Njuskalo prevara

poruka: 795
|
čitano: 655.825
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: Njuskalo prevara
UncleJimbo kaže...
zelenapaprika kaže... 

Koje je nemoguće krivotvoriti, kao što praksa pokazuje.

Ajmo biti iskreni, onaj tko je u stanju krivotvoriti osobne iskaznice EU zemalja sigurno ima domišljatiji način dobivanja podataka iz "sustava".

Onaj tko se bavi takvim kriminalnim aktivnostima, zna kako će to izvesti. Svejedno mu / im ne treba olakšavati posao.

9 godina
Njuskalo prevara

Prijaviti, kome?

Niti jedan zakon, niti jedna odluka, niti jedna regulativa, niti tijelo zaduzeno za istu, ne znace nista, naprotiv, postaju besmisleni ukoliko rigorozno ne provode svoj posao, i jos rigoroznije kaznjavaju apsolutno sve, bez ikakvih iznimki.

Nigdje na svijetu ne postoji sistem koji je pravedan i neutralan, koji jednako stiti i kupca i prodavaca od bilo kakvih malverzacija. Pitanje je dali bi uopce bilo moguce i stvoriti takav sustav.

Jedini "sigurni" oblik kupovine je kada robu drzis u svojim rukama, a novce u svom djepu. Minuta, 10, sat, 5 sati - nebitno. Pogledaj. Probaj (ako se moze). Raspitaj. Odluci. Plati i nosi.

Svi ostali oblici trgovanja na nevidjeno su rizik. Na ovaj ili onaj nacin, svejedno dali govorimo o on-line kupovini od trgovine, pojedinca, novo, rabljeno..... isto je sve.

I svaki taj sistem prezentiran kao "zastita kupca", bilo da se radi o nekom obliku "buyer protectiona", "pay protectiona", kako god to netko naziva je ustvari samo pruzanje laznog osjecaja sigurnosti, da bi se transakcije lakse odvijale, da kupac ima taj placebo efekat kako je on, njegov novac i njegova kupnja zasticena nekim svemocnim zakonon, nekom regulativom, ili u krajnjoj liniji nekom "politikom" platforme koja sluzi kao posrednik.

U praksi, jedini tko od toga profitira je sama platforma. I dok ce rado uzeti svoj postotak te transakcije za "zastitu kupca i prodavaca", u praksi ce vrlo malo toga napraviti ukoliko do spora dodje, jer realno, a sto moze napraviti?

Evo pisao sam u drugoj temi problematiku s ali expressom.

Placeno, prodavac tvrdi poslano, ja paket dobio nisam. Paket je imao tracking broj, ta posiljka je po podatcima i sistemu isporucena odavno u sasvim drugom gradu, na sasvim drugoj adresi, sasvim drugom primatelju. Danas je istekao "rok" za isporuku, i naravno automatizmom, aliexpress u moje ime potvrdjuje da sam ja paket primio, iako vec danima ima otvoren dispute, ima svaki moguci dokaz koji pokazuje da taj paket nikad nije poslao taj posiljatelj, da ga nikad nije poslao na moje podatke, i da ga ja nikad nisam preuzeo.

Oni jos vijecaju, sto se tu desilo, sugeriraju neko strpljenje dok "posiljka ne stigne na moju adresu", pozivaju se na tracking broj kao ultimativni dokaz da je seller svoje obavio, i apsolutno ignoriraju cinjenicu da to nije moj paket. I da je paket s tim tracking brojem vec isporucen. Ne meni. I da je stvar sumnjiva do bola, posebice sto seller ignorira svaki pokusaj komunikacije.

Ne, to njima nije dovoljno da zakljuce slucaj, proglase nekim scamom, i refundiraju novce. Dakle, sviranje kurcu, svi buyer protectioni, sve sto oni jamce prije klikanja (i placanja) da su moji novci sigurniji nego u fort knoxu, u praksi...... to ne da bas i nije tako, nego to apsolutno nije tako.

Ok, oni vjerovatno imaju neku svoju internu logiku i redosljed, mozda mora proci xy dana, mozda mora ovo ili ono, ali to je dobar primjer onog o cemu govorim, da je ta zastita iluzija, jer cak i kad dokazes nesto, opet ti kao kupac nisi strana kojoj se vjeruje, niti je taj dokaz dovoljan za postupanje po "kratkom postupku", vec opet oni na neki nacin drze stranu tom selleru, daju mu neku priliku da "popravi" stvar, jer logicno, od njega uzimaju proviziju. Dakle, koga stite?

I ok, nije stvar u 30e, jebiga, prebolit cu, no, prijaviti? Kome? Kome njih prijaviti?

Kome prijaviti lika koji preko njuskala, uz sve moguce garancije i "protecte" jednostavno ne preuzme paket, vrati ga nazad, prijavi da nesto nije bilo u redu (iako je sve u redu).... tko ce tu prijavu zaprimiti, tko ce zasukati rukave i to rijesiti u 2 dana? Kakva kazna ce biti za toga tko je pokusao na bilo koji nacin nekoga prevariti ili ostetiti, za bilo koji iznos?

A sve da drzava i uvede drakonske kazne u vidu odsjecanja ruke, i po starom partizanskom nacelu "koga se uhvati da pljacka, ili za koga se posumnja da je pljackao - bit ce streljan"..... tko ce se baviti dokazivanjima? Tko ce normalan ista kupovati i ista prodavati pod tim uvjetima.

E zato se prodaje iluzija zastite kupca i prodavaca, zato se prodaje iluzija da u drzavi postoji neki "veliki brat" koji je nadlezan, i koji ce slijepo posteno rjesavati, nemilosrdno, svaku povredu prava, bilo kupca, bilo prodavaca.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
2 2 hvala 0
4 godine
zelenapaprika kaže...
Vidim, tjedan ti je započeo staloženo i mirno, uz puno racionalnog promišljanja.Za online kredite nisi čuo? Danas svaka budala traži da mu pošalješ sliku osobne. Taman posla.

No, i dalje čekam tvoju poruku kojom ćeš nas ovdje obavijestiti da si dao podatke iz osobne ili putovnice nepoznatoj osobi na Njuškalu.

"Vidiš" ti da si napisao tu puno gluposti, pa se pokušavaš izvaditi iz gliba napadajući mene osobno.

Nemaš pojma o kreditima, niti kako se oni mogu dobiti.

合気道家 - Yondan -- tko pita ne skita, ali je često izložen podsmijehu.
5 godina
Zaporožac kaže...
zelenapaprika kaže...
Vidim, tjedan ti je započeo staloženo i mirno, uz puno racionalnog promišljanja.Za online kredite nisi čuo? Danas svaka budala traži da mu pošalješ sliku osobne. Taman posla.

No, i dalje čekam tvoju poruku kojom ćeš nas ovdje obavijestiti da si dao podatke iz osobne ili putovnice nepoznatoj osobi na Njuškalu.

"Vidiš" ti da si napisao tu puno gluposti, pa se pokušavaš izvaditi iz gliba napadajući mene osobno.

Nemaš pojma o kreditima, niti kako se oni mogu dobiti.

Samo ti živi u svojem balonu neznanja. I pročitaj malo poruke drugih o video pozivima i pokazivanju osobne iskaznice nepoznatim osobama (kolosalna glupost, ali ti se ne daš). Kao i preporuke MUP-a, CERT-a i ostalih kako prepoznati i izbjeći prevare. Ili jednostavno nastavi živjeti u svojem malom balončiću samoljublja i neznanja.

13 godina
Na ovom njuškalu nemoš ništa stavit za prodat a da ti se ne javu dva tri prevaranta, ja sam već par godina sve sta kupujem ili prodajem samo na ruke, nikakve pošte ....

1 0 hvala 0
9 godina
Njuskalo prevara

ne znam dali je prevara, ali svakako nesto sto do sada nisam vidio, mozda netko ima misljenje....

stavio sam neke knjige na njuskalo, zauzimaju prostor, ne trebaju mi, steta baciti itd...

i stize poruka preko njuskala, registrirani korisnik od 2022, verificiran broj telefona.

na engleskom, dali bi htio poslati knjige u irsku. placa sve, nudi placanje paypalom, revolutom, wire transferom, preko banke....

e sad, ne shvacam sto bi netko u irskoj zelio knjige, niti su rijetke, niti neko posebno izdanje, niti su vrijedne, na jeziku kojeg (pretpostavljam) ne razumije......

nisam nista odgovorio, nakon 2 dana stize nova poruka, u stilu, sorry sto smetam, samo da vidim dali si dobio poruku da sam zainteresiran za knjige? na engleskom naravno, uobicajeni jezik, nista genericki, nije translate.....

i opet, ne kuzim.... sve djeluje legit, a opet, kojeg ce mu te knjige?

jedini hint da mozda nesto nije u redu je sto je navedena adresa u njuskalo profilu, koju kad guglas, ispadne nekakava poljoprivredna apoteka u irskoj, sto opet nista ne mora znaciti.

kakav bi sistem prevare u bio, koja shema, ako mi uplati direkt na aircash karticu recimo, ja ne saljem dok ne dobijem novce, kad posaljem.....sto, moze li on kako povuci ta sredstva nazad, o cemu se radi, ako netko ima ideju?

nisu neki novci, ali mi se uopce neda pakirati i nositi na postu ako mi mirise na scam....

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Damir22 kaže...

ne znam dali je prevara, ali svakako nesto sto do sada nisam vidio, mozda netko ima misljenje....

stavio sam neke knjige na njuskalo, zauzimaju prostor, ne trebaju mi, steta baciti itd...

i stize poruka preko njuskala, registrirani korisnik od 2022, verificiran broj telefona.

na engleskom, dali bi htio poslati knjige u irsku. placa sve, nudi placanje paypalom, revolutom, wire transferom, preko banke....

e sad, ne shvacam sto bi netko u irskoj zelio knjige, niti su rijetke, niti neko posebno izdanje, niti su vrijedne, na jeziku kojeg (pretpostavljam) ne razumije......

nisam nista odgovorio, nakon 2 dana stize nova poruka, u stilu, sorry sto smetam, samo da vidim dali si dobio poruku da sam zainteresiran za knjige? na engleskom naravno, uobicajeni jezik, nista genericki, nije translate.....

jedini hint da mozda nesto nije u redu je sto je navedena adresa u njuskalo profilu, koju kad guglas, ispadne nekakava poljoprivredna apoteka u irskoj, sto opet nista ne mora znaciti.

kakav bi sistem prevare u bio, koja shema, ako mi uplati direkt na aircash karticu recimo, ja ne saljem dok ne dobijem novce, kad posaljem.....sto, moze li on kako povuci ta sredstva nazad, o cemu se radi, ako netko ima ideju?

nisu neki novci, ali mi se uopce neda pakirati i nositi na postu ako mi mirise na scam....

u sljedećem koraku će te vjerojatno pokušati za*ebati. ili traže uplatu poštarine pa ti oni vrate ili šalju lažni link da ti maznu podatke kartice...

13 mjeseci
Damir22 kaže...

To su ukradeni njuškalo računi.

Pokrali su i hrpu accounta starih 10+ godina koji su neaktivni pa vrše prevare kao "stari članovi".

Uvijek te navode da klikneš na fejk linkove za plaćanje i uneseš neke svoje podatke.

Čim ti se na njuškalu javi stranac ili loš translate, odma block, nema nikakve potrebe za daljnjom analizom.

Damir22 kaže...

Javljanje "engleza" koji želi slanje HR knjiga u Irsku se tebi čini legit?

Bogami to ne bi popušila ni dementna baba iz Krndije.

Prevare su im toliko glupe da sam čak uvjeren da ih ne piše čovjek nego neki AI koji jednostavno ne razumije mnogo toga.

Ali stvarno ne kužim kako ti kao član IT foruma sa stažom od 9 godina uopće ideš ovo sve ispitivati...

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2025 21:30 (SharkZ).
12 godina
Njuskalo prevara

Hebote. Sada ste me usrali. Ja sam prekjucer kupio preko tog payprotect mobitel Huawei P70 pro. Stavio sam kao 500eu sa time da mi piše da imam od dana zaprimanja paketa 48h da pregledam uređaj i onda valjda taj novac nakon 48h ide prodavatelju. Barem sam ja to tako skontao. Imam tracking number e sada cemo viditi dal ce to stvarno doci. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2025 21:37 (Endymon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Payprotect je siguran dokle god se sve odvija unutar njuskala. Prevaranti ti stave link koji te vodi do stranice koja je van njuskalo sučelja u kojoj traže da staviš podatke sa kartice. Velika razlika.

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
9 godina
SharkZ kaže...

Ali stvarno ne kužim kako ti kao član IT foruma sa stažom od 9 godina uopće ideš ovo sve ispitivati...

a cuj,  svojevremeno sam stvarno puno toga prodavao, slao sam pakete i na daleko opskurnija mjesta nego sto je irska, bilo da su me ljudi "nasli" na njuskalu, ili na nekom specijaliziranom forumu, istina, 99% su to bili nasi ljudi, no, imao sam dealove i sa tipovima iz usa, koji nikad do tada nisu culi za hrvatsku, jednostavno je ispalo da ja u hrv jedini imam sto je covjek trazio, a on je u usa, neka zabit u teksasu ako se dobro sjecam, i htio mi je kupiti ono sto je meni trebalo, 20$ je to kostalo, ali niti jedan prodavac nije zelio slati u hrvatsku. i eto ti deal.... covjek na oovjerenje meni poslao, ja na povjerenje njemu. i sve ok. masu puta sam slao na maltu, dosta "nasih" ljudi tamo, u poljsku, u cesku... tako da mi irska nije sumnjiva kao destinacija.

i tako, doduse sve je to bilo prije ove poplave prevara i fora, radilo se o stvarima koje su ili na engleskom, ili uopce nije bitno na kojem su jeziku,  da je covjek pisao na nasem jeziku, ima nase ime, vjerovatno nebih posumnjao nista, barem ne u ovom prvom koraku, ali s obzirom o cemu se radi, pokusao sam skuziti na koji foru bi me preveslao ako mu posaljem iban i cekam da se pare pojave prije slanja..... i dok ne docekam, ne saljem.

eto, zato pitam....

kako kolega rece, vjerovatno bi bio neki link gdje upisujem podatke..... a kako mi to ne pada na pamet.... stvar rjesena. ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2025 22:44 (Damir22).
9 mjeseci
Samo bih dodao da kod Njuškalo Pay protect tri puta provjerite dali je to zaista njuškalo stranica , AKO vam ju pošalje potencijalni "kupac". Znaju napraviti lažnu vrlo sličnu stranicu i sličnu adresu internet stranice te tko ne provjeri ili ne skuži da je lažna ode novac sa kartice.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Alfredo nr.2 kaže...

Payprotect je siguran dokle god se sve odvija unutar njuskala. Prevaranti ti stave link koji te vodi do stranice koja je van njuskalo sučelja u kojoj traže da staviš podatke sa kartice. Velika razlika.

Što sprečava kupca da laže i da kaže da nije dobio npr mobitel u kutiji koji si mu "prodao"? I prodavač ostane i bez moba a i bez para. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.8.2025 23:27 (Cryogenic).
13 mjeseci
Cryogenic kaže...

Što sprečava kupca da laže i da kaže da nije dobio npr mobitel u kutiji koji si mu "prodao"? I prodavač ostane i bez moba a i bez para. 

Ništa ga ne spriječava, zato nitko normalan ni ne želi prodavati putem te opcije.

Payprotect isključivo štiti kupca, a prodavač rizikuje.

To je samo još jedna u nizu kretenskih njuskalovih izuma, a sad po novom ga guraju u sve kategorije pa više nećeš ni moći prodavati ako nije preko payprotect.

Eventualno se preko poruka dogovorit drugačije.

Njuškalo je davno zakasnio s bitnim stvarima, a to su identifikacija korisnika i njihov rating, sve ono što ima ebay.

Oni dan danas ne mogu riješit botove niti spriječit lažne oglase koje otvaraju jedno te isti likovi svaki dan.

Teški amateri, a konkurencija jos jadnija.

9 godina
Njuskalo prevara

a,.cuj, ne mogu ili mozda ni ne zele...

nije taj payprotect u osnovi zamisljen da ikoga stiti, vec da njuskalo zaradi koju paricu.

forsiraju ga, kao i dostavu, ne mozes predati oglas bez klikanja da to zelis, a realna jamstva nemas, samo placas "proviziju".

osim neke eventualne zarade, nemaju nikakvog razloga da se petljaju u neke "zastite", samo platforma na kojoj se objavljuju oglasi, as is,.pa kako se tko dogovori, kad vec nisu odradili to kako treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Cryogenic kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

Fotografiraš kutiju i sadržaj unutar nje prije slanja kako bi imao dokaz da si poslao robu ako dođe do eventualnog spora. No, u praksi ja zasad nisam imao problema. 

13 mjeseci

Fotografiranje kutije okači mačku o rep, to nije dokaz da si tu kutiju sa tim sadržajem i poslao.

Možeš uslikat mobitel u kutiji i poslije slikanja ubaciti ciglu u nju.

De malo koristi logiku.

9 godina
Njuskalo prevara

jedino da dostavljaca zaposlis kao svjedoka, pa da on dolazi s tocnim onformacijama sto ti moras poslati,.pa pakiras.pred njim, pa onda on potpisom potvrdjuje......nikad nebu tako, a kod nas je ionako sve podlozno manipulacijama ako se zeli,.tako da bi majstori i za to nasli lijeka....

a ako cu da bi nesto prodao morati obici 3 javna bilieznika da potvrde da ja stvarno saljem ono sto kazem da saljem, necu ni prodavati, jbg.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Njuskalo prevara

Napisao sam već u nekoj temi pa je PayProtect iz mogu iskustva odlična stvar. Prodao sam i kupio već nekoliko stvari tako. Imao i jednu reklamaciju kao kupac i uredno su mi vraćeni novci. Možeš kasnije ostaviti i ocjenu pa je to recimo neka sigurnost za dalje.

Ali problem sa tom uslugom je da se ista temelji na tome da su i prodavač i kupac normalne osobe koje stvarno žele nešto kupiti/prodati. Što nažalost nije uvijek slučaj. 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
0 0 hvala 1
9 godina
Njuskalo prevara

evo mali apdejt....

cekam kisu da padne, dosadno mi, i tako ja odgovorim covjeku na poruku, u stilu, ok, nije problem poslati, ali kojeg ce ti bas te knjige?

i covjek odgovori u stilu "ja skupljam izdanja te knjige na svim jezicima do kojih mogu doci, a ovaj komplet nemam."

i posalje par slika stvarnih izdanja, razlicitih izdavaca, razlicitih formata, istih knjiga, na nasem jeziku. izdanja algoritma i slicno, sve slike su slikane na istoj polici....

e sad me yebi, dali se meni javio stvarno netko tko zeli bas te knjige, ili ti sistemi prevare postaju toliko slozeni i kompleksni, da je bolje puhati na hladno?

s obzirom na cifru, sumnjam da mi se javio ludi milijunas koji bi kupio, a nema apsolutno nikakvo dodatno pitanje ;)

btw, radi se o lotr knjigama, znam da su kolekcionari ludi, ali bas toliko.....

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.8.2025 11:44 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Njuskalo prevara

hehehe, zanimljivo al da malo dismr-dismr :D

Ako jos netko na njuskalu nudi istu kolekciju onda pitaj ga jel dobio ponudu jer taj kolekcionar, ako je nasao tebe morao je i njega.

0 0 hvala 1
9 godina
Njuskalo prevara

pa ne bas, nisam primjetio da netko bas identicno prodaje, ili trazi za jednu knjigu onoliko koliko ja trazim za cijeli komplet, pa mozda i u cijeni ima nesto.

poslao mi je podatke, adresu, broj telefona i sve, nudi i da mu posaljem zahtjev za placanje ako koristim revolut - ne koristim, pa ni ne znam kako to ide, imam aircash karticu, e sad, moze li me kako zajebati ako mu posaljem podatke - iban, poziv na broj i ime - sto aircash trazi za uplatu....

hmm, jako cudno, da.....

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Damir22 kaže...

pa ne bas, nisam primjetio da netko bas identicno prodaje, ili trazi za jednu knjigu onoliko koliko ja trazim za cijeli komplet, pa mozda i u cijeni ima nesto.

poslao mi je podatke, adresu, broj telefona i sve, nudi i da mu posaljem zahtjev za placanje ako koristim revolut - ne koristim, pa ni ne znam kako to ide, imam aircash karticu, e sad, moze li me kako zajebati ako mu posaljem podatke - iban, poziv na broj i ime - sto aircash trazi za uplatu....

hmm, jako cudno, da.....

pa pošalji mu IBAN i neka uplati, kad lova sjedne pošalješ mu paket, ako šalje nekakve potvrde da je uplatio ništa ne vjeruj dok lova ne sjedne na tvoj račun jer znaju krivotvoriti potvrde da je plaćeno.

9 godina
millennial kaže...

pa pošalji mu IBAN i neka uplati, kad lova sjedne pošalješ mu paket, ako šalje nekakve potvrde da je uplatio ništa ne vjeruj dok lova ne sjedne na tvoj račun jer znaju krivotvoriti potvrde da je plaćeno.

tnx! to i pitam,.moze li kako samo na osnovu ibana od aircasha i poziva na broj na neki nacin "maznuti" ono sitno sto imam na toj kartici, ili je stvar sigurna jednom kad i ako se ta cifra pojavi na mom racunu, ne moze je nekako povuci, stornirati ili nesto?

14 godina
Njuskalo prevara

Problem je kad ljudi daju broj računa i onaj cvc broj, onda popuše pare i pitaju se kako. Za uplatu je dovoljno dati iban i ime i prezime, samo s iban-om ne mogu ništa ako imaju loše namjere.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
1 0 hvala 1
2 godine
Damir22 kaže...
millennial kaže...

tnx! to i pitam,.moze li kako samo na osnovu ibana od aircasha i poziva na broj na neki nacin "maznuti" ono sitno sto imam na toj kartici, ili je stvar sigurna jednom kad i ako se ta cifra pojavi na mom racunu, ne moze je nekako povuci, stornirati ili nesto?

ne može. pazi samo da te ne bi tražio kopiju osobne i slično, to ne šalji.

9 godina
Njuskalo prevara

i moja logika je takva, ali tko zna sto su novoga smislili....

tesko je ne biti skeptican, inozemni kupac, nista ne pita, kupuje nesto za sto nema logike da bi kupio, cijena i vise nego pretjerana :) - svi klasicni elementi prevare su tu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Damir22 kaže...
millennial kaže...

Kad novac sjedne na račun, to je to. Prema opisu, čini se da je sve u redu.
Neka kupac prvo izvrši uplatu, a kad novac dobiješ, ti onda pošalji artikal.

Što se tiče Payprotecta preko Njuškala, imam samo pozitivna iskustva.
Kad god sam imao prigovora ili nerazjašnjenih situacija, uvijek su tražili slike predmeta prije slanja. U svim slučajevima su slike bile prihvaćene bez problema, bez obzira na platformu koju sam koristio za kupovanje ili prodaju.

Primjerice, Pošta je jednom zatražila dokaz da sam poslao fotoaparat, a nakon što sam im poslao fotografije paketa i predmeta, spor je veoma brzo i profesionalno riješen u moju korist. Za sada nisam imao nijedan problem s ovakvim procesom.

9 godina
Njuskalo prevara

javio sam mu da moze uplata na aircash, sad cekam da vidim sto se dalje desava. svakako javim razvoj situacije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Njuskalo prevara

stvarno sam fasciniran....

naravno, scam u pokusaju, ali izuzetno sofisticiran i elaboriran.... 

nakon ibana i potrebnih podataka, na red je dosla adresa. uz objasnjenje da njegova banka trazi adresu primatelja i da bez toga ne moze uplatiti novxe. i uz uvjeravanja da je on ozbiljan kolekcionar koji puno kupuje knjige na hrvatskom, da nije prevarant, itd....

mozda grijesim, mozda je covjek cist 100% a ja paranoicna budala, ali stvarno nisam ni cuo ni vidio da je adresa potrebna za takve stvari....

i onda mi posalje cijelu plahtu sa svojim podatcima, adresa na poslu, adresa kod kuce, brojevi telefona, iban, bic, adresu banke....valjda bi me to trebalo uvjeriti da je ozbiljan, ali nekako ima kontra efekat.

tako da je, za sada, prica zavrsena s "yebiga ako ih bas toliko zelis, snadji se da mi doturis pare nekako a da to ne ukljucuje moje podatke koji su ti ustvari nepotrebni."

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.8.2025 15:14 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice