Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.264
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...
zerocool12 kaže...
bunkermax kaže...

Ja neznam još nijedan provjerljiv primjer da je neko provalio wpa/2  .   Ali znam slučaj gdje su čovjeku ušli u stan, pod nekim anketarskim izgovorom, i dok je cura zašprehavala dedu, dečec je slikal dno modema i tako dobio šifru....  Al dolijali su i to dvoje pred dežurnog suca na zrinjevcu.

Wtf? Social engineering lvl over 9000.
Kolko truda za malo neta xD

-da. LOL..

daleko jednostavniji način, svi znaju nekog, hrpa mlađarije radi npr u tcomu, nekom ISPu.. i tad čitav kvart dobije happymeal (pass), naravno cure mu lajkaju a on šerestski dijeli..

Kali? Beskorisno, kao i alati za penetraciju (mada zvuče sexy) ali vjerojatno svi hakeri moraju to proći.. pa, nek instalira, sretno. (obavezo nek posta rezultate!) WEP se ne broji. Probijanje svog npr XPa smo nedavno imali prilike vidjeti (scrollback par pageova), dok za WPA2 nema dovoljno vremena bez rentanja farme jaguara i sl. Naravno ako netko postavi pass 1234 tad ću ga ja uspješno penetrirati, čak i bez kalija, dovoljna mi je tipkovnica (mehanička).

vidis mene bas zanima dal bi se to dalo uparit sa mojoj 24dBi antenom i mikrotik ruterom :D

Btw. upravo skidam Metro na linux (na windowsu sam vec odvrtio test) 

http://www.snabbox.org/
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
zerocool12 kaže...
bunkermax kaže...

Ja neznam još nijedan provjerljiv primjer da je neko provalio wpa/2  .   Ali znam slučaj gdje su čovjeku ušli u stan, pod nekim anketarskim izgovorom, i dok je cura zašprehavala dedu, dečec je slikal dno modema i tako dobio šifru....  Al dolijali su i to dvoje pred dežurnog suca na zrinjevcu.

Wtf? Social engineering lvl over 9000.
Kolko truda za malo neta xD

-da. LOL..

daleko jednostavniji način, svi znaju nekog, hrpa mlađarije radi npr u tcomu, nekom ISPu.. i tad čitav kvart dobije happymeal (pass), naravno cure mu lajkaju a on šerestski dijeli..

Kali? Beskorisno, kao i alati za penetraciju (mada zvuče sexy) ali vjerojatno svi hakeri moraju to proći.. pa, nek instalira, sretno. (obavezo nek posta rezultate!) WEP se ne broji. Probijanje svog npr XPa smo nedavno imali prilike vidjeti (scrollback par pageova), dok za WPA2 nema dovoljno vremena bez rentanja farme jaguara i sl. Naravno ako netko postavi pass 1234 tad ću ga ja uspješno penetrirati, čak i bez kalija, dovoljna mi je tipkovnica (mehanička).

Da, možda od 10 rutera s kojima sam imao posla, 8 ih je imalo lozinku 123456789ABCD ili 1002003004005

--------------------------------------------------------------------------------------------
16 godina
Arnold Layne kaže...
..

vidis mene bas zanima dal bi se to dalo uparit sa mojoj 24dBi antenom i mikrotik ruterom :D

-pa OS je skoro nevažan, mreža je mreža, alati su isti, ... antena (osim ako misliš wlan adapter) i router nemaju veze s driverom. Što uparit? Misliš snifati jakom antenom paketiće s druge strane kvarta? Teoretski može, praksa teško ako između imaš 342 wlana (smetnje-kanali). Tako da 24dbi nije korsit... osim na 'livadi'.

jedino pronaći neki GPU softwerak pa testirati... ali radije GPU zaposliti Metro-om :)

@ zero.. pazi, default za 99% uređaja (router, tv, mobač..) koji imaju neki 'pin' je 1234 ili 0000 ali to nije wlan pass. Kao i fora da juzer koji postavlja svoj wlan pass obično stavi npr 12345678 (8 duljina) ali to nije factory, LAN nije WLAN.. kroz LAN se ne mora hackirati router-pass (ne traži pass). WPA2.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 21:45 (ihush).
13 godina
odjavljen
ihush kaže...
Arnold Layne kaže...
..

-pa OS je skoro nevažan, mreža je mreža, alati su isti, ... antena (osim ako misliš wlan adapter) i router nemaju veze s driverom. Što uparit? Misliš snifati jakom antenom paketiće s druge strane kvarta? Teoretski može, praksa teško ako između imaš 342 wlana (smetnje-kanali). Tako da 24dbi nije korsit... osim na 'livadi'.

jedino pronaći neki GPU softwerak pa testirati... ali radije GPU zaposliti Metro-om :)

ovo je antena http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-ANT2424B
ovo je ruter http://routerboard.com/RBGrooveA-52HPn

Znaci  antena - ruter - lan - rancunalo 
No bez brige ne spajam se na niciji net neg mi to treba za SamoborWireless , pitam cisto iz radoznalosti

Da, Metro ce se vrtit , al sutra posle posla :)

Koristio sam ove postavke na windowsu 

(naravno igra je orginal steam)

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 21:51 (Arnold Layne).
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Antena nema nikakve veze s time, ruter već ima, kolko mi je poznato za neke od tih radnji treba stavit mrežnu karticu u monitor mode pa mislim da ne može tako preko posrednika, no nisam se baš puno time bavio pa ne znam.

@ihush, na žalost govorio sam za WPA2 lozinke rutera u mojoj okolini. Neki tehničar je vjerojatno postavljao mreže ovdje pa je svugdje postavio iste lozinke.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 22:53 (zerocool12).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Heheh, ma ne nisam takav tip. Inace se bavim programiranjem (zato sam i presao na linux, cini mi se kvalitetniji za rad) i citao sam ovih dana o hakiranju, ali onom dobrocudnom. Svidjela mi se ideja testiranja sigurnosti sustava i htio bih nauciti vise o tome jer stvarno nemam potrebu za ulazak ljudima u kompove :D. Ako mogu sve na ubuntuu kao i na kaliu necu ga instalirati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
marky55 kaže...

Heheh, ma ne nisam takav tip. Inace se bavim programiranjem (zato sam i presao na linux, cini mi se kvalitetniji za rad) i citao sam ovih dana o hakiranju, ali onom dobrocudnom. Svidjela mi se ideja testiranja sigurnosti sustava i htio bih nauciti vise o tome jer stvarno nemam potrebu za ulazak ljudima u kompove :D. Ako mogu sve na ubuntuu kao i na kaliu necu ga instalirati.

Ne moraš se nama opravdavati, ja ti čak preporučujem da pokušaš (naravno na svom ruteru :P ), tek tolko da neš novog isprobaš i neš naučiš (nemoj radit samo po tutorialu pročitaj manuale softvera i slično (hint: upiši u konzolu man nazivprogramakojitezanima)) te dobiješ ideju kako bi ti to izveo.

16 godina
zerocool12 kaže...

..pa je svugdje postavio iste lozinke.

cool. Bolji od Kali-ja.. (ni ne treba penetrirati/mučiti se..).

marky55 kaže...

-samo ti se čini, OS nije app, koristiš app u slučaju programskih alata to se naziva IDE i sl. ali ne OS. Programiranje je jednako a izbor softwarea.. vidi/probaj, sve je dobro znati. Dobar je i MS-Visual...

-čitao sam ja o sexu, pa mi svejedno nije palo na pamet prakticirati ga.. (ili o SFu i FlashGordonu.. Tri prašćića.. nisam više siguran).

-svejedno probaj, koja šteta ili korist ako ni ne vidiš nešto pa makar i sporednu distru. Sve to je učenje, a teorija je kao kod vožnje bicikla.. nije to-to.. probaš, vidiš. Ne slušaš što netko tu trkelja nego po svom.. i tad naučiš.

naravno, iza svake rečenice ise smješko.. i prigodna grimasa.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 23:24 (ihush).
17 godina
neaktivan
Krunoo7 kaže...
hrvooje kaže...

sve pregazit s ubuntu. 33.3% izvršeno 

Kako možeš laptop tako stavit da ti visi na rubu stola

kad jednom rastaviš hard disk, usisaš ploče usisavačem, sastaviš i sve ponovo radi više ništa nije isto. laptop na rubu stola je dječja igra nakon toga. čak nisam znao točno ni gdje mu je težište ;)

@ihush

sve je dobro znati. Dobar je i MS-Visual...

dobro je znati i zašto se ne jede žuti snijeg. sve je dobro znati, ali i ms visual. koliko te plaćaju de reci ;)

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 23:40 (hrvooje).
16 godina
hrvooje kaže...
..koliko te plaćaju de reci ;)

nedovoljno, još odbij PDV ne ostane mi ni za poštarinu kod prijeve poreza.. (ali s nulom se lako računa i trenutno dobijem povrat preplaćenog poreza..)

- sve je dobro znati, npr kako od korjena boababa napraviti kanister mineralne vode.. (u slučaju da si žedan u pustinji, jedino pitanje što radiš u pustinji ili dali je offtopic).

- VS je samo alternativa, da dobije feeling izbora. Dal će programirati na nekoj platformi.. izgleda mi stvarno svejedno, no za prve korake, učenje, MSDN i sl.. možda, ali i google je tu. Svejdno, čak dal je java, C, nešto peto.. pitanje je samo što će raditi (za novac) ili će konobariti.

17 godina
ihush kaže...

Programiranje je jednako a izbor softwarea.. 

Pa i ne baš, Visual Studio pruža puno toga, no baš zato je i popriličan bloat (odvagati prednosti/mane), msvc compiler lošije prati propisane standarde od gcc-a, često proizvodi sporije binarye, sporije kompajla... Neki skriptni jezici rade brže na linuxu, neki programeri obožavaju tiling window managere (omogućava keyboard only kontrolu), repo-i omogućavaju puuuuuno lakše i brže instaliranje interpretera za razne skriptne jezike ili dodatnih librarya direktno iz repo-a. Glavna prednost VS-a je debugging gdje linux još uvijek nema jednako dobar/bolji alat no u principu bi rekao da je linux bolja platforma za programiranje od Windowsa ako radiš bilo što osim .NET-a, nekome će to biti sitnice, nekome neće, probaj pa biraj... I da, Programiranje (sintaksa) je jednako većinom (osim kad msvc ne prati standard ili je os specific).

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 0:45 (josipva).
16 godina
odjavljen

Možeš ti nalijepiti GCC na VS bez problema. Sporije kompajliranje je prednost - možeš se maknut sa radnog mjesta po kafu jer compile traje, traje... a to šef vidi i zna (ima progressbar!). Keyboard-only kontrola je stvar preferencija a što se tiče dodavanje libova (.dllova) direktno iz repoa, to se može i u VSu - zove se NuGet Package Manager i totalno je simpatičan, brz i radi, za divno čudo. MS je toliko oduševljen sa njime da će ga ugurati direktno u Windowse (ove nove, 10) pa ćemo se Štefica, Pero, ihush i ja igrati hakera i instaliravati gluposti iz Windowsovog vlastitog "terminala" po imenu PowerShell.

I naravno da je PHP brži kad se nitko ni ne trudi optimizirati ga na windowsima - isto kao da bi ja rekao da ASP.Net sporije i lošije radi na Monou na Linuxu.

Ja sam kod toga da je početniku za development bolji Windows + VS. Manje će vremena gubiti na googlanje zašto je neki dependancy pukao.

My name is Legion... For we are many!
16 godina
josipva kaže...
.. probaj pa biraj... I da, Programiranje (sintaksa) je jednako većinom ..

to je dovoljno/bitno, može i notepad++

- a brzina kompiliranja? (osim pauze za kavu) već +20g zanemarivo kao neki kriterij (može kao posljednji).

16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

(...) Sporije kompajliranje je prednost - možeš se maknut sa radnog mjesta po kafu jer compile traje, traje... a to šef vidi i zna (ima progressbar!). (...)

Ispod je XKCD strip br. 303 iz 2007. godine. Na stranici Explain XKCD za taj strip jedan je korisnik u prosincu 2013. godine dodao slijedeći komentar:

I was sooo amused when I heard about the most common error report when Delphi was released to the linux platform: "the compile button doesn't do anything"...
The "fix" was to introduce a checkbox that defaulted to not close the compile window once complete :-)

'Are you stealing those LCDs?' 'Yeah, but I'm doing it while my code compiles.' 'Are you stealing those LCDs?' 'Yeah, but I'm doing it while my code compiles.'
It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 8:57 (hrx).
17 godina
neaktivan

4 0 hvala 0
17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

NuGet Package Manager i totalno je simpatičan, brz i radi, za divno čudo. 

Da, za .NET, VS ilitiga Microsoft stvari što sam u biti već i napisao, tko misli ekskluzivno programirati za Windows, na Windowsu mu je mjesto...  Inače za divno čudo znam da dosta kolega hrvata to "nezna" ali .NET nije jedino što postoji...

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 15:10 (josipva).
13 godina
odjavljen

evo poigro sam se sa Metro Last Light 

Onaj lik koji je na youtube radio usporedbu nije napomenuo da na linuxu ne radi tesalacija 

Iskljucio sam je na windowsu i FPS je 41.71 , a na linuxu 42.76

Budem otovrio novu temu sa dubljom analizom :) Jos moram napravit i graficku usporedbu

Moj PC  
0 0 hvala 3
17 godina
Arnold Layne kaže...

Onaj lik koji je na youtube radio usporedbu nije napomenuo da na linuxu ne radi tesalacija 

napisao je u komentarima da radi i ukljucena je automatski u configu, pogledaj i provjeri...

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 15:12 (josipva).
16 godina
Arnold Layne kaže...

Budem otovrio novu temu sa dubljom analizom :) Jos moram napravit i graficku usporedbu

-vidiš 'sitnice' ... uz btw, teselacija ugl nije potrebna za brze FPSove i efekt je vidljiv samo na specifičnim dijelovima kao 'kaldrma-zid', prirodne stvari i sl je više stvar sreće, pa je možda bolje bez teselacije. Poštenije i realnije za performanse... kao i AA na višim rezolucijama ali to već može ovisiti o engineu koji možda radi na nekoj 'nativnoj' rezoluciji....

-ova razlika 41 vs 42 mi je OK, realno objašnjiva (gledajući standardni bloat kojeg win ima, ali i juzer koji se više bavi win može to zrihtati..), npr antivirus.

Tako da kao 'benefit' neće FPS biti kriterij izbora OSa, ... a što s ostatkom supporta npr dx-only i ponudom igara? Zato ne vidim za sad neku budućnost.. ali ide, OK je..

-grafičku usporedbu? misliš baš detalje-usporedba slike? To je za FPS koma, teško usporedivo + ostali fičeri koji daju bezbroj kombinacija i gledajući slike pomisliš da si ćorav... (kao traženje razlika na 'jednakim' slikama). Ili samo 'feeling'.. to je dovoljno, ali nedokazivo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 15:22 (ihush).
13 godina
odjavljen
ihush kaže...
Arnold Layne kaže...

-vidiš 'sitnice' ... uz btw, teselacija ugl nije potrebna za brze FPSove i efekt je vidljiv samo na specifičnim dijelovima kao 'kaldrma-zid', prirodne stvari i sl je više stvar sreće, pa je možda bolje bez teselacije. Poštenije i realnije za performanse... kao i AA na višim rezolucijama ali to već može ovisiti o engineu koji možda radi na nekoj 'nativnoj' rezoluciji....

-ova razlika 41 vs 42 mi je OK, realno objašnjiva (gledajući standardni bloat kojeg win ima, ali i juzer koji se više bavi win može to zrihtati..), npr antivirus.

Tako da kao 'benefit' neće FPS biti kriterij izbora OSa, ... a što s ostatkom supporta npr dx-only i ponudom igara? Zato ne vidim za sad neku budućnost.. ali ide, OK je..

-grafičku usporedbu? misliš baš detalje-usporedba slike? To je za FPS koma, teško usporedivo + ostali fičeri koji daju bezbroj kombinacija i gledajući slike pomisliš da si ćorav... (kao traženje razlika na 'jednakim' slikama). Ili samo 'feeling'.. to je dovoljno, ali nedokazivo.

sad cu provjerit kaj je kolega gore napisao 

Takve usporedbe su mi gotovo kao posao tak da ne brini ;)

13 godina
odjavljen

evo

http://screenshotcomparison.com/comparison/109324

gotovo isti frame :D

nego stvar je ovakva 

r_dx11_tess opcija ne radi bas nista (dobijem istu grafiku i isti FPS)

Aliasing je ocito veci na linux verziji i msaa opcija ne radi nista na linuxu (niti je nema u cfg-u dodao sam je naknadno)
Sve ostalo je isto iako se po ovoj usporedbi mozda tak ne cini jer nije 100% isti frame 
ona svjetla gore blinkaju tj mjenjaju jacinu  pa su zato na linux verziji slabija 

Jaca "magla" je vjerojatno zbog tog blinkanja lampi koje je osvjetle

Linux verzija je ostrija i vidi se vise detalja (zbog manjka AA)

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 16:33 (Arnold Layne).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Arnold Layne kaže...

..

-provjeri/usporedi na linku... npr 'magla' može biti povezana s physxom, tad je drugačija scena jer se tad rade particle.. vidi scenu varenja ili dijelova po podu..

dok se 'zalažem' za npr gašenje AA i teselacije, jer na višoj rez. su samo điđamiđa koja ne poboljšava (rezultat može biti i lošiji nego bez AA dok tes samo na odgovoarajućoj texturi-prikazu da dublji efekt.. umjetno) + sama VGA može nešto smootati ili dropati bez obzira na settingse. Pa čak kad nema utjecaja na FPS (gameri drže na max... jer im je to za hvaljenje) ako nema vidljivog poboljšanja...

ovo što za sad vidim su pristojni rezultati... koju VGA?

13 godina
odjavljen
ihush kaže...
Arnold Layne kaže...

..

-provjeri/usporedi na linku... npr 'magla' može biti povezana s physxom, tad je drugačija scena jer se tad rade particle.. vidi scenu varenja ili dijelova po podu..

dok se 'zalažem' za npr gašenje AA i teselacije, jer na višoj rez. su samo điđamiđa koja ne poboljšava (rezultat može biti i lošiji nego bez AA dok tes samo na odgovoarajućoj texturi-prikazu da dublji efekt.. umjetno) + sama VGA može nešto smootati ili dropati bez obzira na settingse. Pa čak kad nema utjecaja na FPS (gameri drže na max... jer im je to za hvaljenje) ako nema vidljivog poboljšanja...

ovo što za sad vidim su pristojni rezultati... koju VGA?

VGA ti je 750ti 

zbilja dobar rezultat s obzirom na to da ne trosi vise od 70W :D

PhysX je iskljucen na obje verzije ,al magla ti je ista takva na linuxu samo je nisam uhvatio zbog tog blinkanja

evo sad sam je uhvatio http://someimage.com/aWgcdq5

16 godina

-koliko vidim cifre, win ima prednost +20% to je još unutar nekih optimizacija-driver-patch.. koje bi se teoretski mogle očekivati da je support za linux kao za win.

-čekam da se pojavi 950 (nakon 960..) i skeepam 750 za sad, upravo zbog potrošnje (ne moram kemijati napajanje u odnosu na 650).

Ova tvoja 750ti je malo iznad prosječne VGA... dakle trebalo bi biti igrivo s nešto nižim postavkama ali dovoljno dobro/zanemarivo.

hvala na trudu, možda je vrijeme i za novi topic? HowTo Gaming?

13 godina
odjavljen
ihush kaže...

-koliko vidim cifre, win ima prednost +20% to je još unutar nekih optimizacija-driver-patch.. koje bi se teoretski mogle očekivati da je support za linux kao za win.

-čekam da se pojavi 950 (nakon 960..) i skeepam 750 za sad, upravo zbog potrošnje (ne moram kemijati napajanje u odnosu na 650).

Ova tvoja 750ti je malo iznad prosječne VGA... dakle trebalo bi biti igrivo s nešto nižim postavkama ali dovoljno dobro/zanemarivo.

hvala na trudu, možda je vrijeme i za novi topic? HowTo Gaming?

pitanje kolko za taj topic ima smisla jer ovo sa steamom je plug&play
cak sam sam windows verzijom imo problema, a sa linux verzijom nisam
(igra se zamrzavala dok nisam zamjenio legal.ogv sa praznim fileom)

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Možeš ti nalijepiti GCC na VS bez problema. Sporije kompajliranje je prednost - možeš se maknut sa radnog mjesta po kafu jer compile traje, traje... a to šef vidi i zna (ima progressbar!). Keyboard-only kontrola je stvar preferencija a što se tiče dodavanje libova (.dllova) direktno iz repoa, to se može i u VSu - zove se NuGet Package Manager i totalno je simpatičan, brz i radi, za divno čudo. MS je toliko oduševljen sa njime da će ga ugurati direktno u Windowse (ove nove, 10) pa ćemo se Štefica, Pero, ihush i ja igrati hakera i instaliravati gluposti iz Windowsovog vlastitog "terminala" po imenu PowerShell.

I naravno da je PHP brži kad se nitko ni ne trudi optimizirati ga na windowsima - isto kao da bi ja rekao da ASP.Net sporije i lošije radi na Monou na Linuxu.

Ja sam kod toga da je početniku za development bolji Windows + VS. Manje će vremena gubiti na googlanje zašto je neki dependancy pukao.

Meh, Powershell je nista u odnosu na bash. Ono, kao dok si lagano nehajno stepes nesto s ramena, to je bash u odnosu na PS. :D

Uh, VS sa svim svojim dida-midama niposto za pocetnika.

K tome, zar dobar programer/inzinjer ne bi trebao u biti znati kako rijesiti dependencye, koji mu trebaju i kako ih koristiti? Mislim, ako to ne zna to je kao da zidar ne zna kakva mu cigla treba i kako koristiti te iste cigle u procesu gradnje kuce...

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 22:04 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Evo rkoz vikend je civilisation beyond earth besplatan na steamu : http://store.steampowered.com/app/65980/

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

citat s jednog foruma

Fortunatelly ,i have no idea. But i suspect (even with  a healthy paranoia dose) that in time ,systemd, once it will be complete it will hide necessary processes even from root, it will filter unnecessary events from log, and it will do much more,amazing place for NSA backdoors,and other nice lil things,all in a binary form you cant read.
I mean, man, im all for progress,give me a new init system,who just want to be an init system,prove me its better and i.ll take it .
My guts and some facts tell me systemd is up to no good

p.s.

svugdje nalijecem na nesto kao

http://linux.softpedia.com/blog/Linux-Mint-Debian-Might-Not-Adopt-Systemd-468426.shtml

moze malo pojasnjenje zbunjenom

TD people now you are on my Death Note
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2015 15:31 (Killua).

0 0 hvala 0
16 godina
Killua kaže...

.But i suspect (even with  a healthy paranoia dose) ..

-zbunjen čime? Mogućnosti da ispod haube postoji nešto? Postoji oduvijek i postojat će.

Ja bi rekao da se više prepucavaju egoi i tko će biti glavni guru, pa i dječje bolesti koje svaki sys ima. Dali je sistem bez 'sumnjivog' systemd-a manje šupalj? Kako to znati tj zašto uopće pomisliti. Jer što je SSL, što s uređajima kao router.. a oni su tu oko nas, btw koji OS se vrti u takvim kutijicama? Nije MS-win.. 99.999% linux. A vid npr foru.. pa sad paranoja, sigurnost ili OS bez backdorova?

Moj kriterij neće biti sigurnost/paranoja, nego dali radi ili se ruši... i to kad mi zatreba, dal Debian, Suse, Ubuntu.. ne vjerujem da ću odlućiti po ovom kriteriju. A dali će ga te distre ugraditi, dok mint neće.. ne vidim to kao ikakvu razliku, tj nikakav fix koji bi mi dao lažnu sigurnost.

17 godina
neaktivan

sve je stvar kompromisa. a jedini na svijetu koristiš neki OS vjerojatno će biti najsigurniji, ako želiš da ga koristi 90% tržišta moraš izgubit ponešto na ostalim poljima. 

i sam linus je priznao da je nemoguće da builda svoju scubadiving aplikaciju za Linux, jer je previše distri. za njih daje source, a za win i OSX 'builda binaryje' 

to je poražavajuće i redhat i canonical žele to promijeni jer na linuxu zarađuju pare. ostale community distre nemaju te interese. 

na kraju dana, sve se svodi na izbor kod Linuxa. ako korisnici budu koristili distre bez systemd-a one će opstati. ponuda - potražnja. i evolucija. dobre stvari će opstati. svakom od volje, kao šokcu post, nema brige ;) 

1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice