Lol ovo postaje malo zbunjujuce XD sta je onda bolje rjesenje ??
AP vs USB wireless stick :P
Lol ovo postaje malo zbunjujuce XD sta je onda bolje rjesenje ??
AP vs USB wireless stick :P
Kako mislis siris signal okolo? Pa access point moze raditi i kao klijent tj. da hvata signal i mreznim kablom salje u komp. I sta ce mu router ako ce spajati samo jedan komp.
Ti si mene totalno izgubio vidim.
Dakle on zeli sa svojim laptopom moci otici dalje od kuce i spajati se na svoj AP, nece vuci jos jedan AP sa sobom :S
Kako ce imati AP na plazi?
Router mu treba da bi mogao na net, znaci spojit ce AP na svoj router koji je dobio od providera. Kad bi nasi provideri dijelili wireless routere sa odvojivim antenama onda mu ne bi trebao AP.
Access point ti je doslovce wireless switch. Tj ako si ikada vidio obicne mrezne switcheve e to ti je ista stvar samo sto je AP wireless.
Hahahhahhaa
To jednostavno nije tačno. Acces point je wireless mrežni adapter koji može raditi na dva načina sa više podvarijanti. Jedan način jeste da access point bude dio mreže koji sa računarima komunicira bežično i tada je on pristupna tačka u mreči a drugi način jeste da radi kao klijent a to je ono sto treba ovom liku. Tada se access point ponaša kao bežična mrežna karta u kompu sa razlikom što se mže udaljiti od kompa i povezati običnim mrežnim kabelom. Ima tu još modova rada al je ovo osnovno. Switch je nešto potpuno drugo i samo djelimično access point radi i kao switch i to samo kad radi u ovom prvom modu.
Access point ti je doslovce wireless switch. Tj ako si ikada vidio obicne mrezne switcheve e to ti je ista stvar samo sto je AP wireless.
Hahahhahhaa
To jednostavno nije tačno. Acces point je wireless mrežni adapter koji može raditi na dva načina sa više podvarijanti. Jedan način jeste da access point bude dio mreže koji sa računarima komunicira bežično i tada je on pristupna tačka u mreči a drugi način jeste da radi kao klijent a to je ono sto treba ovom liku. Tada se access point ponaša kao bežična mrežna karta u kompu sa razlikom što se mže udaljiti od kompa i povezati običnim mrežnim kabelom. Ima tu još modova rada al je ovo osnovno. Switch je nešto potpuno drugo i samo djelimično access point radi i kao switch i to samo kad radi u ovom prvom modu.
-.-
ja mislim da ti moras sve postove redom procitati
access point primarno radi kao switch, tj omogucuje konekciju vise wireless klijenata u jednu mrezu
Kako mislis siris signal okolo? Pa access point moze raditi i kao klijent tj. da hvata signal i mreznim kablom salje u komp. I sta ce mu router ako ce spajati samo jedan komp.
Ti si mene totalno izgubio vidim.
Dakle on zeli sa svojim laptopom moci otici dalje od kuce i spajati se na svoj AP, nece vuci jos jedan AP sa sobom :S
Kako ce imati AP na plazi?
Router mu treba da bi mogao na net, znaci spojit ce AP na svoj router koji je dobio od providera. Kad bi nasi provideri dijelili wireless routere sa odvojivim antenama onda mu ne bi trebao AP.
E jbg sad. Ja sam to shvatio poptuno drugacije. Ja sam shvatio da on hoce da hvata tudji signal na moru. Nigdje nije spomenuo da ima internet. Jbg. sorry
Hahahhahhaa
-.-
Procitao sam i i dalje tvrdim da acces point je samo djelimichno switch. Tj mali dio rada AP-a se preklapa sa radom switcha.
Znaci da probamo zakljucit, preko tog AP je moguce sirit signal i primat signal jel tako? Znaci da bi ja sa tim AP mogao se sa nekog udaljenog mjesta spojit na internet i da bi mogao primati signale odnosno spojiti se na neku drugu mrezu. tuđu? jel imam prijatelja tamo na moru koji je udaljen od mene od prilike 600-700 metara a on ima flat rate internet pa bi se mogao i na njega spojit koristeci taj AP? jel to tako ili?
Znaci da sam ja dobro shvatio. Access point bi ti radio potpuno isto kao i wireless kartica u lapu samo sto bi mogao staviti puno jacu antenu i postaviti ga na puno bolje mjesto. A da li bi se mogao spajati na neku konkretnu mrezu zavisi od puno faktora i to ti ovdje niko ne moze sa sigurnoscu odgovoriti. Sve sto ti mozemo garantovati da ces to puno lakse ostvariti sa jacom antenom i povoljnijim polozajem na koji bi AP mogao staviti.
Znaci da probamo zakljucit, preko tog AP je moguce sirit signal i primat signal jel tako? Znaci da bi ja sa tim AP mogao se sa nekog udaljenog mjesta spojit na internet i da bi mogao primati signale odnosno spojiti se na neku drugu mrezu. tuđu? jel imam prijatelja tamo na moru koji je udaljen od mene od prilike 600-700 metara a on ima flat rate internet pa bi se mogao i na njega spojit koristeci taj AP? jel to tako ili?
Evo ja cu ti odgovoriti buduci da te ova rasprava izmedu mene i logica vjerojatno zbunila. AP mozes koristiti i kao wireless stick (tj u klijent modu kako je to logic rekao), to si dobro shvatio. Ali ces ti u svoj laptop ustekati stick zato sto neces valjda vuci AP sa sobom uokolo (+treba ti struja), ali doma mozes postaviti AP i onda se iz razlicitih lokacija sa laptopom spajati na njega.
Na frenda se mozes spajati samo ako on ima wireless.
edit:
btw. zasto sada spominjes frenda, unosis samo dodatnu zbunjenost u raspravu.
Izjasni se sada sto ti zapravo zelis?
Ma da frend mi ima wireless internet ima flat i dozvoli mi da se spojim na njega samo je problem ta udaljenost od 600-700 metara i to moj laptop sam po sebi nemoze hvatat , sta bi onda bilo najbolje ? AP ili wireless usb stick???
Evo nadam se da je sada sve jasno XD jel sam se ja JAKOO zbunio u jednom trenutku lol!!! ^^
-.-
access point primarno radi kao switch, tj omogucuje konekciju vise wireless klijenata u jednu mrezu
Samo zato sto je tako po defaultu podesen al uopste ne mora raditi tako.
Evo moj access point TP-LINK WA701N moze raditi u sledecim modovoima
- Access Point
- Multi-SSID
- Client
- Repeater
- Universal Repeater
- Bridge with AP
Ovo o cemu ti pricaj je vrlo nategnuto a i tada mozemo reci da je blize HUB-u nego switchu jer hub salje sve podatke svim klijentima a switch samo klijentu koji ih je i zatrazi. Al ovo je u principu nebitno za temu.
Ma da frend mi ima wireless internet ima flat i dozvoli mi da se spojim na njega samo je problem ta udaljenost od 600-700 metara i to moj laptop sam po sebi nemoze hvatat , sta bi onda bilo najbolje ? AP ili wireless usb stick???
Evo nadam se da je sada sve jasno XD jel sam se ja JAKOO zbunio u jednom trenutku lol!!! ^^
Sa stanovista hvatanja signala AP a a stanovista prenosivosti USB stick mada je i to diskutabilno jer bi trebao staviti veliku antenu da bi dobio neku vecu razliku u odnosu na ugradjenu wireless karticu. A tad to strsi u stranu i uvis.Pogledaj na sta to lici.
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?class=wlan&pmodel=TL-WN422G
Ma neka to strsi koliko hoce meni je glavno da me ne izbacuje s wowa i da mi ne steka previse XD mozes mi preporucit neki usb wireless stick koji bi mi bio dovoljan za ovo sta ja trebam?
S obzirom na moje iskustvo najradije niti jedan ;)
Al evo ovaj sto ti dadoh link.
Ma da frend mi ima wireless internet ima flat i dozvoli mi da se spojim na njega
Na prosloj si stranici rekao kako imas net kod optime i kako se kanis spajati preko toga. A sad ovo :S
@logic znam za ono sa switchem to je malo laicki receno a i ja sam bio neoprezan sa izjavom.
hehehe hvala punoo , koliko bi kostao taj sa linka?
Ma da frend mi ima wireless internet ima flat i dozvoli mi da se spojim na njega
Na prosloj si stranici rekao kako imas net kod optime i kako se kanis spajati preko toga. A sad ovo :S
@logic znam za ono sa switchem to je malo laicki receno a i ja sam bio neoprezan sa izjavom.
Ma ok. Sve pet.
hehehe hvala punoo , koliko bi kostao taj sa linka?
U banja luci kosta 15 EUR-a.
Krivo si shvatio ja sam rekao da kod kuce ima net od optime wireless flat ... i pitao sam kako bi ja sada na laptop postavio antenu da doma bolje hvatam signal a kako bi to napravio na moru da bolje hvatam signal od frenda... S tim da sam ovaj dio sa frendom izostavio te je najvjerojatnije zbog toga doslo do zabune :D
15 eura ?! lol to uopce nije puno ja sam sad mislio da cu se morat bacit u neki veliki trosak!! XD cak sam mislio kupit onaj mobilni internet sta vip ima ali kada sam vidio cijene na bonove doslo mi je slabo!! 200 kn je 500 Mb
Pa i Access point kosta 30 EUR-a ;)
Opet cu bolje proc ako sve to kupim nego ako kupim mobilni internet 500 mb za 200 kn pa ja bi to u 4-5 dana potrosio XD