11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?

poruka: 174
|
čitano: 23.790
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?".
16 godina
odjavljen
Re: 11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?
Killua kaže...
ma ne mislio sam na otvorenost sustava da ga moze mjenjati po volji, pa opet tako bi lakse bio upoznat s code i takvim stvarima,

a na winsima instalirati neki web sql c++ pa ici iz ciste nule, ona situacija ako odrastes uz oca mehanicara tehnicara  lakse ces shvacati popravke tehnicke naravi  jer ti  poznata okolina neko da te netko stavi na nesto gdje niti neznas kako izgleda niti neobjasni

Otvoreni sustav ti treba jedino ako misliš pisat drivere ili što već za njega (čak niti onda, imaš API).

Programiranje se ne uči tako da nekom daš source od kernela, lupiš ga po leđima i kažeš "eto, programiraj".

Po toj tvojoj logici, trebalo bi uzet lemilicu i prvo napraviti svoj procesor i pripadni ASM za njega. Svašta...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan

Kad će za Linux postojati kvalitetan IDE kao što je Visual Studio, rado ću se okušati i na radu u Linuxu (preciznije Ubuntu). Inače, radi predmeta na faksu i znatiželje, upoznavao sam se s Ubuntu distribucijom par mjeseci. Uglavnom, nije mi sjeo, tj. nisam se osjećao ugodno u radu. Kaj se tiče razvoja aplikacija, meni Linux ne daje nikakvu prednost nad Windowsom. Štoviše, obrnuto je. Ne znam kakvo je točno stanje sa svim programskim jezicima, al pretpostavljam da možeš u oba sustava razvijati u skoro svemu (implementacija .NET-a na linuxu nije potpuna, pa ne znam jel se u Monu na linuxu može raditi sa svim CLI jezicima). Na kraju sam se ostavio Linuxa i vratio u ugodniju i poznatiju okolinu što ne znači da aplikacije koje napišem neće raditi na Linuxu. 

Neki od najaktualnijih jezika današnjice su jednako dostupni na obje platforme, a zbog Visual Studia, razvoj je u nekim jezicima ugodniji i detaljniji kaj se tiče inspekcije i debuggiranja. Mogu spomenut i Atmel AVR Studio kao još jedan primjer izvrsnog IDE-a (nisam vidio da je dostupan za Linux, ako sam u krivu, ne sumnjam da će me netko ispraviti). 

Tako da sam iz profesionalnih razloga usko vezan uz Windows.

Za prosječnog korisnika ne bi znao, al pretpostavljam da se on više snalazi u Windowsu, nego u Linuxu. A i većina tih prosječnih korisnika ima piratizirani Windows OS, pa im je sa cijenovne strane potpuno jednako, a nekakva dubinska customizacija sustava koju pruža Linux im nije ni na kraju pameti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.2.2014 15:40 (zagorec992).

0 0 hvala 0
17 godina
zagorec992 kaže...

Kad će za Linux postojati kvalitetan IDE kao što je Visual Studio, rado ću se okušati i na radu u Linuxu (preciznije Ubuntu).

Koje to točno mogućnosti VS-a koristiš osim text editora, kompajlera i debuggera ? Čisto me zanima. {#}

17 godina
neaktivan

Nije IDE, vec editor, ali brutalno mocan kad znas sto radis - vim.

Sto se IDE-a tice, ikad cuo za Qt Creator? Sto se mene tice jednako dobar kao i VS, dapace, jedino sto VS istice je IntelliSense. Nedovoljan razlog da bih promijenio razvojnu okolinu.

Sto se prosjecnog korisnika tice, ako je tabula rasa prije ce se snaci u nekom DE-u na Linuxu jer su logicniji, ali ako je vec indoktriniran Win-like suceljem, jbg onda.

Jer je ljepse biti lopov nego koristiti legalni i originalni softver. {#} Nikad necu skuziti tu logiku.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
Po toj tvojoj logici, trebalo bi uzet lemilicu i prvo napraviti svoj procesor i pripadni ASM za njega. Svašta...

Pa cuj ili to ili malom Lego kocke{#}

TD collector
16 godina
neaktivan

samo sam na jedni stvar kao dugogodišnji linux korisnik bio ljubomoranna windows, a to je VS

da, ima na linuxu milion stvari koje ga mogu zamijeniti, ali problem je u milion, tamo je sve na jednom mjestu

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...

Generalno rečeno, ext4 su bitno stabilniji datotečni sustavi zbog većih informativnih file system table zapisa pa time i veća sigurnost te detekcija grešaka. Isto tako na praznim blokovima kod cheksuma preskače i time ubrzava checkiranje filesystem-a.

Stabilniji od čega? Što si na NTFS-u svaki drugi dan gubio podatke? Što se tiče obavljanja posla nauči razlikovati implementaciju od specifikacije.

marin_sagovac kaže...

Ono što je veliki plus kod NTFS-a je da možete učitati filesystem iz bilo kojeg sustava, iz linux-a i iz windowsa. No obratno ne možete a u tom slučaju su Vam podaci i osigurani.

Ma nemoj? Znaš li što je IFS driver? Preko toga možeš implementirati bilo koji datotečni sustav koji ti srce poželi.

http://www.ext2fsd.com/

http://www.paragon-software.com/home/extfs-windows/

Eto ti ext na windowsima.

marin_sagovac kaže...

NTFS ne podržava symbolic linking

Netočno:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365006%28v=vs.85%29.aspx

marin_sagovac kaže...
Respect za Server Core, no da li vrti slično kao powershell? Međutim on je jako ograničen i ne podržava telnet, SMTP, TFTP, Wins, Remote assistance, .NET framework 3.0. Opet ne koristi sve. :(

Uh koja drama, sada već debelo pretjeruješ. Prvo ga GUI usporava, pa je onda 2 TB radne memorije premalo, e sada ti nedostaje net framework 3.0 i telnet :D

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff770052%28v=winembedded.60%29.aspx

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22833

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ee441259%28v=ws.10%29.aspx

marin_sagovac kaže...
I nisi našao komandu koja iz Windowsa direktno komunicira sa satom, već moraš preko win32 api-ja?

Samo ring 0 kod ima direktan pristup hardveru. Na linuxu ta komanda komunicira sa odgovarajućim driverom koji potom dohvaća podatke iz BIOS-a. Na windowsima koristiš SetSystemTime i GetSystemTime API funkcije, ili napišeš vlastiti driver.

Ako baš hoćeš komandu ja ću ti je napisati, samo ne vidim kakva je prednost u postojanju takve komande, kada istu stvar radi i mijenjanje sistemskog sata u systrayu.

Zašto bi bilo jednostavno ako može komplicirano jel? {#}

marin_sagovac kaže...
Dependecy Walker ili PE explorer si trebao spomenuti kako pronaći te dependecy-je iz exe datoteka i dependecy datoteka te dll-ova.

Zašto sam trebao? Pitao si me kako funkcioniraju ovisnosti između izvršnih datoteka na windowsima, ja sam ti odgovorio kako funkcioniraju. Windows ti ionako pljune poruku s greškom o importima iz biblioteke koja nedostaje.

Ionako je dužnost developera sve nužne biblioteke upakirati u instalaciju, a ovisnost o nekakvim frameworkovima navesti izričito kao zahtjev, nema nikakve potrebe za dependency walkerom.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
16 godina
neaktivan

usput, na torrentima se XP SP3 (integrated updates) sije i srče k'o šašav. nadam se da to vrle "istraživače" i "statističare" neće previše pogoditi. {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
zagorec992 kaže...

Kad će za Linux postojati kvalitetan IDE kao što je Visual Studio, rado ću se okušati i na radu u Linuxu (preciznije Ubuntu). Inače, radi predmeta na faksu i znatiželje, upoznavao sam se s Ubuntu distribucijom par mjeseci. Uglavnom, nije mi sjeo, tj. nisam se osjećao ugodno u radu. Kaj se tiče razvoja aplikacija, meni Linux ne daje nikakvu prednost nad Windowsom. Štoviše, obrnuto je. Ne znam kakvo je točno stanje sa svim programskim jezicima, al pretpostavljam da možeš u oba sustava razvijati u skoro svemu (implementacija .NET-a na linuxu nije potpuna, pa ne znam jel se u Monu na linuxu može raditi sa svim CLI jezicima). Na kraju sam se ostavio Linuxa i vratio u ugodniju i poznatiju okolinu što ne znači da aplikacije koje napišem neće raditi na Linuxu. 

Neki od najaktualnijih jezika današnjice su jednako dostupni na obje platforme, a zbog Visual Studia, razvoj je u nekim jezicima ugodniji i detaljniji kaj se tiče inspekcije i debuggiranja. Mogu spomenut i Atmel AVR Studio kao još jedan primjer izvrsnog IDE-a (nisam vidio da je dostupan za Linux, ako sam u krivu, ne sumnjam da će me netko ispraviti). 

Tako da sam iz profesionalnih razloga usko vezan uz Windows.

Za prosječnog korisnika ne bi znao, al pretpostavljam da se on više snalazi u Windowsu, nego u Linuxu. A i većina tih prosječnih korisnika ima piratizirani Windows OS, pa im je sa cijenovne strane potpuno jednako, a nekakva dubinska customizacija sustava koju pruža Linux im nije ni na kraju pameti.

Usporedi php,python,ruby i mysql na Linuxu i na Windowsima recimo.A šta se tiče IDE-a dali si ikada probao Eclipse?Jest da ima sindrom firefoxitisa da ga moraš hraniti extensionima,ali mislim da je tu negdje u istoj ligi sa VS.Još jedan ide koji se meni svidio je Anjuta.A i neznam nijedan Linux IDE koji zauzima više resursa i RAM-a od VS.

1domagoj1 kaže...

Nije IDE, vec editor, ali brutalno mocan kad znas sto radis - vim.

Sto se IDE-a tice, ikad cuo za Qt Creator? Sto se mene tice jednako dobar kao i VS, dapace, jedino sto VS istice je IntelliSense. Nedovoljan razlog da bih promijenio razvojnu okolinu.

Sto se prosjecnog korisnika tice, ako je tabula rasa prije ce se snaci u nekom DE-u na Linuxu jer su logicniji, ali ako je vec indoktriniran Win-like suceljem, jbg onda.

Jer je ljepse biti lopov nego koristiti legalni i originalni softver. {#} Nikad necu skuziti tu logiku.

Upravo to,nije FER da se činjenica da se Windowse piratizira koristi kao argument za Windowse.Uostalom i ja sam student pa imam pravo na besplatnu osmicu ali ju ne korstim jer nije licencirana pod GNU GPL ili foss licencom.

Također,obične korisnike možemo podijeliti na one koji 1)imaju iskustva sa Windowsima i 2)one koji su tek sada kupili prvo računalo:

1)Njima možda i je sitan problem preći sa Windowsa na Linux

2)Ovima ću radije dati Linux.MIslim pogledajte ovo sučelje za Linux:

http://images.amazon.com/images/G/01/electronics/detail-page/eee-pc-screen-web.jpg

Želite reći da išta može biti više user friendly od toga npr?Ne,nebih rekao.Vidio sam računalne igre koje su imale kompliciranija sučelja od toga.I opet imate sučelja poput KDE-a,Gnome-a pa čak i(nemojte me ubity) Unity-a koja su vrlo user friendly.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
16 godina
odjavljen

Kućni user ne može igrati FIFU out of the box. Ili zadnji CoD.

Dok se ne krene konkretnije na tom području (hvala Valve), linux kao desktop OS gubi.

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Kućni user ne može igrati FIFU out of the box. Ili zadnji CoD.

Dok se ne krene konkretnije na tom području (hvala Valve), linux kao desktop OS gubi.

Nije kompjuter konzola pa da ga svi koriste za igranje....

16 godina
odjavljen
josipva kaže...

Nije kompjuter konzola pa da ga svi koriste za igranje....

Igranje spada u definiciju kućnog usera.

Čim dovršava nešto za posao u Excelu više nije "obični" kućni user i ne spada u kategoriju kojoj je linux neupotrebljiv jer igara - nema.

16 godina
neaktivan

Osim navedenih, koristim i vizualni dizajner (Win forme, WPF), database editor, performance profiling i još jedan niz razno raznih sitnih mogućnosti koje mi se trenutno ne da pisat jer iskreno da ti velim, ne znam ni njihov službeni naziv. Uskoro krećem i s razvojem za WP8, pa ću koristit i emulator :) (iako za WP8 emulator imam puno prigovora, uglavnom, prisiljen sam napravit nadogradnju hardvera). Nadalje, package manager je izvrstan, vrlo se jednostavno instalira plug-in, dok sam npr. u Eclipsu s tim znao imati dosta problema. Za kraj ću navest IntelliSense koji VS stavlja kilometrima ispred bilo kojeg IDE-a na "tržištu". Računalni resursi mi nikad nisu predstavljali problem kaj se tiče razvojnih alata.

Isprobao sam ih puno koji se tiču Jave, C++ i C#. Inače, Eclipse mi je bio pojam za Javu i proveo sam puno vremena uz njega, no kasnije sam prešao na C#, pa shodno tome i na Visual Studio. Većina korisnika koristi Express verziju, ali i ona je sasvim dovoljna. Jedina perverzija vezana uz Visual Studio je nevjerojatna cijena, npr. za Ultimate verziju + MSDN 13,299.00 $. Studenti imaju više sreće :)

Uglavnom, da kojim slučajem postoji rješenje da se u VS-u programira u Javi, vjerujem da bi i većina Java programera kroz koju godinu prešla na VS. Sad, opet se vraćam na priču o tome kaj je kome "sjelo", ali nakon višemjesečnog rada u VS-u, brzo sam zaboravio sve ostalo. Naravno, za CLI jezike na Linuxu, alternative su MonoDevelop i SharpDevelop s kojima se nisam previše usrećio (stabilnost), no uvijek treba podržati projekt otvorenog koda, pa tko voli...

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
...

Čim dovršava nešto za posao u Excelu više nije "obični" kućni user i ne spada u kategoriju kojoj je linux neupotrebljiv jer igara - nema.

.

16 godina
odjavljen

To sam gore i naveo, hvale vrijedna inicijativa od strane Valvea (i Linusov srednjak se računa!).

Ali nigdje ne vidim CoDove... {#}

Linux ima cijeli set specifičnih namjena, situacija u kojima je nezamjenjiv ali do pravog desktopa, sa udjelom preko 30%... Neće ići samo tako (nažalost).

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

...

Ali nigdje ne vidim CoDove... {#}

...

I srecom da tog smeca nema. Zadnji dobar CoD je bio dvojka. Zadnji odlicni CoD je bio United Offensive (ekspanzija za jedinicu).

Umjesto toga taman sam ti uslikao tatu-matu ratnih pucaljki, Red Orchestru. {#}

13 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...
 Na Linuxu su mnoge aplikacije shared library te uvijek će te biti sigurni da će sve aplikacije raditi dobro jer se library ne mora vezati samo za jednu verziju već za više verzija. Na Windowsima to sve morate dodatno instalirati i ako vam nešto ne radi morate ponovo instalirati drugu verziju i tako stalno. Recimo C++ API verzija 11, verzija 7 itd...

Za nepodržane drivere podržava čak ndiswrapper gdje možete pokretati DLL datoteke iz Linuxa i upogoniti driver koji nije podržan za Linux. Tu Linux kao kernel os i dll nema utjecaja budući da je to odvojen od samog kernel-a (dependecy drivera).

Driveri na Windowsu se mogu zloporabiti za potrebe špijunskog softvera kao i kod set-top-box-ova gdje imaju utičnice za LAN/Wifi te gdje je su developeri razvijali custom OS da pružaju update i možebitno špijuniranje. Nadalje, što sam htio reći da custom OS nije taknut u sam kernel već je dio dodan izvan razine Kernela odnosno kao user system. (Sjetite se zašto je NSA tražila od tvorca linux kernela da ugradi maliciozni kod za potreb špijuniranja i praćenja.)

1.) Oko priče sa dll-ovima, podsjeti me molim te što je to ABI? I koje su prednosti imanja istog i održavanja stabilnosti istog između različitih verzija OS-a?
Barem koja je prednost za nas trudbenike koji živimo od pisanja koda za više platformi.

Imam tute nekakavu aplikaciju rađenu u C++ koja radi na Win2000 i XP, ćeram ju uredno i na Win7. Daj mi jedan primjer kompajlirane i neinterpretirane aplikacije (C ili C++) na Linuxu koju možeš natjerati bez rekompajliranja da radi na OS-ovima toliko različite starosti (skoro 10 godina). Dakle - kopiraj i pokreni.

2.) Daj mi molim te demonstriraj taj ndiswrapper u akciji na ARM-u ili PowerPC-u. Koristim oba. A hoćeš li da ti opisujem u detalje kako se tek rješava problem na starim kernelima za wireless kartice koje se više ne proizvode, a i prošlo je "ogromnih" 6 godina od kada je mašina instalirana na terenu?

3.) Kada bi Linux bio 100% siguran, tada na ovom svijetu ne bi bilo razvaljenih routera i embedanih uređaja koji koriste baš taj OS.

No sudeći po tekstu, kada vam se to i dogodi, tada znate kako si pomoći: "Na linuxu sve drivere i datoteke su otvorenog koda te znate gdje bi moglo doći do greške te tako brže ispraviti nego čekati official driver da vam to ispravi."  I eto, kakav exploit, kakvi bakarači... 

Isto tako kada bi Linux bio 100% siguran, razvoj BSD OS-ova bi odavno stao.

A što se tiče usporedbe arhitektura i džigerica Linuxa i Windowsa, prolistaj malo Tannenbauma ili nekog sličnog autora gdje se usporedno analizira više različitih OS-ova, pa ćeš možda vidjeti koje sve tvrdnje vezane za oba OS-a u tvom tekstu nisu točne, a ima ih bogme...

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 1:12 (Djuro von Prekoplotovich).
12 godina
neaktivan

Što se tiče developmenta za mene su ovakve stvari u kojima radim:

PHP

- NetBeans - odličan, stabilniji od Eclipse-a

- ActiveState KomodoIDE - odličan, Mozillin od XULrunner-a i vrlo moćan

JAVA

- za Swing: NetBeans

ANDROID:

- Eclipse + Android SDK - rade ok!

FREEPASCAL:

- Lazarus: - cross platform odličan!

C++:

- Qt Creator - odlično, ali zbog shared library i licence sam odustao daljnje naprednije učenje, ima stari XML DOM način rada sa XML-om pa je malo zastario, odustao zbog licence i dynamic library

- CodeLite - dobar za nešto brzo i maje razvijati ali nije stabilan

- CodeBlocks - odličan, radio sa C++ / wxworks

Od ostalih alata:

- mysql workbench, sqllite, IBM DB2, Meld, pgAdmin, TortoiseHg, Mercurial-hg

Za Windows bi razvijao pod Netbeans odnosno pod PHPStorm no ne bih u VisualStudio ako postoji specijaliziran tip IDE-a za PHP budući da za PHP radi najbolje na linux platformi.

Za C++ potražio bi nekav cross compiler API za visual studio kao plugin jer vjerujem da tu ima bolje riješenje nego kao slučaj na linux-u gdje moraš sve ručno podešavati za c++ i wxworks na CodeBlocks IDE-u.

Od ostalih ne-IDE-a tu su: vim, nano, cat, konzolne aplikacije u interaktivnom modu i konfiguracija config file-ova i LAMP.

Vrijeme executanja skripti i brzina izvođenja operaija za navedeno na linuxu sam dobio brže nego na win.

Prelazak na win da razvijam i nastavljam razvoj pod PHP-om mi nema smisla jer PHP nije odavno zamišljen za win jer moram ručno podešavati i nikada ne radi sve kako treba od floating point-a do neke greške u kodu i nedostatak return funkcije koji radi normalno pod linux platformom.

Osim što mogu više memorije iskoristiti i što mi je samo sučelje preglednije i brže ja zadovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 3:14 (marin_sagovac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Stabilniji od čega? Što si na NTFS-u svaki drugi dan gubio podatke? Što se tiče obavljanja posla nauči razlikovati implementaciju od specifikacije.

Imao sam slučaj da se NTFS particija nije htjela spasiti sa chkdsk iz restarta, pa onda krepa particija pa sam sa active partition recovery-jem morao spašavati, pa nagli nestanak struje doslovno uništi par datoteka jer nema pravi journaling a tome sam pričao. Nije mi to prvi put da sam išao spašavati NTFS, nažalost dosta je bilo situacija kada sam morao pod linuxom prebacivati na eksterne diskove, pa onda zapis starih windowsa 7, brisanje datoteka i prepisivanje starih datoteka a da za to on mene nije pitao, pa onda sa file scavengerom ili active undelete itd... ext4, xfs mi nikad već godinima nisu pravili probleme, a uskoro imam u planu eksterne diskove prebaciti sve na ext4 ili xfs jer tražim brzinu prebacivanja. Za ostalo sitne stvari i prebacivanja tu su usb stickovi sa fat32 ili ntfs. Microsoft je trebao izdati novi filesystem i nažaost od onda ništa nije poduzeo po tom pitanju.

rustweaver kaže...

Ma nemoj? Znaš li što je IFS driver? Preko toga možeš implementirati bilo koji datotečni sustav koji ti srce poželi.

Dao si mi nešto što je dosta nepouzdano a nisi čitao sve. Gdje su tu reference da su ti oni pouzdani?

The driver may crash your system and ruin your data unexpectedly,
since there might be software conflicts and I could only test it
on some of the popular platforms. You should use it with care and
use it at your own risk!

Koliko vidim to i ne radi kako treba: Stackexchange ext2fsd

Gledaj, za to postoji live cd, hiren boot a ne mogu vjerovati na par developera koji razvijaju ovo jer nemaju niti baš neku reputaciju.

Ako je ext4 enkriptiran onda ti to neće uopće raditi, no problem je ako su diskovi ext4 u RAID-u ta aplikacija nažalost neće raditi. Zato je bolje nativno direktno u linuxu upogoniti.

Osim toga imaš i ext2read koji je besplatan i možeš prekopirati datoteke: Stackexchange ext4 access from windows

No, ako imaš live cd onda potrebe za tim programima nemaš jer je relativno lako prekopirati datoteke i puno brže na ntfs nego s tim programima.

Dolje na symbolic linking vidim da ljudi imaju dosta problema i spominju više to kao mapiranje jer moraju vezati na drive letter nego symbolic linking.

Ono što bih postavio jest ovo i što radi normalno: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc753194.aspx

rustweaver kaže...

Netočno:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365006%28v=vs.85%29.aspx

rustweaver kaže...
Uh koja drama, sada već debelo pretjeruješ. Prvo ga GUI usporava, pa je onda 2 TB radne memorije premalo, e sada ti nedostaje net framework 3.0 i telnet :D

Respect!

rustweaver kaže...
Na linuxu ta komanda komunicira sa odgovarajućim driverom koji potom dohvaća podatke iz BIOS-a. Na windowsima koristiš SetSystemTime i GetSystemTime API funkcije, ili napišeš vlastiti driver.

Ista stvar je i na linuxu da jednostavnije ne može biti kada želiš uskladiti hardverski sat sa lokalnim vremenom:

hwclock --systohc --localtime

rustweaver kaže...

Zašto sam trebao? Pitao si me kako funkcioniraju ovisnosti između izvršnih datoteka na windowsima, ja sam ti odgovorio kako funkcioniraju.

Recimo da ideš nešto instalirati a ja želim znati koji točno dll koristi koji je shared/dynamic i želim znati koje točno file-ove vuče. Imao sam slučajeva kad jedan te isti .dll nije radio tj. nije podigao exe iako su iste veličine .dll fajlova bila, vjerojatno su bile različite verzije. Nažalost morao sam ručno pronaći dll i manualno prekopirati te sa dependecy walkerom naći točno koji file fali.

Ako želim otvoriti add/remove programs za svaku aplikaciju kao što je na synapticu pod linuxom riješeno, zašto nije otvorena mogućnost korisnicima da se jasno vide koji se shared library koristi, što koristi zajedničko, koji dll, .ini itd..

To bi kao opcija u add/remove bilo jako dobro.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 4:24 (marin_sagovac).
15 godina
neaktivan

Afaik Linux je hibridni microkernel/monlitni kernel a Windowsi su skoro skroz monolitni.

Nego,postoje glasine da na mandrivi/magei-i Eclipse 5% brže kompajlira.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
marin_sagovac kaže...
rustweaver kaže...

Zašto sam trebao? Pitao si me kako funkcioniraju ovisnosti između izvršnih datoteka na windowsima, ja sam ti odgovorio kako funkcioniraju.

Recimo da ideš nešto instalirati a ja želim znati koji točno dll koristi koji je shared/dynamic i želim znati koje točno file-ove vuče. Imao sam slučajeva kad jedan te isti .dll nije radio tj. nije podigao exe iako su iste veličine .dll fajlova bila, vjerojatno su bile različite verzije. Nažalost morao sam ručno pronaći dll i manualno prekopirati te sa dependecy walkerom naći točno koji file fali.

Ako želim otvoriti add/remove programs za svaku aplikaciju kao što je na synapticu pod linuxom riješeno, zašto nije otvorena mogućnost korisnicima da se jasno vide koji se shared library koristi, što koristi zajedničko, koji dll, .ini itd..

To bi kao opcija u add/remove bilo jako dobro.

Ovaj rant oko dll-ova mi nije ni najmanje jasan.

U svojih skoro 15 godina windows karijere ako sam morao ručno kopirati i zamijeniti 2 dll-a. I to vjerojatno zbog šlampavog installa koji nije imao te dll-ove sa sobom ili ih je tražio na krivom mjestu. Pošto sam programer, ja uvijek pazim (kao i valjda 90% istalih, što amatera, što ljudi koji zarađuju na tome) da u setup stavim sve potrebno ili u readme napišem da ti treba neki runtime. I tu je .Net super - samo skini traženi framework (ako već nije došao sa windowsima) i deri. Bez komplikacija, bez mudrovanja.

.ini fajlovi su praktički izumrli, sve se sprema u registry ili u xml sa aplikacijom (tako i ja radim). Kad nešto spremiš u registry, zna se da je tamo i tko može do toga (na stranu što se neki prave pametni i pišu po HKLMu umjesto u HKCU ali dobro).

Win7 je jedan vrhunski OS i linux ga šiša jedino kao server (web, mail, ftp, sql...) i u ostalim područjima gdje je potrebna fina kontrola. Za kućnog usera, koji igra igre, drlja po faceu i yt-u te gleda filmove, Ubuntu/Mint/neki drugi još nije direktna alternativa.

Nitko sretniji od mene kad bi kućni useri bili na linuxu ali to je što je.

[edit] - jedan primjer. Radim na aplikaciji za upravljanje dokumentima - digitalna arhiva, ajmo reć. Na .Netu - importaj WIA.Interop.dll i radi što te volja sa skenerom. Na linuxu... TWAIN, SANE, aljkava podrška za MSSQL koja mora biti tamo, poluupotrebljivi Mono, ratovanje sa Sambom (jer dokumenti idu na shareani disk)... You name it. Počeo, odustao od desktop aplikacije. Trenutno se radi prototip koji zaobilazi cijelu šaradu sa "što ako klijent vrti prestari OS?" i idem na web verziju. Eww.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 12:02 (Sum_of_all_fears).
12 godina
neaktivan

Kad smo kod scan-a, imaš sučelje za web i eksportira ti sliku pa onda radiš s njim što god hoćeš dalje... WebScan

A skripta je tako jednostavna da ne može biti + tutorial.

Mono za linux je oduvijek bio katastrofalan, ali za nekakav mali GUI je sasvim dovoljan. Nešto ozbiljnije na linuxu pod C# zaboravi. Isto kao kad radiš u VisualStudio za PHP.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 12:23 (marin_sagovac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Djuro von Prekoplotovich kaže...

1.) Oko priče sa dll-ovima, podsjeti me molim te što je to ABI? I koje su prednosti imanja istog i održavanja stabilnosti istog između različitih verzija OS-a?
Barem koja je prednost za nas trudbenike koji živimo od pisanja koda za više platformi.

Imam tute nekakavu aplikaciju rađenu u C++ koja radi na Win2000 i XP, ćeram ju uredno i na Win7. Daj mi jedan primjer kompajlirane i neinterpretirane aplikacije (C ili C++) na Linuxu koju možeš natjerati bez rekompajliranja da radi na OS-ovima toliko različite starosti (skoro 10 godina). Dakle - kopiraj i pokreni.

2.) Daj mi molim te demonstriraj taj ndiswrapper u akciji na ARM-u ili PowerPC-u. Koristim oba. A hoćeš li da ti opisujem u detalje kako se tek rješava problem na starim kernelima za wireless kartice koje se više ne proizvode, a i prošlo je "ogromnih" 6 godina od kada je mašina instalirana na terenu?

3.) Kada bi Linux bio 100% siguran, tada na ovom svijetu ne bi bilo razvaljenih routera i embedanih uređaja koji koriste baš taj OS.

No sudeći po tekstu, kada vam se to i dogodi, tada znate kako si pomoći: "Na linuxu sve drivere i datoteke su otvorenog koda te znate gdje bi moglo doći do greške te tako brže ispraviti nego čekati official driver da vam to ispravi."  I eto, kakav exploit, kakvi bakarači... 

Isto tako kada bi Linux bio 100% siguran, razvoj BSD OS-ova bi odavno stao.

A što se tiče usporedbe arhitektura i džigerica Linuxa i Windowsa, prolistaj malo Tannenbauma ili nekog sličnog autora gdje se usporedno analizira više različitih OS-ova, pa ćeš možda vidjeti koje sve tvrdnje vezane za oba OS-a u tvom tekstu nisu točne, a ima ih bogme...

1.) Slažem se. Razvoj oliti development, ilti unapređivanje biblioteka, programa i štajaznam je nadasve loše. Najbolje bi bilo da sve što je napisano 1999 tako i ostane da to koristimo/pokrećemo do 2100-te. Sa sigurnosnog askpekta je to još bolje. Barem znaš sljedećih 101 godinu gdje su ti rupe, ali ne izdaješ patch. Jer eto, ljudima se ne da učiti, razvijati i tako to. 

Moram reći genijalno razmišljanje.

2.) Ndisswrapper je smeće. To svatko normalan ne koristi jer zna da je smeće.

3.) Ništa nije 100% sigurno, to znaju i ptice na grani. Isto tako i ptice na grani znaju da su neke stvari sigurnije od drugih. Ne po postocima korištenja, pa skladu i s time i broju napadača/kriminalaca, nazovi ih kako god hoćeš, nego po arhitekturi, privilegijama i svim tim dosadnim stvarima koje dolaze sa operativnim sustavima.

Samomrzeći hrvat
11 godina
marin_sagovac kaže...

Kad smo kod scan-a, imaš sučelje za web i eksportira ti sliku pa onda radiš s njim što god hoćeš dalje... WebScan

A skripta je tako jednostavna da ne može biti + tutorial.

Mono za linux je oduvijek bio katastrofalan, ali za nekakav mali GUI je sasvim dovoljan. Nešto ozbiljnije na linuxu pod C# zaboravi. Isto kao kad radiš u VisualStudio za PHP.

Mono je prokletinja koju su uvalili mikrosoftovci linux-u, i oni koji bi htjeli da je linux windows. Pametni linux korisnici bježe od tog smeća kao vrag od tamijana. 

Osobno ako vidim da za neki paket/aplikaciju treba neki mono dependency, ne istaliram ni pod razno.

C# i .Net development pod linuxom. Koja glupost.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 12:32 (Entry Point).
12 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

2.) Ndisswrapper je smeće. To svatko normalan ne koristi jer zna da je smeće.

Ndiswrapper, ftw. Pa, 2007. godine kad sam imao novi laptop nije radio wlan jer nije imao drivere za wlan u kernelu. Ndiswrapper i download dll drivera za win je pomoglo upogoniti wlan. No to je bilo jako kratko mislim da niti mjesec dana nisam koristio dok nisam dobio kernel update. E onda ti reci da je smeće kad zaista trebaš vezati strare drivere koje nisu podržane od kernela! Drugo, ponekad se i za Cisco koristi ako nisi znao. Slažem se da je sada nepotreban, ali meni je davno bio potreban.

12 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

1.) Slažem se. Razvoj oliti development, ilti unapređivanje biblioteka, programa i štajaznam je nadasve loše. Najbolje bi bilo da sve što je napisano 1999 tako i ostane da to koristimo/pokrećemo do 2100-te. Sa sigurnosnog askpekta je to još bolje. Barem znaš sljedećih 101 godinu gdje su ti rupe, ali ne izdaješ patch. Jer eto, ljudima se ne da učiti, razvijati i tako to. 

Moram reći genijalno razmišljanje.

Qt radi na svakoj platformi, samo kopiraš .dll library u isti folder i uredno radi čak i na win98.

Ako ideš c++ wxworks isto će ti raditi ako staviš static library i prekopiraš dll library za poretanje wxworksa ili konzolne aplikacije.

Za konzolne aplikacije u pravilo radi bez problema.

Xp, Win2000, Win7 su ti NT family tako da je normalno da će ti raditi, ali recimo na win98 koju danas nitko ne koristi ti neće raditi ako nisi "kompajlirao za other than NT family" i ako si po mogućnosti kompajlirao statično. Ako je shared onda ti se veže za sistem, a ja osobno ne volim vezati shared jer onda mora pozvati sistem a ne ovako nativno da radi kao samostalna aplikacija.

Primjer ti je corel-ov after shot pro gdje su kupili licencu od Qt static library, što znači da koristi dll-ove od Qt-a u istom folderu te garantira da će raditi. Čak će raditi ako je neka drastična promjena u sistemu jer veže lokalno dll-ove od static library-ja. Jedino što će vezati je win32api.

A ove aplikacije koje si spomenuo nisi objasnio kako vuče library-je i za koju ti platformu radi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 14:08 (marin_sagovac).
17 godina
neaktivan
zagorec992 kaže...

Osim navedenih, koristim i vizualni dizajner (Win forme, WPF)
Uskoro krećem i s razvojem za WP8, pa ću koristit i emulator :) ...
no kasnije sam prešao na C#, pa shodno tome i na Visual Studio.
alternative su MonoDevelop i SharpDevelop s kojima se nisam previše usrećio (stabilnost)...

Klasican vendor lock-in.

Tu se nema vise o cemu posebno raspravljati.

13 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Afaik Linux je hibridni microkernel/monlitni kernel a Windowsi su skoro skroz monolitni.

Dakle, po tome se Tannenbaum nije ono nekoć davno preko mejling liste dopisivao sa Torvaldsom, nego sa Gatesom?

A onaj čiča David Cutler zapravo nije onda napravio to što je mislio, nego nešto drugo?

Faking paralelni svemir.

I da, nemoj niti slučajno zaguglati pojam "Interix".

16 godina
neaktivan

Zaboravio sam citirati. Uglavnom referiram se na Domagojev komentar o klasičnom vendor lock-inu.
Ne bi se složio budući da određene projekte radim u C++, naravno u VS-u. Razvojni alati koje sam do sad koristio uključuju: Eclipse, CodeBlocks, CodeLite, Mono/SharpDevelop, IntelliJ, NetBeans, Komodo, Dev-C++, tehnički je i QBASIC IDE, a text editore neću ni spominjati. Dakle, nakon svih isprobanih (vjerojatno je i više, al se nemrem sjetit svega), za mene je VS Mt.Everest naspram nizine koju tvore ostali alati. Neće se svi složiti, nekima nije sjeo, neki nikad u njemu nisu ni radili, ali moje se mišljenje neće promijeniti u trenutnom stanju stvari. 

Uglavnom, da se približimo temi, vidio sam u nekim prijašnjim porukama priče o rušenju Win-a i famoznom BSOD-u. Sustav mi se nije srušio od kad imam instaliranu sedmicu, a BSOD nisam vidio godinama, možda čak u prošlom desetljeću. Bit ću objektivan, pa ću napomenut ni da mi se Ubuntu niti jednom nije srušio, ali sam doživio neke čudne distorzije teksta na ekranu, pa je sigurno i to utjecalo na moj doživljaj Linuxa. Planiram mu ove godine dat još jednu priliku i ponovno ga isprobat na par mjeseci, ali više kao sustav za igranje i prčkanje (gdje igranje nema veze s video igrama), a za ozbiljni i profesionalni razvoj ću i dalje koristit Win 7/8 i MS-ove alate.

Inače nisam sklon ratovima koji je OS bolji jer to nema smisla. Windows ima prednosti i nedostatke, isto kao i Linux. Pa podržavatelj jedne ili druge platforme bi trebao biti sretan jer konkurencija je nešto najbolje kaj se može dogoditi u proizvodnji kvalitetnog softvera. I to ozbiljna konkurencija. Win pere Linux isključivo na PC-u, ostalim platformama pretežno vlada Linux. Mislite da u Microsoftu ne shvaćaju Linux ozbiljno? Ili da Linux zajednica ne shvaća ozbiljno Microsoft koji ima oko 100k zaposlenih i također ogromnu zajednicu, a između ostalog i "shitload of money" (npr. vidi se da je VS komercijalni softver i da iza njegovog razvoja stoje milijuni $)? Iz toga mogu proizaći samo dobre stvari. Ljudi trebaju biti veseli zbog toga, a ne se prepucavati klasičnim trollanjem i "fanboyismom". Kada sam god isprobavao nešto, uvijek sam dao priliku, ponekad i više njih. Ako će se pokazat boljim, rado ću, na svoju korist, to i koristiti.

Pozdrav.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 16:49 (zagorec992).
13 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Vidiš, postoje tehnike koje omogućuju dugoročnu kompatibilnost i bez ostavljanja rupa. Jer da nije bilo tako, Windoze bi dan danas imale isti krš i lom na stackom koji su imali prije nego što su zatvorili dio rupetina sa XP SP2. Nakon toga su pocrkale aplikacije gdje su programeri išli putem "mi znamo bolje kako se radi pos'o, sa'š ti vidit'!".

Još su podosta krpali nakon toga, ali ABI i dalje ostaje. Mijenjaju se i library-i, ali ja i dalje ne moram rekompajlirati aplikaciju rađenu za Win2000.

Ako ne radiš kung-fu kod, problemi uglavnom ne postoje sve dok se ne rade velike promjene tipa prelazak x86->x64. Tu pak nastaje krš s aritmetikom pointera, ali to je neka druga priča, kao i ona zašto povremeno spominjem sve po spisku onome tko je odlučio NE implementirati nešto kao stdint.h (koji postoji na svakom normalnom kompajleru na Unixoidima) u MS VC++.

Linux također može imati "dll hell", dovoljan je šlampavi programer koji ne vodi računa što je instalirano na mašini i koja verzija libc-a se koristi. Pa onda imaš onu situaciju "sve radi, ali zapravo ne radi, pa se onda aplikacija odjednom raspadne".

No, kako vrijeme bude išlo dalje i kako se budu gurale GUI distre i Linuxaši će doći u situaciju da će morati raditi slične zakrpe radi podržavanja binarija tamo nekakvih arhaičnih aplikacija. Jer jebi ga, ja kao solo programer koji radi male projekte mogu imati taj luksuz dijeljenja source koda okolo, pa si mijenjaj i kompajliraj ako ti nešto ne radi, dok firme ili veći timovi to ne rade.

Kapitalizam, pare na sunce i te priče...

GPL forsira objavljivanje izmjena, no ako radim samo aplikaciju i nikakve izmjene na kernelu ili pratećem softveru OS-a, tada uredno mogu distribuirati blobove.

To je ono što čeka Linux (ABi kompatibilnost) ako se želi širiti, jer već su morali odustati od "čru" filozofije time što popularne distre imaju repozitorije i source se ne kompajlira na mašinama, nego aplikacija stiže preko žice.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice