Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.504.576
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
TheGh0st kaže...

Odlučio sam, da kada se zaželim Linuxa uštekam USB i vrtim Kali. 

Ali, tijekom korištenja (ili prije), čitat ću ovu knjigu i gledati video tutorijale da što bolje pohvatam kako sve to radu u Kali -u (naravno, kada pročitam knjigu znat ću raditi na terminalima većine Linux distribucija).

Inace, ne trebas kupovati knjigu, registrirana je pod CC licencom, ovo je stranica, imas PDF verziju i online verziju knjige.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
TheGh0st kaže...

Ali, tijekom korištenja (ili prije), čitat ću ovu knjigu i gledati video tutorijale da što bolje pohvatam kako sve to radu u Kali -u (naravno, kada pročitam knjigu znat ću raditi na terminalima većine Linux distribucija).

Inace, ne trebas kupovati knjigu, registrirana je pod CC licencom, ovo je stranica, imas PDF verziju i online verziju knjige.

OK, hvala.

Memento mori.
15 godina
neaktivan
TheGh0st kaže...
xhopeon kaže...
TheGh0st kaže...
A onda mi je mozda najbolje ostati na Winkama, jer svejedno korisnici koji gledaju videe imaju Windows, pa da im se prilagodim...

P.S. Jel bih mogao Kali linux staviti na DVD, pa kad se zazelim Linuxa ubacim ga? Inace, jel Kali isti kao i Backtrack, tj. da gubim podatke kad zavrsim s koristenjem?

Za takve stvari služi USB sa "persistence" (kratak opis).

Osobno bih ti preporučio Puppy linux ili Slax, ali možeš i sa Kali Linuxom

Pogledaj pod korak 6. u poglavlju "Adding Persistence to Your Kali Live USB" kako pokrenuti sa persistent modom uključenim.

Nije mi jasno što će ti Kali Linux,on je za ajmo reć "hakiranje",iako ga više koriste n00bovi koji su vidili na YTu kako susjedu krekirat WEP i sad su kao maheri a neznaju koji DE vrte na Kali-u.

Ako ti treba live distra već ti je kolega rekao imaš Slax i Puppy,koje su dobre distre za "popravak" ako s*ebeš nešto što se može iz Linuxa..U kali-u nečeš naučiti raditi u terminalu,naučit češ koristiti CLI alate i to je to,ali to nije terminal kao punokrvni terminal,to je ono...večinom imaš opcije "1" "2" "3" i ti sad pišeš opcije koje želiš i to je to ali to nije terminal..ako baš ŽELIŠ naučiti o Linuxu,korištenju terminalai svemu,pokušaj prvo sa Manjarom,jer se on bazira na Archu,ali imaš sve pod GUI-em,instalaciju,postavke itd..tako da prvo njega instaliraj i koristi ga što više preko terminala. Kad pohvataš osnove,pročitaš malo Arch wiki spreman si za instalaciju Archa. Kada ga instaliraš,onda kreće učenje :) Kali je samo distra pentesting alata i to je to,a možeš sve to instalirat na svaku distru..

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...
TheGh0st kaže...
xhopeon kaže...
TheGh0st kaže...
A onda mi je mozda najbolje ostati na Winkama, jer svejedno korisnici koji gledaju videe imaju Windows, pa da im se prilagodim...

P.S. Jel bih mogao Kali linux staviti na DVD, pa kad se zazelim Linuxa ubacim ga? Inace, jel Kali isti kao i Backtrack, tj. da gubim podatke kad zavrsim s koristenjem?

Za takve stvari služi USB sa "persistence" (kratak opis).

Osobno bih ti preporučio Puppy linux ili Slax, ali možeš i sa Kali Linuxom

Pogledaj pod korak 6. u poglavlju "Adding Persistence to Your Kali Live USB" kako pokrenuti sa persistent modom uključenim.

Nije mi jasno što će ti Kali Linux,on je za ajmo reć "hakiranje",iako ga više koriste n00bovi koji su vidili na YTu kako susjedu krekirat WEP i sad su kao maheri a neznaju koji DE vrte na Kali-u.

Ako ti treba live distra već ti je kolega rekao imaš Slax i Puppy,koje su dobre distre za "popravak" ako s*ebeš nešto što se može iz Linuxa..U kali-u nečeš naučiti raditi u terminalu,naučit češ koristiti CLI alate i to je to,ali to nije terminal kao punokrvni terminal,to je ono...večinom imaš opcije "1" "2" "3" i ti sad pišeš opcije koje želiš i to je to ali to nije terminal..ako baš ŽELIŠ naučiti o Linuxu,korištenju terminalai svemu,pokušaj prvo sa Manjarom,jer se on bazira na Archu,ali imaš sve pod GUI-em,instalaciju,postavke itd..tako da prvo njega instaliraj i koristi ga što više preko terminala. Kad pohvataš osnove,pročitaš malo Arch wiki spreman si za instalaciju Archa. Kada ga instaliraš,onda kreće učenje :) Kali je samo distra pentesting alata i to je to,a možeš sve to instalirat na svaku distru..

Ipak si uzimam Debian i stavljam ga umjesto Windowsa. Ako želim napredovati i shvatiti nešto više o programiranju/bashu i sličnim temama, moram biti na Linuxu svaki put kada upalim računalo. Iako, nadam se da ću moći igrati igre (vidim u WineHQ -u ima i Witcher 2 i Dear Esther, pa sam optimističan...) ;)

Memento mori.
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Nebitno je koja je distra, svaka je dobra dok god se tebi svida i dok ti pase. Svaka ima terminal, svaka ima gcc, svaka ima Python, svaka ima iptables, a ako nesto i nema, to je tek klik ili jednu komandu udaljeno od instalacije. Prema tome, na svakoj mozes raditi iste stvari, razlika je samo u tome sto su neke distre korisnicki prijateljske (user friendly), dok druge od tebe jednostavno zahtjevaju da ih cackas. Ali ako te zanima bash, Python, Perl, skriptiranje opcenito i opcenito rad na Linuxu u terminalu za to je dobra svaka distra.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na FB-u ima jedna grupa,zove se KING OF HACKERS,i priključio sam se jer uvijek ima neki zanimljivih stvari što objave članovi i tako,al u zadnje vrijeme nemogu doć k sebi od glupih ljudi. Dakle likovi instaliraju backtrack,"spremni su za hakiranje",ali neznaju se spojit na wifi. Dakle,mislim,WTF? Želiš hakirati a neznaš se spojiti na wifi. Al bitno da žele hakirati...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pozz.

Dakle imam opet mali problem. Presao sam sa ubuntu 13 na mint 15 i htjeo sam da igram wow. Pogledao sam neke tutove na yt ali tanka su to objasnjenja. Skino sam direct x i instalirao preko wine-a i provjario sam direct rendering i pise yes. problem je u tome sto ne mogu da extractujem wow iz arhive. Probao sam s ovim archive menagerom ali nakon 15 ak minuta izbaci mi eror taman kad je zavrsio. Takodjer ne mogu da uopste vidim fajlove u arhivi s njim. Malo sam trazio po netu i nesto pokusavao sa p7zip koji dodje instaliran ali nista ni od toga, ni sa njim ne mogu da otvorim arhivu. instalirao sam i 7zip preko wine-a i pokusao onu opciju open with wine application ali nista ni od toga.  Sta da pokusam dalje?

edit: pogledao sam jos malo i vidio program unrar. kad sam otvorio software menager on je vec istaliran. pokusavam opet da extractujem pa da vidim sta ce bit. ovaj put mi je archive menager otvorio arhivu i vidim fajlove unutra pa valjda uspije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.6.2013 19:04 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
six_paths_of_pain kaže...

Pozz.

Dakle imam opet mali problem. Presao sam sa ubuntu 13 na mint 15 i htjeo sam da igram wow. Pogledao sam neke tutove na yt ali tanka su to objasnjenja. Skino sam direct x i instalirao preko wine-a i provjario sam direct rendering i pise yes. problem je u tome sto ne mogu da extractujem wow iz arhive. Probao sam s ovim archive menagerom ali nakon 15 ak minuta izbaci mi eror taman kad je zavrsio. Takodjer ne mogu da uopste vidim fajlove u arhivi s njim. Malo sam trazio po netu i nesto pokusavao sa p7zip koji dodje instaliran ali nista ni od toga, ni sa njim ne mogu da otvorim arhivu. instalirao sam i 7zip preko wine-a i pokusao onu opciju open with wine application ali nista ni od toga.  Sta da pokusam dalje?

Tebi je arhiva izgleda pokvarena ?? trebao bi je ponovo skinutu. inace desni klik na arhivu i imas opciju u padajucem meniju za raspakiravanje 

12 godina
neaktivan

Znaci uspio sam da otpakujem i pokrenem wow medjutim zaledio mi je dva puta, drugi put mi je sav kompjuter zaledio nisam mogao nista prema tome vraticu se na win kroz par dana

iako se ne radujem plaho tome haman da bi najradije xp instalirao.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
six_paths_of_pain kaže...

Znaci uspio sam da otpakujem i pokrenem wow medjutim zaledio mi je dva puta, drugi put mi je sav kompjuter zaledio nisam mogao nista prema tome vraticu se na win kroz par dana

iako se ne radujem plaho tome haman da bi najradije xp instalirao.

Ako ti se igraju igrice,instaliraj si xp.

14 godina
neaktivan

Može li mi netko reći kako napraviti Linux na USB -u. Imam ga i na kompu, ali bih želio da ga mogu prenostiti (da mogu raditi i drugdje).

Želio bih napraviti tako da imam i memorije (uz OS), da se ne briše. Stavio bih Debian.

Skinuo sam ovu sliku : debian-live-7.0.0-amd64-gnome-desktop; i može li mi netko reći kako bi se napravio taj USB (znači da je na njemu Linux i da ima prostor za pohranu podataka) na Windowsu?

Trenutno sam na drugom računalu (moje je trenutno onesposobljeno za rad - nije se pokidalo, ali je trenutno onesposobljeno), pa zato pitam kako to napraviti na Windowsu.

Unaprijed hvala!

Memento mori.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
TheGh0st kaže...

Može li mi netko reći kako napraviti Linux na USB -u. Imam ga i na kompu, ali bih želio da ga mogu prenostiti (da mogu raditi i drugdje).

Želio bih napraviti tako da imam i memorije (uz OS), da se ne briše. Stavio bih Debian.

Skinuo sam ovu sliku : debian-live-7.0.0-amd64-gnome-desktop; i može li mi netko reći kako bi se napravio taj USB (znači da je na njemu Linux i da ima prostor za pohranu podataka) na Windowsu?

Trenutno sam na drugom računalu (moje je trenutno onesposobljeno za rad - nije se pokidalo, ali je trenutno onesposobljeno), pa zato pitam kako to napraviti na Windowsu.

Unaprijed hvala!

Linux Live - Link

Live USB Creator - Link

Bilo koji od ta dva, no osobno koristim LiLi pa mogu garantirati da s njime radi.

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
14 godina
neaktivan

Rekao mi je frend da će raditi sporije tako (nego na HDD -u), pa me zanima koliko sporije (da sad čekam 5 minuta recimo da se upali Eclipse CDT ili...)?

Memento mori.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
TheGh0st kaže...

Unaprijed hvala!

Uzmi Universal USB Installer, odaberi Debian 7 sa liste, pronađi .iso sliku, stavi kvačicu za formatiranje, i onda odaberi Persistency; odaberi koliko mjesta želiš da ti ima Debian, i to je to.

Sporije će se učitavati s USB-a, ali nije to ništa strašno dugo, izaberi USB s velikim brzinama čitanja/pisanja, jer će ti onda najbrže raditi.

What to do with an Iphone ? Sell it and buy an Android phone :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2013 12:20 (CXZpro4all).
17 godina
neaktivan
TheGh0st kaže...

Rekao mi je frend da će raditi sporije tako (nego na HDD -u), pa me zanima koliko sporije (da sad čekam 5 minuta recimo da se upali Eclipse CDT ili...)?

Nece biti toliko sporije.

15 godina
protjeran

Kako mogu u instaliranom Linux Mint-u Cinnamon zamijeniti sa GNOME 3 a da ne strgam cijeli OS?

Da se prebacim na Mate pa s njega na GNOME?

Jer ljudi na forumima govore da se ne smije s Cinnamona na GNOME 3.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Kako mogu u instaliranom Linux Mint-u Cinnamon zamijeniti sa GNOME 3 a da ne strgam cijeli OS?

Smije se i jedno i drugo. Pametnije je preko Cinnamona GNOME Shell pošto je cinnamon ionako samo tweakani shell. MATE je preimenovani Gnome2.

15 godina
neaktivan

jeli istina da ubuntu sadrži neki spyware?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

{#}

od kud ti to?

naravno da nema

15 godina
neaktivan
CXZpro4all kaže...
alexspalato kaže...

{#}

od kud ti to?

naravno da nema

evo vidio na ovoj stranici

http://prism-break.org/

15 godina
protjeran
paradajz kaže...
EZY-E kaže...

Smije se i jedno i drugo. Pametnije je preko Cinnamona GNOME Shell pošto je cinnamon ionako samo tweakani shell. MATE je preimenovani Gnome2.

Pa baš i nije jer mi sustav postao smrdan cijeli nakon instalacije gnome-a sa cinnamona -.-

Sad sam napravio reinstalaciju i nebudem više prčkao.

12 godina
neaktivan
alexspalato kaže...
CXZpro4all kaže...
alexspalato kaže...

{#}

od kud ti to?

naravno da nema

Canonical’s Ubuntu is not recommended by PRISM Break because it contains Amazon ads and data leaks by default.

Gdje ti tu vidiš spyware? to su samo oglasi s amazona u Dash-u

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 20:00 (CXZpro4all).
16 godina
neaktivan
CXZpro4all kaže...
alexspalato kaže...
CXZpro4all kaže...
alexspalato kaže...

{#}

od kud ti to?

naravno da nema

Canonical’s Ubuntu is not recommended by PRISM Break because it contains Amazon ads and data leaks by default.

Gdje ti tu vidiš spyware? to su samo oglasi s amazona u Dash-u

Koji se bez problema daju izključiti ;)

17 godina
neaktivan

Tako je, Dash po defaultu kad nesto pretrazivas pretrazuje i Amazon trgovinu pa ti onda prikaziva te rezultate, mozes iskljuciti bez problema, na ovaj nacin: "You can turn this off in Settings > Privacy > Search Results, but unfortunately, your only choice is to turn off online search results altogether, which is completely bogus.", ali to ti automatski iskljucuje i pretrazivanje Google Docsa, Flickra (da, mozes direktno iz Dasha pretrazivati te servise), sto je lose, pa ako zelis maknuti samo Amazonove proizvode, izbrises tu komponentu sa:

sudo apt-get remove unity-lens-shopping

Kad su rekli na toj stranici na to su mislili pod pojmom "spyware", jer kao to sto pretrazujes se salje na Amazonove servere.

15 godina

Koristim ubuntu 13.04 i zanima me koja je razlika izmedu ova dva paketa:

vim-gtk 2:7.3.547-6ubuntu5
  vim-gnome 2:7.3.547-6ubuntu5

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Koristim ubuntu 13.04 i zanima me koja je razlika izmedu ova dva paketa:

vim-gtk 2:7.3.547-6ubuntu5
  vim-gnome 2:7.3.547-6ubuntu5

Oba dva su ista stvar, samo je razlika u tome sto su kompajlirani s razlicitim dependencie-jima. vim-gnome za dependencie ima libgnome2 cini mi se, a vim-gtk je za ljude koji su na drugom DE-u osim Gnomea npr. KDE pa da ne moraju sve Gnome dependencie instalirati.

14 godina
neaktivan
EZY-E kaže...
paradajz kaže...
EZY-E kaže...

Pa baš i nije jer mi sustav postao smrdan cijeli nakon instalacije gnome-a sa cinnamona -.-

Onda si nešto krivo napravio pošto meni Shell na Mintu uredno radi. Možda si dodao Gnome 3.8 PPA s kojim zadnji Cinnamon nije kompatibilan?

15 godina
protjeran
paradajz kaže...
EZY-E kaže...
paradajz kaže...
EZY-E kaže...

Onda si nešto krivo napravio pošto meni Shell na Mintu uredno radi. Možda si dodao Gnome 3.8 PPA s kojim zadnji Cinnamon nije kompatibilan?

Točno taj :)
A Koji su onda kompatibilni s njim? 

15 godina
neaktivan

mogu li instalirati 32-bitni TRISQUEL ako imam 64-bitne instalirane windowse-mislim side by side-da ne obrišem windowse?Jel to sam pokušao-sve se lijepo instaliralo-ali nakon što sam pokrenuo kompić-javila mi se neka greška da nešto nije u redu i nisam mogao pokrenuti niti jedno i drugo-pa sam morao ponovno instalirati windowse.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Točno taj :)
A Koji su onda kompatibilni s njim? 

Pa ista verzija mora biti, logicno. Kao sto neku igru recimo verzije 1.2 ne mozes igrati na serveru koji zahtijeva verziju 1.3, tako i ovo.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice