Što se sve mora dogoditi kako bi Elon Musk izgradi

poruka: 9
|
čitano: 2.084
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što se sve mora dogoditi kako bi Elon Musk izgradi".
5 godina

Milijun satelita ?!

Ako sam dobro negdje pročitao, svaki data satelit mora imati raspon krila za solarne panele od 180 metara po jedinici ?!

Kako on misli do 2027 prebaciti milijun satelita ?

Jedna velika Starship raketa može "prebaciti" u svemir 60 daata jedinica pa vi izračunajte koliko puta će letjelica morati uzletjeti, spustiti se, pa opet gore da bi ih sve prevezla i to kada ne bi bilo nikakvih problema. 

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

1 0 hvala 0
6 tjedana

Svemir ce kroz 5 godina biti jedini nacin ozbiljnog skaliranja AI superclustera. 

Dovoljno je pogledati otpor javnosti u svim razvijenijim zemljama prema izgradnji podatkovnih centara, ponajvise zbog buke, zabrinutosti oko potrosnje vode i struje i sve je jasno. Takva postrojenja ce biti eksponencijalno teze graditi kako godine odmicu na zemlji. 

Sad sve ovisi o Starshipu i koliko ce ta raketa biti spremna da kroz 5 godina zaista prenese tereta u orbitu.

Pitanje AI superclustera u svemiru nije pitanje troška, nego je pitanje mozes li uopce doci do energije tj. snage koju trebas da bi upogonio svoje graficke kartice. Ako je svemir i 10x skuplji dugorocno, a radi razliku izmedju toga jel GPU upaljen ili nije, onda je logicno najskuplji onaj GPU koji je placen, a ne radi i skuplja prasinu negdje po skladistima. Potraznja za AI-jem u sljedecih 10 godina ce bit nezasitna, velike kompanije ce platiti koliko god treba, samo da novi GW computea dodju online. 

1 3 hvala 0
8 godina

O Isuse na nebesima!

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

3 0 hvala 0
4 godine

Međunarodna svemirska postaja (ISS) koristi aktivni sustav hlađenja (ATCS) koji prikuplja toplinu iz modula 70KW (70.000 Watta) i disipira je u svemir isključivo putem infracrvenog zračenja

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2026 13:44 (Svakakav).

0 0 hvala 1
18 godina
Re: Što se sve mora dogoditi kako bi Elon Musk izg
Zaporožac kaže...

Milijun satelita ?!

Ako sam dobro negdje pročitao, svaki data satelit mora imati raspon krila za solarne panele od 180 metara po jedinici ?!

Kako on misli do 2027 prebaciti milijun satelita ?

Jedna velika Starship raketa može "prebaciti" u svemir 60 daata jedinica pa vi izračunajte koliko puta će letjelica morati uzletjeti, spustiti se, pa opet gore da bi ih sve prevezla i to kada ne bi bilo nikakvih problema. 

Ne znam šta si ti čitao, ali gotovo si sve krivo pročitao i shvatio..

1. Raspon AI1 satelita je 70 metara.

2. Nigdje ne piše da misli prebaciti milijun do 2027. Planirano je početi s lansiranjem krajem 2027. pa polako skalirati prema gore iduće godine.

3. Točno je da Starship može prebaciti do 60 satelita. Ali neće jedna letjelica sve to nositi gore. Što se tiče problema s raketom ne bi ih trebalo biti kad se dovrši testiranje i razvoj iste (a isto je u završnoj fazi - deployment satelita je već višestruko testiran uspješno), kao što praktički više nema problema ni sa Falcon-om (lansiranje, postavljanje tereta u orbitu i slijetanje se odrađuje rutinski bez problema već neko vrijeme). Već su redizajnirali lansirnu rampu kako bi omogućila lansiranje svakih sat vremena, čime je rješen jedan veći problem kod zacrtanog cilja visoke frekvencije lansiranja. U planu je izgradnja novog centra sa 10 lansirnih rampi (Louisiana) što će omogućiti istovremeno lansiranje više raketa.

Uzevši sve u obzir, mislim da postavljanje milijun satelita i neće biti neki problem. Sa 10 uspješnih lansiranja dnevno sve se može dići gore za manje od 5 godina. A rekao bih da, iako će teško postići lansiranje svakih sat vremena po rampi, sa 10 rampi sasvim je realno očekivati i više od 10 lansiranja dnevno (u prosjeku naravno, jer problema će biti).

Čak ni dozvole za sve to možda neće biti tako teško ishoditi obzirom tko je na vlasti. Ne vidim tu uopće nerješive probleme za SpaceX, problem je što to sve znači za nas, za astronomiju, Zemlju, klimu i okoliš.

CompleteRelativity
5 godina
PaleRider kaže...
1. Raspon AI1 satelita je 70 metara.

2. Nigdje ne piše da misli prebaciti milijun do 2027. Planirano je početi s lansiranjem krajem 2027. pa polako skalirati prema gore iduće godine.

3. Točno je da Starship može prebaciti do 60 satelita. Ali neće jedna letjelica sve to nositi gore. Što se tiče problema s raketom ne bi ih trebalo biti kad se dovrši testiranje i razvoj iste (a isto je u završnoj fazi - deployment satelita je već višestruko testiran uspješno), kao što praktički više nema problema ni sa Falcon-om (lansiranje, postavljanje tereta u orbitu i slijetanje se odrađuje rutinski bez problema već neko vrijeme). Već su redizajnirali lansirnu rampu kako bi omogućila lansiranje svakih sat vremena, čime je rješen jedan veći problem kod zacrtanog cilja visoke frekvencije lansiranja. U planu je izgradnja novog centra sa 10 lansirnih rampi (Louisiana) što će omogućiti istovremeno lansiranje više raketa.

Uzevši sve u obzir, mislim da postavljanje milijun satelita i neće biti neki problem. Sa 10 uspješnih lansiranja dnevno sve se može dići gore za manje od 5 godina. A rekao bih da, iako će teško postići lansiranje svakih sat vremena po rampi, sa 10 rampi sasvim je realno očekivati i više od 10 lansiranja dnevno (u prosjeku naravno, jer problema će biti).

Čak ni dozvole za sve to možda neće biti tako teško ishoditi obzirom tko je na vlasti. Ne vidim tu uopće nerješive probleme za SpaceX, problem je što to sve znači za nas, za astronomiju, Zemlju, klimu i okoliš.

Ma, tih 180m mi je izbacio blesavi ChatGpt koji zna uvelike pomoći, a nekada izvali glupost. Sad sam opet upisao i kaže 70 m, u pravu si.

Htio sam napisati da počinje 2027 godine lansiranje, to je ok, pogreška i ja sam čovjek.

To što si naveo "deset lansiranja" dnevno mi je malo tu mač, jer to bi bilo tako da te rakete mogu biti non-stop funkcionalne bez kvarova.

Što se tiče brige za klimu i Kinezi rade cirkus, oni Data centre polažu u more zbog hlađenja pa će i oni uništavati morku floru i faunu.

Ne znam, da li se pretjeruje s tim data centrima, treba li ih toliko, misli li itko na očuvanje planeta Zemlje, ludilo.

Sve se vrti oko tih milijardi viška zaarde.

Nije mi dosta 50 milijardi, hoću 100 m$, crkli dabogda pohlepni 

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.9.2026 8:34 (Zaporožac).
18 godina
Zaporožac kaže...

To što si naveo "deset lansiranja" dnevno mi je malo tu mač, jer to bi bilo tako da te rakete mogu biti non-stop funkcionalne bez kvarova.

Nije puno, oni očito ciljaju i više od 10, i to po rampi. Što se tiče kvarova, tu SpaceX očito nema problema. Uspješnost lansiranja Falcon 9 raketa je 99.56%, novog bloka 5 i više (99.84%), govorimo o jednom neuspješnom lansiranju od njih 627. Falcon Heavy je na 100%. Ove godine je 105 od 105 lansiranja bilo uspješno. O kakvim kvarovima pričamo?

Nedavno su postigli i novi rekord, lansirajući 2 rakete unutar 38 minuta. Jest, Starship nije na 100%, ali govorimo o testiranju prototipa - sumnjam da će komercijalna verzija imati lošiju statistiku od Falcon-a 9.

Dakle kvarovi de facto trenutno nisu problem i vjerojatno neće biti, a i lansiranje deset ili više raketa dnevno se također čini sve više realnim.

[1] https://spacexnow.com/stats

[2] https://www.space.com/space-exploration/launches-spacecraft/spacex-breaks-record-launch-doubleheader-ussf-366-globalstar-2r

CompleteRelativity
22 mjeseca
Super, no kako će tako brzo sve provjeriti dali je ispravno prije novog leta, ta neće se ljudi zavlačiti u vrele motore tek spuštene rakete ili koliko to oni imaju na lageru kompletnih raketa?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
18 godina
Sirotanovic kaže...
Super, no kako će tako brzo sve provjeriti dali je ispravno prije novog leta, ta neće se ljudi zavlačiti u vrele motore tek spuštene rakete ili koliko to oni imaju na lageru kompletnih raketa?

Istina, ta priprema za novi let (refurbishment) se trenutno mjeri u danima i to je možda najveći problem koji još treba riješiti, inače će trebati popriličan lager.. Ali nije da ne rade na tome. Na Falconu 9 su kroz godine smanjili potrebno vrijeme sa nekoliko mjeseci pa čak i godine na period od oko 9 dana. Inspekcija potisnika se sve više automatizira, nema tu puno fizičkog gledanja "pod haubu". Ultimativni cilj je za potisnike smanjiti vrijeme na nekoliko sati. Starship se otpočetka dizajnira s naglaskom na rapid reusability. Tu im je toplinski štit bio najveći izazov ali evo u zadnjem testu su keramičke pločice koje čine taj štit preživjele i Musk je proglasio problem rješenim. Ako je to zaista tako, riješiti ostalo bi dakle trebalo biti manje izazovno..

CompleteRelativity
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice