Sam svoj mail majstor

poruka: 5
|
čitano: 1.617
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Sam svoj mail majstor

Potaknut vijestima o spijuniranju od strane americke vlade poceo sam razmisljati o prelasku sa beslatnih servisa kao outlook gmail i yahoo na nase domace ponude, pa me zanima kako stvari stoje ovdje tj. kad bih uzeo vlastitu domenu i uzeo hosting dali smatrate da je privatnost veca ili manja, dali hosting firme imaju pristup vasem mailu i da li je bilo slucajeva zloupotrebe od zaposlenika? Sto se tice ISP da li oni mogu  "gledati" moje mailove posto sav promet ide preko njih i kakva je tu situacija? Takoder vidio sam da neki isp ovi nude web prostor i to besplatno ako se kod njih uzme paket pa me zanima da li to mogu iskoristit umjeto hostinga i podesiti sa domenom?

Hvala ekipa na pomoci

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Re: Sam svoj mail majstor
RazorNapster kaže...

Potaknut vijestima o spijuniranju od strane americke vlade poceo sam razmisljati o prelasku sa beslatnih servisa kao outlook gmail i yahoo na nase domace ponude, pa me zanima kako stvari stoje ovdje tj. kad bih uzeo vlastitu domenu i uzeo hosting dali smatrate da je privatnost veca ili manja, dali hosting firme imaju pristup vasem mailu i da li je bilo slucajeva zloupotrebe od zaposlenika? Sto se tice ISP da li oni mogu  "gledati" moje mailove posto sav promet ide preko njih i kakva je tu situacija? Takoder vidio sam da neki isp ovi nude web prostor i to besplatno ako se kod njih uzme paket pa me zanima da li to mogu iskoristit umjeto hostinga i podesiti sa domenom?

Hvala ekipa na pomoci

Kao prvo tvoj isp biljezi ipove web adresa, kad si je posjetio i te gluposti (mislim da drze te informacije 3 mjeseca nisam siguran). Kao drugo ako gledas opcenito spijuniranja oni mogu gledati sve jer i ta hosting kompanija mora unajmiti net od nekog isp-a, a taj isp uvijek surađuje sa policijom. Normalno da ti mogu viditi sve što imaš na mailu odnosno hostingu. Koliko znam nije bilo slučajeva. Što se tiće prostora koji nudi isp to su gluposti od 20Mb total i tu se nemože (koliko znam) podesiti ništa nego samo napraviti html stranica. Stvarno neznam kako zaštititi mail od špijuniranja.

www.mmo-balkan.com/forum
15 godina

1) Prvo pročitaj ovu temu.

2) U vezi slanja maila i špijuniranja. Ako mail server podržava TLS/SSL i ispravno si podesio mail postavke, tada je komunikacija između tvog kompa i mail servera šifrirana, pa ISP ne može čitat tvoje mailove. ISP vidi da nešto putuje, ali ne može pročitat što. No, to je najmanji problem. {#}
Kada tvoja e-poruka stigne do mail servera, mail server ju šalje prema odredištu(drugom mail serveru). A ta komunikacija je najčešće nešifrirana. Kada tvoja e-poruka putuje između mail servera, može ju se presresti. Rijetko kad hosting firma navede da podržava server-server šifriranu komunikaciju. Moraš ih baš pitati.

3) Čak i kad hosting firma navede da podržava šifriranu komunikaciju, opet ne znači da je dobra. Mali broj hosting firmi podržava Perfect Forward Secrecy zaštitu za koju se smatra da će jedno duže vrijeme odoljevati obavještajnim službama. Jedna zanimljivost. Google ju podržava već od 2011.! No, budući da su američka firma, moraju am. agencijama omogućiti pristup. 

4) To što je hrvatski hosting provider, ne znači da ima hosting u RH. Dosta njih su resselleri.

5) Ako namjeravaš koristiti webmail, raspitaj se koji webmail nudi hosting firma. Većinom koriste besplatne programe (npr. Horde, SquirrelMail). To su dobri programi, ali treba provjerit dali ih redovito updejtaju.

6) Tvoje e-poruke su u mail serveru pohranjene u nešifriranom obliku. Ukoliko administrator želi, može ih čitat.

7) Kod nekih hosting firmi je moguće povećati prostor za mail na "štetu" web hostinga. Opet, trebaš provjeriti kod kojih.

Kao što vidiš, morat se raspitati. {#}

8) Nudi li hrv. hosting nudi veću privatnost, teško je reći. Samo ako je mail server u RH, te ako i ljudi s kojima komuniciraš koriste hrvatski hosting. Veća je privatnost u smislu da nisi direktno pod povećalom velikog američkog brata, jer tvoju mailovi ne putuju internacionalnim kanalima. Isto kao što je nekog lakše pratit kad vozi autocestom, nego kad vozi lokalnim cestama. No, onda si pod povećalom velikog hrvatskog ili EU brata. {#}

Najbolje rješenje je koristiti end-to-end enkripciju kod koje se sadržaj e-poruke šifrira. Kad bi i netko presreo tvoje e-poruke, vidio bi samo jednu veliku žvrljotinu znakova. Svaka enkripcija se s vremenom može probiti, ali je za to potrebno VRLO MNOGO računalnih resursa. A takvu opremu imaju rijetke države. RH čisto sumnjam.

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.8.2013 0:00 (D1001).
12 godina
neaktivan
Sam svoj mail majstor

Decki hvala na pomoci, samo jos da vas pitam kakve su opcije s onim web prosotorom sto ISP daju, dal se on moze koristiti za mail i stvaiti svoju domenu na to.

0 0 hvala 0
15 godina

Ne. Ne možeš koristiti svoju domenu kad je u pitanju besplatni hosting kod ISP-a. Kad bi se i moglo, ne isplati se. HT daje samo 5MB za Dial-up, odnosno 25MB za maxadsl korisnike. Ukoliko se nešto u međuvremenu promijenilo, slobodno nek me netko ispravi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice