Ima li piratstvo opravdanje? zaključana tema

poruka: 650
|
čitano: 121.886
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
RE: Ima li piratstvo opravdanje?
Praetorian1 kaže...

A šta je s nas 320 tisuća?

Vi si nađite posao. Ne vidim kako je to moj problem, ili problem državnog vrha.

Hoćeš još iskrenije?

Nemogućnost nalaska posla proizlazi iz lošeg odabira školovanja, nikakvog ulaganja u post-školsko obrazovanje (i nakon fakulteta - certifikacije, seminari, tečajevi), nikakvih korisnih interesa sa strane, nikakve specijalizacije (informatičari koji žele biti katice za sve, od sistemaša, web developera i svega ostalog, a sve znaju polovično), nedostatka iskustva i entuzijazma, loše prezentacije na razgovorima i nedostatka samopouzdanja.

15 godina

@ music woman

Nevrijedi se svadati sa njima ti samo koristi i uzivaj kad zavrsis skolu i budes imala novaca kupi si software i to je to! i kazes sam sebi {#}

My Life Is A Very Serious Game...
14 godina
neaktivan
MusicWoman kaže...

Aha... Znači to bi izgledalo otprilike ovako - Ken ju pliz send mi van kopi of blabla nouts in pdf format bikoz aj dont hev Sibelius softver tu open it...??! U životu nisam učila engleski ( njemački i talijanski jesam ), a ruski još manje iako ga znam čitat... Za naučit neki strani jezik morala bi iskeširat najmanje 3000kn, ako su dva jezika u pitanju i više, samo za napisat jednu rečenicu... Kad bi svako malo išla pitat nekog da mi pomogne u vezi prijevoda, brzo bih bankrotirala ili bi me taj netko poslao u mp3 jer ga stalno gnjavim i davim...

Napiši na hrvatskom jeziku i prevedi na ruski preko google translate. Na kraju se ispričaj i reci da si to koristila, jer ne pričaš strane jezike. Normalna osoba će razumjeti.

Ali vjeruj mi, najlakši posao na svijetu je biti nesnalažljiv i nesposoban, s dnevnim rasporedom traženja opravdanja zašto nešto ne može, ne stigne i ne zna.

15 godina
neaktivan
Sinatra kaže...
Praetorian1 kaže...

A šta je s nas 320 tisuća?

Hoćeš još iskrenije?

Nemogućnost nalaska posla proizlazi iz lošeg odabira školovanja, nikakvog ulaganja u post-školsko obrazovanje (i nakon fakulteta - certifikacije, seminari, tečajevi), nikakvih korisnih interesa sa strane, nikakve specijalizacije (informatičari koji žele biti katice za sve, od sistemaša, web developera i svega ostalog, a sve znaju polovično), nedostatka iskustva i entuzijazma, loše prezentacije na razgovorima i nedostatka samopouzdanja.

Pa da o tom ja pričam onaj ko radi misli da svatko s lakoćom može nać posao

F.C LIVERPOOL
17 godina
neaktivan

Hoćeš još iskrenije?

"Vi si nađite posao."

Bravo,genije.

Pfuj! Kako te nije stid biti ovakav moron i ignorant?

"Ne vidim kako je to moj problem, ili problem državnog vrha"

A tko upravlja zemljom i ekonomijom nego državni vrh? Debilu.

"Nemogućnost nalaska posla proizlazi iz lošeg odabira školovanja."

a)Glupost.Na tisuće mladih koji su tek dobili diplomu ne može naći posao.

b)Školovanje nije stvar samo osobnog izbora i preferencija već i stvar financijskih mogućnosti(koje neće biti velike ako nema posla).

15 godina
neaktivan
Tvrdy kaže...

Ako ti je to premalo, mijenjaš posao ili tržište. 

Evo i ti živiš u čarobnom svijetu, nije sam tako zamijeniti posao.

F.C LIVERPOOL
17 godina
neaktivan
Ima li piratstvo opravdanje?

"Nemogućnost nalaska posla proizlazi iz lošeg odabira školovanja."

a)Glupost.Na tisuće mladih koji su tek dobili diplomu ne može naći posao.

Svi idu studirat ekonomiju ili pravo, jedva završe faks i onda se čude što im nitko neće ponudit posao, a preponosni su ić radit ko konobari.

Loš odabir školovanja znači da se školuješ za nešto u čem ima viška radne snage, a ti nisi posebno dobar. Odaberi nešto u čem si dobar i da malo ljudi to radi, i odmah ćeš dobit posao.

http://www.youtube.com/watch?v=IM9ezwvBOjo
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Sinatra kaže...
MusicWoman kaže...

Aha... Znači to bi izgledalo otprilike ovako - Ken ju pliz send mi van kopi of blabla nouts in pdf format bikoz aj dont hev Sibelius softver tu open it...??! U životu nisam učila engleski ( njemački i talijanski jesam ), a ruski još manje iako ga znam čitat... Za naučit neki strani jezik morala bi iskeširat najmanje 3000kn, ako su dva jezika u pitanju i više, samo za napisat jednu rečenicu... Kad bi svako malo išla pitat nekog da mi pomogne u vezi prijevoda, brzo bih bankrotirala ili bi me taj netko poslao u mp3 jer ga stalno gnjavim i davim...

Napiši na hrvatskom jeziku i prevedi na ruski preko google translate. Na kraju se ispričaj i reci da si to koristila, jer ne pričaš strane jezike. Normalna osoba će razumjeti.

Ali vjeruj mi, najlakši posao na svijetu je biti nesnalažljiv i nesposoban, s dnevnim rasporedom traženja opravdanja zašto nešto ne može, ne stigne i ne zna.

Da, i Google će izbacit svakakve bljezgarije, kao što izbaci kad nešto prevodim s engleskog na hrvatski...

Ne omalovažavaj me govoreći mi da sam nesnalažljiva i nesposobna, to je meni osobna uvreda...

Osim toga, tko si ti da svima ovdje soliš pamet govoreći da su nesposobni i da su lopovi?

@Tvrdy

Očito je da nemaš pojma kakvo je stanje u prosvjeti ni kako se zarađuje plaća u prosvjeti niti tko diktira osnovicu te plaće... Ja sam tu gdje jesam zato što završavam Akademiju, a otići u veći grad mi je jednostavno preskupo jer je sama stanarina minimalno 1000kn, a gdje su režije i hranarina... Ovo mi je privremeni posao i ne namjeravam ostajati ovdje, nego kompletno otići van Hrvatske... Osnovicu plaće tj. novac koji ću dobiti za odrađeni sat diktira Ministarstvo na čelu s, nama prosvjetarima, ''predragim'' ministrom Fuchsom... Tako da ja gdje god išla radit osnovica mi je svugdje ista... Ako želim punu plaću moram imati 22 sata tjedno, što s predavanjem flaute nema šanse...

Ja volim svoj posao, da ga ne volim ne bih ga ni radila, i ne smeta mi toliko tolika plaća, ali me smeta kad mi netko soli pamet kako imam neki Software na crno i iako znam da to nije u redu i iako ga koristim samo za sebe i iako kažem da ću ga/ih kupit kad budem mogla, taj netko mi i dalje tupi po svojem i omalovažava mene, moj trud, rad i školovanje... Ne podnosim takve osobe i takve osobe su za mene nula...

Tvrdy, to se ne odnosi na tebe nego na Sinatru, konkretno...

Garfield - Život je kao Ferrari, prolazi prebrzo... Ali to je u redu, jer ionako nemaš dovoljno novaca za njega...
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 16:31 (MusicWoman).
16 godina
odjavljen

Ja ću poludit. Vi ste s piratstva došli na nezaposlenost. Uostalom, neka raja skida. Novaca se nema, država nas neće gonit jer zna da nemam s čime platit (pa oni su nam uzeli). Ako nemate barem 10k kuna prihoda možete reći da ste u qrcu jer sebi i obitelji ne možete priuštit pošten život.Jbg,ako nemaš rođu na položaju onda se koristi piratski softver. Amen!

This is the Balkan way bitch!!!

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MusicWoman kaže...

Sinatra kaže...

Osim toga, tko si ti da svima ovdje soliš pamet govoreći da su nesposobni i da su lopovi?

neki nabrijani fundamentalistički AntiPirat, just ignore it {#}

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 16:17 (Verbatim).
16 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

Da su Bach i Mozart imali Sibelius, imali bi legalnu licenciranu verziju od bečkog dvora.

Aha. Pogotovo bi Mozart imao za licencu..

Sinatra kaže...

Tvoj problem nije jer ne poznaješ pojam empatije. Zakonski si tu u pravu, moralno ne.

Ali ova glupost da to nije problem državnog vrha konkurira za prvo mjesto gluposti izvaljenih na forumu..

17 godina
neaktivan

"Svi idu studirat ekonomiju ili pravo,jedva završe faks i onda se čude što im nitko neće ponudit posao a preponosni su ić radit ko konobari."

Lažna tvrdnja i logička pogreška.Try again.

"Loš odabir školovanja znači da se školuješ za nešto u čem ima viška radne snage."

A gdje to ima viška radnje snage,gospodine filozofe?

"Odaberi nešto u čem si dobar i da malo ljudi to radi, i odmah ćeš dobit posao."

AHA! KAKO SE NISAM TOGA PRIJE SJETIO?

Molim te,soli pamet nekom drugom.Svatko tko ima ikakve veze sa stvarnim životom zna da je ovo o čemu ti pričaš fantazija(u najvećem broju slučajeva).

4 0 hvala 0
17 godina

Ne hranit više trola.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Praetorian1 kaže...
Tvrdy kaže...

Ako ti je to premalo, mijenjaš posao ili tržište. 

Evo i ti živiš u čarobnom svijetu, nije sam tako zamijeniti posao.

Zamisli da je poslodavac žena koja ti se sviđa. Da li bi išao se žaliti okolo da joj nisi zanimljiv i da je krivnja države, lošeg rasporeda zvijezda ili čega već što nisi uletio?

Naravno, postoji opcija i da kriviš nju, da je slijepa, da ne vidi pravu kvalitetu, ali opet - 0 bodova.

Jedini način da uđeš u igru je da budeš po nečemu zanimljiv, poželjan, da se zapali za tebe - dakle, što moram napraviti da bi me ona primijetila i da bih imao šanse? Ako kažeš da jednostavno moraš uletjeti jer imaš papir diplomiranog jebača a ona zna da ti je to izdao faks koji ne vrijedi ništa i da ti je iskustvo 0 - sorry.

Ni komadi ni poslovi ne padaju sami u krilo, treba se potruditi.

15 godina

nista 2010. najtrazeniji su konobari ajmo svi u konobare jel tamo ima posla!!! {#}

My Life Is A Very Serious Game...
15 godina
neaktivan

Nakon tolik odebilnih postova zgadio mi se ovaj forum {#}{#}{#}mater svima.

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

"Zamisli da je poslodavac žena koja ti se sviđa. Da li bi išao se žaliti okolo da joj nisi zanimljiv i da je krivnja države, lošeg rasporeda zvijezda ili čega već što nisi uletio?

Naravno, postoji opcija i da kriviš nju, da je slijepa, da ne vidi pravu kvalitetu, ali opet - 0 bodova.

Jedini način da uđeš u igru je da budeš po nečemu zanimljiv, poželjan, da se zapali za tebe - dakle, što moram napraviti da bi me ona primijetila i da bih imao šanse? Ako kažeš da jednostavno moraš uletjeti jer imaš papir diplomiranog jebača a ona zna da ti je to izdao faks koji ne vrijedi ništa i da ti je iskustvo 0 - sorry."

Promašena i glupa analogija.

