Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.537.959
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Sjećam se ranije jednom da mi nije htio se spojit, ako je wpa2 postavljena s manje od 8 znakova. Zanimljivo, bratov laptop s Win7 se spajao bez problema. Kad sam ga 'zamolio' uz pomoć ključa na laktu, da stavi dužu lozinku sve je proradilo. Neke kartice ne podržavaju WPA2. Ja na Mikrotiku (RB751U-2HnD) uključim i WPA i WPA2, enkripciju i tkip i aes. 

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.10.2016 22:57 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Deus ex machina kaže...
hrvooje kaže...

Ja imam Broadcom BCM94328 i koristim vlasnički wl driver koji instsliram paketom bcmwl-kernel-source. Na Mint18 s Plasma 5.6.5 puca veza, na Kubuntu 16.10 s Plasma 5.7.5 radi odlično. I Wi-Fi i VPN i ethernet.

Meni nikad nije probleme zadavao, zato sam ga i drzao tako dugo vremena. Zadnja plasma koju sam koristio je bila, vjerujem, 5.5, i radilo je sve super.

Ovaj AP u firmi je prvi da se ne mogu spojiti, i ne mogu skuziti zasto. Sa nmcli sam provjerio sve parametre, i kad startam 'activate' - zaglavi.

Meh.

Ps. moram rijesiti i VPN, na to sam zaboravio. To je NM bas lijepo rijesio.

spajanje na vpn sa .ovpn config fileom je takodjer jedna linija, rute postavlja automatski

sudo openvpn --config ~/openvpn/erniLaptop.ovpn --writepid ~/openvpn/erniDO.pid&

--writepid sam koristio samo da bi mi u i3 status baru mogao pokazivati jesam li spojen ili ne (za to sam isto ima jedan red skripticu)

11 godina
protjeran

Linux alternativa za Sketchup

Zna netko od vas za neki linux program koji bi bio pandan googleovom sketchapu ?

Probao sam gimp, blender, inkscape, scribus i jos hrpu njih, ali nije to ni blizu po jednostavnosti i mogucnostima...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koliko se ja sjećam iz svog tutorijala ;) sketchup radi s wineom ok. Neke stvari ne rade, al pitanje je da li i trebaju početniku

http://hrvooje.blogspot.hr/2015/11/how-to-install-sketchup-2016-in-ubuntu.html?m=1

But how do it know

3 0 hvala 2
9 godina
neaktivan
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

zanimljivo za usporediti/testirati .. OBS studio. Za razliku od 'neusporedivog softa kao office, može prikazati razlike/sličnosti (uz prednost izbora i supporta pod win).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

zanimljivo za usporediti/testirati .. OBS studio. Za razliku od 'neusporedivog softa kao office, može prikazati razlike/sličnosti (uz prednost izbora i supporta pod win).

Koristi i na Win OpenGL. Lijepo izgleda Qt5 na Win, skoro nativno. 

But how do it know
12 godina
neaktivan

blasphemy

TD people you are on my Death Note

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Killua kaže...

blasphemy

Zašto? Pa Sketchup (a i more drugih programa, kad smo kod toga) nema linux alternativu ili je toliko loša da se ne isplati igrati sa njom.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
12 godina
neaktivan

netrebamo jos dodatno pomagati zatvorenom prozoru()

0 0 hvala 0
14 godina

Ne bi ja to nazvao pomaganjem. Open source softver (s naglaskom na besplatni), koji je bolji od closed source softvera pod Winsima, dokazuje da kupovina softvera ne znači i kvalitetu. Takvih primjera imaš sve više. Što se tiče mastodonata koji su još uvijek uspavani u svom dvorištu (zvanom zamjena licenci za najam softvera po istoj cijeni) uskoro mogu očekivati prizemljenje i otrežnjenje.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan

Evo i dokaza da oba programa rade na Linuxu, Kubuntu 16.10. K tome još na integriranoj Intel grafici 3. generacije

But how do it know

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Evo i dokaza da oba programa rade na Linuxu, Kubuntu 16.10. K tome još na integriranoj Intel grafici 3. generacije

Pa dobro, to dvoje se bas i ne moze usporedivati, s obzirom da OBS postoji kao nativna aplikacija za Linux, za razliku od Sketchupa.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
hrvooje kaže...

-upravo kubuntu/plazma ciljam za takve stvari i očekujem da radi OK.. (btw, intel grafa i generacije CPUa su priča za sebe, neke nemaju OGL drivere.. npr ne radi minecraft na (samo) prvoj gen. ..).

-znam da radi pod win s ogl ali tamo se može usporediti i dx .. odnosno pod dx-om očekujem prednost, dobar je (aktivniji support naspram OGLa koji tko zna što sad sniva ali ne radi ništa... posebno).

.. performanse, ne samo 'radi', kao benč. No za to treba više vremena/volje..

9 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Subscribe!

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
16 godina
neaktivan
ihush kaže..

-upravo kubuntu/plazma ciljam za takve stvari i očekujem da radi OK.. (btw, intel grafa i generacije CPUa su priča za sebe, neke nemaju OGL drivere.. npr ne radi minecraft na (samo) prvoj gen. ..).

-znam da radi pod win s ogl ali tamo se može usporediti i dx .. odnosno pod dx-om očekujem prednost, dobar je (aktivniji support naspram OGLa koji tko zna što sad sniva ali ne radi ništa... posebno).

.. performanse, ne samo 'radi', kao benč. No za to treba više vremena/volje..

Just a note,-

-ovo ne mora biti problem hardwarea ni drivera vec "problem" Minecrafta. GL kompatibilnost je nesto sto programer odlucuje (re: core profiles) i sasvim je moguce da se Minecraft odlucio za vislji core compatibility cisto zato jer koriste stvari koje nisu dostupne s nizim profilom, a ne da im se pisati code za oba slucaja. Za primjer, jedan moj engine radi s 2.1 GL-om. Drugi trazi GL 4.5 - zato jer sam lijen pisati shadere bez hardcodiranih lokacija, sto je feature koji dobijes samo s GL 4.5.
Takodjer, Mesa driver uglavnom kroz SW emulira featureove koji nedostaju u hardwareu (sto cesto *nije* pozeljno jer radi sporije nego da samo ugasis taj feature, ali driver je g*** i laze o onome sto moze)

- GL sniva jer se vecina paznje usmjeruje na buducnost - Vulkan. I GL i DX jedinu prednost nad Vulkanom danas imaju samo u legacyu. Vulkan je tocno ono sto mora biti za sadasnju generaciju display adaptera, istinski low level API.

- performanse barem na linuxu mogu varirati na istom hardwareu drasticno, ovisno o tome koji kernel vrtis, kako je konfiguriran, koji driver vrtis, kako je konfiguriran, etc etc etc... nije P&P kao windowsi, pa onda radi ili ne radi. Imas opcije. To moze biti dobro iz perspektive onoga koji radije placa novi (skuplji) hardware nego rijesava probleme, ja mislim da je losije...

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2016 16:40 (Deus ex machina).
11 godina

Danas sam instalirao kubuntu uz Gnome. Noup, i dalje mi ne odgovara nažalost. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Deus ex machina kaže...
..

Just a note,-

-ovo ne mora biti problem hardwarea ni drivera vec "problem" Minecrafta. GL kompatibilnost..

- osim u ovom slučaju :) .. baš generacija intel hd grafike u CPU-i5 (prvi mačići ..) + divlji zapad kad tražiš driver jer su 'svi isti'. Pod linuxom nema problema, pod win nema OGL clienta, mada je ogl 2.1 kompatibilan. Ista priča kao za chipset 915G koji je trebao podržavati dx90c/sm2. Novije generacije (koja je sad, sedma?) rade.

17 godina
neaktivan

I onda taj takoreći (Win)tel napravi otvoreni driver koji se distribuira s kernelom. S jedne strane horor priče o Kaby Lake i ne podržavanju Win7, a s druge strane FOSS. Que vadis Krzaniću, CEO-u, naše gore listu

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2016 20:15 (hrvooje).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Boze mili, ovo kao da je neko dijete pisalo. Bolje da su samo puknuli poveznicu na Ars Tehnicu i/ili preveli tekst.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.11.2016 20:12 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Kad se vec spominje security - rowhammer FTW.

http://www.zdnet.com/article/rowhammer-dram-flaw-could-be-widespread-says-google/

Obrani se od fizickih svojstava, ili zamjeni trilijune dolara hardwarea. Popraviti rowhammer ne mozes patchanjem. Jedino se mrvicu cudim kako nitko to nije isprobao do 2015 tek.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.11.2016 20:47 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Boze mili, ovo kao da je neko dijete pisalo. Bolje da su samo puknuli poveznicu na Ars Tehnicu i/ili preveli tekst.

Prije da pisao netko iz MS Hrvatska. Kao, eto vidite djeco, to ništa ne valja. Pa valjda samo naivni 8-godišnjak misli da postoji savršen softver ili hardver

Deus ex machina kaže...

http://www.zdnet.com/article/rowhammer-dram-flaw-could-be-widespread-says-google/

Obrani se od fizickih svojstava, ili zamjeni trilijune dolara hardwarea. Popraviti rowhammer ne mozes patchanjem. Jedino se mrvicu cudim kako nitko to nije isprobao do 2015 tek.

Već i na Androidu imaju aplikaciju za testiranje, za prikupljanje anonimne statistike. Uskoro će biti u GPlayu, a može se skinit ovdje pa tko želi vidjeti da li mu je memorija trula :) Više o projektu

http://arstechnica.com/security/2016/10/using-rowhammer-bitflips-to-root-android-phones-is-now-a-thing/

Znači, totalni raspašoj :)

*Instalirao sam Canonicalovu powerstat aplikaciju i pokrenuo pod Ubuntu GNOME 16.04 i Kubuntu 16.10. Nisam testirao Ubuntu GNOME 16.10, ali evo prosječne potrošnje u idle uvjetima sa upaljenim wifijem i max. osvjetljenje laptopa. Za sve koji misle da je KDE težak pogledajte potrošnju baterije (možda je i do novijeg kernela):

Ubuntu+GNOME+16.04,+14.37+W Ubuntu+GNOME+16.04,+14.37+W

Kubuntu+16.10,+12.01+W Kubuntu+16.10,+12.01+W

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2016 0:41 (hrvooje).
17 godina
neaktivan

Čini se da Linux ima novi port AAA igre, dva mjeseca nakon Windowsa: Deus Ex: Mankind Divided. Port je napravio Feral Interactive, specijaliziran za Mac i Linux portove. Ispod možete vidjeti i pročitati performanse i usporediti ih s onima na WIndowsima, OpenGL 4.4/4.5 vs DirectX12. Na komentarima članka čak se javljaju i Feral developeri koji objašnjavaju kako da igra radi s Mesa13 driverima. [zanimljivo, jedan lik je kupio igru od 60$ samo radi komentara developera Ferala kako osposobiti Mesu :) ] Radi potrebnih hackova kažu da je još pod Mesom ne mogu službeno podržati, jer nije još podržan OpenGL 4.5. U prvoj polovici 2017. najavljuju i portove igara za Vulkan! Nisam igrač, a ovo nemam gdje niti pokrenuti, al izgleda da igranje ide u dobrom smjeru. Barem to, kad nam je već dedoimedo razočaran s ostalim. 

https://www.gamingonlinux.com/articles/deus-ex-mankind-divided-released-for-linux-port-report-and-review.8457/page=3#comments

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2016 13:16 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina

AAA gaming, Desuex.. klasično, nikad s Radeonkom, samo nV (ako se netko pita zašto pljuckam Radea).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Synaptic postavke

Bećari, može mi netko od vas  rastumačiti što točno znači ova opcija u postavkama synaptic package managera

1. defaultno nije bila označena, ja sam ju selektirao da vidim utjecaj ali nevidim razlike , pa neznam da li je ispravnije da bude selektirana ili disejblirana

2. da li ta postavka ima ikakvi utjecaj na mint update manager ( prilikom redovnog ažuriranja sistema )

3. da li ta postavka ima ikakvi utjecaj na mintov softver centar ( pri instalaciji i deinstalaciji novih programa )

Pitam jer sam danas primjetio da je redovni update sistema trajao nešto duže  i kada sam kliknuo na detalje sam vidio da se odvija postupak sličan onom kad sam instalirao tf-mscorefonts-instaler,

znači ispisivali su se pristupi onom sourceforge arial 32 bla bla a te iste natpise sam vidio kada sam prvi put instalirao ms fontove...

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

probaj prebaciti na engleski jezik mozda bude imalo vise smisla

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2016 17:10 (Killua).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

S obzirom na kapacitete današnje memorije, živo je čudo da išta funkcionira na uređajima bez ECC-a.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

AAA gaming, Desuex.. klasično, nikad s Radeonkom, samo nV (ako se netko pita zašto pljuckam Radea).

Hm.. nije baš sve crno bijelo. Ipak je Nvidia dobila prst, ne amd. A i amd je napravio Mantle, na čijim je temeljima nastao Vulkan.

But how do it know
17 godina
neaktivan
Killua kaže...

probaj prebaciti na engleski jezik mozda bude imalo vise smisla

Ono, savjet ti je vrhunski. Covjek pita cemu to sluzi, a ti njemu "prebaci na engleski". Sto fali hrvatskom jeziku?

Kad vec inzistiras, na engleskom ide ovako: "Consider recommended packages as dependencies". Prijevod na hrvatski je posve tocan, a eto, nije mi pomoglo ni na engleskom bez trazenja po internetu.

Dakle, bunkermax, sto znaci to? Npr., uzmimo program cuetools.

domagoj@domagoj-linux:~$ sudo apt-cache show cuetools
[...]
Depends: libc6 (>= 2.14), python-mutagen | id3v2
Recommends: flac, vorbis-tools
[...]

Znaci on kaze da preporucuje dodatno instalaciju flaca i vorbis-toolsa.

Probajmo instalirati:

domagoj@domagoj-linux:~$ sudo apt install cuetools
Reading package lists... Done
Building dependency tree      
Reading state information... Done
The following additional packages will be installed:
  flac python-mutagen vorbis-tools <<-- instalirat ce i flac i vorbis-tools
Suggested packages:
  python-mutagen-doc
The following NEW packages will be installed:
  cuetools flac python-mutagen vorbis-tools

Dakle, kao sto vidimo iz prilozenog, apt ce nam osim stvarnih zavisnosti (to je python-mutagen - gore pise da cuetools zavisi o njemu) takoder instalirati i preporuke (preporucene pakete) koje tretira kao zavisnosti zato sto je ta kvacica ukljucena.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2016 19:28 (1domagoj1).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice