Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.453
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
six_paths_of_pain kaže...

Ok hvala na infu.

edit

Ma bi ja, al racunar mi je kanta... teske disrtibucije nikako, pa obicni ubuntu x86 je spor pravo a kamo li da uzmem nesto preloadano tolikim softverom.O tome mogu razmlit kad uzmem novi comp al to se prosto ne nazire. Nemam prostora trenunto dovljno da dodam ni neki mint xfce il pupy linux pa da probam, puno zelja malo prostora XD.

Ako se prvi put susrećeš sa linuxom, nikako pupy, jest malen ali ogadit će ti linux, neki lubuntu ili xubuntu (ili ako ima kakav ekvivalent u mintu) će ti biti dovoljni.

--------------------------------------------------------------------------------------------
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

naleltio ja na najvecu glupost na planetu na forumu na kojem nisam to ocekivao ajmo lijepo secirati i staviti sve djelove wns u linux

Blokiranje trackera i malware-a pomoću hosts fajle 

e sad reci da nije puno bolji o addonova trosi ram itd.. lijepo to radi kad otvoris samo 2-3 taba i gledas samo par net stranica super za one koji samo visu na fe*su

(...necu sad ici u dublji opis, ako je itko stavljao oveci host file sa kojih par stotina adresa u android  mislim da shvaca generalnu ideju niti implikacije otvorenih e sad sam previse rekao....  jer ste me ionako popljuvali, znam zasto, ali ako tko klepao dublje jasno je)

TD people now you are on my Death Note

0 0 hvala 0
11 godina

Otprilike ovo me zanima. Gledam neki dan video o tome sta treba znati iz oblasti web designa i momak kaze priblizno ovako : ono kao totalno ti moze korstiti windows da radis web design, ali je bolje korstiti mac ili neki linux sistem. Koje su to prednosti linux sistema za web desing, osim sto je besplatan i predpostvaljm dobar dio sofwtera je besplatan. Ima li nesto vise od toga? ( on je u principu mislo na ubuntu pod ovim linux sistemom tj. taj je spomenuo )

Kolege su zaboravile osnovne i najbitnije stvari. php out of the box, python out of the box, LAMP daleko jednostavniji za postaviti, simulacija produkcije ako ne radiš u win tehnologijama, jedan klik to brdo php ekstenzija, python libova itd. Ah da, ruby on rails je tu isto tako itd.

U svemu gore navedenom daleko je ugodnije raditi na osx/linux distra nego na win, i to mi nitko ne može poreći.

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan

Je li to u principu znaci da je back end mnogo lakse raditi u linuxu?

0 0 hvala 0
11 godina

Je li to u principu znaci da je back end mnogo lakse raditi u linuxu?

Definitivno. Iz iskustva ti govorim.

Samomrzeći hrvat
15 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Dugo nisam pratio Linux,na windowsima sam radi staraca,dok imam jedan drugi laptop na kojeg mogu instalirati linux (jer ga moji ne koriste),samo problem je što je na tom laptopu jednojezgreni procesor na nekih 1.6GHz ako se ne varam i gigu ram-a,tako da me sad zanima jel ima neka distra (po mogučnosti 'novija') da ima slabe zahtjeve a da izgleda moderno,neka kombinacija xfce-a npr. i da je baza po mogučnosti debian,ako ne debian onda arch,stabilnost nije toliko bitna (dakle rolling release je prihvatljiv),bitno da sve 'šljaka' i da se ne moram zajebavati sa nekim stvarima koje na ostalim distrama rade bez ikakvih problema (tipa instaliranje drivera za wifi i tako te stvari koje me odbijaju od linuxa). Što se tiče software centra,nemora biti u GUI obliku(dakle ako je na archu bazirana može komotno biti korištenje pacmana iz terminala). Koji su vaši prijedlozi? 

Anyone? 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Alkaline kaže...

Zaboravio sam reći da distra nebi trebala bit bazirana na ubuntuu. Dakle debian da,ubuntu ne. Nikakvi derivati Ubuntua neće na moj laptop ići,a pogotovo sami Ubuntu..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
13 godina
neaktivan

Ako hoćeš Arch, probaj Antergos. Baziran na Archu, grafička instalacija, i sve što je drugačije od običnog Archa je to što ima dodan jedan njihov repozitorij i tu i tamo koji logo i ime Antergos. Dakle, Arch ali easy mode. Prilikom instalacije biraš koji DE (XFCE, LXDE, Gnome, KDE) želiš i on ti ga sam instalira.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
14 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...
Alkaline kaže...

Zaboravio sam reći da distra nebi trebala bit bazirana na ubuntuu. Dakle debian da,ubuntu ne. Nikakvi derivati Ubuntua neće na moj laptop ići,a pogotovo sami Ubuntu..

Mint MATE.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.2.2015 19:43 (mario.L_hr).
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
filipvk1000 kaže...
Alkaline kaže...

Mint MATE.

pa kaj nje to opet ununtu? xD
Mozda si mislio na LMDE Mate?

12 godina
neaktivan

Arch nije toliko strasan, samo otvori beginner's guide  na nekom drugom uredjaju, i polako.

Jos neki lagan wm, i bob's your uncle..

ILI

probaj manjaro ... xfce ili openbox..

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.2.2015 21:20 (lazy_punk).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
filipvk1000 kaže...
Alkaline kaže...

Aha... Ima li neki poseban razlog?

14 godina

Momci, trebao bih pomoć

Ne znam koju distru više izabrati. Probao sam Linux Mint, on mi je prejednostavan bio i presličan windozama, Ubuntu mi je išao na živce a Debian Wheezy je imao dosta zastarjelih paketa. Linuxe koristim više od godinu dana, no nisam baš nešto napredan. Tražim distru tipa Debian da ne moram svakih 6 mjeseci novi OS stavljat, ali da je up-to-date i da po mogućnosti koristi KDE. Gledao sam malo onaj Debian jessie (ili kako se već zove) koji drži novije pakete, no je li to ono što ja tražim?

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Momci, trebao bih pomoć

Ne znam koju distru više izabrati. Probao sam Linux Mint, on mi je prejednostavan bio i presličan windozama, Ubuntu mi je išao na živce a Debian Wheezy je imao dosta zastarjelih paketa. Linuxe koristim više od godinu dana, no nisam baš nešto napredan. Tražim distru tipa Debian da ne moram svakih 6 mjeseci novi OS stavljat, ali da je up-to-date i da po mogućnosti koristi KDE. Gledao sam malo onaj Debian jessie (ili kako se već zove) koji drži novije pakete, no je li to ono što ja tražim?

Lista distribucija koje koriste KDE: https://www.kde.org/download/distributions.php

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
neaktivan
Alkaline kaže...
filipvk1000 kaže...
Alkaline kaže...

Aha... Ima li neki poseban razlog?

nema neki poseban,jednostavno nevolim ubuntu i canonicalovu politiku..

12 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

..... da ne moram svakih 6 mjeseci novi OS stavljat, ali da je up-to-date i da po mogućnosti koristi KDE. ...

Manjaro KDE

Manjaro Linux is a fast, user-friendly, desktop-oriented operating system based on Arch Linux. Key features include intuitive installation process, automatic hardware detection, stable rolling-release model, ability to install multiple kernels, special Bash scripts for managing graphics drivers and extensive desktop configurability. Manjaro Linux offers Xfce and Openbox desktops as core options, as well as a minimalist Net edition for more advanced users. Community-supported GNOME 3/Cinnamon and KDE flavours are available. Users also benefit from the supportive and vibrant Manjaro community forum.

openSUSE Tumbleweed

The Tumbleweed distribution is a pure rolling release version of openSUSE containing the latest stable versions of all software instead of relying on rigid periodic release cycles. The project does this for users that want the newest, but stable software.

Tumbleweed is based on Factory, openSUSE's main development codebase. Tumbleweed is updated once Factory's bleeding edge software has been integrated, stabilized and tested. Tumbleweed contains the latest stable applications and is ready for daily use.

This idea has been discussed in mailing lists for a long time and was conceived into action by Greg Kroah-Hartman, originally as an 'add-on' set of rolling updates which could be layered on top of a regular openSUSE release. On November 4th 2014 the Tumbleweed rolling release and Factory rolling release merged, leaving the single openSUSE Tumbleweed rolling release we have today

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
17 godina

Ima i Chakra, makar je osobno nisam probao.

0 0 hvala 1
11 godina
protjeran

Kakve su ovo datoteke na koje me eset smart security upozorava  ?

( pital sam i na antivirus  temi ) :

-  \openSUSE-13.2-DVD-x86_64.iso = ISO = CONDUIT_.RPM = RPM = CONDUIT_.cpio = CPIO = ./usr/lib/python2.7/site-packages/conduit/platform/WebBrowserMozilla.py – JS/SecurityDisabler.A.Gen 

-  \openSUSE-13.2-DVD-i586.iso = ISO = CONDUIT_.RPM = RPM = CONDUIT_.cpio = CPIO = ./usr/lib/python2.7/site-packages/conduit/platform/WebBrowserMozilla.py – JS/SecurityDisabler.A.Gen 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...

Momci, trebao bih pomoć

probaj i NetRunner Rolling. Rolling release je baziran na Manjaru koji je baziran na Arch-u tako da uvijek imas mnostvo paketa i dobru podrsku i puno prostora za svakakva ceprkanja i slaganja sustava kako zelis. Usto je i KDE.

http://www.netrunner-os.com/netrunner-rolling-release/

16 godina
neaktivan

bunkermax kaže...
   Kakve su ovo datoteke na koje me eset smart security upozorava  ?

Lažna pozitivna detekcija - ESET misli da se radi o ovom Conduitu (od kojeg treba bježati kao vrag od tamjana :) ), a zapravo se radi o programu za sinkronizaciju koji ima isto ime. Izgleda da je projekt mrtav, jer nema novih verzija softvera od veljače 2010. godine.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 20:46 (hrx).
11 godina
protjeran

Pa otkud to u službenom iso imageu downloadanom sa sl stranice i provjeren checksum metodama..... svašta .....

Poslal sam u eset za svaki slučaj na analizu...

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

dakle redovito nadograđujem linux i sad svaki put kad upalim laptop pojavi mi se ovo sranje da mi javlja grešku pri preuzimanju dodatnih podatkovnih datoteka. ja kliknem "pokreni odmah" i otvori se terminal i to stoji i ništa se ne događa. šta da radim?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
linuxproblemajme kaže...

dakle redovito nadograđujem linux i sad svaki put kad upalim laptop pojavi mi se ovo sranje da mi javlja grešku pri preuzimanju dodatnih podatkovnih datoteka. ja kliknem "pokreni odmah" i otvori se terminal i to stoji i ništa se ne događa. šta da radim?

Daj SS.

16 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

Pa otkud to u službenom iso imageu downloadanom sa sl stranice i provjeren checksum metodama..... svašta .....

Poslal sam u eset za svaki slučaj na analizu...

Stvar je u tome što je vidio "conduit" ime u fajlovima i posumnjao da se radi o nekoj verziji tog smeća.

Bez veze si slao...

My name is Legion... For we are many!
17 godina
neaktivan

Od neslavnog KDE-ovog alata za nadogradnju, apper ili kako se već zvao, gledam da nadogradnje radim kroz terminal. sudo apt-get update pa sudo apt-get upgrade. vidi, vidi, večeras se updatea xorg-video-intel :)

još čekamo da ubace i ovaj

http://lunarg.com/little-chicken-bit-story-big-performance-gain-intels-mesa-driver/

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 22:26 (hrvooje).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
'Sum_of_all_fears kaže... 

Bez veze si slao...

A dugo ih vec nisam nikaj trebao, pa kad vec placam licencu...... 

17 godina
hrvooje kaže...

...sudo apt-get update pa sudo apt-get upgrade...

Inače, bolje ti je sudo apt-get dist-upgrade za "normalnog" usera.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 23:19 (josipva).
13 godina
neaktivan

Koju distribuciju staviti na sljedeću konfiguracijau: Athlon 3200+ (2GHz) i 1,5 GB RAM DDR, GPU Radeon X1650Pro; Ubunut, Xubuntu, Mint??

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.2.2015 23:23 (Master11).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Master11 kaže...

Koju distribuciju staviti na sljedeću konfiguracijau: Athlon 3200+ (2GHz) i 1,5 GB RAM DDR, GPU Radeon X1650Pro; Ubunut, Xubuntu, Mint??

Linux Mint Debian Edition,baza mu je Debian,a ne Ubuntu. Ako si običan korisnik razliku baš i nečeš primjetiti,ali stabilniji je nego običan Mint koji se bazira na Ubuntuu. Što se tiče DE-a,po meni Cinnamon je najbolji izbor za tu distru,ali ni MATE nije loš izbor (ako si ljubitelj gnome-a 2.xx)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice