Yo... Nitko nista...
Daj te mi bar neku ideju jer izgleda da ce se Win opet srusiti :(
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.330
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
@braniac
Trenutno sam poslom u Kini i imam nemogucih problema s virusima, spywareom i ostalim smecem koje se nalazi na svakoj usb memoriji, CD-u, svakoj mrezi na koju se mozes spojiti itd. Vec tri puta sam u prosla dva mjeseca morao reinstalirati sustav zbog rusenja nakon pokretanja sadrzaja s usb, cd medija (nije Microsoft kriv vec kinezi sto im sunca) i stvarno mi je vise dosta...
žao mi je tebe i tvojih muka al za ovo moram dati smile :)) posebno ovo za microsoft
ajde probaj otići na system pa na preferences pa na sound . tu možeš testirati mic, pa prvo vidi dal šljaka. (vidi sliku 1) . nakon toga odi na skype pa na options te na sound devices (vidi sliku 2 kako to kod mene izgleda). uglavnom, meni na hp compaq nx8220 radi.
Yo... Nitko nista...
ne znam kako to riješiti, ali možeš probati sabayon linux, vjerojatno će raditi sve iz prve, jedino treba nešto više prostora za instalaciju.
Yo... Nitko nista...
Hehe, pa jutro je bilo, neki na poslu, neki na predavanjim i tak :P, nije kod vas podne bilo :P. Dakle kak su ti već rekli, desni klik na zvučnik na panelu, pa Sound Preferences ili System > Preferences > Sound (nadam se da to nisu mijenjali od karmic koale, jer je tak kod mene). E sad, odeš pod Input i tamo se igraj s postavkama. Imaš ovu listu s input uređajima, probaj to mijenjati sve dok ne dobiješ neki signal kod Input level-a.
Ja recimo imam kameru s ugrađenim mikrofonom. Pa kad ju prištekam (USB konektor), na toj listi u Inputu mi se pojavi još jedan uređaj, piše: 0802 Analog Mono. Tek kad sam na to prebacio, proradio mi je mikrofon.
Onda u Skype-u odi u Options i pod Sound Devices, makni kvačicu da ti automatski namješta nivo zvuka, meni je recimo to probleme stvaralo, što bi ja glasnije govorio to bi on više snižavao zvuk, pa kad bi normalno govorio ništa se ne bi čulo.
Ljudi sta je s onim Meego. Jel to ima neke realne sanse da ima veci uspjeh od Ubuntua? Mislim, onaj tko je probao, kako se cini?
Ljudi sta je s onim Meego. Jel to ima neke realne sanse da ima veci uspjeh od Ubuntua? Mislim, onaj tko je probao, kako se cini?
Kaj nije taj MeeGo mobilni operacijski sustav, za smartphone-ove, embedded sustave i sl.? Kolko znam podržava ARM i x86. Možda je bolje pitanje: "Jel to ima neke realne šanse da ima veći uspjeh od Androida?".
@hrvoje
Hvala na savjetima.
Iako mislim da sam sve ovo pokusao ali ujutro pokusam iskopirati tvoje postavke na drugom laptopu pa ako proradi ima da ti platim veliku kavu kad se vratim doma :)
PS. da se 1domagoj1 nebi osjecao zapostavljenim i njemu veliko hvala :)
čuj, mislim da bi moralo radit. napravi na ubuntu 10.10 (koji je po meni najbolji do sad) sve update i skini zadnji skype. ako mic radi u sustavu, morao bi i na skypeu.
Kaj nije taj MeeGo mobilni operacijski sustav, za smartphone-ove, embedded sustave i sl.? Kolko znam podržava ARM i x86. Možda je bolje pitanje: "Jel to ima neke realne šanse da ima veći uspjeh od Androida?".
Imaš različita izdanja MeeGo-a koliko sam skužio, za smartphoneove, netbookove, tablete i tako.
Ufff... a zasto uopce komentiras kad kad se nisi udostojio posjetiti stranicu MeeGo a kamoli instalirati...
Trebam malu pomoć. Mislim se oko izbora distribucije linuxa. Dosad sam pomalo radio na ubuntu-u. Sad tražim neku drugu dobru distribuciju. Prvenstveno za učenje programiranja na linuxu.
Također Fedora...
koje su zapravo razlike između distribucija? osim (više-manje) prilagođenog izgleda, razlika je u paketima koji dolaze predinstalirani i u packet managementu, dakle, razlika je zapravo u packet managamentu kojeg sadrži neka distribucija, jer se sve baziraju na istom kernelu i na sve se mogu instalirati paketi/aplikacije kojih nema predinstaliranih. ako neke aplikacije nema u repozitorijima neke distribucije, može se instalirati iz source koda.
zapravo bi kod odabira linuxa trebalo birati koji package management želite koristiti. u linku koji sam dao ima popis poznatijih distribucija s package managerima koje koriste, te naredbe za osnovne radnje. jako pregledno napravljeno.
Trebam malu pomoć. Mislim se oko izbora distribucije linuxa. Dosad sam pomalo radio na ubuntu-u. Sad tražim neku drugu dobru distribuciju. Prvenstveno za učenje programiranja na linuxu.
Distra prvensteno za ucenje programiranja!? Dok pitas ovakvo pitanje, "programiranje" nije za tebe.
uzmi gentoo i kompajliraj :) odmah se sretneš sa nekim stvarima.
Ili uzmi bilo koju distribuciju i stavi kompajler i neki editor na nju i počni kucati kod.
Slažem se potpuno sa Zoidbergom i Phoenixom.
A glavna razlika distribucija je po mom mišljenju filozofija. Fedora ima najnovije, bleeding edge, Arch ne skriva konfiguraciju ičega, najmanji nivo automatizacije (osim kopiranja paketa i tome slično) kako bi korisnik mogao apsolutno sve iskonfigurirati prema svojoj mjeri (moja topla preporuka, mnogo je lakše konfigurirati sve kroz par konfiguracijskih fajlova nego kroz punu kapu menija), Ubuntu je Linux za ljudska bića (znači jednostavnost i kompatibilnost unutar distre na prvom mjestu), u Gentoou si sustav gradiš i krojiš po svojoj mjeri i sve sam kompajliraš za najoptimiziraniji mogući sustav itd. Svaka distra je izrađena u skladu sa svojom filozofijom.
Pozz ekipi!
Trebam vašu pomoć- naime, uskoro mi stiže jedn laptop (točnije ultraprijenosnik) te sam imao na umu napraviti dual boot Windowsa 7 i neke distribucije Linuxa. Problem je što ne znam što točno trebam raditi (da li je to isto kao kod dula boota sa Windowsima?), kojim redoslijedom trebam instalirati os-eve? I za kraj, koju mi distribuciju preporučujete? Ja sam zapeo za Fedoru, ali se bojim da mi ne bude prekomplicirana pošto sam do sad Linux vidio samo na slikama. Joj, skoro zaboravih-što sa driverima?
Unaprijed hvala!
Pozz ekipi!
Trebam vašu pomoć- naime, uskoro mi stiže jedn laptop (točnije ultraprijenosnik) te sam imao na umu napraviti dual boot Windowsa 7 i neke distribucije Linuxa. Problem je što ne znam što točno trebam raditi (da li je to isto kao kod dula boota sa Windowsima?), kojim redoslijedom trebam instalirati os-eve? I za kraj, koju mi distribuciju preporučujete? Ja sam zapeo za Fedoru, ali se bojim da mi ne bude prekomplicirana pošto sam do sad Linux vidio samo na slikama. Joj, skoro zaboravih-što sa driverima?
Unaprijed hvala!
Najlakše je prvo Windowse staviti, onda tek Linux, tak da ti distra odmah grub konfiguira. Je, isto je kao i kod dual boota s dva Windowsa. Samo, pazi na to da dok particioniraš, najbolje bi bilo staviti /root na particiju što bliže početku diska. Znači npr., 20-30 GB kolko već za Win, pa onda do toga /root particija, pa onda dalje particije za podatke ili kak već želiš složiti.
EDIT: Evo ovo ti je primjer kod mene. Dakle, prva particija, najbliža početku diska je NTFS od 32 GB gdje su mi Windowsi. Sljedeća je 4 GB swap particija (za koju neki kažu da je potrebna, neki da nije s obzirom na količinu današnjeg RAM-a - mene je osobno par puta spasila kod nekih memory leakova i tak - obično je velika za duplo od količine RAM-a, ali velim, opet s obzirom na današnju količinu RAM-a može biti i jednaka količini RAM-a, sve ovisi o tvojoj osobnoj preferenciji). Onda ide /root od 21 GB te na kraju diska jedna Extended particija od 192 GB podjeljena na /home koji je velik 43 GB te NTFS particija od 149 GB. Sljedeći tjedan krećem u restrukturiranje sustava, pa će to malo drugačije izgledati, ali zasad je tak kak je, jer nisam mislio s Ubuntuom unonat stvar, no jbg, unonal sam :D. Ovo je bilo više da isprobam sustav, mislio sam da ću je vratiti na Mandrivu, jbg. :D
A Fedora i driveri?
Instaliraj prvo sedmicu. Napravi particiju za nju (50gb) i data particiju (ovisno o veličini diska). Ostavi 20ak gb za linux (to ostavi kao unused space). Obavezno daj imena particijma i zapiši si veličine da nebi slučajno što pobrkao kod inst linuxa.
Sad instaliraj linux (kud baš fedoru? uzmi neku malo jednostavniju i prilagođeniju početnicima tipa Mint ili Ubuntu). Tijekom instalacije (koja je prilično jednostavna) iskoristi onaj prostor koji je ostao za linux - 4gb za swap a sve ostalo za home/boot particije). GRUB loader će prepoznati BCD loader (sedmicu) i složit će dual boot sam.
Kod paljenja u GRUB loaderu ćeš birati oćeš linux ili sedmicu.
A onu data particiju (di ćeš držat muziku, filmove, dokumente) ćeš moći koristiti iz windowsa i linuxa bez straha da nešto ode u 3 krasne (linuxi čitaju ntfs particije bez problema).
Hvala puno na odgovorima!
Posljednje pitanje- jel se mogu na Linuxima mijenjati teme kao na Windowsima? Kad god vidim neki Linux, svi mi izgledaju... malo staro (aka Win 95). Znam da bi mi to r+trebalo biti najniže na listi prioriteta, ali volim si prilagoditi sučelje.
Posljednje pitanje- jel se mogu na Linuxima mijenjati teme kao na Windowsima? Kad god vidim neki Linux, svi mi izgledaju... malo staro (aka Win 95). Znam da bi mi to r+trebalo biti najniže na listi prioriteta, ali volim si prilagoditi sučelje.
Još sam ti u onom postu dodao EDIT, malo detaljnije objasnio strukturu svog diska.
Što se tiče izgleda, naravno da možeš :D. Da samo teme... :P
Ha?
Ha?
Eh, da, s ovim "Ha?" se moram složiti. :)
Nabrzaka sam prošao kroz November Naughty, dobio par ideja za svoj desk. Dobro jednu :D i to onu za transparentni terminal, oduševilo me. Sad u ponedjeljak krećem s restrukturiranjem cijele distre, uh, jedva čekam, ima da owna :D. Samo se trenutno još ne mogu odlučiti za DE. Gnome sam koristio do sada i super mi je, al sad idem dalje. Ciljam na performanse, stoga me jako privlači LXDE, ali eto gledam tu i Enlightenment, njega nisam nikad koristio, pa sam sad na muci malo. A opet, tu je i openbox.
EDIT: Što se tiče Fedore i drivera, sve uglavnom šljaka, jedino za kaj ja znam, frend mi je imal probleme sa driverima za synaptic (to su one fore a touchpadom, multitouch, pa one fore, zumiranje, scrollanje i ostalo sa dva prsta) i to nije uspio složiti. Dok mu je na Ubuntu-u sve radilo osim scrollanja ili je scrollanje radilo, a zumiranje nije, ne znam sad točno. No, pošto je Fedora praktički testni poligon za Red Hat, to bi se trebalo ispraviti, ali ja sam osobno za to da prvo probaš raditi u nekoj jednostavnijoj distri, kao što je Sum_of_all_fears već rekao, Ubuntu ili Mint.
U Fedori meni osobno ne radi proprietary driver za ATI kartice (uspijem instalirati, iako nije u RPM Fusion repozitoriju), ali ima neki opaki bug zbog kojega je iscrtavanje prozora bolesno sporo.
Medjutim, mnogima je dosta FOSS (free open source software) driver..., a i meni, u principu (dok ne pokrenem WoW pod Wineom :) Eh, taj non-free software... moram izgnati sav pa cu onda postati svetac u crkvi Emacsa...
U Fedori meni osobno ne radi proprietary driver za ATI kartice (uspijem instalirati, iako nije u RPM Fusion repozitoriju), ali ima neki opaki bug zbog kojega je iscrtavanje prozora bolesno sporo.
Medjutim, mnogima je dosta FOSS (free open source software) driver..., a i meni, u principu (dok ne pokrenem WoW pod Wineom :) Eh, taj non-free software... moram izgnati sav pa cu onda postati svetac u crkvi Emacsa...
Vrišti na AMD :)
Nego znaš što je najbolesnije...
S LFS-om dobijem preko 6500 FPS-a glxgears, a s linux mint i proprietary driverima 1500 - 1800... mislim nije da mi previše fali... ali ne kuzim tu razliku, a ista mašina...