Situacija kod nas je prije ovakva: Netko pokupio/oteo 90% žena i prodao ih u "bijelo roblje".

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 16:32 (Loz).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Apsolutno ne želim reći da ljudi manjeg intelekta manje vrijede.
Ali svatko uvijek ima koliko "zaradi", zakon prirode.

Jači lavić više će sisati majku od slabijeg lavića.

Ja i moja tvrtka nismo prodali nikakvu laž jer:
A - nemam tvrtku
B - radimo za te stranke odnosno prodajemo arhitektonske usluge, ne proizvod.

Solidarnost je super, kada se priča o osnovnim životnim stvarima.
Hoće li mi svijet zbog solidarnosti dati sve što želim? Ako da, super! Neću raditi ni sekunde.

Uvijek postoje oni koji se trude/rade više i oni koji se trude/rade manje. A trud i rad moraju biti nagrađeni. Ne?

B. kako kako prodajete uslugu kao ovi igre sa šarnim omotima a unutra smeće ili?, kakav je marketing, mi smo bolji od drugih ili mi smo jedini u gradu ili kako?

dakle socijalni darvinizam? pa koj se moj onda čudiš kad postoje pirati, strvinari ili oportunisti, puno uspješniji oblici egzistencije od lavova koji propadaju, pa valjda bi trebali biti uzdignutiji od lavova pa mi smo ipak empatične životinjice...

što ćemo s onima koji se nemogu truditi više ili raditi više, što ćemo s onima koji neznaju da može bolje, što ćeš sa djetetom koje se rodilo u faveli ili živi na ulicama mombajija... što ćeš sa djecom siromašnih susjeda koja gledaju kako se tvoja djeca igraju CODa i misle kako su uskraćeni ako nemaju novi mobitel, jesu li ta djeca kriva što su se rodila u pogrešnoj obitelji, je li radnik na skeli kriv što mu je inteligencija 75, sve su to stupnjevi retardacije ako baš hoćeš, od nemoćnika u pameti do genija, pa opet se o najretardiranijima brinemo, blesavijeg ostavljamo da crkava u neimaštini ... nagrada i naplata je smeće, postoji samo socijalni background u koji guramo jedni druge, sve ima svoj razlog i nitko nije zao niti dobar, nitko ne zaslužuje manje

Ige kaže...

Ovo je najsmiješniji post koji sam na bugu pročito. Ti se ozbiljno čudiš zašto bi netko sa više novaca mogao imati više i luksuznije stvari?

Zato što npr. netko radi 12 sati dnevno posao kojeg jako malen broj ljudi može kvalitetno obavljat. To ga čini vrijednijim i zato dobiva više novaca od nekog.

I ako netko dobiva plaću 30 000 kuna koju je pošteno zaslužio zar nije logičnije da zaslužuje i uživati u plodovima svog rada?

a nasljednici, celebrity, tatini sinovi, političari, mlatimudani koji prodaju muda pod bubreg, kako molm te učitelj ne može imati ono što mu treba a govnarski mamić koji prodaje ljude može, kakav je plod rada mešetarenje, bankarstvo rad za govnara koji prodaje majce sa potpisom lacoste koje koštaju 10 kn a prodaje ih za 500 kn a radnice na strojevima plaća 1000 kn... nosi si kapitalizam u vražju mater

...aaargh
15 godina
neaktivan

Tvrdy, mogu te nekaj iskreno pitat. Jel si ti ikad se švercao u busu?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Loz kaže...

Zašto? Je li te netko na silu mora zaposliti jer ti tako hoćeš ili moraš biti zanimljiv poslodavcu? Volio bih te vidjeti da listaš desetine cv-a i gledaš tko bi bio najbolji kandidat za tvoju firmu.  Recimo, daš oglas u kojem naglasiš da tražiš iskusnog čovjeka a jave se likovi "koji doduše nemaju iskustva ali su voljni učiti". A tko će platiti to njihovo učenje? 

Nekih poslova fali do bola, npr. dobrog iskusnog .net developera je teško naći jer ili ima dobro plaćen posao na kojem je zadovoljan ili je negdje vani. S druge strane, hrpa ljudi koje tržište ne treba obija pragove, šalje cv-e, psuju državu i sve ostalo jer ne uspijevaju. Ali, jbga, možeš do smrti bit ljut i psovati, ili se pokrenuti i nešto napraviti. Nije prekvalifikacija sramota, što je bolje - imati dovoljno para od posla za kojeg se nisi školovao ili ponosno pokazivati diplomu, biti bez para i na burzi ?

17 godina
neaktivan
Tvrdy kaže...
Loz kaže...

Zašto? Je li te netko na silu mora zaposliti jer ti tako hoćeš ili moraš biti zanimljiv poslodavcu? Volio bih te vidjeti da listaš desetine cv-a i gledaš tko bi bio najbolji kandidat za tvoju firmu.  Recimo, daš oglas u kojem naglasiš da tražiš iskusnog čovjeka a jave se likovi "koji doduše nemaju iskustva ali su voljni učiti". A tko će platiti to njihovo učenje? 

Nekih poslova fali do bola, npr. dobrog iskusnog .net developera je teško naći jer ili ima dobro plaćen posao na kojem je zadovoljan ili je negdje vani. S druge strane, hrpa ljudi koje tržište ne treba obija pragove, šalje cv-e, psuju državu i sve ostalo jer ne uspijevaju. Ali, jbga, možeš do smrti bit ljut i psovati, ili se pokrenuti i nešto napraviti. Nije prekvalifikacija sramota, što je bolje - imati dovoljno para od posla za kojeg se nisi školovao ili ponosno pokazivati diplomu, biti bez para i na burzi ?

Zašto?

Zato što uspoređuješ dvije vrlo različite kategorije.

Međuljudski odnosi su mnogo "kompleksniji" i ovise o puno više stvari nego odnos poslodavac-(potencijalni) radnik.Izjednačavati ih na takav način je vrhunac gluposti.

Ostatak tvoje poruke je bezvezno,nepovezano blebetanje.

16 godina
neaktivan
Bajac kaže...

Tvrdy, mogu te nekaj iskreno pitat. Jel si ti ikad se švercao u busu?

Možda koji put, kad sam bio škrt platiti za par stanica. Ali kao student sam imao pokaz, kasnije je firma uvijek plaćala prijevoz, jedino kad sam kupovao karte tu i tamo sam znao to napraviti, ali onda moraš gledati da li ulazi kontrolor i sto muka. Zašto, kad je karta ionako jeftina. Sad imam onu elektroničku, redovito je punim i nema problema. I ženu špotam kad kaže da se švercala, jebiga, to je usluga kao i svaka druga, treba je platiti. Neću izmišljati izlike tipa zet ima 1500 vozača a 4000 zaposlenih, tamo se zajebavaju i ne rade, žive od gradskih dotacija i sl. Ja ako mi ne paše njihova cijena, uvijek mogu pješke (što sam x puta i napravio) ili biciklom. 

17 godina
neaktivan
Tvrdy kaže...
Loz kaže...

E, i !?

Gdje ćeš steći radno iskustvo ako nema posla?

Iz primjera kolegice @ MusicWoman, možeš uočiti da je pristala raditi za simboličnu naknadu u struci.

Što sad ona i njoj slični trebali bi upisati ubrzani kurs za bageriste/viličare??

I know that probably somebody will think this is stupid but i have nothing better to do
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 17:02 (Verbatim).
17 godina
neaktivan

"Gdje ćeš steći radno iskustvo ako nema posla?"

Kvaka dvajstdva...heh.

Takva pitanja u "Tvrdijevom" svijetu ne postoje valjda...

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.1.2011 17:01 (Loz).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kaže Loz:

Zato što uspoređuješ dvije vrlo različite kategorije.

Međuljudski odnosi su mnogo "kompleksniji" i ovise o puno više stvari nego odnos poslodavac-(potencijalni) radnik.Izjednačavati ih na takav način je vrhunac gluposti.

Ostatak tvoje poruke je bezvezno,nepovezano blebetanje.

Zar analogija nije usporedba dvije naoko različite stvari? Po čemu je želja muškarca da se prikaže u što boljem svjetlu pred nekom ženom različita od želje radnika da se prikaže u što boljem svjetlu pred potencijalnim poslodavcem? 

U oba slučaja je prisutno pretjerivanje, možda laganje, prešućivanje neugodnih detalja, samouvjerenost i da dalje ne nabrajam. U oba slučaja onog drugog moraš zainteresirati, šarmirati da bi ti posvetio pažnju. Moraš biti zanimljiv, moraš imati nešto zbog čega bi te ta osoba htjela kraj sebe. 

A za blebetanje - a što ćeš, pa forum služi da brbljamo, nekad i nepovezano. A i da padaju teške riječi kad netko ostane bez argumenata.

15 godina
neaktivan

Ok, ak kaj nemrem reć onda je to da nisi princijepalan. Al šta je je, neke tvoje izjave se kose same po sebi. OK, kupuješ kartu. Al si se švercao. Budimo realni, ko se nije. Al mi je nelogično to, kad si rekao da si mogao imat onaj program neki, ne sjećam se koji već, za 300 kuna il kolko već, a onda taj program nisi uzeo i išao si težim putem, nazovimo to, propješačio si. Al šta to nije isto? Pa da si uzeo taj program taj puta i, Bože moj, taj jedan put bi ti koristio i onda bi ga zbrisao il kaj već. Mislim, vidim da si tvrdokokorni Antipirat, što možda iz tvog vidika nije loše, ai fala Bogu držiš se toga barem znači nisi licemjer.

Al ista je stvar da si se ti taj put prešvereo il taj put uzeo onaj program. Ne misliš li?

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Loz kaže...

Kvaka dvajstdva...heh.

U bivšoj firmi je šef zapošljavao studente jer se dobro zarađivalo da se moglo trošiti i na njihovo učenje. Ali mi je jednom rekao da razmišlja da ubuduće ponudi volontiranje od par mjeseci- ti radiš i učiš, firmu to ne košta ništa, kasnije, ako ti paše, ostaneš i radiš za plaću ili ako ti ne paše, odeš drugdje, ali tamo možeš reći da već imaš iskustva. Po meni legitimna i ako isključimo lažni ponos, win-win situacija. 

Radno iskustvo sam stjecao radeći razne fuš projekte dok sam studirao, smiješne su to bile cifre, učio sam stalno tehnologije kako su dolazile, pri kraju faksa sam opet nešto honorarno radio za neku firmu pa su mi nudili stalni posao, znači, bili su zadovoljni.

Kasnije, kad znaš i kad te krene, onda biraš poslove. 

Da nisam mogao živjeti od onog što volim, radio bih nešto drugo. Jebiga, ne bi mi bilo ovako super ko što je sada, ali preživio bih. Pa ne možeš do smrti živjeti u gorčini i ljutnji na sve i svakoga, a novac bome liječi takve stvari. O da.

17 godina
neaktivan
Tvrdy kaže...
Loz kaže...

Kvaka dvajstdva...heh.

U bivšoj firmi je šef zapošljavao studente jer se dobro zarađivalo da se moglo trošiti i na njihovo učenje. Ali mi je jednom rekao da razmišlja da ubuduće ponudi volontiranje od par mjeseci- ti radiš i učiš, firmu to ne košta ništa, kasnije, ako ti paše, ostaneš i radiš za plaću ili ako ti ne paše, odeš drugdje, ali tamo možeš reći da već imaš iskustva. Po meni legitimna i ako isključimo lažni ponos, win-win situacija.

S kojim će srestvima osiguravati egzistenciju dok volontira za debelog šefa!?

Može li od volontiranja kupiti softwer?

15 godina
neaktivan
Bugofil kaže...
Danny_HR kaže...

---

@Skank i Bugofil, ne oni nisu moralna vertikala društva, ono što je Vlado pokušao naglasiti je to da su se razlozi njihovog rada drastično promijenili, kao i općenito stanje uma korisnika njihovih izdanja.

Kao što je "Dovla" rekao, "scena" je prije bila zatvorena zajednica ljudi koji su se natjecali koji će prije napraviti crack za neki softver, crackanje i reverse engineering bili su stvar prestiža u toj zajednici. Tko god se bavi izradom softvera nalazi izazov u reverse engineeringu, pa to znam i ja koji veze sa softverom nemam.

Ne opravdavam sve ovo, doduše o tome nije tema, samo mislim da je ovo Vladina poanta.

P.S. Koja god tema, s Vladom se ne možeš ne-složiti. :)

pa i vlad0 sigurno ima nečeg nelegalnog u računalu ili radi po cijeli dan negdje kao programer pa u kući ni nema računalo, te se može hvaliti kako je čist pred Bogom.

sve se mijenja, jedino mijenja stalna jest.

velike korporacije, internet provideri i ostali globalistički mastodonti su "dozvolili " da dođe do stanja kakvo je sad.

kad smo imali dial UP vezu, tko je što skidao ?

jest, to je bilo cool, postojala su "pravila" !? koja faking pravila, opet je to KRAĐA, ako ćemo po tvom Danny_HR, samo je estetika krađe ljepše upakirana.

vlad0 ima možda godina kao i ja ali romantičan je, rado se sjeća sviranja gitara u parku sa curama, pa kupimo litru crnog na nas 10, ili nezaboravnog korza u Osijeku (moj teren) gdje je znao svako svakog, no to nije tema.

Ono što sam u svojem postu želio istaknuti je da su ranije, kao što je Danny to vrlo dobro primjetio, stavovi prema nekom komadu softvera bili potpuno drugačiji nego danas. Kako i iz perspektive pirata, tako i iz korisničke perspektive. U vrijeme kada se broj modema u nekom gradu mogao nabrojati na prste jedne ruke, često su upravo pirati činili jedini distribucijski kanal preko kojeg su korisnici uopće mogli doći do nekog softvera. A tada, ljudi su bili spremni platiti bilo koji softver, samo da ga mogu uopće nabaviti i početi raditi u njemu! Bilo je čak i (za današnje pojmove)  gotovo nevjerojatnih situacija - primjerice, ja sam svoje prve originalne Windowse 3.1 kupio u Italiji (jer nisam mogao nikako drugačije do njih) i radio na talijanskom jeziku godinama dok se nisam uspio dočepati verzije na engleskom. Znam mnoge koji su bili u istoj situaciji s npr. DOS-om na njemačkom (remember, anyone?). Eto recimo baš ti primjeri mogu ocrtati o kakvim vremenima govorimo. Pirati su u takvom ozračju bili svojevrsni spasitelji - jer su nekim nevjerojatnim kanalima mogli doći do softvera do kojeg korisnici ni legalnim putem nikako nisu mogli. Istovremeno, i pirati i korisnici su puno više cijenili softver. Sve se čuvalo s desetorostrukom redundancijom po disketama (iako su bile skupe k'o sam vrag!) jer su bile nevjerojatno nepouzdan medij a HDD-ovi su bili mizerno mali - ali gubitak nekog važnog softvera tada jednostavno nije imao cijenu. I to je bilo vrijeme kada su i developeri i pirati i korisnici morali biti (u pravilu) vrsni računarni stučnjaci i među njima je vladalo vrlo jako uzajamno poštovanje... Jer su se svi oni u nekom trenutku našli u jednoj od te tri gupe ili u više njih istovremeno. Naravno da nije sve bilo ružičasto ni tada, ali ozračje je bilo znatno drugačije nego danas.

Danas klinac sa dva klika dođe do npr. filma koji još nije započeo ni s prikazivanjem u kinu. I to bez ikakve ideje što to on točno radi niti što to znači za one koji su uložili sredstva, trud i vrijeme za izradu tog filma. Za njega je to freebie kojeg dobiva pritiskom na gumb Download i kao takav mu ne predstavlja ama baš nikakavu vrijednost. Kao ni onima koji su ga pustili "van". Ista stvar je i sa softverom (prerelease kopije koje cure na sve strane i sl. stvari). Ne postoji više ni nikakvo uzajamno poštovanje između ranije spomenutih grupa jer programeri mrze pirate što im otimaju novac, pirati mrze programere jer rade za megalonomske korporacije i "izbacuju bezvrijedan sadržaj na pokretnim trakama", a korisnicima koji skidaju piratske sadržaje puca nešto i za jedne i za druge dok god imaju svoj blaženi Download gumb. I eto - začarani krug modernog piratiziranja je zatvoren.

P.S.

Što se tiče nelegalnih sadržaja, da si pažljivije čitao vidio bi da ja tvrdim da ih svi imaju po svojim diskovima - u ovolikom ili onolikom broju, ovog ili onog tipa, ali svi ih imaju (pa makar to bila "samo neka" mp3-ica zaboravljana u nekom 345-om subfolderu). I daj da ti odmah odgovorim na tvoju primjedbu vezanu uz moju "čistoću pred Bogom" (LOL)... Kad sam tamo negdje od svoje 11-12. godine počeo shvaćati što to znači pojam "ja", vrlo brzo sam zauzeo logičan stav prema svemu tome. Slučajno, mogao bi reći da po nekakvoj vjerskoj orijentaciji možda upadam u isti koš kao i George Carlin, pa možeš pročitati koji negov citat ako te zanima što mislim. Nemam nekih umjetno stvorenih moralnih dilema - jedino one praktične, svakodnevne. Ali one se ionako tiču samo mene. Stoga nemam ni neku posebnu potrebu u nedogled moralizirati oko ovog pitanja. No ono što imam je potreba priupitati neke stvari one koji to rade (bez obzira nalazili se oni s jedne ili druge strane ograde). Zašto, pitaš se? Pa eto, zna biti zabavno tu i tamo, pa zašto ne... :]

P.S.S.

Nego kolega Slavonac, samo se ne previše živcirati - sve će to srediti litra rakije na sljedećem društvenom okupljanju. ;]

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
neaktivan

"Zar analogija nije usporedba dvije naoko različite stvari? Po čemu je želja muškarca da se prikaže u što boljem svjetlu pred nekom ženom različita od želje radnika da se prikaže u što boljem svjetlu pred potencijalnim poslodavcem? 

U oba slučaja je prisutno pretjerivanje, možda laganje, prešućivanje neugodnih detalja, samouvjerenost i da dalje ne nabrajam. U oba slučaja onog drugog moraš zainteresirati, šarmirati da bi ti posvetio pažnju. Moraš biti zanimljiv, moraš imati nešto zbog čega bi te ta osoba htjela kraj sebe. 

A za blebetanje - a što ćeš, pa forum služi da brbljamo, nekad i nepovezano. A i da padaju teške riječi kad netko ostane bez argumenata."

Zar analogija nije usporedba dvije naoko različite stvari?

Jest,usporedba dvije naoko različite stvari...između kojih zapravo postoji sličnost i povezanost(ne u tvom slučaju).

Po čemu je želja muškarca da se prikaže u što boljem svjetlu pred nekom ženom različita od želje radnika da se prikaže u što boljem svjetlu pred potencijalnim poslodavcem?

Po tome što se radi o dvije potpuno različite vrste odnosa.Da ne spominjem kontekst te tvoje misli,gdje se pravo na zapošljavanje u biti izjednačava sa ljubavnim odnosima.

Pitanje,da li netko ima partnera nije važno društveno pitanje.Tu najveću ulogu ima samo pojedinac.

Pitanje,da li netko ima posao je krucijalno pitanje jednog društva,a tu najveću ulogu ima društvo/ekonomija koja određuje mogućnosti zaposlenja.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice