PITAO GoogleAI: Zasto je Drago Galic s Bug.hr-a ludo skeptican prema AI-u?
ODGOVOR GoogleAI:
Drago Galic u javnosti je poznat kao "najveci AI skeptik medju AI fanovima". Njegov skepticizam nije odraz tehnofobije, vec racionalna i kriticka reakcija na ogroman marketinski "hype" i nerealna obecanja velikih tehnoloskih korporacija.Kroz svoje kolumne na Bugu, Drago sustavno dekonstruira mitove o umjetnoj inteligenciji, a njegovi glavni razlozi za skepsu mogu se sazeti u nekoliko kljucnih tocaka:
Financijska neodrzivost i "balon"
Galic cesto upozorava na enormne troskove razvoja i implementacije AI-ja. Uocava opasnost od modela koji trose goleme resurse (bilo kroz elektricnu energiju ili skupe API tokene) bez jasne ekonomske racunice i stvarne koristi za krajnjeg korisnika.
Kritika AI korporacija
Otvoreno proziva gigante poput OpenAI-ja i Anthropica zbog agresivnog unistavanja konkurencije, medijskih kuca i prozdiranja resursa, a sve pod krinkom "zastite covjecanstva".
Tehnicka ogranicenja i "halucinacije"
Cesto pise o tome kako AI zapravo ne posjeduje stvarnu ljudsku inteligenciju, kontekst ni razumijevanje. Istice primjere u kojima AI radi bizarne pogreske (sustavi koji "ne znaju brojati") ili zapinje u krugovima kliseja, sto ga cini nepouzdanim za ozbiljne zadatke bez ljudskog nadzora.
Iluzija o kraju programiranja
Ostro kritizira ideju da ce AI potpuno zamijeniti developere, a frazu "svi mogu biti programeri" naziva cistom fantazijom. Smatra da je AI koristan kao pomocni alat za brze prototipe, ali opasan ako mu se prepusti upravljanje slozenim sustavima bez ljudske odgovornosti.
Zagovaranje lokalnih rješenja
Umjesto slijepog placanja skupih pretplata u oblaku, on aktivno zagovara i sam testira lokalne AI modele (LLM) na vlastitom hardveru. To dokazuje da nije protiv same tehnologije, vec protiv nacina na koji se ona trenutno prodaje i servira javnosti.
Ukratko, Galic je skeptican jer inzistira na ljudskom nadzoru, odgovornosti i ekonomskoj logici unutar industrije koja trenutno pati od nekritickog obozavanja svega sto ima kraticu "AI".