaliraš Jack, nemoj PulseAudio (i obrnuto). Odnosno, pazi da deinstaliraš jedan prije nego li hoćeš drugi (isto kao i na Winsima kad se driveri potuku). Bar za isti komad softvera koji (ako) podržava oba.

 

Sad vidim na ovim uputama za EQ100 da su to usaglasili, odn. da Jack možeš instalirati na PulseAudio

apt-get install jalv jack qjackctl pulseaudio-module-jack

 

^ to sve imaš i u soft manageru, samo upiši jack ili slično. 

 - - - 

Ono što ti je ihush napisao (prvo, get-apt itd), mislim da je ok, samo je stavio krivi link za 32-bit proc umj 64-bit proc.

I onda, ako nemaš dodatno "nešto" da ti vrti 386 (stare) aplikacije, ne radi. Plus, pokolje ti se sa "dependencies" bibliotekama (...) - kao da forsaš neke dll-ove sa Win95 na Win10 npr.

 - - -

 

Svejedno je da li te VST pluginove "instaliraš" - otpakiraš i kopiraš jedan po jedan (ručno), ili putem apt-get instalacije.

I za apt-get moraš se logirati kao root (admin) da bi to mogao (smio) napraviti; isto ako ručno kopiraš fajlove, opet moraš biti admin (odn. imati admin prava).

 

Ista stvar, ako radiš iz GUIa ili CLI.
Ako koristiš GUI fajl manager npr Caja, Nautilus, (umjesto copy/move iz cli) ILI

GUI Synaptic package manager (umjesto get-apt iz cli; btw imaš ga na start meniju)

 

Ako si radio u Windows Commanderu odn Total Commanderu na Winsima, imaš

Double Commander na Linuxu/Winsima koji ti radi 99% isto.

Imaš ga i u Soft Manageru u start-meniju, samo upiši npr "doublecmd".

 


Sve ti je to isto, na puno načina, kao i Windows.

CLI = Command LIne = komandna linija, terminal, bash, prompt... DOS prompt, CMD u winsima. (OK, DOS je OS, terminal je terminal, itd ... ima razlike ali nema veze)
GUI = Graphical User Interface = grafičko korisničko sučelje.

CLI-GUI na Winsima: CMD+PowerShell/Windows (gui, ne OS)

CLI-GUI na Linuxu: Terminal+Bash/KDE (ili Gnome, Cinnamon, Mate itd)
cp/mv = copy/move (ekvivalent za DOS, CMD itd CLI komande).
...
Imaš "home" direktorij u kojem si car, iznad toga je sistemski dio u kojem ti Linux (isto kao i Winsi) ne dozvoljavaju da prčkaš ako nisi admin/root (isti klinac).

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.2.2020 2:36 (Zechina).
10 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
djigibao kaže...

Zahvaljujem svima, ali dosta stvari sto vi pisete meni dijeluju kao da je drugi jezik.

Povremeno koristim Linux (live verzije zasada) pa se ubiti pomalo tek ucim.

Znaci ako nije (ili se ne moze objasniti) napisano step by step bolje se niti ne trudite jer necu znati sto i kako napraviti.

 

Uglavnom, radi se o tome da trazim neki alternativni program od ovog iz Windows-a (Equalizer APO), a da radi u Linuxu.

Treba mi tako neki EQ koji radi na nivou sistema i da se u njega mogu importirati postavke za EQ koje su u .txt fajlu, pa ako znate nesto slicno tome moze prijedlog.

 

Ja sam raznim guglanjem dosao do necega pa se navodi instalacija tog nekog JACK ali je to sve meni pomalo nejasno na Linux-u.

 

Zahvaljujem na svemu i ako ima jednostavno rijesenje napisite, ako nema onda nista nema veza...ionako sam jos uvijek 99% vremena na Windows-ima

 

BTW:

Kopirao sam pomocu one opcije "open as root"

 

Pogledaj ovo:

 

https://ubuntustudio.org/

Samomrzeći hrvat
15 godina
offline
Re: Linux - pitanja i odgovori
pr0n_addict kaže...

Trebaju ti root ovlasti za pisanje po / particiji odnosno po folderima čiji je vlasnik root (npr. /usr). Dakle recimo cp/mv naredba (ovisi što hoćeš postići - kopiranje ili micanje file-ova) u kombinaciji sa su/sudo naredbom.

 

Pretpostavljam da se može i kroz GUI file manager - nekakva "Open as root" opcija ili slično. Nemo bi to trebao imati.

Po defaultu u Nemu (i gotovo svim GUI app-ovima) radiš kao obični user, ne kao root i to s dobrim razlogom. Kroz GUI si možeš (pogotovo kroz file manager!) vrlo jednostavno strgat sustav.

 da može se sa GUI to raditi..
u terminal moraš napisati:  su => pass za root => nautilus
i otvori ti se File manager sa svim root ovlastima
Ali pazi kaj radiš, sad kad imaš ovlasti lako smrdaš cijeli sistem.

if only you knew the power of the dark side
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice