Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.502.643
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Cekaj, ti u biti zelis sljedecu situaciju: imas instaliran Kali Linux u Virtual Boxu, zelis mogucnost pristupa internetu iz njega, ali zelis i s glavnog racunala pristupiti virtualki preko lokalne mreze?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ovakva je situacija: Imam Win 7 i instaliran WAMP server. Tamo imam par stranica. Dalje, imam Virtual box i u njemu sam instalirao Kali linux. Sada bih želio da pokrenem WAMP na Win7, pokrenem Virtual box i Kali. Unutar Kali linuxa pokrenem neki program i skeniram, "napadam" svoju stranicu koja je na WAMP -u. 

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Bypass kaže...

Od kud si sad ovo izvukao?? Pa nitko ne bi koristio ubuntu da je to imalo istna. Nemam problema nikakvih nakon upgrade, pa ni nakon nekoliko dist upgrade-a. Pa ne rade tamo klaunovi koji kompajliraju kernele napamet. Ubuntu mi radi isto kao i prije 3 godine kada sam napravio reinstalaciju, doduše 13.04 radi osjetno i vidljivo brže(!).

Drugi bold je stvarno glupost. Kakvi dependency-i te ubiju? O čemu ti pričaš?

Kao što ti kompajliraš kernel, tako ga i kompajliraju u canonical-u, s time da se ja ne mučim s time satima i ne ovisim o jednoj mojoj greški koja će mi polomiti cijeli sustav.

Pa ubuntu niko niti ne koristi osim novih linux korisnika, malo je ozbiljnih linuxasa koji koriste ubuntu a nema ko ga nije koristio. To ti sve govori da ljudi bjeze od njega s vremenom i traze si bolje. Pa ako je ubuntu tako dobar kako kazes i "stabilan" zasto ga gomila napusta u potrazi za boljim ?

Kazes da ti ubuntu radi isto kao i prije 3 godine ? Moguce ako vodis kontrolu nad dependency-ima, kako to radis ?

Sto se tice bolda, dependency ti je skup aplikacija koje dolaze sa aplikacijama iz repository. Npr kad instaliras firefox, ili ti se instairaju ili ih vec imas u ubuntu (sto je vjerojatnije) svih njegovih 50 dependency. Jedan firefox, jedna aplikacija tebi vuce 50 aplikacija, a od njih, zamisli, ti treba mozda 10 za rad firofoxa po osobnim potrebama. I ne mozes ih maknuti tokom instalacije firefoxa.

Nauci sto je dependency pa ti bude jasno. Jasno ti takodjer nije da ti kad brises firefox, svih 50 aplikacija koje je on povukao u ubutnu OSTAJU i da si kakv expert ti ih ne mozes istrijebiti jer ces unistiti ubuntu ako pokusas, to je ta moja glupost koju si boldao ti ubuntu geeku. Cisti princip instalacija aplikacija u linuxu ti je smijesan jer ga ne razumijes pa zoves to cistom gluposcu.

Zasto je onda ubuntu nestabilan, zato jer ima preko 500 aplikacija cistoga smeca vec nakon mjesec dana koristenja, a ti ih ne mozes brisati i niti ne pokusavaj lagati da drzis kontrolu nad njima.

Pa ako si ti apgrejtao svoj gnome u ubuntu i tvrdis da jednako radi, drago mi je ali to ti ne vjerujem jer je tehnicki nemoguce. Sami apgrejt gnoma ti je ostavio oko 100 aplikacija cistoga smeca i nisi ih obrisao.

U konfiguraciji xorga su ti ostale stotine gluposti koje on trazi pri pokretanju novoga gnome, probaj manualno startai X, ces viditi errora u pozadini iako gnome radi

Sto se tice klaunova koji kompajlaju ubuntu kernel, ne oni nisu nikakvi klauni to su developeri i kvalitetni ali oni rade posao onakav kakav je i ne mogu po svome. Posao njihov je da naprave kernel na kom ce raditi milijon kombinacija hardware i sve moguce open source aplikacije. Tebi je taj kernel dobar ? e pa uzivaj u njemu i u svome ubuntu

Ugasi si barem modul za joystick i panteru, samo dvoje od pedstotinjak kernel deoptimizatora

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 19:22 (layman).
16 godina
neaktivan
layman kaže...

Pa ubuntu niko niti ne koristi osim novih linux korisnika, malo je ozbiljnih linuxasa koji koriste ubuntu a nema ko ga nije koristio. ....

Ovaj dio mi je dosta, ostalo nisam ni citao... ti si, dakle, jedan od onih hardcore korisnika koji su u biti jucer instalirali linux po prvi put, pa gradiraju distre od 'amater' do 'profic'...

Koliko puta dnevno si rekompiliras kernel?

They say freak, when you're singled out...
11 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
layman kaže...

Pa ubuntu niko niti ne koristi osim novih linux korisnika, malo je ozbiljnih linuxasa koji koriste ubuntu a nema ko ga nije koristio. ....

Ovaj dio mi je dosta, ostalo nisam ni citao... ti si, dakle, jedan od onih hardcore korisnika koji su u biti jucer instalirali linux po prvi put, pa gradiraju distre od 'amater' do 'profic'...

Koliko puta dnevno si rekompiliras kernel?

Moj predhodni post je savim na mjestu i sve sam lijepo objasnio, dovoljno za onog ko imalo razumije linux kao os. Iako ovo sto citiras i nije u potpunosti tako, ali velikim dijelom zaista je.

Rekompjaliram kernel pri upgrade ili ako mi nesto zatreba sto nisam podrzao, u prosjeku desetak puta godisnje. {#}

A linux koristim od 2002 , ne od jucer, i prva distra mi je bila slackware... kad se samo sjetim tih muka xD, tad je slackware bio za kamikaze

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 18:48 (layman).
17 godina
neaktivan
layman kaže...

Pa ubuntu niko niti ne koristi osim novih linux korisnika, malo je ozbiljnih linuxasa koji koriste ubuntu a nema ko ga nije koristio. To ti sve govori da ljudi bjeze od njega s vremenom i traze si bolje. Pa ako je ubuntu tako dobar kako kazes i "stabilan" zasto ga gomila napusta u potrazi za boljim ?

ma o čemu ti pričaš da mi je samo znati????

de mi objasni kaj to znači ozbiljniji linuxaš?

jel to onaj koji zna raditi u terminalu ili možda onaj koji zna rekomplajlirati izvorni kod?

I ja nisam vidio da ljudi bježe sa ubuntua, baš naprotiv, jer na njemu stvari rade za razliku od tamo nekih opskurnih distribucija koje koriste 3 čovjeka

ubuntu je "dar božji" da konačno multimedija na linuxu radi

evo neki dan sam susjedu koj ima firmicu složio na prastari stroj ubuntu (čak je i ubuntu overkill za taj stroj) ali kako mu samo treba facebook i niš drugo, pa sve radi kako treba

i onda me zvao da mu probam instalirati printer/scaner

e pazi sad fore, sve je proradilo sa generičkim driverima brže i lakše nego na win (trebam li napomenuti da sa uređajem dolaze 3 CDa sa win aplikacijama?)

printanje radi ko urica, skeniranje super brzo i jednostavno (ostao sam paf)

i sad ti meni reci zakaj da pređem na neku opskurnu distru i da izgubim pol dana natjeravajući printer da isprinta jednu slikicu????

PS.

o rušenju dependecija je čisto trolanje sa tvoje strane i otvoreno ti mogu reči da lažeš

ja sam imao na stroju instalirani ubuntu koji se svaka 3 dana upade preko dvije godine, na stroju je bio instaliran WOW i wine podešen za wow, i tokom 2 godine nisam imao niti jedan incident a bilo je barem preko 30 upadate što većih što manjih

To kaj ti ne znaš, ne znači da nevalja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 18:57 (Darky).
11 godina
protjeran
Darky kaže...

jel to onaj koji zna raditi u terminalu ili možda onaj koji zna rekomplajlirati izvorni kod?

I ja nisam vidio da ljudi bježe sa ubuntua, baš naprotiv, jer na njemu stvari rade za razliku od tamo nekih opskurnih distribucija koje koriste 3 čovjeka

evo neki dan sam susjedu koj ima firmicu složio na prastari stroj ubuntu (čak je i ubuntu overkill za taj stroj) ali kako mu samo treba facebook i niš drugo, pa sve radi kako treba

e pazi sad fore, sve je proradilo sa generičkim driverima brže i lakše nego na win (trebam li napomenuti da sa uređajem dolaze 3 CDa sa win aplikacijama?)

i sad ti meni reci zakaj da pređem na neku opskurnu distru i da izgubim pol dana natjeravajući printer da isprinta jednu slikicu????

PS.

o rušenju dependecija je čisto trolanje sa tvoje strane i otvoreno ti mogu reči da lažeš

ja sam imao na stroju instalirani ubuntu koji se svaka 3 dana upade preko dvije godine, na stroju je bio instaliran WOW i wine podešen za wow, i tokom 2 godine nisam imao niti jedan incident a bilo je barem preko 30 upadate što većih što manjih

Mnogo grijesis, bas naprotiv nije ubuntu taj u kome sve radi vec u source distrama sve radi jer u njima ne postoji nacin da nesto zasteka dok su u ubuntu sanse za to ovelike.

Nemam ja gentoo zato jer mi se komjalao izvorni kod 2 dana, imam ga zato jer sam htio os u kome ce uvijek sve raditi kako se spada i nikad nista zastekati, jer sam htio da bude maksimalno stabilan i da sve radi sto je moguce brze.

Na distrama koje koriste 3 covjeka sve radi ali to treba znati sloziti, to je problem, ne varaj se da tamo nesto ne radi, radi daleko bolje i stabilnije od distra koje koristi milijon ljudi.

Na oskurdnu distru ces preci ako hoces da ti printer isprinta tu slikicu sto je moguce brze i ako hoces biti siguran da nece doci do errora

Evo ti ga Deus ex machina, sto mislis da ima arch kako bi si pumpao ego na njemu. Ne, ima ga jer uziva njegovu brzinu i stabilnost koje su na mnogo vecem rangu od jednoga ubuntu.

Ali to je arch, binarna distra, siromasna u twikanjima i podosta spora i nestabilna pokraj source distra

Zavrsimo s tim, dovoljno smo rekli !?!

Ako zelis da ja ne znam, ok nemam pojima ali ne trolajmo vise jedni po drugima

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 19:12 (layman).
16 godina
neaktivan
layman kaže...
Darky kaže...

PS.

Mnogo grijesis, bas naprotiv nije ubuntu taj u kome sve radi vec u source distrama sve radi jer u njima ne postoji nacin da nesto zasteka dok su u ubuntu sanse za to ovelike.

Nemam ja gentoo zato jer mi se komjalao izvorni kod 2 dana, imam ga zato jer sam htio os u kome ce uvijek sve raditi kako se spada i nikad nista zastekati, jer sam htio da bude maksimalno stabilan i da sve radi sto je moguce brze.

Na distrama koje koriste 3 covjeka sve radi ali to treba znati sloziti, to je problem, ne varaj se da tamo nesto ne radi, radi daleko bolje i stabilnije od distra koje koristi milijon ljudi.

Na oskurdnu distru ces preci ako hoces da ti printer isprinta tu slikicu sto je moguce brze i ako hoces biti siguran da nece doci do errora

Evo ti ga Deus ex machina, sto mislis da ima arch kako bi si pumpao ego na njemu. Ne, ima ga jer uziva njegovu brzinu i stabilnost koje su na mnogo vecem rangu od jednoga ubuntu.

Ali to je arch, binarna distra, siromasna u twikanjima i podosta spora i nestabilna pokraj source distra

Zavrsimo s tim, dovoljno smo rekli !?!

Ako zelis da ja ne znam, ok nemam pojima ali ne trolajmo vise jedni po drugima

Kak i na Ubuntu-u, sve radi kak si složiš...

Samo kaj vecinu stvari si ne moras slagati jer rade "out of the box"...

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 20:27 (zerocool12).
11 godina
protjeran
zerocool12 kaže...

Kak i na Ubuntu-u, sve radi kak si složiš...

Apsolutno se slazem, i ubuntu se moze dobro konfiguirati i optimizirati, sve to stoji.

Ali ako ides ubuntu optimizirati da radi dobro kao gentoo ili sorcerer, unistit ces ga totalno na dva moguca nacina:

1. Unistio si ga i mozes ga samo reinstalirati

2. Unistio si ga i nemas vise ubuntu vec svoju distru (a to ces dobiti ako iz ubuntu radis gentoo ili LFS)

Drugacije ubuntu ne moze biti optimiziran kao gentoo jer opcije koje ti nudi da si ga slazes po zelji su smijesne

Samo kaj out of the box nacin rada je vrlo neoptimiziran nacin rada i glavni razlog nestabilnosti, rusenja, ako ti on odgovara to je tvoj ukus ali mi ne pricamo o ukusima vec tehnickim cinjenicama

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 20:38 (layman).
16 godina
neaktivan

Ljudi, nemojmo se bezveze svadjati, pa nismo windowsasi.... {#} </trollmode>

10 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Pa ne svadjamo se, ja pokusavam objasniti ono sto mislim, a ovi ovdje (cast izuzecima) umijesto da boldaju pa kazu; "ja se ne slazem, objasni kako to mislis" ili sl, oni odmah idu na: ovo boldano je glupost nad gluposcu, nemas pojima, ne znas, pricas gluposti, etc. Mislim ono kakav je to odgoj ?

Zbog njih, i njihovih miseva bez kojih ne znaju ni raditi u linuxu tj klikanja TD, mnogi novi, neuki korisnici ce mislit "vidi ovog idiota sta prica" i nece nauciti nista korisno.

Zar cemo dozvoljavati da linux tako jadno umire, zbog nas ? kao sto je umro 2006 zbog nas kad se debian prilagodio sarlatanima zainteresiranim za linux

jebote za 10 godina kad nekome kazes da podesi tu i tu konf za optimiziranje toga i toga, smijat ce ti se i reci da pricas gluposti jer sve radi najbolje kad je out of the box

...goodbye linux

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 21:24 (layman).

2 0 hvala 0
17 godina

Djelomično se slažem s laymanom, ubuntu je neoptimiziran, ali puno je pridonio popularizaciji linuxa.

Danas je mnogo jednostavnije nekome tko želi prijeći sa windows okoline na linux instalirati ubuntu nego bilo koju drugu distru jer sve radi, kako ste rekli OOB.

U današnje vrijeme kad malo tko može iskoristiti resurse računala, obzirom na njihovu snagu, nekakva optimiziranja kod kompilacije smatram potpuno nepotrebnima za veliku većinu korisnika. Druga stvar su neke opskurne konfiguracije i starija računala.

Moje jedine kemije danas su vezane uz podešavanje kernel sourca radi kompilacije vmware i tp_smapi modula na zadnjoj stabilnoj inačici, te eventualno oko kompiliranja softvera za koji ne postoji rpm paket za opensuse distru kojoj sam vjeran već desetak godina.

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne bi htio biti bezobrazan, ali o kojoj razlici u brzini pričate? Na kućnom računalu (staro cca 8 godina) imam instaliran Ubuntu 13.04 i računalo radi super. SWAP se gotovo nikad ne koristi a procesor zabrunda kad gledam flash video uratke. Paralelno sam imao gore i openSUSE (Gnome) i ista situacija. S KDE-om je priča bitnije usporena a Xfce naprosto leti. Što bi konkretno značila veća brzina? O stabilnosti sustava mogu samo reći riječi pohvale.

Stručnjak za odmaganje...

4 0 hvala 0
11 godina
protjeran
redrum781 kaže...

Djelomično se slažem s laymanom, ubuntu je neoptimiziran, ali puno je pridonio popularizaciji linuxa.

Danas je mnogo jednostavnije nekome tko želi prijeći sa windows okoline na linux instalirati ubuntu nego bilo koju drugu distru jer sve radi, kako ste rekli OOB.

U današnje vrijeme kad malo tko može iskoristiti resurse računala, obzirom na njihovu snagu, nekakva optimiziranja kod kompilacije smatram potpuno nepotrebnima za veliku većinu korisnika. Druga stvar su neke opskurne konfiguracije i starija računala.

Moje jedine kemije danas su vezane uz podešavanje kernel sourca radi kompilacije vmware i tp_smapi modula na zadnjoj stabilnoj inačici, te eventualno oko kompiliranja softvera za koji ne postoji rpm paket za opensuse distru kojoj sam vjeran već desetak godina.

I ja se djelomicno slazem sa tobom. Sto se tice ubuntu i njegovom pridonosu popularizaciji sve to stoji ali ne slazem se sa drugim dijelom posta.

Ne osijeti se smisao kompajliranja samo ako zelis maksimalno iskoristiti resurse racunala, ono se osijeti i kad koristis 2% procesora. Zapravo tesko da ces koristiti 2% ako nisi kompajlirao.

Kompajlira se da bi se program optimizirao za rad na individualnom hardware-u i ne optimizira se program da bi on imao kod samo za tu individualnost vec i da ima kodove koji ga ubrzavaju neovisno o hardware ili da nema one koji ga usporavaju.

Svaki program je graden sa debug kodovima, i optimizrao ti taj program za svoj hardware ili ne, on ce i dalje biti sporiji zbog tog debuga, bit ce veci kod i vise ce mu trebati da se starta u memoriji.

Vise ce trebati programu da sa jedne svoje radnje prede na drugu jer prvu pokriva podrska za taj debug koju program mora imati u memoriji uz sebe da bi io spreman u slucaju potrebe i iskoristiti ju.

Zelim reci da dobra optimizacija jednog programa ti nece dati samo pogodnosti ako si na rubu mogucnosti resursa vec stalno, i kad je tvoj proc na 2 i kad na 90% rada.

Kod pojedinacnih programa (izuzev vecih poput firefox, gcc, de, x,..) razlike se nece primjetiti optimizrao ga ti kompajliranjem ili ne. U firefox ce se najverojatnije osijetiti, brze ce se pokrenuti, brze loudati stranice,...

Ali ako ti sve programe koji cine tvoj OS ukljucujuci i kernel optimiziras kompajlacijom, sto god da radis razliku u radu ces odmah osijetiti bez obzira sto ti je zauzece resusra samo 2%.

Uvijek za software vrijedi isto: sto je kod manji to se on brze izvrsava, tako je i sa kernelom. Recimo u nijednoj binary distri ako kompajliras kernel on nece biti brz kao sto moze biti kad ga kompajliras direktno sa source skinutog iz kernel.org.

Primjer je Arch, u njemu ne mozes iz abs kompjalirati kernel kako hoces iako ti .config nudi sve mogucnosti. Pokusaj kompajlati kernel bez initramfs i bez modula, dobit ces error tipa; no modules fount, cannot boot this i neces moci butati.

Isto tako ti ne mozes dekompresirati kernel pri ranoj fazi buta u memoriju u manje od jedne sekunde ako kernel nije graden iz source, ne moze ti kernel mountati i startati GNU i dekstop u manje od 9 sec ako oni nisu gradjeni iz source. Ne moze ti X pokrenuti DE ili WM u manje od 2 dec ako nije on gradjen iz source, ne moze jer je kod prevelik da bi se izvrsio u tim jedinicama vremena koliko god ti jak procesor imao tu dolazi do "barijere procesora" i dalje brzinu definiraju programi koje procesor vrti ne sama snaga procesora.

Nisam sad toliko dobar programer da mogu znati sto mplayer radi kad pocne pokretati film pa do vremena kad film responda ali mi oko ne promasi razlika u vremenu tog procesa na kompajliranom mplayeru u kompajliranom osu ili kompajliranom mplayeru na binarnom osu ili binarnom playeru na binarnom osu, to vrijeme responda filma na komandu mplayera da ga pokrene u ta tri slucaja razlicito traje i izmedju prvog i zadnjeg slucaja razlika od 1 sec sigurno postoji

I nije to sad "sto je ta jedna sec" jer kad ti pokrenes mplayer, pokrenes film, kad film responda to su vec i 3 sec e to je vec nesto a da ne govorim o aplikacijama ozbiljnijih taskova u kojima razlike budu i 6 sec tipa: restartaj da obrises catche pa pokreni firefox i logiraj se na forum

Neki web serveri su spori, zanemarimo to nego zelim reci da u gentoo kad kliknem na liknove u stranicama (teme foruma ili sl) nova stranica se odmah u potpunosti otvori bez onog da se louda pa ti scrol sa desna pomalo s vremenom raste, dok ni u jednoj drugoj distri na istim stranicama to ne mogu imati.

Browser u gentoo otvara web adrese kao windows explorer ikone na disku (cak i brze) ako server nije u banani. E stari moj, to je razlog zasto kompjalirati

Nije samo komjalacija browsera u igri, vec i konfiguracije networka i procesora u kernelu, kompjalacija i konfiguracija klijenta kojim se spajas na net, konfiguracija security-a,... sve to zajedno cini velike razlike za jedno surfanje po netu

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 23:06 (layman).
17 godina
neaktivan
layman kaže...
...

Isto tako ti ne mozes dekompresirati kernel pri ranoj fazi buta u memoriju u manje od jedne sekunde ako kernel nije graden iz source, ne moze ti kernel mountati i startati GNU i dekstop u manje od 9 sec ako oni nisu gradjeni iz source. Ne moze ti X pokrenuti DE ili WM u manje od 2 dec ako nije on gradjen iz source, ne moze jer je kod prevelik da bi se izvrsio u tim jedinicama vremena koliko god ti jak procesor imao tu dolazi do "barijere procesora" i dalje brzinu definiraju programi koje procesor vrti ne sama snaga procesora.

...

A iz cega se kernel (opcenito programi) gradi ako ne iz sourcea? Bilo da ga sam kompajliras ili da ga tamo netko drugi kompajlira. Sve sto ikada pokrenes na racunalu je kompajlirano, na ovaj ili onaj nacin.

Sve ti to pada u vodu kad u igru ulaze proprietary aplikacije.

Nabavi si SSD.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

Čekajte malo, ja sam mislio da govorim o operativnim sustavima ovdje, znate - onim stvarima koje vam omogućavaju da radite nešto drugo osim samog tinkeranja po sustavu. Otkad je činjenica da nešto radi out of the box loša stvar? lol

Parva Diplodocus

9 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

A iz cega se kernel (opcenito programi) gradi ako ne iz sourcea? Bilo da ga sam kompajliras ili da ga tamo netko drugi kompajlira. Sve sto ikada pokrenes na racunalu je kompajlirano, na ovaj ili onaj nacin.

Nabavi si SSD.

Upravo ovo sam htio kao odgovor. Optimizirao ti koliko god hoćeš, netko drugi s bržim komponentama (SSD kao prva) će te pomesti bez da je taknuo išta od optimizacije.

11 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
layman kaže...
...

...

Nabavi si SSD.

Citas li ti o cemu ja pricam ? Onaj tamo kad ga kompajlira ne kompjalira ga za tvoje mogucnosti hardware i kompjlira ga sa podrskom da on u memoriji ceka mogucnost stekanja kako bi te reportirao u svrhu sto boljih i brzih rijesavanja mogucih bugova

Onaj kad ga kompjalira kod zna biti i duplo veci nego bi ga kompjlirao ti i programu treba duplo vise vremena da se izvrsi

Ne pada nista u vodu i vjeruj mi da gentoo na sata disku gazi u brzini arch na ssd disku, djabe ti genijalan hardware ako je software koji ga "ozivljava" u banani

Dok recimo staviti gentoo na ssd bi bio savrsen spoj hardware i software

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 23:15 (layman).
12 godina
neaktivan
layman kaže...

gentoo na sata disku gazi u brzini arch na ssd disku

Da, da... wait, what? Imaš neki izvor gdje je u inače potpuno funkcionalnom sustavu postignuto tako nešto (govorim o trenutnim generacijama SSD-ova, dakako)? I da - pod gazi valjda misliš nešto bolje od par milisekunda u access timeu...

Parva Diplodocus
11 godina
protjeran
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...
layman kaže...

gentoo na sata disku gazi u brzini arch na ssd disku

Da, da... wait, what? Imaš neki izvor gdje je u inače potpuno funkcionalnom sustavu postignuto tako nešto (govorim o trenutnim generacijama SSD-ova, dakako)? I da - pod gazi valjda misliš nešto bolje od par milisekunda u access timeu...

Tu se vec radi o milisekundama ali rekao sam gore u postu da dolazi do barijere kad brzine ne ovise vise o hardware nego o software

Arch linux tsko da ce se butati na ssd u 6 sec, meni se gentoo buta za to vrijeme u konzolu na sata disku.

Da bismo rijesili problem ssd arch vs sata gentoo, treba izbaciti oba diska i butati sustav u memoriju a ne na disk (fizick ga iskljuciti iz kucista) tj napraviti linux bios i iz njega butati kernel na initramfsima velicine 400kb. Gentoo ce presisati arch za barem stotinku.

Inace u takvim eksperimentima se gentoo buta u 2 sekunde do windows managera, archu bi trebalo vise ako bi ga se moglo uopce sloziti tako

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 23:26 (layman).
14 godina
neaktivan

Jesam li ja jedini koj ne vidi veliki smisao, za kućnog korisnika, u toj 1 (upitnoj) sekundi? Pa da ih je i 10, WTF?

4 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Meni se Mint out of the box na SSD-u boota u 5-6 sekundi, meni je to sasvim okej obzirom da sam uložio 0 sekundi i energije u to. Kupi SSD prijatelju. :D

Edit: uostalom, tko više pali i gasi komp toliko često da mu je boot time zaista toliko bitan?

Edit2: evo sad izmjerio, da budemo precizni - out of the box Mintu na SSD-u treba točno 8 sekundi da od trenutka paljenja dođe do desktopa. Obzirom na uložen trud (nula vremena i energije) mislim da je opcija kupnje SSD-a ipak bolja za 99% korisnika, ako im već to toliko znači (meni ne znači, i da mu treba 20 sekundi bmk).

Parva Diplodocus
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 23:35 (Anonimni_Korisnik_2013).

5 1 hvala 1
11 godina
protjeran

Meni se Mint out of the box na SSD-u boota u 5-6 sekundi, meni je to sasvim okej obzirom da sam uložio 0 sekundi i energije u to. Kupi SSD prijatelju. :D

Edit: uostalom, tko više pali i gasi komp toliko često da mu je boot time zaista toliko bitan?

Na vrijeme boot utijece i memorija ne samo disk, ja sam rekao 6 sec u predpostavci na svoju memoriju i ssd

Da imas gentoo na istoj memoriji, vjerujem da bi ti se na sata butao u manje ako ti se doista mint u toliko buta ali bas ti i ne vjerujem za jedan mint

Svejedno ja sam rekao sto ja mislim, vi sto mislite vi i dosta o tome, teoretski smo se vise manje razumijeli sad treba krenuti na praksu pa testirati sam koga zanima

Tebi ako ne znaci nista bootup time to je ok, ne znaci ni meni, znaci da ostatak onoga o cemu pisem nisi niti citao, bootup time je najmanja performansa koju ti source izmedju ostalih nudi

Ne treba meni ssd dok je sourcea, morat ce izaci neka nova generacija diska, revolucija naspram ssd da me prestignete u performansama na mome sata {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 23:42 (layman).
17 godina
neaktivan

Edit2: evo sad izmjerio, da budemo precizni - out of the box Mintu na SSD-u treba točno 8 sekundi da od trenutka paljenja dođe do desktopa. Obzirom na uložen trud (nula vremena i energije) mislim da je opcija kupnje SSD-a ipak bolja za 99% korisnika, ako im već to toliko znači (meni ne znači, i da mu treba 20 sekundi bmk).

pa njemu je bitan jer restarta linux više nego korisnik win ME {#}

mene uvijek zadivljuju freekovi koji svršavaju na 2 fps više (a utrošli su vremena 8x više i sustav im nestabilno radi)

ali i volim takve freekove, od njih živim, jer stalno kure svoje kompove pa imam stalne mušterije {#}

17 godina
neaktivan
layman kaže...
Zar cemo dozvoljavati da linux tako jadno umire, zbog nas ? kao sto je umro 2006 zbog nas kad se debian prilagodio sarlatanima zainteresiranim za linux

jebote za 10 godina kad nekome kazes da podesi tu i tu konf za optimiziranje toga i toga, smijat ce ti se i reci da pricas gluposti jer sve radi najbolje kad je out of the box

...goodbye linux

Optimiziranje sustava za specifičan hardver je nešto što što zanima možda 5% korisnika linuxa, dakle ukupno 0,005% korisnika svih računala. Da je linux ostao samo na tome, ti bi danas morao sam sebi i pisati drajvere za pola komponenti, pa bi vidili koliko biti to bilo zabavno, a bome ne bi imao niti toliko aplikacija da uživaš u njihovom kompajliranju.

Tak da ako itko ubija linux onda su to ove elitističke spike koje se prave da bi linux bio na istom mjestu danas da nije bilo ubuntua(i prije njega red hata) kao glavnih distribucija za "šarlatane". I ubuntuaši i mintaši i svi ostali su isto linuksaši ko i ti, pomiri se stim bejbe, free (and open source) love je za sve, ne samo za one koji si sami rekompajliraju kernel.

11 godina
protjeran
Darky kaže...

pa njemu je bitan jer restarta linux više nego korisnik win ME {#}

mene uvijek zadivljuju freekovi koji svršavaju na 2 fps više (a utrošli su vremena 8x više i sustav im nestabilno radi)

ali i volim takve freekove, od njih živim, jer stalno kure svoje kompove pa imam stalne mušterije {#}

Nikad nisi vidio stabilnost na dijelu zato nemoj o nestabilnosti

Moj hardware dok je source distra na njemu nema tehnicke snase da zbog software clockova vrisne jer u svakoj sekundi rada na njemu imam totalnu kontrolu nad svim mogucim schedulerima i memorijom iz terminala, mada moram priznati da ti sjednes i radis u njemu velike su sanse da bi nesta vrisnulo jer kernel mi je opasan ali zato ekstremno brz

On je kao hajabuza, kolko god mu dajes gasa samo ubrzava i nema naznaka iskopcavanja ali jedna sekunda nepaznje i nabrijani scheduler ce ti spaliti procesor kojem si maknuo sve softwarske zastite iz intela u kernelu

Ko je ovdje uopce cuo da intel pise software za svoje procesore koje proizvodaci oseva integriraju u kernel ?

sta ce oni meni tu nekaj integrirati ?, haknem kernel kao pravi kiddie skripter patchevima pa hebem intel i njihov software kako mi se digne, napravim kernelski overclock procesora ubrzajvsii ga za 10%

ne zivis ti od takvih freekova jer njima tvoje usluge sigurno ne trebaju

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 0:33 (layman).
16 godina
neaktivan
layman kaže...

....

Moj hardware dok je source distra na njemu nema tehnicke snase da zbog software clockova vrisne jer u svakoj sekundi rada na njemu imam totalnu kontrolu nad svim mogucim schedulerima i memorijom iz terminala, mada moram priznati da ti sjednes i radis u njemu velike su sanse da bi nesta vrisnulo jer kernel mi je opasan ali zato ekstremno brz

On je kao hajabuza, kolko god mu dajes gasa samo ubrzava i nema naznaka iskopcavanja ali jedna sekunda nepaznje i nabrijani scheduler ce ti spaliti procesor kojem si maknuo sve softwarske zastite iz intela u kernelu

Ko je ovdje uopce cuo da intel pise software za svoje procesore koje proizvodaci oseva integriraju u kernel ?

....

Mozes mi molim te linkati tutoriale i stranice na intelovom websiteu koje jasno objasnjavaju kako to napraviti?

Volio bih nauciti svoj kernel tako jako optimizirati.

Jerbo, zadnji put kad sam compilirao svoj kernel (pred nekoliko mjeseci), config je pokazivao iskljucivo opcije za hardware i drivere. Nigdje nisam nasao ovo o cemu ti pricas.

Jesi li zapravo isao mijenjati source kernela? Ako da, wow... ne znam sto bih dao da i ja to znam... nisam ni znao da scheduler moze spaliti hardware! Iskreno, ocekivao sam da arhitekt CPU-a malo bolje odradi posao, a ne da ovisi o kernelu da li ce CPU eksplodirati ili ne, ali sta se moze... Intel je ocito samo brand, a CPU-ovi su im za k****....

Prigodna slika....

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 0:27 (Deus ex machina).
11 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
layman kaže...

....

....

Mozes mi molim te linkati tutoriale i stranice na intelovom websiteu koje jasno objasnjavaju kako to napraviti?

Volio bih nauciti svoj kernel tako jako optimizirati.

Jerbo, zadnji put kad sam compilirao svoj kernel (pred nekoliko mjeseci), config je pokazivao iskljucivo opcije za hardware i drivere. Nigdje nisam nasao ovo o cemu ti pricas.

Jesi li zapravo isao mijenjati source kernela? Ako da, wow... ne znam sto bih dao da i ja to znam... nisam ni znao da scheduler moze spaliti hardware! Iskreno, ocekivao sam da arhitekt CPU-a malo bolje odradi posao, a ne da ovisi o kernelu da li ce CPU eksplodirati ili ne, ali sta se moze... Intel je ocito samo brand, a CPU-ovi su im za k****....

Prigodna slika....

Za takve opcije moras pregledati svaki kut kernela ne prelititi po njemu, jer obican kernel ima 100 puta vise stvari od opcija za hardware i drivere, treba samo citati...

Konkretno za opciju koju trazis moras podrzati:

"configure standard kernel features" ali nakon toga ti se nece kernel butati pogotovo ako u njemu vidis opcije samo za hardware i drivere...

u kernelu imas preko 100 skrivenih opcija namjenjenih expert korisnicima

inace ako ti to nije dosta trazi po internetu patcheve i drivere za kernel, ima ih koliko god hoces i za sta hoces

i svakako ako to radis iz archa, zaboravi na abs, imas kernel.org

kazes "da scheduler moze spaliti hardwae tj da proizvodac cpu ovisi o kernelu"

ok onda u slucaju windows overclockera tj gamera, proizvodac cpu ovisi o biosu ?

-pa da, na neki nacin i zaista ovisi

i nece ti scheduler spaliti cpu ako si kroz kernel naisao samo na hardware i drivere, bez brige budi

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 0:50 (layman).
14 godina
neaktivan
layman kaže...
Gentoo ce presisati arch za barem stotinku.

Ja sam se stvarno odvalio smijat na ovo. LJUDI, ZA STOTINKU MI JE KOMP BRŽI!!!111!!!1!

LOL {#}

16 godina
neaktivan
layman kaže...

Za takve opcije moras pregledati svaki kut kernela ne prelititi po njemu, jer obican kernel ima 100 puta vise stvari od opcija za hardware i drivere, treba samo citati...

Konkretno za opciju koju trazis moras podrzati:

"configure standard kernel features" ali nakon toga ti se nece kernel butati pogotovo ako u njemu vidis opcije samo za hardware i drivere...

u kernelu imas preko 100 skrivenih opcija namjenjenih expert korisnicima

inace ako ti to nije dosta trazi po internetu patcheve i drivere za kernel, ima ih koliko god hoces i za sta hoces

i svakako ako to radis iz archa, zaboravi na abs, imas kernel.org

OK, sta moram promjeniti distru da bi recompilirao bolji kernel onda? Sta mi preporucas? Nisam nikad bio na kernel.org, zbunjen sam malo, kompliciran je site. Mozes mi dati bas linkove sta da downloadiram i neke upute, direktno?

Interesira me dosta taj patch koji ce prepraviti scheduler da mi omoguci da CPU radi kao Hayabusa.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice